FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 27 mei 2002

[examen] Het herexamen van Jody

Jody deed vandaag Frans, en morgen is het tijd voor de laatste etappe: Engels. Jody staat vandaag bovenop de Frontpage met haar verslag:
Ja hoor, het is bijna voorbij, nog 1 examentje om precies te zijn, Engels.

Vandaag had ik Frans en ik had het niet af, want ik kwam in tijdnood en ik kan niet heksen dus ik ging gewoon op m'n eigen tempo door, dat lag blijkbaar niet hoog genoeg dus kwas niet op tijd klaar. Dat kwam mede door het gekrak van de schoenen van de leraar en het geklik van de schoenen van de lerares. Ook het uitgebreid eten van een pakje toastjes en de hoestbuien van mijn buurvrouw werkten niet echt bervorderend....ik had het dus niet af.

Het wordt dus 2 weken in de stress zitten of ik het gehaald heb....laten we het hopen!

Heb je ook examen gedaan en wil je je examenverslag graag op de Frontpage zien? Submit dan je examenverslag!

Studente misschien besmet met het HIV-virus

Een medicijnenstudente is mogelijk besmet geraakt met het HIV-virus tijdens een practicum op de Universiteit Utrecht. Dit heeft Netwerk vandaag gemeld in haar programma.

De studente kreeg bloed met het virus binnen in haar mond door middel van een foute behandeling met een pipet. De docent van het practicum had het bloed niet laten onderzoeken, maar uit later onderzoek bleek dat het om met het HIV-virus besmet bloed ging. De studente is inmiddels onderzocht en hoort over zes maanden of ze ook besmet is en moet voorlopig medicijnen slikken.

Er wordt door de arbeidsinspectie een onderzoek ingesteld naar de gang van zaken. De universiteit heeft de fout inmiddels toegegeven. Andere universiteiten hebben verklaard dat dit soort fouten bij hun universiteiten niet kunnen gebeuren.

Rabobank mist 2 ton uit pinautomaat

psv had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Uit een pinautomaat van de Rabobank in Someren-Heide is in april 200.000 euro verdwenen. De bank denkt dat één of meer medewerkers van Brink's Nederland, dat de automaten van geld voorziet, fraude heeft gepleegd. Inmiddels is er aangifte gedaan.

Op 18 april bleek het geld ineens te zijn verdwenen. Onderzoek wees uit dat het geld niet is gepind. Ook staat vast dat medewerkers van de bank er niet bij betrokken kunnen zijn geweest. Vandaar dat men werknemers van Brink's Nederland verdenkt.

In Nederland is het voor zover bekend nog nooit eerder voorgekomen dat er zo’n groot bedrag uit een geldautomaat verdween. Naast dat de bank haar geld terugwilt, wil het ook weten hoe dit heeft kunnen gebeuren. "We dachten dat de geldende procedures waterdicht waren. Nu dat niet zo blijkt te zijn, en willen we weten hoe het is gebeurd zodat we ze alsnog kunnen aanpassen."

Een woordvoerder van Brink's erkent dat de kans "uitermate klein is" dat er een medewerker van de Rabobank bij betrokken zou zijn. Maar het staat ook niet vast dat een werknemer van Brink’s de dader is. "We zijn samen met de politie een onderzoek gestart. We moeten dit gezamenlijk oplossen," aldus de woordvoerder.

Probleem met nieuw Brits bankbiljet

In Groot-Brittannië is vorig week een nieuw biljet van vijf pond sterling (ongeveer 8 euro) uitgegeven. Maar er blijkt een probleem met dit biljet te zijn, het is namelijk mogelijk om vrij gemakkelijk het serienummer van het biljet af te wrijven.

Voorlopig is de uitgifte van de biljetten gestopt bij banken en postkantoren in opdracht van de Britse centrale bank. In totaal zijn er ongeveer tien miljoen van deze bankbiljetten gedistribueerd aan de banken en postkantoren door de centrale bank. Het merendeel hiervan is nog niet verspreid.

Er wordt echter niet getwijfeld aan de veiligheidskenmerken van het nieuwe bankbiljet.

Verdwenen Syrische journalist teruggevonden

Afgelopen zondagmorgen verdween in Brugge de Syrische journalist Nirza Ayouf ineens spoorloos. Vanmiddag werd hij in het ziekenhuis van Anderlecht teruggevonden.

De journalist zegt dat hij zondagmorgen in een auto werd gesleurd, toen hij het hotel verliet. Daarna zou hij zijn geblinddoekt. Waar men hem naartoe bracht, en hoe lang de reis duurde, kan de man niet inschatten. Hij zegt nog voordat hij weer, in bosrijk gebied, uit de wagen werd gezet een injectie te hebben gehad. Op eigen kracht zou hij vervolgens een weg hebben bereikt, waarna een voorbijganger hem naar het ziekenhuis bracht.

De Belgische justitie zal het verhaal van de Syriër nu onderzoeken. Ook de broer van de man zal worden ondervraagd. Samen woonden zij een internationaal congres van de dagbladpers in Brugge bij. Daar zou de journalist maandagmorgen de UNESCO/Guillermo Cano-prijs 2000 voor de persvrijheid krijgen.

Leekens biedt zichzelf aan bij PSV

Georges Leekens heeft via zijn zaakwaarnemer contact opgenomen met PSV. Leekens, die enige tijd geleden uit onvrede bij Roda JC opstapte, wil graag de vorige week ontslagen Erik Gerets bij PSV opvolgen.

Afgelopen donderdag zou zijn zaakwaarnemer een gesprek met directeur algemene zaken (Peter Fossen) van PSV hebben gehad. Die kon echter nog niet zeggen welke kant PSV met zijn nieuwe trainer opwil.

Leekens werd als coach in België landskampioen met Club Brugge. Daarnaast heeft hij ook Excelsior Moeskroen, Lokeren en het nationale Belgische elftal getraind.

Of PSV de kandidatuur van Leekens serieus neemt is niet duidelijk. De club weigert ieder commentaar.

Update
Zojuist meldde de voorzitter van PSV (Harry van Raaij) in Barend en van Dorp dat de voorkeur uitgaat naar een Nederlandse trainer. Op het lijstje staan drie trainers: Frank Rijkaard, Martin Jol en Guus Hiddink. Van Raaij wilde niet zeggen wie zijn persoonlijke favoriet was.

Verder meldde Van Raaij dat hij indirect is benaderd door Arsenal voor Van Bommel, maar dat Arsenal twee keer niet meer terugbelde. Hij denkt dat Kezman en Hofland in ieder geval gewoon bij PSV zullen blijven.

Controverse rond video met daklozen

Voor wie denkt dat het hier in Nederland ver gaat met reality shows kan maar beter niet kijken naar de nieuwe controversiele video "Bum Fights" ('schooiergevechten') die in Amerika voor nogal wat opschudding heeft gezorgd. Deze nieuwe hype draait om daklozen die levensgevaarlijke stunts doen voor een beetje geld of eten.

De beelden gaan heel erg ver: daklozen die elkaar te lijf gaan tot ze er zelfs zware verwondingen eraan overhouden, er is een scene waar iemand z'n hoofd tegen een muur slaat en daklozen die hun eigen tanden uittrekken. Eén van de 'sterren' in de video, "Rufus the Stunt Bum", rijdt in een winkelkarretje van steile hellingen, besmeurt slaapplaatsen en ramt geregeld zijn hoofd tegen de muur.

Ondanks, of misschien wel dankzij, de controverse zijn van de video "Bum Fights" al meer dan 200.000 exemplaren verkocht voor een totaal bedrag van 1 miljoen dollar.

Let op: links naar schokkende beelden zijn tegen de policy en zullen worden verwijderd

DinX bedankt voor de submit.

McDonalds Frankrijk: Kom hier niet eten!

Let op! Eet niet meer dan een keer per week bij McDonalds!De Franse McDonalds is een ongebruikelijk campagne gestart. Het bedrijf wil proberen jonge mensen duidelijk te maken dat een keer per week bij de McDonalds eten genoeg is. 'Kinderen moeten een breed eetpatroon hebben.'

Het roept haar klanten daarom door middel van advertenties op om niet bij haar te komen eten. Een Franse voedingsspecialist zei over de jongeren: 'We moeten hen gepast laten leren eten, net zoals dat we ze leren lezen en schrijven'.

Youri Mulder en Wim Rijsbergen bij NOS

Youri Mulder en Wim Rijsbergen zullen tijdens het WK bij de NOS actief zijn als gastpresentatoren. Dit heeft de NOS vandaag bekend gemaakt.

Vrijdag begint de NOS met hun verslaggeving in een programma 'WK2002' genaamd. Dit wordt een uitzending die elke dag van 20.30-22.00 uur wordt uitgezonden en waarin twee duo's de wedstrijdbeelden van die dag aan elkaar praten. Het ene duo is Humberto Tan en Youri Mulder en het ander bestaat uit Tom Egbers en Wim Rijsbergen. Naast het analyseren gaan de duo's nog meer dingen doen, maar dat wil de NOS nog niet bekend maken.

De NOS zendt naast dit nieuwe programma alle wedstrijden overdag rechtstreeks of integraal uit.

Keane: 'McCarthy is een Engelse lul'

Fathom had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Roy Keane gaat niet meer naar het WK toe, ondanks nog een bemiddelingspoging van de Ierse premier Bertie Ahern. "In geen miljoen jaar", zo reageerde Keane. Mick McCarthy, de bondscoach van de Ieren hoefde ook niet lang na te denken: "Roy Keane is nu geschiedenis."

De band tussen coach en speler is nu voorgoed verbroken en dit kwam grotendeels door de teleurstelling bij Keane over de amateuristische voorbereiding van Ierland voor de WK. De teleurstelling was zo groot bij Keane dat hij volledig door het lint ging tegenover McCarthy: "Je was een drol van een voetballer en je bent een drol van een manager. De enige reden dat ik met jou te maken heb is dat jij op een of andere manier bondscoach bent geworden. Je bent zelfs niet Iers, jij Engelse lul. Je kunt mijn kloten kussen", waren de woorden van Keane tegen de bondscoach volgens de Sunday Times. McCarthy zelf noemde het op de BBC-website het volgende: "Het was een lage en onterechte aanval van Keane. Ik keek naar hem terwijl de ene na de andere belediging eruitgooide. Ik vroeg mezelf af of dit mijn aanvoerder was. Was dit nou de man die als rolmodel voor Ierse jeugd kon fungeren? Het antwoord op die vraag is simpel: nee."

De Ierse selectie staat achter zijn bondscoach: "Keane is veel te ver gegaan", aldus Steve Staunton. "Sterker nog, Bob Beamon mocht willen dat hij ooit zover was gekomen", sprak de ervaren kracht over oud-wereldrecordhouder verspringen.
---
Zeg ken jij onze WK manager[/url] al?

Keane: 'McCarthy is een Engelse lul'

Fathom wist ons vandaag het volgende te melden:

Roy Keane gaat niet meer naar het WK toe, ondanks nog een bemiddelingspoging van de Ierse premier Bertie Ahern. "In geen miljoen jaar", zo reageerde Keane. Mick McCarthy, de bondscoach van de Ieren hoefde ook niet lang na te denken: "Roy Keane is nu geschiedenis."

De band tussen coach is nu voorgoed verbroken en dit kwam grotendeels door de teleurstelling bij Keane over de amateuristische voorbereiding van Ierland voor de WK. De teleurstelling was zo groot bij Keane dat hij volledig door het lint ging tegenover McCarthy: "Je was een drol van een voetballer en je bent een drol van een manager. De enige reden dat ik met jou te maken heb is dat jij op een of andere manier bondscoach bent geworden. Je bent zelfs niet Iers, jij Engelse lul. Je kunt mijn kloten kussen", waren de woorden van Keane tegen de bondscoach volgens de Sunday Times. McCarthy zelf noemde het op de BBC-website het volgende: "Het was een lage en onterechte aanval van Keane. Ik keek naar hem terwijl de ene na de andere belediging eruitgooide. Ik vroeg mezelf af of dit mijn aanvoerder was. Was dit nou de man die als rolmodel voor Ierse jeugd kon fungeren? Het antwoord op die vraag is simpel: nee."

De Ierse selectie staat achter zijn bondscoach: "Keane is veel te ver gegaan", aldus Steve Staunton. "Sterker nog, Bob Beamon mocht willen dat hij ooit zover was gekomen", sprak de ervaren kracht over oud-wereldrecordhouder verspringen.

Beckham wellicht fit voor Engeland - Zweden

David Beckham (Manchester United) is wellicht op tijd fit voor de eerste poule-wedstrijd van Engeland tegen Zweden op 2 juni.
De middenvelder brak zeven weken geleden zijn middenvoetsbeentje in het Champions League duel van zijn club met Deportivo la Coruña. Aanvankelijk werd gevreest dat 'Becks' het WK niet zou halen, maar bondscoach Eriksson nam hem toch op in de selectie.
De revalidatie verloopt echter naar wens, en misschien kan Beckham al tegen Zweden zijn rentree maken in het Engelse team.

Eriksson sprak de berichten tegen dat Beckham geforceerd wordt in zijn herstel-proces: "Hij rent en trapt en alles zonder pijn. Daarbij heb ik geen dead-line gezet voor zijn rentree", aldus de Zweed.

Bomexplosie in buurt van Tel Aviv

In een supermarkt in het centrum van Petach Tikvah, ten oosten van Tel Aviv, is een bom geëxplodeerd. De politie heeft inmiddels bevestigd dat het om een Palestijnse zelfmoordaanslag ging.

Bij de explosie zijn twee doden en tientallen gewonden gevallen. Ook kinderen raakten gewond. Verdere details kon de politie nog niet geven.

Een ooggetuige hoorde een grote explosie en zag vervolgens veel rook. De politie zou inmiddels in grote getale gearriveerd zijn.

Ook familie Lejeune niet bij Dutroux-proces

Nadat afgelopen zaterdag Gino en Carine Russo, de ouders van Melissa, besloten zich terug te trekken uit het Dutroux-proces, hebben vandaag de ouders van Julie Lejeune dezelfde beslissing genomen.

Jean-Denis en Louisa Lejeune hadden de beslissing eigenlijk zaterdag al genomen: 'Hiermee bevestigen we een reeds genomen beslissing', legde Jean-Denis Lejeune uit.

De ouders trekken zich terug omdat ze het niet eens zijn met de wijze waarop het onderzoek werd gedaan. Zij vinden dat het aankomende proces een ‘groot circus’ is.

LAKS: Recordaantal klachten

LAKS: Recordaantal klachtenMet nog een week te gaan heeft het LAKS al 46.475 klachten van scholieren ontvangen over het eindexamen. Vorig jaar, toen ook al een record, bleef de teller steken op 42.533. ‘En het worden er elke minuut meer’, zegt LAKS-woordvoerder Steenman.

De meeste klachten die binnenkwamen gingen over het havo-examen Geschiedenis. Voor veel leerlingen was de stelopdracht en vraagstelling onduidelijk. Ook over de lengte van het vwo-examen Engels zijn veel klachten binnengekomen. Het LAKS denkt dat de toename van het aantal klachten grotendeels door de Tweede Fase komt. ‘We krijgen erg veel klachten van VWO-leerlingen. Deze scholieren doen dit jaar examen in de Tweede Fase.’

Omdat de examens er nu anders uitzien dan voorheen, vinden veel scholieren dat de onvoldoende de kans hebben gehad om te oefenen. ‘Vroeger konden de scholieren van tevoren al oefenen met de examens van de voorgaande jaren. Door de nieuwe lesmethoden kan dat nu niet meer", aldus Steenman.

Björk laat fans CD samenstellen


In een persbericht van vandaag roept Björk haar fans op om hun favoriete Björk tracks op te geven. De meest gekozen tracks zullen op haar "Greatest Hits" album verschijnen, waarvan de titel tot op heden nog niet bekend is. Het album zou in september moeten verschijnen.

Het stemmen is vanmiddag om 1 uur gestart en zal een week lang open zijn voor de fans. De stemmen kunnen uitgebracht worden op Björk's official website via http://www.bjork.com/vote/
De stemmer die het dichtst bij de uiteindelijke tracklist komt kan een tas met Björk goodies winnen.

Brand bij Nationale-Nederlanden [update]

In het hoofdkantoor van Nationale-Nederlanden in Rotterdam is vanmiddag rond 16.30 uur een brand uitgebroken. Omstreeks 18.00 uur werd het gebouw weer vrijgegeven. Er zijn geen gewonden gevallen.

Volgens de brandweer woedde er een kleine brand in een vuilcontainer in de technische ruimte op de 23e etage. Omdat er zoveel rook en stoom vrijkwam nadat de sprinkler in werking was getreden, leek het of de gehele etage in brand stond. De voorkant van het gebouw werd uit voorzorg afgezet.

De verschillende hulpdiensten rukten in groten getale uit. Een uur na de melding vertrokken de ambulances en enkele brandweerwagens weer. Kort na 18.00 uur was de brand geblust en konden de werknemers de parkeergarage in om hun auto te halen. In totaal werden duizenden werknemers van Nationale-Nederlanden geëvacueerd.

Darktower trok er met haar digicam opuit en maakte onderstaande foto’s:
Mensen staan te kijken naar het gebouw.Het gebied rondom het gebouw is afgezet.Het gebouw van Nationale-Nederlanden.Mensen kunnen weer naar binnen.

Blindedarmontsteking Shinji Ono

Fathom wist ons vandaag het volgende te melden:

Shinji Ono is vandaag opgenomen in het Kawaguchi ziekenhuis in verband met een blindedarmontsteking. Er zijn, met het WK in het vooruitzicht, twee mogelijkheden. Óf Ono wordt geopereerd, óf men gaat de Japanse international met medicijnen proberen op tijd fit te krijgen.

Zondag onderging Ono een paar tests in het ziekenhuis omdat hij zich al een paar dagen niet lekker voelde. Hij klaagde over vermoeidheid en last van zijn buik, en sprak op de officiële website van het WK 2002 al zijn twijfels uit over de eerste wedstrijd.

Het is nu vrijwel zeker dat Ono het eerste duel tegen België op 4 juni zal moeten missen.

Ook Inzaghi mist eerste duel door blessure

Na Zinedine Zidane is nu nog een topspeler geblesseerd geraakt in de voorbereiding naar het WK. De Italiaanse aanvaller Filippo Inzaghi (AC Milan) heeft in het oefenduel tussen Italië en de Kashima Antlers een knieblessure opgelopen.

Onderzoek toonde aan dat het gewricht onbeschadigd is gebleven, maar dat Inzaghi wel 10 dagen rust moet nemen. Dat betekent dus dat hij de eerste poule-wedstrijd van Italië, tegen Ecuador op 3 juni, zal moeten missen.

Christopher Kanu mogelijke vervanger Babayaro

Dr.E wist ons vandaag het volgende te melden:

Als Chelsea verdediger Celstine Babayaro zich vandaag niet aansluit bij de Nigeriaanse selectie, wordt hij van de spelerslijst geschrapt en vervangen door Ajax-verdediger Christopher Kanu, die het afgelopen seizoen was uitgeleend aan het Spaanse Alaves. Volgens de vader van Babayaro was zijn zoon van plan om zich pas donderdag bij de selectie aan te sluiten. De kans is dan ook groot dat Kanu alsnog wordt opgeroepen.
Dat zou betekenen dat hij wordt herenigd met zijn broer Nwankwo (ex-Ajax, nu Arsenal) in het team van de 'Super Leeuwen'.

Chilavert mist eerste duel door schorsing

José Luis Chilavert moet op 2 juni het eerste poule-duel met Zuid-Afrika missen. De excentrieke Paraguayaanse doelman kreeg tijdens de WK-kwalificatie de rode kaart, nadat hij de Braziliaan Roberto Carlos in het gezicht had gespuugd.

Ook Mexico kan tijdens de eerste wedstrijd niet beschikken over al haar spelers. Johan Rodrigues en Jesus Arrelano zijn allebei geschorst voor het duel tegen Kroatië op 2 juni.

Verder zijn nog Ifeanyi Udeze (Nigeria) en Pape Sarr (Senegal) niet inzetbaar tijdens de wedstrijden van hun landen tegen respectievelijk Argentinië en Frankrijk.

Turkije gestrand door 170 kilo kaas

Fathom wist ons vandaag het volgende te melden:

Het Turkse nationale team heeft vijf uur op het vliegveld van Seoul moeten wachten, voordat ze naar hun hotel konden gaan. Bij controle van de bagage van het team door de Zuid-Koreaanse douane vond men 500 kilo aan levensmiddelen.

Vooal de 170 kilo schapenkaas die de Turkse kok had meegenomen leverde problemen op. Vanwege mond- en klauwzeer mogen bepaalde producten niet het land worden ingevoerd. Pas toen de kok de douane had overtuigd dat de kaas uitsluitend van gepasteuriseerde melk is gemaakt kon het team zijn weg vervolgen.

Klachten kabouterreclame afgewezen

SiNz had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Klachten kabouterreclame afgewezen Op 15 mei meldden we dat het tv-spotje van Dutchtone een hoop klachten bij de Reclamecodecommissie (RCC) had opgeleverd. Een week later (22 mei) besloot Dutchtone het spotje met onmiddellijke ingang van de buis te halen.

De RCC heeft nu echter alle klachten over de reclamespot ongegrond verklaard. Over het spotje, waarin woedende kabouters een personenauto met een verbouwereerd echtpaar erin vernielen en aan het einde van het spotje zelfs overgieten met benzine, waren enkele honderden klachten binnengekomen.

Vooral lilliputters, bezorgde ouders en zedenmeesters (die de link naar de moord op Fortuyn trokken) klaagden. De RCC vindt echter dat het spotje niet in strijd is met de goede smaak: ‘Het optreden van de als kabouters verklede mensen is dermate vergezocht en zo duidelijk humoristisch bedoeld, dat voor het gemiddelde publiek, onder wie kinderen, duidelijk is dat iedere relatie met de werkelijkheid ontbreekt’. Ook zou het filmpje niet nodeloos kwetsend zijn voor kleine mensen of aanzetten tot geweld.

Dutchtone is natuurlijk blij met de uitspraak, maar weet nog niet of ze het spotje weer uit gaan zenden. Men wil eerst een eigen onderzoek afwachten naar het bereik en de effecten van het spotje op de beoogde doelgroep. ‘We hebben de reclame al voor de uitspraak van de buis gehaald uit respect voor onze klanten’, aldus woordvoerder K. van Erven. ‘Wij zien geen reden om dit besluit nu terug te draaien.’

Op de site van Adformatie.nl is de spot te bekijken (onderaan de pagina).

Veel schade door scheurende agenten

Jaarlijks veroorzaken te hard rijdende politieagenten in Den Haag en omstreken voor circa een miljoen euro schade aan politieauto's. Om agenten te manen tot voorzichtiger rijgedrag worden vanaf september twintig auto's bij wijze van proef uitgerust met zogenaamde 'black box' die niet alleen alle bewegingen van het voertuig registreerd, maar ook het gebruik van richgtingaanwijzers, sirene en zwaailicht.

Na een minuut worden de gegevens gewist en begint de registratie opnieuw. Als de auto echter een schok te verwerken krijgt, bijvoorbeeld bij een botsing, slaat het apparaat de gegevens van voor en na de schok op. Deze kunnen dan met behulp van een computer worden geanalyseerd.

Omdat de bestuurder zich met een pasje moet aanmelden in het systeem voor hij wegrijdt kan bij het ontdekken van verborgen schade achterhaald worden wie hiervoor verantwoordelijk is. Koos van Herk, chef regionale verkeersveiligheid van politie Haaglanden, meent dat de zwarte doos een 'psychologisch effect' op de agent achter het stuur heeft en het rijgedrag dus positief zal beïnvloeden. ,,Politieagenten gaan voorzichtiger rijden".
Een eerdere proef met de zwarte doos bij het korps Rotterdam-Rijnmond leidde tot een daling in het aantal schadegevallen met maar liefst een kwart.

Met dank aan 4]-[ Highlander voor de submit.

Dodelijke schietpartij tussen maffiavrouwen

marcoh64 en Rees hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Gisteravond zijn er drie doden gevallen bij een schietpartij tussen vrouwen van rivaliserende maffiafamilies. Het betreft twee vrouwen van 51 en 53 jaar en een meisje van 16 jaar.

De schietpartij vond plaats in Lauro, ten noorden van Napels, na een wilde achtervolging tussen twee auto's van de maffiafamilies Cava en Graziano. Deze twee families hebben al twintig jaar ruzie met elkaar.

Het schieten begon nadat de auto's tot stilstand waren gekomen. De doden vielen allen aan de kant van de familie Cava. Bij de familie Graziano raakten drie mensen gewond.

Het is bijna zeker dat de vrouwen met het schieten zijn begonnen, want ondanks de bloedige oorlog tussen de beide families bestaat er een ere-code die het verbiedt dat mannen op vrouwen beginnen te schieten.

[UPDATE] FOK!downtime woensdag 29 mei

Aanstaande woensdag 29 mei zal FOK! gedurende enige tijd onbereikbaar zijn wegens onderhoudswerkzaamheden aan de servers.

De werkzaamheden bestaan uit het volgende:
- FokDB server plaatsen in nieuwe Procase 2U
- FokDB voorzien van nieuwe SCSI-schijven
- Argus ombouwen van 4U naar nieuwe Procase 2U
- Argus voorzien van nieuw Epox moederbord
- Aphrodite voorzien van nieuwe IDE-schijf
- Achelois voorzien van dual Athlon MP1600

Verder mogelijk:
- Nieuwe HD's in Apollo
- Aphrodite ombouwen van 2U SVEC naar nieuwe Procase 2U
- Aphrodite voorzien van nieuw Epox moederbord
- Webservers met 3Com-zooi voorzien van nieuwe Intel-netwerkkaarten

Kees en Daniël nemen het grootste deel van de werkzaamheden voor hun rekening. Floris speelt koerier die de kasten en schijven zal droppen bij Telecity, alwaar onze servers gehuisvest zijn. Femme zal de fotografie van deze heuglijke gebeurtenis voor zijn rekening nemen.

Hoe lang de downtijd precies gaat duren is nog onbekend.

UPDATE
19:45 Na een enorme worsteling is Kees erin geslaagd om een IDE disk en drie SCSI schijven in de 2U kast van Alicia te frutten. Alicia is succesvol geboot en is nu de RAID 5 set aan het bouwen.

In normale mensentaal betekent dit dat de schijven nu gekoppeld worden in een set-up. Als die klaar is kan de database er worden opgezet. Het zal nog een paar uurtjes gaan duren.

Onderzoek naar rituele moorden

Phynny had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Europese politiefunctionarissen houden vandaag in Den Haag een unieke bijeenkomst. Door middel van de bijeenkomst wil men het mysterie rond de rituele moorden in Europa oplossen. Er zijn in Europa de laatste jaren al meerdere slachtoffers gevallen.

De bijeenkomst vandaag wordt georganiseerd door Europol, het orgaan dat vermiste mensen opspoort. Op deze manier hoopt Europol het onderzoek naar de moord op een Afro-Caribbeaanse jongen (Adam) verder te kunnen helpen. In september werd zijn lichaam zonder ledematen aangetroffen in de rivier de Thames in Londen.

De rituele moorden komen in Afrika vaker voor. Europese academici willen nu proberen om verder zulke moorden, die de laatste tien jaar naar Europa zijn over komen waaien, voorkomen. De politie vermoedt namelijk dat er ook rituele moorden in Zweden, België, Frankrijk, Duitsland en Italië zijn gepleegd. Overigens legt Europol geen direct verband tussen deze moorden.

Er worden nu een hoop dingen onderzocht. Deze onderzoeken zijn ook relevant in de ‘Adam-zaak’. Op deze manier kan misschien worden achterhaald waar Adam precies vandaan komt. Veel weet men niet over hem, maar waarschijnlijk is hij tussen de vijf en zes jaar oud.

De internationale gemeenschap, waaronder Nelson Mandela, staat achter het onderzoek. Maar de politie heeft nog geen doorbraak in het onderzoek kunnen forceren.

Oudste stuk van de kosmos 'ontdekt'

Realist_ik had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Amerikaanse astronomen hebben gedetailleerde foto's gemaakt van wat tot nu toe gezien kan worden als het oudste stuk van de kosmos. Het gaat om bijna veertien miljard jaar oude klonters van materie. Deze zouden 300.000 jaar na de Oerknal zijn gevormd en zijn het oudste licht dat astronomen tot dusver uit de kosmos hebben kunnen opvangen.

De foto-s werden genomen met de Cosmic Background Imager (CBI) op een plateau in Chili.

300.000 jaar na de Oerknal bestonden er nog geen sterrenstelsels. Variaties in de kosmische microgolfachtergrondstraling duidden op de eerste "zaadjes" van materie en energie die later zouden evolueren naar clusters van honderden sterrenstelsels.

inflatietheorie

Met deze vondst wordt de inflatietheorie, die zegt dat het universum in zijn eerste micro-momenten een geweldige expansie heeft gekend, onafhankelijk bevestigd. Zo'n 300.000 jaar na de Oerknal trad een zodanige afkoeling op dat materiaal zich kon beginnen te vormen.Image credit: CBI / Caltech / NSF

PvdA-leden kiezen wellicht nieuwe leider

De PvdA-leden mogen straks wellicht in een referendum de nieuwe partijleider kiezen. Een meerderheid in de Tweede-Kamerfractie steunt dat voorstel van partijvoorzitter Koole.

Koole wil zo tegemoet komen aan de roep om vernieuwing in de partij. De leden moeten meer invloed krijgen op de keuze van de leider. Die moet wel in de Kamer zitten, omdat hij anders geen podium heeft om zich te profileren. De nieuwe politiek leider is dan meteen fractievoorzitter.

Koole werd vorig jaar op het PvdA-congres tegen de zin van de fractietop tot partijvoorzitter benoemd.

Momenteel is Jeltje van Nieuwenhoven tijdelijk het gezicht van de PvdA. Zij wil echter niet de partijleider worden. Een in de pers veel genoemde naam is die van ex-staatssecretaris Wouter Bos. Hij zou de kennis en uitstraling hebben waar de PvdA kiezer op zit te wachten.

Aanpak 'hoofddoekracisme' bepleit

In marinestad Den Helder heeft de kersverse adviescommissie allochtonenbeleid de burgemeester en politie opgeroepen om extra alert te zijn op racisme jegens moslimvrouwen met hoofddoekjes, het zogenaamde 'hoofddoekracisme'.

Directe aanleiding is een incident in een café waarbij bezoekers enkele moslimvrouwen denigrerende opmerkingen over moslims en hoofddoeken naar hun hoofd slingerden. Betrokkenen hebben bij de politie en het Anti Discriminatiebureau (ADB) aangifte gedaan.

Volgens woordvoerder O. Kumas van moslimstichting Nida ul Islam is dit al de tweede keer dat het bij dat café gebeurt. Hij zegt dat ook zijn kinderen op school en op straat racistisch worden bejegend. Het Anti Discriminatiebureau is bezorgd over het grote raantal meldingen uit Den Helder maar neemt voorlopig geen extra maatregelen omdat het strafrechtelijk traject nog loopt. Het ADB wijst erop dat discriminatie in strijd is met artikel 1 van de Grondwet. Als iemand op grond van geloof een hoofddoek wil dragen, heeft zij daar het recht toe.

Geen hoge pet

Ccommissielid C. Tutupary van de adviescommissie allochtonenbeleid zegt dat racisme en discriminatie dagelijks voorkomen in Den Helder. Van de inspanningen van de autoriteiten om deze tendens een halt toe te roepen, heeft hij geen al te hoge pet op. ,,Er moet kennelijk eerst een moord worden gepleegd worden voordat wordt ingegrepen.''

De politie laat weten dat is samenspraak met justitie dit soort zaken al onderzocht worden.

Raket uitgesloten als oorzaak vliegramp

Rees had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het is uitgesloten dat de ramp met de Boeing 747-200 van China Airlines is veroorzaakt door een raket. De verklaring die China heeft gegeven dat het niet om een raket gaat, is 'zeer geloofwaardig', aldus een Taiwanese militaire woordvoerder.

Deskundigen onderzoeken momenteel nog waarom het toestel op 9100 meter in vier stukken uiteenviel. Er zijn verschillende theorieën over de ramp waaronder, een explosie in het vliegtuig, weg vallen van de cabinedruk of een botsing.

De twee recorders zijn getraceerd en worden maandag geborgen door duikteams. De recorders zijn van belang, aangezien er geen indicatie uit het vliegtuig is dat er moeilijkheden aan boord waren.

China Airlines heeft verklaard dat het "waarschijnlijk niet om een mechanisch probleem" gaat, anders had de piloot wel een SOS-bericht uitgezonden.

Lees ook:
- Taiwanees vliegtuig neergestort (update)
- Taiwanees vliegtuig brak in de lucht

Weer onrust bij grens India en Pakistan

Bij de grens tussen India en Pakistan hebben vannacht weer schotenwisselingen tussen de beide legers plaats gevonden. Dit is bekend gemaakt door een woordvoerder van het Indiase leger.

Bij de schotenwisselingen is in ieder geval een Indiase soldaat om het leven gekomen en zijn drie soldaten en een vrouw gewond geraakt. Op dit moment zijn er ongeveer een miljoen soldaten van beide partijen bij de grens samengetrokken.

Vanaf maandagmorgen werden de beschietingen minder. De Pakistaanse president Musharraf geeft vandaag een toelichting over de situatie aan de grens. De Amerikaanse president Bush heeft gisteren al opgeroepen aan Pakistan om op te houden met het terrorisme tegen India.

Duitser verstikt zijn twee kinderen

JaKaLa had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een man uit Aken heeft afgelopen weekend zijn twee kinderen van 1 en 3 jaar om het leven gebracht. De twee kinderen, een meisje en een jongetje, waren afgelopen weekend bij hun vader op bezoek, toen de kinderen eenmaal in zijn woning waren verstikte hij beide peuters.

Na zijn daad belde hij met de brandweer en zei dat de kinderen van de trap waren gevallen. Een arts, die ingeschakeld was, vertrouwde de zaak niet en lichtte daarom de politie in. Inmiddels heeft de man zijn daden bekend, hij zei het gedaan te hebben omdat hij de scheiding van zijn vrouw niet kon verwerken.

Alarmsirenes soms niet te horen

mamamiep had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De waarschuwingssirenes die ons moeten alarmeren bij rampen en grote calamiteiten zijn in veel gemeenten niet goed te horen. Bovendien is de techniek van het systeem erg kwetsbaar en weten veel mensen niet eens wat ze moeten doen wanneer ze de sirene horen.

Uit een evaluatie van het proefalarm, dat vorig jaar werd gehouden, blijkt dat van de ongeveer 3800 sirenes die er in Nederland zijn, er 300 niet functioneerden. Daarbij komt nog eens dat de sirenes door het achtergrondlawaai in grote en drukke steden slecht te horen zijn.

Staatssecretaris De Vries van Binnenlandse Zaken gaat onderzoeken of het alarm niet vaker dan één keer per jaar getest moet worden. Ook wil hij de bevolking meer bewust maken van het alarm. Volgend jaar start men daarom met een nieuwe bredere campagne.

Op dit moment worden er al 250 extra sirenes geplaatst. Maar ook dan staan er volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) nog niet voldoende. Er wordt ook onderzocht of het geluid van de sirene luider kan worden, en of het signaal indringender gemaakt kan worden.

Volgende week woensdag (5 juni) is er weer een nieuwe test.

Collega's gezocht!

De weblog bestaat nu al een tijdje en wordt draaiende gehouden door een redelijk klein groepje medewerkers. Door omstandigheden zijn er onlangs wat mensen afgevallen waardoor wij opzoek zijn naar:

Enthousiaste, betrokken, collega's om te helpen met bloggen.

Dat houdt in dat je het web afsurft voor leuke linkjes, grappige pagina's, melige filmpjes en alles wat daartussen past.

Lijkt je dat wat? We hebben weinige eisen, maar 1 ding willen we wel duidelijk stellen: wie a zegt moet b zeggen. We zoeken dus naar enthousiaste, creatieve en gemotiveerde mensen die zich de komende tijd, samen met ons in willen zetten voor een beter en leuker weblog!

Dus wanneer jij altijd degene bent die als eerste de leukste filmpjes ontdekt, de leukste plaatjes via mail krijgt of al surfend de leukste sites ontdekt; geef je dan op via rickmans@fokzine.net (dit kan tot en met 5 juni)

De weblogcrew

Uribe nieuwe president Colombia

Gisteren ging Colombia naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. De winnaar van de verkiezingen is Alvaro Uribe geworden, zo deelde de kiescommissie vannacht mee.

De rechtse kandidaat kreeg ongeveer 52,8 procent van de 23 miljoen stemmen. Een tweede verkiezingsronde, die voor 16 juni gepland stond, is hierdoor niet meer nodig. Horacio Serpa, de kandidaat van de oppositionele Liberale Partij, kreeg bijna 32 procent van de stemmen. Hij heeft de overwinning van Uribe inmiddels erkend.

Uribe, die in augustus zal aantreden, wil hardhandig een einde gaan maken aan het geweld van de marxistische rebellen. Hij volgt president Pastrana op die het geweld via een dialoog trachtte uit te bannen.

PvdA'er pleit voor Links-blok in Kamer

Er moet een links-blok komen in de Tweede Kamer tegen een centrum-rechtse regering van CDA, LPF en VVD. Dat is de mening van PvdA-Kamerlid Duivesteijn die zo wil voorkomen dat de linkse partijen door versnippering geen krachtige oppositie kunnen voeren.

In een interview met de Volkskrant vandaag zegt Duivensteijn dat de vier progressieve partijen (SP-PvdA-GL en D'66) een akkoord moeten sluiten als tegenhanger van het regeer-akkoord van centrum-rechts. Ze moeten zelfs gezamenlijke woordvoerders op belangrijke terreinen aanwijzen. ,,Het mag niet zo zijn dat versplinterd links elkaar in debatten punten gaat zitten afsnoepen.''

Rosenmöller

Tot nu toe heeft alleen GroenLinks-leider Paul Rosenmöller de hang naar een intensieve progressieve samenwerking onderschreven. Hij begon zelf de discussie op de verkiezingsavond en liet toen de term oppositie-akkoord vallen.

Thom de Graaf, leider van D66, voelt helemaal niks voor de plannen van PvdA en GroenLinks. De SP heeft nog niet gereageerd.

Winnaars Fok! Prijsvraag (week 21) !

De afgelopen week mochten wij weer leuke prijzen weggeven. Het aantal inzendingen was dan ook erg groot.
We zullen jullie niet langer in spanning houden. Bij deze de winnaars voor deze week!

Rocky over the Rainbow

ROTR is van 12 t/m 23 juni (m.u.v. maandag) te zien in het Nieuwe de la Mar Theater te Amsterdam. Voor meer informatie kijk op www.mojotheater.nl

Het goede antwoord op de vraag "Wie schreven het script voor Rocky over the Rainbow?" is:
Eelco Claassen, Michael Diederich en Jim de Groot

De winnaar van 2 vrijkaarten voor de premièrevoorstelling op 12 juni is:
Wouter

2 vrijkaarten voor overige data (13 t/m 23 juni) gaan naar:
m@x
Eddo
Ceased2Be
ParanoidEv


De verrassingstasjes a Euro 2,50 gaan naar:
JaRiAzArI
Thegeronimo
Skull-splitter
karin72
tommyg


Gefeliciteerd! Jullie ontvangen z.s.m. een e-mail hoe jullie de kaarten in je bezit kunnen krijgen. De tasjes worden z.s.m. per post aan jullie verzonden.

Mocht je naast de prijzen hebben gegrepen… helaas! Maar als troost mogen we je namens Mojo Theater nog een leuk extraatje aanbieden. Bij aankoop van een kaartje voor Rocky over the Rainbow krijg je bij de kassa op vertoon van onderstaande bon een verrassingstasje ter waarde van Euro 2,50 GRATIS! Print de bon dus uit en neem hem mee!Of klik hier voor een printable zwart/wit versie. Lees om in de stemming te komen voor de musical het interview met Linda Wagenmakers.

Kaartverkoop via de volgende verkooppunten:
De kassa van Nieuwe de la Mar Theater: 020-5305301
De Nationale Theaterkassa: 0900-9203
De Uitlijn: 0900-0191
Aanvang: 20.15 uur.

Transformation Prijsvraag

Het goede antwoord op de vraag moest natuurlijk zijn: de "Future" avonden worden gehost door: DJ Michel de Hey.

De winnaars van 2 vrijkaarten voor iedere willekeurige Transformation-avond zijn:
D-Devil
JaRiAzArI
Stratenmaker
Mr_T
gurt


De komende weken staat er het volgende op het programma van Transformation:


De kaarten vallen binnen enkele dagen in jullie brievenbussen. Gefeliciteerd!

LPF: Geen "paarse ministers" meer

webspider had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vice-fractievoorzitter Hoogendijk van de Lijst Pim Fortuyn (LPF) ziet oudgedienden van het paarse kabinet liever niet op ministersposten terugkeren. Demissionaire VVD-ministers als Jorritsma, De Grave en Van Aartsen zouden dus, als het aan Hoogendijk ligt, geen minister worden bij een coalitie van CDA, LPF en VVD. Dit zei de LPF fractievoorzitter zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

In navolging van Pim Fortuyn's ideeën is Hoogendijk voorstander van een zogeheten kernkabinet dat uit 8 ministers zou moeten bestaan. Een aantal departementen en beleidsterreinen zou moeten worden samengevoegd, zoals verkeer en ruimte, kennis en cultuur, veiligheid en integratie, volksgezondheid en welzijn.

Hoogendijk is ook van mening dat minsters en staatssecretarissen op een departement dezelfde politieke kleur moeten hebben. De LPF wil graag de ministers leveren voor onderwijs, zorg en justitie. Volgens Hoogendijk heeft hij met deze plannen informateur Donner, die een hele lange kabinetsformatie vreest, "een beetje zenuwachtig" gemaakt.

Lees het hele artikel hier

LPF: Alleen pardon voor ingeburgerde illegalen

webspider had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De LPF wil helemaal niet alle illegalen legaliseren. Fractievoorzitter Mat Herben van de Lijst Pim Fortuyn heeft in een interview met de Telegraaf opheldering gegeven over de onduidelijkheid die was ontstaan.

"De LPF wil helemaal geen generaal pardon voor 'alle' illegalen in Nederland, maar alleen voor uitgeprocedeerde asielzoekers die langer dan vijf jaar in Nederland verblijven. Het standpunt zoals Pim Fortuyn altijd heeft verwoord. Er is absoluut niets veranderd", aldus Herben.

De indruk dat de LPF een generaal pardon voor alle illegalen wilde, stuitten op zware kritiek van de beoogde coalitiepartners CDA en VVD. Ook kwamen duizenden boze e-mailtjes en telefoontjes binnen op het partijkantoor van de LPF in Rotterdam.
De verwarring die is ontstaan zou te wijten zijn aan onervarenheid in de LPF-fractie.

5 tot 10.000

Volgens Herben is een generaal pardon voor meer dan 100.000 illegalen natuurlijk volstrekt onhaalbaar. De LPF wil een generaal pardon voor een specifieke groep buitenlanders, namelijk uitgeprocedeerde asielzoekers die minstens vijf jaar in Nederland wonen, ingeburgerd zijn, Nederlands spreken en van onbesproken gedrag zijn.

Herben schat dat het om 5000 tot 10.000 illegalen gaat die onder zo'n generaal pardon zouden vallen. Als voorbeeld noemt hij Iraakse christenen, die hier al jaren hier werken en wonen, die kinderen op Nederlandse scholen hebben zitten, en die zich gedragen als "modelburgers.

Tropische klanken in de modder

Zondagavond is in het park bij de Euromast in Rotterdam het 25ste Dunya Festival afgesloten. De organisatie kijkt tevreden terug op en geslaagd evenement dat werd opgeluisterd door optredens van de Senegalese zanger Youssou N'Dour, de Turkse zangeres Sezen Aksu en de Nederlands-Braziliaanse groep Zuco 103.

Volgens schattingen van de organisatoren bezochten, ondanks het wisselvallige weer, ongeveer 200.000 mensen het evenement. Toch benadrukt Johan Moerman, directeur Rotterdam Zomerfestivals, dat het niet de bedoeling is via evenementen als Dunya meer toeristen naar Rotterdam te halen: ,,Het doel is om voor Rotterdammers, wat hun kleur en achtergrond ook is, een leuke zomer te maken.’’

Het festival van afgelopen weekeinde is het eerste van een reeks zomerse evenementen in Rotterdam. Daarbij zijn ook de bekende publiekstrekkers het Zomercarnaval (26 en 27 juli), Dance Parade (10 augustus), het Rotterdams Straatfestival (16 tot en met 18 augustus) en de Wereldhavendagen (6 tot en met 8 september). Nieuw in die rij zijn dit jaar het VOC Feest (24 en 25 augustus) in Delfshaven, waarbij rond de replica van VOC-schip De Duyfken activiteiten plaatsvinden, River Side Blues (15 juni) en Stonehenge Rotterdam. Voor de laatste wordt in het park bij de Euromast de magische plaats voor druïden, sjamanen en heksen nagebouwd in de week rond de zonnewende (21 juni).

Eurovisie Songfestival Vriendjespolitiek

SF_RRR had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Eurovisie Songfestival is een spel geworden van vriendjespolitiek en heeft niets meer te maken met muzikaal talent, menen sommige songfestivalkenners. Gisteren won de middelmatige inzending van Letland de 47e editie van het liedjesfestijn. En dat heeft het land vooral te danken aan de politieke steun van buurlanden Estland en Litouwen, aldus de critici.

Oftewel. Het songfestival is dus echt vriendjes politiek geworden. De verwachtingen voor Nederland volgend jaar zijn niet al te hoog. Ons land moet het vooral hebben van de Duitse en Belgische steun en na de lage notering van Corinna May zal de animo in Duitsland voor het songfestival volgend jaar niet al te groot zijn. Sommige critici menen zelfs dat het voor Nederland nu echt tijd wordt het Eurovisie Songfestival voorgoed vaarwel te zeggen.

Pipo de clown terug op de buis

buttman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Pipo de Clown en Mammaloe keren terug op de televisie in een nieuwe serie avonturen. Er komen 26 afleveringen, opnieuw van de hand van de inmiddels 84-jarige schrijver Wim Meuldijk. Verder verschijnt er een bioscoopfilm. Dit heeft producent Endemol zaterdag gezegd.

Pipo verscheen al in 1958 op de televisie. De clown met de bolhoed 'reist recht door zon en regen, langs de wijde wereldwegen', samen met zijn vrouw Mammaloe en dochtertje Petra. Andere bekende personages zijn circusdirecteur De Dikke Deur en de indiaan Klukkluk. Paul de Leeuw zou benaderd zijn voor de rol van Dikke Deur.

[Nieuw] De FOK! WK-manager + WKpool!

Het heeft even geduurd, maar hij is dan eindelijk zover om online te gaan. De sportmanager die helemaal gewijd is aan het wereldkampioenschap voetbal in Japan en Zuid-Korea. En voor de poolfanaten doen we er ook meteen maar een WK-pool bij, om dubbele punten te pakken.

Naast de interactieve spellen vind je natuurlijk ook info over de poules, de teams, de stadions en de wedstrijden. En dagelijks vers voetbalnieuws. En hier en daar wordt er nog aan gewerkt, zo ligt het instellen van subleagues nog in de planning..

Schrijf je nu in, op de WKmanager!

Welkom op de FOK! WK-site!

Welkom op deze site, die geheel in het teken staat van het aankomende wereldkampioenschap voetbal in Japan en Zuid-Korea. Nederland heeft het toernooi helaas niet gehaald, maar dat heeft ons er niet van weerhouden om een WK-sportmanager te bouwen.

Met een budget van 180.000.000 euro mag je elf spelers uitzoeken, die voor jou de punten binnen mogen slepen. Hoe dat allemaal werkt lees je in de faq, waar je ook de wijze van puntentelling terugvind.

Naast de manager hebben we ook nog een WK-pool. Door per wedstrijd te voorspellen welke ploeg er wint of dat er gelijk wordt gespeeld kun je veel punten binnenhalen. Ben jij de grootste Jomanda?

En naast al dat spelgeweld vind je op de site ook de achtergrondinformatie over de teams, de stadions, de poules, alle uitslagen en natuurlijk het nieuws. Kortom: teveel om op te noemen. Schrijf je dus nu in en speel mee!

NASA vindt bevroren oceean op Mars

Erection en Slambam hadden ons via de newssubmit het volgende, vertaald en al, te melden:

Hoewel het volgende week donderdag officieel bekend gemaakt zou worden door NASA stond het in Engeland al in de kranten: Op Mars zijn reuzachtige hoeveelheden water gevonden.

Het water, in de vorm van ijs, bevindt zich slechts op minder dan een meter onder de rode oppervlakte van een zuidelijk gebied op Mars. Gesmolten zou het een oceaan van 500 meter diepte vormen. De ontdekking is gedaan dankzij de Mars Space Odyssey die sinds vorig jaar informatie verzamelt. Eerder bewijs duidde er al op dat de planeet ooit veel water behuisde.

Het bewijs van water op Mars roept veel vragen op, met name over (vroeger) leven op Mars. De kans hierop is ineens veel groter. Maar ook de mogelijkheid tot kolonisatie (met water is zuurstof en brandstof te maken) is minder onwaarschijnlijk.

Mogelijk geen Zidane bij openingswedstrijd

Zinedine Zidane moet mogelijk de openingswedstrijd van Frankrijk tegen Senegal op 31 mei aan zich voorbij laten gaan. De sterspeler uit het Franse elftal kampt met een scheurtje in de quadriceps, zo maakte de Franse bondscoach Roger Lemerre bekend.

Zidane liep de spierscheuring op in een oefeninterland tegen Zuid-Korea. "Het is een spierblessure en daarvan weet je nooit hoe lang het duurt," aldus Lemerre, die zich grote zorgen maakt om zijn sleutelspeler.

Kinderen vernielen voertuigen

thegeronimo had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Zaterdagavond hebben drie kinderen in de leeftijd acht tot tien jaar vernielingen aangericht. Drie vrachtwagens en zestien personenauto's zijn beschadigd. Het schadebedrag is door de politie geschat op enkele tienduizende euro's.

De drie jongens zijn over een hek geklommen en daar met een heftruck gaan rijden. Ze bosten tegen vrachtwagens en auto's, sommige auto's werden opgetild en op andere auto's gestapeld. Ook hebben ze gebouwen en auto's met verf onder gespoten. De politie overlegt met Justitie of de drie kinderen voor een alternatieve straf in aanmerking komen. De schade zal betaald moeten worden door hun ouders.Foto Limburg Live
Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: The Secret Life of Pets 2
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
review
Blu-ray: Spider-Man: Far From Home
review
The Irishman
©FOK.nl e.a.