NIPO en NSS gaan weer peilen

eddy had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De politieke peilingen worden dit weekend hervat. Het onderzoeksbureau NIPO hervat zaterdag de peilingen, Interview NSS begint maandag weer te peilen. De resultaten van de NIPO-peiling worden maandag gespresenteerd door 2Vandaag. NOVA maakt dinsdag de uitslag van de Interview-peiling bekend.

Na de moord op Fortuyn besloten de onderzoekbureaus in ieder geval tot zaterdag geen verkiezingsonderzoeken uit te voeren.

De enige peiling die op dit moment nog loopt is die van de Politieke Aandelen Markt* (PAM) van de Volkskrant. De laatste dagen is daar de LPF fors gestegen, wat vooral ten koste ging van de PvdA.


PAM-peiling. (tussen haakjes het virtuele verschil met de Kamer nu)

PvdA ---> 27 (-18)
VVD ---> 27 (-11)
CDA ---> 29 (-)
D66 ---> 9 (-5)
GroenLinks ---> 11 (-)
SP ---> 7 (+2)
ChristenUnie ---> 6 (+1)
SGP ---> 3 (-)
Leefbaar Nederland ---> 4 (+4)
Lijst Pim Fortuyn ---> 27 (+27)
Overigen ---> 3 (+3)


De PAM-peiling week altijd af van de NIPO en NOVA peilingen (die overigens onderling ook weer afweken).

* De politieke aandelenmarkt van de Volkskrant is een markt waarop met echt geld kan worden gespeculeerd op de uitkomst van de Tweede Kamer- verkiezingen in mei. Door aandelen te kopen en te verkopen laat men zien wat men verwacht van die verkiezingen en de daarop volgende formatie. Het gaat dus anders dan bij peilingen niet om de politieke voorkeur, maar om de inschatting: wat wordt de grootste partij, wie volgt Kok op als premier, welke partijen zullen samen het nieuwe kabinet vormen?


LPF maximaal 49 zetels

De Lijst Pim Fortuyn kan bij de verkiezingen volgens de Kieswet maximaal 49 zetels halen, ook al zou bijna iedereen op die lijst stemmen. Dat komt omdat er 49 kandidaten (50 - Pim Fortuyn) op de Lijst staan.

Mocht de Lijst meer zetels halen dan worden de stemmen automatisch verdeeld over de andere partijen. Daarvoor gelden dezelfde regels als voor het verdelen van normale restzetels. De LPF kan de zetels dus niet zelf verdelen.