Meer openheid van Jorritsma geëist

Minister Jorritsma Economische Zaken ligt zwaar onder vuur door de publicatie vandaag van een artikel in het Algemeen Dagblad, waarin staat dat ze de schijn van belangenverstrengeling op zich heeft geladen. Ondanks het feit dat ze gisteren nog voor de krant was verschenen een persconferentie gaf, wordt er door de politiek meer openheid geëist.

Volgens het artikel heeft het familiebedrijf Jorritsma, waar de echtgenoot van de minister werkzaam is, geprofiteerd van een subsidie van het ministerie van Economische Zaken voor de bouw van een hotel. Ook zouden haar eigen aandelen in het bedrijf niet onafhankelijk beheerd worden, aldus het artikel. De dochter van Jorritsma zou belangen van de minister hebben overgenomen.

D'66 lijsttrekker Thom de Graaf wil dat Jorritsma zo snel mogelijk openheid van zaken geeft over beweerde belangenverstrengeling. Jorritsma moet de situatie zo snel mogelijk uitleggen. Schijn is nooit goed".

PvdA-lijsttrekker Melkert wil dat mensen van buitenaf eens naar de zaak kijken. Volgens Melkert is helderheid in dit soort situaties het belangrijkste, en is Jorritsma daar zelf het meest bij gebaat

Het CDA zei niet meteen te willen reageren. Ook Jorritsma eigen partij, de VVD, onthoudt zich voorlopig van commentaar.

Het bewuste artikel uit het AD: Jorritsma verzweeg subsidies.