FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 4 mei 2002

Uitslag FA-cup

In een zinderende finale tegen Chelsea heeft Arsenal de FA-Cup veroverd. Arsenal won in het Cardiff's Millennium Stadion met 2-0. Makers van de werkelijk schitterende goals waren Ray Parlour en Freddie Ljungberg, die in respectievelijk de 69e en de 78e minuut scoorden.

De finale was een mooie en open wedstrijd (echt Engels dus). Beiden ploegen hadden in met name de eerste helft de verdediging bijzonder goed staan en daarom hadden ze allebei ook wat moeite met het openbreken van het spel. In de tweede helft was het vooral Chelsea dat de kansen creeërde. Nadat Parlour scoorde ging Chelsea als een gek naar voren, maar kwam niet tot scoren.

Drie Nederlanders begonnen in de basis, Bergkamp voor Arsenal, Melchiot en de half-fitte Jimmy Hasselbaink voor Chelsea. Bergkamp en Hasselbaink hadden allebei wel wat kansjes, maar wisten niet echt te imponeren. Melchiot speelde een vrij goede wedstrijd. Alledrie de Nederlanders werden gewisseld in de tweede helft, Boudewijn Zenden kwam nog in het veld bij Chelsea.

Al met al zagen de 73.963 bezoekers in Cardiff een mooie pot, die goed gefloten werd door scheidsrechter Riley.

[Voetbal] Kampioenschap Duitsland beslist

Op de laatste speeldag in de Duitse competitie heeft Borussia Dortmund de landstitel gegrepen. De opponent van Feyenoord in de UEFA Cup-finale van aanstaande woensdag versloeg in het eigen Westfalen-stadion Werder Bremen met 2-1 (na een achterstand van 0-1).

Vanwege de UEFA Cup-finale heeft Dortmund alle festiviteiten verplaatst naar Hemelvaartsdag. De selectie van trainer Sammer zal vanavond alleen gezamenlijk dineren. Het is de zesde landstitel voor Borussia Dortmund in de geschiedenis.

Huldiging Feyenoord
Mocht Feyenoord de UEFA Cup in eigen Kuip winnen, dan moeten de supporters die de huldiging (donderdag op de Coolsingel) willen bijwonen er snel bij zijn. Volgens korpschef A. J. Meijboom van Rotterdam bieden de bezoekersvakken op de Coolsingel en het Stadhuisplein plaats aan maximaal 60.000 tot 70.000 voetbalfans. Daarna gaan de hekken van de vier toegangspoorten dicht.

Voor de teleurgestelde fans worden bij metrostation Churchillplein grote schermen neergezet, waarop de huldiging te zien zal zijn. Mits Feyenoord de Cup pakt natuurlijk..

Vliegramp in Nigeria: meer dan honderd doden

Realist_ik en wildhagen hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Nigeria is zaterdag een passagiersvliegtuig met 75 inzittenden neergestort op enkele gebouwen, kort voor het probeerde te landen op de luchthaven van Kano, in het noorden van het land. Zeker 116 mensen zijn omgekomen, van wie 40 op de grond.

Het toestel stortte vlak voor de landing neer in de dichtbevolkte woonwijk Gwammaja, ongeveer een kilometer ten noorden van de stad. Het vliegtuig ramde enkele gebouwen en vloog daarna in brand. Ooggetuigen spraken van een inferno.

De luchtvaart heeft geen goede naam in Nigeria. Vaak wordt niet aan alle veiligheidseisen voldaan. Sommige ambassades hebben hun medewerkers zelfs verboden met bepaalde firma's te vliegen.

Vanilleprijs gestegen door nieuwe colasmaak

Basst had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vanille dreigt duurder te worden doordat Coca Cola een nieuwe colaversie aan het brouwen is, Vanilla Coke.

Voor deze nieuwe cola, die op 15 mei in de VS wordt gelanceerd, heeft de Amerikaanse frisdrankengigant per jaar zo'n 200 ton vanille nodig. Dat is zo goed als 10 procent van de wereldproductie (2000 tot 2400 ton) van de specerij.

In amper vijf jaar tijd steeg de vanilleprijs van 60 dollar per kilo in 1997 naar ongeveer 200 dollar per kilo in 2002.

Vanilla Coke wordt voorlopig alleen nog in Amerika en Canada verkocht. De frisdrankengigant bracht in 1982 voor het eerst een aangepaste colaversie op de markt, Diet Coke. Drie jaar later kwam daar ook een smaakjescola, Cherry Coke, bij en 2001 cola met een vleugje citroen.

Meisje (4) sterft na val wisselautomaat

Hann21 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een vierjarig meisje uit Schiedam is vrijdag in een gokhal op Mallorca omgekomen toen een geldwisselapparaat op haar viel.

Het Nederlandse meisje speelde met enkele andere kinderen bij de automaat in de hal, die deel uitmaakt van een gokhal in Palma. Opeens viel het 1.70 meter hoge en vijftig kilo zware apparaat om. Onder de ogen van haar ouders en broer viel het ding op de kleuter.

Het kind liep zulke ernstige verwondingen aan haar hoofd op dat ze ter plaatse overleed. De geldwisselautomaat was sinds eind februari buiten werking vanwege de komst van de euro.

[Snooker] Hendry verslaat O'Sullivan

Prince_of_Darkness had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De halve finales van het wereldkampioenschap snooker, dat in Engeland gehouden wordt, zorgden voor een echte sensatie nadat Stephen Hendry de regeerde wereld kampioen Ronny O'Sullivan versloeg met 17-13.

De eerste sessie werd gewonnen met 5-3 door O'Sullivan. In de tweede kwam Hendry terug en de sessie eindigde in 9-7. De derde sessie eindigde in 12-12. Hendry won de laaste sessie met 17-13.

In de finale zal Hendry de winnaar van de partij Matthew Stevens - Peter Ebdon (huidige stand 12-12) ontmoeten. De finale zal plaatsvinden om 14:00 en 20:00 op zondag en op maandag 14:00 en 20:00. De wedstrijden zijn live te volgen op BBC 2.

Vijf planeten samen te zien

Ospelgezicht en dennis hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op maandag 13 mei zijn Saturnus, Mars, Venus, Jupiter en Mercurius allemaal tegelijk waar te nemen. Met name in het westen is dit zeldzame verschijnsel het best te zien, meldt het Eise Eisinga Planetarium in Franeker.

Zelfs de planeet Mercurius zal goed te zien zijn en dat is bijzonder want meestal is deze lichtzwakke planeet moeilijk waar te nemen.

Op 8 mei 1774 zorgde deze stand van de planeten voor paniek. De mensen dachten dat ze op elkaar zouden botsen, waardoor de aarde in de zon geslingerd zou worden.

Staafbommen ontploffen in brievenbussen

Circa zes staafbommen zijn vrijdag ontploft in de Amerikaanse staten Illinois en Iowa. De bommen waren verborgen in brievenbussen. Volgens de Amerikaanse posterijen vielen er zeker vijf gewonden

De explosieven gingen af op het moment dat iemand de bussen aanraakte. Onder de gewonden zouden volgens Amerikaanse media vier postbodes zijn.

Alle zes staafbommen zijn aangetroffen in een gebied van 240km rond de stad Davenport. Bij de bommen werden brieven gevonden met anarchistische teksten gericht tegen de Amerikaanse regering.

Realist_ik en zuperman bedankt voor deze newssubmit!

Nederlanders neergestort met sportvliegtuig

Drie Nederlanders zijn om het leven gekomen toen ze met hun sportvliegtuigje neerstortten in Zuid-Duitsland. Brandweermannen vonden de Piper 28 zaterdagmiddag. Het eenmotorige toestel was vrijdagmiddag opgestegen in Saarbrücken voor een korte vlucht naar Speyer.

De mannen van 45, 38 en 32 jaar, een vlieginstructeur en twee leerlingen, botsten tegen de top van een berg bij Edenkoben, niet ver van Speyer. Vermoedelijk hebben ze de top niet gezien, omdat deze was gehuld in wolken.

Jorritsma dreigt AD met Raad vd Journalistiek

Als het Algemeen Dagblad geen rectificatie laat volgen op het artikel over haar van vandaag, stapt minister Jorritsma van Economische Zaken naar de Raad voor de Journalistiek. Jorritsma zei dit vandaag in het radioprogramma Kamerbreed.

Volgens Jorritsma wordt ten onrechte de suggestie gewekt als zou zij als minister van Economische Zaken invloed hebben gehad op de verstrekking van een subsidie.

Ook wordt in het artikel de voormalig hoogste ambtenaar van het ministerie van Economische Zaken, Sweder Van Wijnbergen, geciteerd. Jorritsma noemt hem "niet de meest objectieve bron". Van Wijnbergen moest van Jorritsma opstappen, omdat hij als ambtenaar het beleid van de minister bekritiseerde.

De minister zelf heeft een financieel belang van 6% in het Jorritsma-concern, evenveel als haar echtgenoot. Hij is de jongste zoon van de bouwfamilie. Op het moment dat Jorritsma in 1994 minister van Verkeer en Waterstaat werd, heeft zij haar belang op grond van de daarvoor geldende regels ondergebracht in een stichting die de aandelen beheert. De stichting heeft drie bestuursleden en één van hen is de dochter van minister Jorritsma.

SNN doet geen onderzoek

Het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) dat de subsidies verdeelt van het ministerie van Economische Zaken voor Friesland, Groningen en Drenthe, ziet vooralsnog geen reden om de subsidietoekenning aan het Jorritsma-bouwconcern te onderzoeken.

,,We duiken echt niet het archief in om de stukken nog eens te bekijken, aldus een woordvoerder zaterdag. ,,Wij werken met strenge onafhankelijke criteria. Wij kunnen ons niets voorstellen bij het idee dat bij Jorritsma van dit beleid is afgeweken''.

Bisschop: Priesters niet alleen met kinderen

Priesters moeten uiterst terughoudend zijn in de omgang met kinderen, vindt bisschop Wiertz van Roermond. Hij hoopt op die manier een negatief imago van de kerk te voorkomen. Hij riep kerkbesturen en gelovigen op om vrij te praten over eventueel seksueel misbruik. Het moet zeker niet in de doofpot belanden meent Wiertz.

Priesters zouden volgens de bisschop niet langer alleen met kinderen in één ruimte mogen zijn. Wiertz besprak dit tijdens een bijeenkomst met zo'n 200 kerkbestuurders. Aanleiding voor de bijeenkomst zijn de schandalen in met name de Verenigde Staten rond het seksueel misbruik van kinderen door geestelijken.

In ons land zijn de afgelopen zeven jaar 188 klachten ingediend over misbruik door rooms-katholieke geestelijken. Daarvan heeft de kerk er 45 gegrond verklaard.

Meer openheid van Jorritsma geëist

Minister Jorritsma Economische Zaken ligt zwaar onder vuur door de publicatie vandaag van een artikel in het Algemeen Dagblad, waarin staat dat ze de schijn van belangenverstrengeling op zich heeft geladen. Ondanks het feit dat ze gisteren nog voor de krant was verschenen een persconferentie gaf, wordt er door de politiek meer openheid geëist.

Volgens het artikel heeft het familiebedrijf Jorritsma, waar de echtgenoot van de minister werkzaam is, geprofiteerd van een subsidie van het ministerie van Economische Zaken voor de bouw van een hotel. Ook zouden haar eigen aandelen in het bedrijf niet onafhankelijk beheerd worden, aldus het artikel. De dochter van Jorritsma zou belangen van de minister hebben overgenomen.

D'66 lijsttrekker Thom de Graaf wil dat Jorritsma zo snel mogelijk openheid van zaken geeft over beweerde belangenverstrengeling. Jorritsma moet de situatie zo snel mogelijk uitleggen. Schijn is nooit goed".

PvdA-lijsttrekker Melkert wil dat mensen van buitenaf eens naar de zaak kijken. Volgens Melkert is helderheid in dit soort situaties het belangrijkste, en is Jorritsma daar zelf het meest bij gebaat

Het CDA zei niet meteen te willen reageren. Ook Jorritsma eigen partij, de VVD, onthoudt zich voorlopig van commentaar.

Het bewuste artikel uit het AD: Jorritsma verzweeg subsidies.

Fortuyn haalt hard uit in Belgische krant

,,Als ik de verkiezingen win, is het door de vreemdelingen. Al onze problemen in de gezondheidszorg, veiligheid en onderwijs zijn gerelateerd aan die problematiek. Nederland moet er daarom voor zorgen dat de gasten het huis niet overnemen'', zegt Pim Fortuyn vandaag in een interview met de Vlaamse krant De Morgen.

Fortuyn zegt verder dat Nederland geen instroom van nieuwe asielzoekers meer wil en schuift het probleem door. ,,Het is of een probleem van de vliegmaatschappijen of een probleem van België of Duitsland. Totdat julllie allemaal bij zinnen komen. Meneer Verhofstadt (Belgische premier) zoekt het maar uit. Hij laat ze nu zo bij mij binnen.'' Volgens Fortuyn moeten luchtvaartmaatschappijen geen boetes meer moeten krijgen als zij asielzoekers zonder papieren vervoeren. ,,Ze krijgen gewoon de passagiers terug die geen papieren hebben. Moet je zien hoe snel het probleem is afgelopen.''

De twee journalisten van De Morgen die het interview afnamen kregen vooraf te horen dat Fortuyn tijdens het gesprek niet vergeleken wil worden met Filip Dewinter, leider van het extreemrechtse Vlaams Blok, of de Franse presidentskandidaat Jean-Marie Le Pen.

''De gasten moeten het huis niet overnemen''

Doek Rembrandt kan 20 miljoen opbrengen

In juli brengt veilinghuis Sotheby's een portret van een jonge vrouw dat Rembrandt in 1633 schilderde, onder de hamer. Het doek is al vijftig jaar niet in het openbaar te zien geweest, aldus het Amerikaanse televisiestation ABC.

Sotheby's denkt dat het schilderij, dat in New York wordt geveild, tussen de 15 tot 22 miljoen dollar (16,5 tot ruim 24 miljoen euro) kan opbrengen. De laatste keer dat het doek van eigenaar verwisselde is ruim 48 jaar geleden.

Het portret is gemaakt door Rembrandt in de tijd dat Amsterdamse kooplieden aandacht voor hem begonnen te krijgen. Volgens het veilinghuis doet het doek denken aan een portret van een meisje dat de kunstenaar in 1632 maakte.

Veerboot gezonken in Bangladesh

Vrijdagavond is in het zuidwesten van Bangladesh een veerboot vergaan. Van de 400 mensen die aan boord waren zijn dusver 60 mensen levend teruggevonden. De veerboot was van de hoofdstad Dhaka onderweg naar de plaats Patuakhali toen het in een storm terechtkwam, aldus de BBC.

Ongevallen met veerboten zijn in Bangladesh niet zeldzaam. De vaartuigen zijn vaak gammel en overvol. Stormwaarschuwingen worden veelvuldig genegeerd en ook andere veiligheidsmaatregelen worden regelmatig aan de laars gelapt.

Sterven voor idealen niet populair

wildhagen had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het sterven voor je eigen idealen is niet echt populair onder de Nederlandse bevolking. Slechts 16 procent van de Nederlanders is er toe bereid.

44 procent wil best het leven laten voor familie. Bijna een kwart wil sterven voor het geloof. Zeventien procent noemt vrijheid als hoger ideaal, 13 procent een betere wereld.

Dit blijkt vrijdag uit een NIPO-enquête onder 788 Nederlanders, die werd uitgevoerd in opdracht van het tv-programma Knevel op zaterdag.

Ook werd de respondenten gevraagd wie zij zien als martelaar. Het vaakst werden personen genoemd die zelfmoordaanslagen plegen, Jezus Christus en helden die vochten voor vrijheid en mensenrechten zoals Martin Luther King, Mandela en Ghandi. Een enkeling noemt politici als Wim Kok, Pim Fortuyn of Tineke Netelenbos.

Dieseltanker in botsing op Duitse Rijn

WWtje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op de Duitse Rijn bij Düsseldorf zijn vanochtend vroeg twee schepen met elkaar in botsing gekomen. Een tanker botste tegen een voor anker liggende duwcombinatie aan.

Deze tanker zou door de klap van de botsing dieselolie hebben gelekt. Dat zorgde voor stankoverlast in een deel van de stad. Het lek in de tanker zou gedicht zijn.

De gelekte dieselolie zou op zijn vroegst zaterdagochtend via de Duitse grens ons land binnenstromen.

Le Pen verwacht "massale verkiezingsfraude"

Sorcerer had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Franse extreemrechtse leider Le Pen vreest dat hij de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen het slachtoffer zal worden van massale fraude, waardoor hij zou verliezen van Chirac.

De leider van het Front National meent dat hij met eigen ogen heeft mogen aanschouwen hoe de voorbereidingen voor massale fraude nu al in gang zijn gezet. Op de vraag van journalisten of Le Pen met concrete bewijzen kon komen, weigerde hij te antwoorden.

Le Pen toonde zich niet onder de indruk van de betogingen tegen hem die momenteel in heel Frankrijk gehouden worden. Bovendien weet de politicus nog niet of hij officieel protest zal gaan aantekenen tegen de (mogelijke) verkiezingsfraude. De Franse presidentsverkiezingen vinden op zondag 5 mei plaats.

[Voetbal] FC Limburg van de baan

Pushit had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De fusie tussen Roda JC, Fortuna Sittard en MVV is van de baan. Roda-voorzitter Pickée gaf als reden op dat MVV tegen de afspraken in pas maandag met een definitief besluit wilde komen, terwijl was afgesproken dat de 3 clubs al de afgelopen week een convenant zouden tekenen.

De FC Limburg is nu dus net als zes jaar geleden voortijdig gesneuveld. Overigens sluit Roda JC een samenwerking met Fortuna Sittard nog niet uit.

Eminem kleedt zich als Bin Laden

GrijzeDakDuif had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De controversiele Amerikaanse rapper Eminem laat weer van zich spreken. Dit keer shockeert hij zijn fans door zich te kleden als niemand minder dan Bin Laden.

Tijdens een uitzending voor de BBC (Top of the Pops) kleedt Eminem zich alsof hij Bin Laden is die zich verschuilt in een grot.

Eminem is al vaker controversieel geweest. Zo is hij in 2001 al eens veroordeeld voor verboden wapenbezit.

Verzekeraars verbaasd over aantal ruzies

Quenda had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Huiselijke ruzies zorgen voor enorme schadeposten en de verzekeringsmaatschappijen staan iedere dag versteld van de verhalen die zij te horen krijgen als een klant weer 'ns door het lint is gegaan tijdens een (echtelijke) ruzie.

,,Het is ongelooflijk wat je in een kwartiertje met een bijl kunt aanrichten,'' zegt directeur André Verbuys van Univé Friesland.

Begin dit jaar had zijn verzekeringsbedrijf te maken met een geval waarin voor circa 150.000 euro aan huis en inboedel werd vernield.

Politieke partijen adverteren voor tonnen

HeavyD had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het dagblad Trouw meldt dat politieke partijen nog nooit zoveel geld hebben uitgegeven aan zendtijd op radio/tv als tijdens deze verkiezingscampagne.

Volgens Holland Media Group is er voor 200.000 Euro aan zendtijd besteld. Bij de STER, die voor de publieke omroepen zendtijd verkoopt, is voor meer dan 100.000 Euro ingekocht.

De grote gevestigde politieke partijen, die subsidie van de regering krijgen om campagne te voeren, kiezen steevast voor radio en tv om spotjes uit te zenden.

Giro D'Italia zorgt voor grote insectenslachting

DiRadical had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Stichting Boom en Aarde heeft een bezwaarschrift ingediend tegen de start van de Giro d'Italia op 11 mei in Groningen. De stichting vreest dat de vele bezoekers een slachting zullen aanrichten tegen de in het gras levende insecten.

"Op de grasveldjes die straks vertrapt worden, leven miljoenen insecten. Daar moet je respect voor hebben", aldus een woordvoerder. "Ook insecten zijn het beschermen waard." Dinsdag buigt de voorzieningenrechter in Groningen zich over het bezwaarschrift.

Deze stichting heeft eerder bezwaar aangetekend tegen verbouwingsplannen voor het prinselijk landgoed De Horsten in Wassenaar, omdat daarvoor bomen gekapt moeten worden.

Máxima kreeg rijbewijs zonder rijtest te doen

Darkness had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Prinses Máxima heeft om haar Nederlands rijbewijs te behalen twee buitenlandse ingeleverd. Eén rijbewijs van de staat New York (VS) en één uit Argentinië. Voor het overschrijven van een buitenlands rijbewijs naar een Nederlands is een test vereist.

De Haagse burgemeester Deetman zorgde ervoor dat Máxima het rijbewijs kreeg zonder dat zij de verplichte rijtest moest afleggen. Dit blijkt uit verklaringen in de rechtzaak naar aanleiding van het verkeersongeluk vorig jaar.

De RVD meldt dat dit gebeurde door de "bemoeienissen" van de burgemeester van Den Haag.

LPF wil "ondernemen" en meedoen aan JSF

wildhagen had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Na gesprekken tussen de Amerikaanse ambassadeur Sobel en defensiespecialisten van de Lijst Pim Fortuyn heeft die partij besloten vóór de aanschaf van de Joint Strike Fighter (JSF) te zullen stemmen, na de verkiezingen op 15 mei.

Het omstreden deel van 50 miljoen euro ontwikkelkosten waar in de kamer onenigheid over was, meent LPF van de huidige defensiebegroting af te kunnen plukken. De vervanging van houwitsers zou dan enkele jaren moeten worden uitgesteld. Onder die cruciale voorwaarde is Fortuyn bereid voor te stemmen.

Tot nu toe was Fortuyn fel tegenstander van de JSF. Het kabinet heeft vorige week een besluit over het meebouwen aan de nieuwe gevechtsjager uitgesteld tot na de verkiezingen, omdat de huidige Kamer precies voor de helft vóór en voor de andere helft tegen is. Na de verkiezingen kan Fortuyn de doorslag geven tot een positief besluit.

"Als je de centen toch hebt, mag je wel een gokje wagen. Want je onderneemt als je meedoet met de JSF", aldus Fortuyn. Hij benadrukt nu dat het Nederlandse luchtwapen in NAVO-verband erg belangrijk is. "Ik hecht aan een goede relatie met de VS, ook al omdat Nederland daar de tweede investeerder is."

Lek in nieuwe TMF-site: gegevens openbaar

MoeneN.Org had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De fonkelnieuwe website van TMF is zo lek als een mandje. De gegevens van iedereen die een TMF-id heeft aangemaakt, naar schatting ruim 2500 surfers, waren in te zien op een kinderlijk eenvoudige manier. Zo kwam het dat lijsten met telefoonnummers en wachtwoorden rondcirculeerden op het net. Dit meldt Moenen.org.

Door wat 'creatief te surfen' was het mogelijk om andere profielen te bekijken. Het enige wat je moest doen was jouw eigen ID nummer in het webadres te wijzigen in een willekeurig ander nummer. MoeneN.Org kreeg als bewijs enkele profielen te zien en ook een lijst met ongeveer 150 wachtwoorden en username's.

Verschillende mensen hebben verklaard dat zij op deze manier in de TMF database hebben gebladerd en gegevens hebben ingezien. Uit logs van TMF-chat wordt duidelijk dat medewerkers van TMF geprobeerd hebben de ontdekkers te intimideren en geprobeerd hebben het niet te laten uitlekken, nadat de ontdekkers een aantal telefoonnummers openbaar had gemaakt.

De reactie van de webmaster van TMF:
"Door een beperkt 'lek' in de security van de nieuwe site, was het mogelijk om op illegale wijze toegang te krijgen tot de ID database. We hebben alle database gevoelige content van de site verwijderd en zijn in goed overleg met een extern audit-bureau de security aan het aanscherpen." Op dit moment is het aanmaken en gebruiken van TMF-id's tijdelijk niet meer mogelijk.

India: Nederlander vast in pedo-zaak

In een Zuid-Indiase deelstaat is de 48-jarige Nederlandse directeur van een jongensweeshuis aangehouden wegens seksueel misbruik van kinderen. De man leidt al zes jaar een weeshuis in het dorp Poojeri, 65 kilometer ten zuiden van Madras. Ook twee medewerkers afkomstig uit India zijn gearresteerd.

Eén van de jongens die wist te ontsnappen uit het weeshuis wist de politie op het spoor van de pedo-directeur en zijn medewerkers te zetten. De mannen zouden zich aan de kinderen hebben vergrepen na toediening van verdovende middelen.

Een aantal jaar geleden werd een Engelsman tot levenslang veroordeeld in India, die als leider van een weeshuis kinderen aan buitenlandse pedofielen ter beschikking stelde.

'Neger en creool moeten uit woordenboek'

De commissie Gelijke Behandeling neemt maandag een klacht in behandeling van mensen die vinden dat de woorden 'neger' en 'creool' moeten verdwijnen uit het woordenboek de Dikke Van Dale.

De klacht is ingediend door nabestaanden van slaven verenigd in de 'Stichting Eer- en Herstelbetalingen Slachtoffers van Slavernij' uit Suriname.

Politiek-incorrect

De uitgeverij van De Dikke Van Dale piekert er niet over om de woorden uit het woordenboek te verwijderen. Van Dale verdedigt zich met de stelling dat de woorden in beginsel een neutrale aanduiding zijn voor zwarte mensen. Dat 'neger' soms een ongunstige bijklank heeft en door sommigen als politiek incorrect wordt beschouwd, doet daar niets aan af.

"Het woord 'neger' wordt in de gesproken en geschreven Nederlandse taal gebruikt en behoort daarom in een beschrijvend woordenboek te worden behandeld", aldus hoofdredacteur drs. T. den Boon van de ''Dikke''.

Eerder dit jaar verzocht een Turkse Nederlander het woord 'Turk' uit de Dikke van Dale te schrappen. De rechter wees het verzoek af.

VVD: Veto bij uitbreiding EU

Een volgend kabinet moet een veto uitspreken over de uitbreiding van de Europese Unie. Dat zegt VVD-leider Hans Dijkstal vandaag in een vraaggesprek met De Telegraaf. De liberalen staan al langer kritisch tegenover de uitbreidingsplannen, maar hebben tot dusver nog nooit gepleit voor een veto over de toetreding van landen als Polen, Tsjechië, Cyprus en Hongarije.

Dijkstal zegt dat de huidige vijftien lidstaten van de EU al genoeg zorgen met zich meebrengen: "Toetreding van nieuwe landen is een horrorscenario als het gaat om de waarde van de euro".

Een toetreding van ''zwakke broeders'' ondermijnt volgens Dijkstal de financiële kracht van Unie. De VVD vreest dat het leeuwendeel van de Europese fondsen, en vooral de landbouwsubsidies, straks naar Oost-Europese landen gaat.

Aartsbisdom: Geen geld voor pedoslachtoffers

Een woordvoerder van het aartsbisdom van de stad Boston uit Amerika zegt dat het bisdom afziet van een schadevergoeding voor 86 jeugdige slachtoffers van een pedofiele priester. De rooms-katholieke kerk in Boston zou anders te weinig geld over houden voor het helpen van andere slachtoffers.

Het aartsbisdom had in principe toegestemd in een schadevergoeding van 20 tot 30 miljoen dollar voor tientallen kinderen die door priester John Geoghan (66) de afgelopen 30 jaar sexueel zijn misbruikt. Geoghan werd begin dit jaar veroordeeld tot 10 jaar cel. Hij bleek een van de vele priesters die de afgelopen decennia door de Amerikaanse katholieke kerk de hand boven het hoofd is gehouden.

Wanneer sexueel misbruik werd ontdekt, dan werden de mannen niet gestraft, maar overgeplaatst. Het schandaal heeft internationaal veel opschudding veroorzaakt; paus Johannes Paulus II heeft de praktijken onlangs scherp veroordeeld.

Kunstenaar spijkert arm aan muur

Performance-artiest Mike Parr uit Australië is op het idiote idee gekomen om zijn arm aan de muur van een galerie te laten spijkeren. Dit alles in het kader van een kunst-uitvoering. Extra bizar is het feit dat de Australiër wegens een geboortedefect maar één arm heeft.

Mike zal 36 uur lang vastgespijkerd aan de muur doorbrengen. Het geheel is op internet, via een webcam, te volgen.

Vorig jaar bracht Parr een week door in een kamer zonder licht of voedsel, een gebeurtenis die ook met een webcam op internet werd vertoond.





Meer projecten en kunst van Parr staan hier.

Nova peiling: Winst CDA en GroenLinks

In de wekelijkse NOVA peiling van bureau Interview/NSS, blijkt dat het CDA met 32 zetels nu naast de PvdA is gekomen. De sociaal-democraten verloren in de peiling één zetel vergeleken met een week terug. De christendemocraten kregen er één bij.

In deze peiling zet GroenLinks de opmars vrolijk voort en wint er weer één bij, wat resulteert in 16 zetels. De VVD verloor één zetel en staat nu op 25 zetels.

De Lijst Pim Fortuyn blijft staan op 19 zetels. Ook de overige partijen blijven gelijk. Zo blijft Leefbaar Nederland hangen op het schamele aantal van slechts 2 zetels.


Uitslag NOVA peiling. (tussen haakjes het virtuele verschil met de Kamer nu)

PvdA ---> 32 (-13)
VVD ---> 25 (-13)
CDA ---> 32 (+3)
D66 ---> 9 (-5)
GroenLinks ---> 16 (+5)
SP ---> 7 (+2)
ChristenUnie ---> 6 (+1)
SGP ---> 2 (-1)
Leefbaar Nederland ---> 2 (+2)
Lijst Pim Fortuyn ---> 19 (+19)

Meer over deze peiling staat op de site van de politiekebarometer.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.