Jospin reikt Franse moslims de hand

De Franse premier Jospin heeft in een interview gezegd dat de islam in Frankrijk een normale en waardige plaats moet krijgen in de republiek. Volgens Jospin heeft zijn regering zich de afgelopen twee jaar ingespannen om de Franse moslims een stem te geven via vertegenwoordigende lichamen. Dat moet de islamieten invloed geven op het beleid van de overheden op nationaal en lokaal niveau.

Jospin meent dat de moslims niet goed zijn vertegenwoordigd en dat die ondergeschikte rol lange tijd een taboe is geweest. Maar daar komt verandering in volgens hem. ,,Ze hebben echte moskeëen, religieuze bouwwerken van goede kwaliteit nodig om hun godsdienst vrij te belijden. Zij hebben een voorname plaats in het culturele landschap van onze republiek", aldus jospin .

Jospin komt met deze mededelingen vlak vóór de presidentsverkiezingen waaraan Jospin zelf meedoet: Jospin is de socialistische presidentskandidaat.

De islam is de tweede godsdienst van Frankrijk. Het aantal moslims in Frankrijk bedraagt volgens sommige schattingen 4 miljoen.