FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 9 april 2002

Aantal executies wereldwijd verdubbeld

In 2001 zijn 3048 mensen ter dood gebracht. Dat is een meer dan een verdubbeling ten opzichte van het jaar daarvoor, toen er 1457 doodvonnissen werden voltrokken. In 68 landen zijn zeker 5265 mensen ter dood veroordeeld. Dat maakte mensenrechtenorganisatie Amnesty International woensdag op haar jaarlijkse vergadering in Genève bekend.

Vooral China heeft veel meer doodvonnissen voltrokken. Alleen al in de periode van april tot en met juli zijn er in dat land 1781 mensen ter dood gebracht, meer dan het totale aantal in de rest van de wereld in de afgelopen drie jaar.

Volgens Amnesty telt de lijst alleen de executies waarvan de organisatie op de hoogte is gesteld. Veel landen houden de echte cijfers echter geheim. Het echte aantal ligt dus zeker hoger.

Buiten deze cijfers was er ook goed nieuws te melden. Eind 2001 hadden 111 landen de doodstraf afgeschaft, tegen 108 in 2000.

Lara Croft outfit wordt geveild

USAEagle had ons via de newssubmit het volgende te melden:
Het outfit wat door de Lara Croft model Nell McAndrew werd gedragen wordt geveild op de website van Ebay. De opbrengst van de veiling gaat naar UNICEF.

Het outfit bestaat uit: de zonnebril, het groene latex all-in-one vest, de leren handschoenen, korte broek, rugzak, leren holster met grote riem, twee Smith & Wesson replica's, een paar dikke wollen sokken en een echtheidscertificaat gesigneerd door Lara Croft model Nell McAndrew, Eidos voorzitter Ian Livingstone, Core Design management directeur Jeremy Heath-Smith en UNICEF fondswerving manager Rose Nelson.

Het groene latex all-in-one vest is in de maat 34DD. Voordat het pak kan worden gedragen moet men eerst wat talkpoeder over het lichaam strooien en dan het rustig aantrekken. De zonnenbril is ontworpen en gemaakt door Cutler & Cross en is speciaal voor het outfit ontworpen.

Het outfit wordt vanaf 26 april geveild, en er kan tien dagen lang op geboden worden. Model Nell McAndrew heeft het pak ongeveer veertig keer gedragen over de hele wereld.

Jill de Jong, het nieuwe Lara Croft model heeft inmiddels een nieuw outfit gekregen.

Van Boxtel wil scholen desnoods korten

Bijzondere scholen die allochtone kinderen weigeren als leerling moeten gekort worden op de rijksbijdrage die ze ontvangen. Dat zei de D66 minister Van Boxtel(Integratie) vanavond op een partijbijeenkomst in Den Haag.

Van Boxtel meent dat islamitische scholen belemmerend werken voor de integratie, maar ook scholen die bijvoorbeeld een quotum voor andersgezinden hanteren. D66 stoort zich al langer aan het feit dat sommige scholen allochtone leerlingen weigeren, omdat zij niet zouden passen bij de veelal christelijke grondslag van die school.

Van Boxtel zegt dat het vooral in de middelgrote steden voorkomt dat scholen niet meewerken om allochtone kinderen educatief onderdak te bieden. ,,Scholen kunnen niet afzijdig blijven bij het helpen van kinderen om de Nederlandse samenleving te leren kennen en taalachterstand weg te werken'', meent onze minister van Integratie.

Afgelopen weekend oogstte Van Boxtel veel kritiek met zijn plan om artikel 23 van de grondwet te willen wijzigen. Alleen de Socialistische Partij (SP) noemde het een interessant voorstel.

Hackers koninklijke chatsessie gepakt

De computerkrakers die verantwoordelijk zijn voor het mislukken van de chatsessie eind januari, van kroonprins Willem-Alexander en Máxima, zijn door justitie opgespoord .

Het Openbaar Ministerie meldde vandaag dat tijdens een groot onderzoek naar hackers diverse invallen werden gedaan. Dat gebeurde in woningen en bedrijfsgebouwen in zeven plaatsen in Nederland. Er worden zes hackers verdacht; één van hen is aangehouden.

Eind januari hielden Willem-Alexander en Máxima vanwege hun huwelijk een internet-chatsessie met de Nederlandse bevolking. Na enkele minuten werd die door zogenoemde ,,distributed denial of service''-aanvallen (D-DOS attacks) onmogelijk gemaakt.

De groep hackers, die zich Xtreme Power (XP) en Down Under Crew (DUC) noemen, wordt verdacht van computervredebreuk, vernieling van gegevens en vernieling van een telecommunicatienetwerk. Justitie vermoedt dat de verdachten door het wereldwijd digitaal inbreken in computers een netwerk hebben opgezet waarmee zogenoemde D-DOS attacks konden worden uitgevoerd.

Jospin reikt Franse moslims de hand

De Franse premier Jospin heeft in een interview gezegd dat de islam in Frankrijk een normale en waardige plaats moet krijgen in de republiek. Volgens Jospin heeft zijn regering zich de afgelopen twee jaar ingespannen om de Franse moslims een stem te geven via vertegenwoordigende lichamen. Dat moet de islamieten invloed geven op het beleid van de overheden op nationaal en lokaal niveau.

Jospin meent dat de moslims niet goed zijn vertegenwoordigd en dat die ondergeschikte rol lange tijd een taboe is geweest. Maar daar komt verandering in volgens hem. ,,Ze hebben echte moskeëen, religieuze bouwwerken van goede kwaliteit nodig om hun godsdienst vrij te belijden. Zij hebben een voorname plaats in het culturele landschap van onze republiek", aldus jospin .

Jospin komt met deze mededelingen vlak vóór de presidentsverkiezingen waaraan Jospin zelf meedoet: Jospin is de socialistische presidentskandidaat.

De islam is de tweede godsdienst van Frankrijk. Het aantal moslims in Frankrijk bedraagt volgens sommige schattingen 4 miljoen.

TARA's Frankrijk tour: Dag 1: Naar Lille

Dinsdag 26 maart, vandaag precies twee weken geleden. Om 8 uur 's ochtends klinkt de wekker. Waar ik normaal kreunend naar de wekker grijp en hem uitzet en me weer lekker omdraai (Om vervolgens een uur later verschrikt wakker te worden, realiserend dat ik me verslapen heb en er geen kans is dat ik nog op tijd kom en dus maar denk dat ik die moeite ook niet meer neem en morgen wel op tijd verschijn, me dus weer omdraai en verder ga slapen), spring ik dit keer gelijk mijn bed uit. Verslapen is er niet bij vandaag. Treuzelen ook niet. Want waar voor ieder ander een doodnormale dinsdagochtend is begonnen is voor mij een lekker weekje speciale vakantie in Frankrijk begonnen.

De avond en nacht had ik alles al ingepakt. 2 volle tassen stonden dus al klaar. Alleen dingen als mijn tandenborstel en dergelijke moesten er nog in. Ik kijk de kamer nog even rond en mijn oog valt op twee versleten rode kaften in de boekenkast. Mijn antieke Franse woordenboeken!! Die moeten wel mee, anders wordt het helemaal een ramp. Mijn franse kunsten zijn in 4 jaar tijd (de laatste keer dat ik in Frankrijk was) tot een dramatisch laag niveau gedaalt. Mijn tassen zijn echter al vol. Maar met veel passen en meten en voorzichtig gedoe weet ik ze toch in te pakken. Ergens vraag ik me af of het wel verstandig is ze mee te nemen, de 2 boeken (F-N en N-F) komen namelijk uit 1929 (echt waar! en nee, een nieuwere heb ik niet). Of ik me uberhaupt kan redden met woordenboeken uit 1929 weet ik ook niet. Maarja, dan spreek ik maar een beetje Fransch in plaats van Frans.

Ik maak wat ontbijt en kruip achter mijn pc. Ik heb nog even tijd dus dat wil wel. En ik wil toch nog eventjes, nu het nog kan. Ik open een topic in admin, ten eerste om ze een beetje lekker te maken. Maar ook om ze erop te wijzen dat ik weg ben en dus FOK! niet in de gaten kan houden. Met Yvonne begin ik dan met aftellen. Want voor het eerst sinds deze pc aanging gaat hij uit. Voor langer dan een bepaalde tijd dan, want natuurlijk heb ik wel reboots gehad. Of toen de stroom hier uitviel (Ik verwissel eens een lamp hoor) en daardoor de pc 2 uur uitstond. Maar nu dan werkelijk voor 6 dagen. Dit was een bijzonder historisch feit. Ik roep zelfs Gerard (mijn huisgenoot) erbij. En samen kijken we toe hoe de computer, al ratelend, de programma's afsluit en met een zoemend 'pfieuw' geluid tot stilstand komt.
En dan, geen gezoem meer, maar stilte. We applaudiseren en omhelsen elkaar. Wat een moment, dat we dit ooit nog mochten meemaken. Gerard vraagt nog of ik zeker weet dat ik dit ga overleven, zo zonder computer. Ik ben ervan overtuigd.

Na afscheid te hebben genomen (het klinkt dramatisch, maar het was meer een "doei, tot zondag" afscheid hoor) fiets ik bepakt richting mijn oma. Waarom naar mijn oma? Nou, mijn oma is zo lief voor me geweest om direct achter het station te gaan wonen en ook nog eens een fietsenschuurtje te hebben. Ideaal dus, veiliger kan hij niet staan. Als ik de fiets daar binnen zet tref ik mijn eigen trouwe fiets aan. Ik realiseer me dat die daar al vanaf december staat en nog altijd met diezelfde lekke band. Dat moet eigenlijk ook nog gebeuren. Ach, komt wel als ik terugben (ondertussen staat die fiets daar nog steeds hoor). Ik loop richting het station en hoor een bekend "joehoe". Ik draai mij om en op het balkon staat mijn oma de was op te hangen. "Ga je nu weg?" Ja oma. "Pas je goed op?" Ja oma. "Heb je de broodjes en het drinken bij je wat ik je meegegeven heb?" Ja oma. "Veel plezier he, en tot zondag" Ja om... euh, dankjewel, tot zondag En toch is ze lief hoor.

Geinstalleerd in de trein kan mijn reis beginnen. Het handige van Groningen is dat het een begin/eindstation is. Altijd plek dus, vooral als je lekker op tijd bent (hoewel ik meestal moet rennen, maar zoals eerder vertelt, dit kon ik me vandaag niet veroorloven). In Zwolle heb ik afgesproken met Nynke en Ellen. Twee meisjes uit Friesland, mede-fans die de eerste twee dagen meegaan (ik ben een uitzondering die alle 6 dagen Frankrijk doet). De trein wordt aan het gedeelte gekoppeld wat vanuit Leeuwarden komt en ik loop de trein door op zoek naar de twee dames. Helemaal aan het eind gekomen pak ik mijn telefoon maar, want Nynke en Ellen heb ik niet gezien. Ondertussen zet de trein zich in beweging, het station uit. "We zitten in treinstel 7456, bovenin". Al snel was mij duidelijk dat ze inderdaad niet in mijn trein zaten. Ze waren in Zwolle uitgestapt en in de stoptrein gestapt omdat de ns dat aangaf (beste aansluiting, minder wachttijd bij overstappen etc.). Ik zat dus in de intercity en zou dus 20 minuten eerder op Utrecht aankomen.

Op Utrecht tref ik eerst Saskia (die we hier allemaal kennen als Isabeau) die vanuit Den Haag moest komen. Ook zij zal de eerste twee dagen meegaan. Op het perron waar de trein richting Zuid Limburg klaarstaat treffen we dan eindelijk Nynke en Ellen. Ook met de nodige moeite en telefoontjes, maar met wat gezwaai is het dan toch gelukt. Twee uur treinen naar Geleen, en toch vloog het voorbij. Druk in gesprek over Wiplalakonijnen en de Geile Sexy Dansvereniging (don't ask, friezen zijn gewoon een beetje raar) In Geleen aangekomen scheen een heerlijk zonnetje en was het lekker warm. Iets wat wij noorderlingen weinig meemaken. Ik grijp naar mijn zonnebril en zie dat Ron ons al tegemoet komt lopen. Dan zijn we dus compleet. We gooien alle bagage achter bij hem in de auto en we vertrekken gelijk richting Lille. Nog geen twee uurtjes (16:00) en we zijn er. De reis verliep snel en voorspoedig, veel bijgepraat, lekker muziek zitten luisteren (handig als je in de auto zit met mensen met jouw muzieksmaak) en verder gegaan over de Wiplalakonijnen (die wel al snel omdoopten tot Lapin de Wiplala aux Pays-Bas (met een geile sexy dansbeweging uiteraard die ik hier verder niet zal demonstreren). Dit omdat we ons nu inmiddels in Frankrijk bevonden).

Frankrijk, Lille, eerste stop. De routebeschrijving was zeer duidelijk en we waren dan ook erg snel bij de Splendid. De zaal waar we moesten zijn. Dit blijkbaar in tegenstelling tot Sandra, Marco en Natja, de andere Nederlanders, die er om 2 uur al waren, maar wel half Lille hebben doorgecrosst op zoek naar de Splendid. In een cafeetje om de hoek drinken we nog even wat. Dan komt het gesprek op 'slaapplaats' wat iedereen behalve ik en Saskia niet heeft weten te regelen omdat alles vol zat. Er wordt geopperd om dan maar vanavond laat richting Parijs te reizen en onderweg een Formule 1 te pakken. Goed idee, maar dan moeten we natuurlijk wel even onze reservering in Lille cancellen. Dat ging best makkelijk, één telefoontje en het was geregeld. Maar goed ook, ik zou het nog vaak moeten doen deze aankomende week. We halen even wat te eten bij de buurman, de snackbar dus. Een portie patat, dat heb ik geweten hoor. BAM! Een enorme berg voor je snuffert. En dat moet ik opeten? Niet opgekregen dus, spreekt voor zich. Lekker veel patat voor weinig geld, OK. Maar dit ging me iets te ver. En met een concert over een paar uurtjes zag ik dat niet echt zitten. (Misselijk enzo, niet echt ideaal). Na dit 'diner' moesten de meiden zich nog even omkleden en opmaken. Daar ben je vrouw voor. Dus open en bloot op de parkeerplaats werd alles nog even netjes gemaakt.

En dan voor de deur staan. Langzaam druppelt het vol met andere fans. Waaronder een vriendelijke fransman die een stuk of 5 grote posters van Mother Earth in de kofferbak had liggen (die we kregen en mooi verdeelt hebben) (That reminds me, Isabeau, je hebt mijn poster nog)

Eindelijk maar toch gaan de deuren open. We lopen naar beneden de trap af, slaan de hoek om en zien de eerste bekenden. Samantha en Veroniek, de merchandise. Even foto maken uiteraard. En dan de zaal in om mooi vooraan te staan. Nee ik koop niets, ik heb nog 4 andere concerten om uitgebreidt te bekijken of er nog wat nieuw leuk spul is.
Als we een mooi plekje vooraan veroverd hebben zien we Lex staan die met een glimlach naar ons toe komt lopen. Of we na het concert achter bij de bus nog even wat komen drinken en of we er wat op tegen hebben om gefilmt te worden door TV West. Geen probleem dus, zo gezegd zo gedaan mochten we vertellen waar we vandaan kwamen en hoe we het in ons hoofd haalden om een band helemaal tot in Frankrijk te volgen en wat er nou zo geweldig aan ze is. (Eerste deel is vorige week uitgezonden, tweede deel is donderdag op TV West te zien bij Westpop). Ondertussen komen bandleden Martijn en Ivar er even bij staan. In Nederland zou dat al bijna niet meer kunnen omdat ze door een gillende menigte omver zouden worden geworpen. Allemaal vragend om handtekeningen. Maar de Fransen zijn wat stilletjes en kennen volgens mij alleen de zangeres. Daarbij staan de drummer en de toetsenist helemaal op de achtergrond en zie je ze amper. Voordeel voor die twee dus. Nog wat foto's en dan verdwijnen ze weer na achter. Toch leuk om ze even gesproken te hebben. Dan begint eindelijk het voorprogramma: Penumbra. Totaal onbekend voor ons allemaal, maar klinkt wel goed. Eerste kennismaking, maar ze zullen ook de hele tour meegaan dus we zullen ze nog wel vaker horen. Twee operazangeressen. De ene een boerentrien achtig persoontje, die ontzettend spontaan en leuk is op het podium. De ander een blonde dame in een witte jurk die zich erg hooghartig 'kijk mij eens knap wezen' gedraagt. Een groter verschil kan je ook niet hebben. Maar toch is dat contrast wel geinig. En dan de zanger met zijn klarinet. Toch is het wachten op het hoofdprogramma. Daar kwamen we voor hoor. En ons wachten werd beloofd als de eerste klanken van Deceiver Of Fools dan eindelijk klinken en ze opkomen: Within Temptation. Mijn 22e concert gaat van start. Dan komt Sharon op, in een nieuwe blauwe jurk die we nog niet eerder hadden gezien. Wauw! Gaaf! Mooi! En dan is het genieten en uit ons dak gaan. Hier kwamen we voor.

Na het concert even bijkomen, en dan maar naar buiten (we werden er zo'n beetje uitgestuurd). Even bij Samantha en Veroniek kijken wat ze precies hebben hangen. Toch wel wat leuke nieuwe dingen, eens kijken wat ik aan het eind van de rit over heb om dan te kopen. Buiten lopen we naar achter waar een menigte al staat te wachten. Echter mogen wij een kijkje in de bus nemen (Met een klagende Lex over de kleine slaapcompartimenten (omgebouwde bagagerekken, red.) wat net doodskisten zijn. Ach, meer gothic kan het toch niet?) Een krat bier wordt erbij gehaald en we kletsen even wat bij. We krijgen de nodige nieuwtjes te horen, de nodige geheime info over festivals waar ze deze zomer staan etc. Toch handig dit.

Dan is het zo'n beetje tijd om te gaan. "Tot morgen". We stappen in de auto's en rijden richting het zuiden. En jawel, na zo'n 50 kilometer dan toch echt een Formule 1 hotelletje. Ingecheckt en in bed gekropen. Best goedkoop die dingen. En je deelt dan ook nog de kosten.
Nog geen 24 euro. Moe en voldaan val ik in slaap. Dit was een geslaagde dag, maar ik kan niet wachten tot morgen, want dan zie ik eindelijk, voor het eerst Parijs!

Kalsbeek: Kind geen ticket voor verblijf

Staatssecretaris van Justitie Els Kalsbeek gaat geen pardon geven aan de groep van 52 uitgeprocedeerde asielzoekers, die sinds vorige week bivakkeren in het stadhuis van Den Haag.

GroenLinks had om zo'n pardon gevraagd, omdat zich onder de asielzoekers 32 kinderen bevinden die in Nederland zijn opgegroeid.

Kalsbeek vindt dat absoluut geen reden om ze in Nederland te laten blijven. "Het kan niet zo zijn dat een kind een ticket voor verblijf is". "Het is de verantwoordelijkheid van de ouders dat de kinderen dakloos zijn, en als ze terug naar hun land willen, kunnen ze", aldus Kalsbeek.

De asielzoekers moeten het stadhuis zo snel mogelijk verlaten, zo heeft burgemeester Deetman van Den Haag hen intussen laten weten.

Drie jaar cel voor Helderse pedofiel

De rechtbank in Alkmaar heeft een 59-jarige man uit Den Helder dinsdag veroordeeld tot drie jaar celstraf waarvan één jaar voorwaardelijk. De man is schuldig bevonden aan veelvuldig seksueel misbruik met minderjarige jongens.

De officieer van Justitie vertelde dat het seksuele misbruik van de jongens de afgelopen dertig jaar heeft plaats gevonden. Daarbij zijn ongeveer vijftig jongens slachtoffer van de man geworden.

De veroordeelde was vaak alleen met de jongens, omdat hij hun hielp bij een plaatselijke hobbyclub met het maken van decors. Tevens gaf hij zogenaamde EHBO lessen waarbij de jongens zich moesten uitkleden.

De zaak kwam in november na bijna dertig jaar in de openbaarheid, toen de man zelf naar de politie stapte. Dit gebeurde onder grote druk van zijn familie en de steeds groter wordende stroom geruchten. De man kon vele jaren zijn gang gaan, omdat hij een vooraanstaand persoon in de Helderse samenleving was

Carter krijgt toestemming voor reis Cuba

Jimmy Carter, oud-president van de Verenigde Staten, heeft toestemming van de Amerikaanse regering gekregen om een bezoek te maken aan Cuba. Sinds de revolutie in 1959 is er geen prominente Amerikaan meer op het eiland geweest. Carter is fel tegenstander van de sancties die Amerika Cuba oplegt.

Carter zal de reis in mei maken. Daarvoor moest hij eerst toestemming vragen, omdat er in de Verenigde Staten een verbod heerst om te reizen naar Cuba.

Deskundigen gaan er vanuit dat Carter gaat proberen het Amerikaanse embargo op te heffen. Het Witte Huis hoopt dat hij ook duidelijk maakt dat er op gebied van bescherming van de mensenrechten en invoering van de democratie

Fidel Castro nodigde Carter al eerder uit, maar nu ziet het ernaar uit dat er ook werkelijk een ontmoeting zal zijn tussen beide.

Hondenbont in Nederlandse winkels

bar_en_mar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Als je de afgelopen winter een trui van de modeketen Didi hebt gekocht, bestaat er de kans dat je hond aanhebt. Uit DNA-onderzoek van de Bont voor Dieren blijkt dat er hondenbont in de versiersels zijn verwerkt en niet, zoals de winkel zelf claimde, konijnenbont.

In het onderzoek, dat werd uitgevoerd door het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, werden 95 producten waar bont in is verwerkt getest. Van onder andere kleding, kattenspeeltjes, haaraccessoires en beeldjes bekleed met bont werden DNA-proeven genomen. Naast de Didi-truien blijken nog vier artikelen hondenbont te bevatten. Hier gaat het om twee poezenbeeldjes, een haarelastiek met bontbal en een kattenspeeltje in de vorm van een muis.

De onderzoeker van het AMC denkt dat er in nog veel meer producten hondenbont is verwerkt, maar dat is lastig aan te tonen. Na de dood van het dier wordt het DNA afgebroken. In Azië worden volgens de Bont voor Dieren jaarlijks twee miljoen honden op gruwelijke wijze gefokt en gedood voor hun vacht. De stichting pleit dan ook, net als in de Verenigde Staten, voor een importverbod op huisdierenvacht.

Justitie betaalt miljoenen aan tipgeld

Uit een overzicht van het Openbaar Ministerie blijkt dat justitie de afgelopen decennia zo'n 4,5 miljoen euro heeft uitgegeven aan beloningen en tipgeld. Justitie betaalde in totaal uit aan 457 tipgevers.

In ongeveer achttien procent van de zaken waarin een beloning wordt uitgeloofd, komt bij de politie de tip binnen die bijdraagt aan de oplossing van het misdrijf.

De meeste tips komen binnen via oproepen van tv programma's zoals Opsporing Verzocht en de zogenaamde raambiljetten.

ErikE bedankt voor de nieuwssubmit.

PvdA toch voor deelname ontwikkeling JSF

Na intern beraad is PvdA toch uiteindelijk akkoord gegaan met de ontwikkeling van de Joint Strike Fighter. De JSF zal binnen enkele jaren de F-16 opvolgen. Het kabinet wil samen met het bedrijfsleven mee ontwikkelen. Na lang beraad en veel twijfels bezorgt de PvdA uiteindelijkheid de meerderheid voor de kabinetsplannen in de Tweede Kamer.

Er is echter wel een voorwaarde: het gat van 84 miljoen euro in het businessplan moet worden weggewerkt. In totaal gaat Nederland 857 miljoen euro bijdragen aan het project.

De VVD, CDA, ChristenUnie en SGP waren al voor deelname, en samen met de PvdA is nu dus een meerderheid gevormd.

Rob Oudkerk wordt niet vervolgd

Rob Oudkerk, de leider van de Amsterdamse PvdA-fractie en voormalig Kamerlid, wordt niet vervolgd voor zijn uitlating over 'kut-Marokkanen'. Een man die aangifte tegen Oudkerk had gedaan, heeft zijn aangifte weer ingetrokken.

Oudkerk, prominent PvdA'er, deed zijn uitspraak toen hij een week lang met de camera gevolgd werd door 2Vandaag. Burgemeester Cohen vroeg toen aan Oudkerk of een charismatisch man als Pim Fortuyn ook in Amsterdam veel stemmen zou halen. "Ja, wij hebben hier toch ook kut-Marokkanen." aldus Oudkerk.

In eerste instantie werd dit fragment door de hoofdredactie van 2Vandaag weggecensureerd.

Donderdag en vrijdag gratis bussen

Donderdag en vrijdag kun je waarschijnlijk gratis met de (streek)bus. Chauffeurs zullen de strippenkaarten niet stempelen, als het overleg over een nieuwe CAO woensdag niets oplevert.

4 procent meer loon, dat is de eis van de vakbonden. Tevens vinden de bonden dat chauffeurs van de zogenaamde afroepbusjes bij streekbusbedrijven ook in de nieuwe CAO worden opgenomen. Die krijgen nu een stuk minder omdat ze in de Taxi-CAO zitten.

De streekvervoerders Connexxion, Arriva, Hermes en de BBA hebben totaal ongeveer 14.000 werknemers.

Nieuwe beelden genocide Srebrenica

De IKON heeft nieuwe beelden gekregen waarop de genocide in Srebrenica te zien is (zie bericht van vanmorgen). De beelden zijn vlak na de val van de enclave, op 13 juli 1995, gemaakt. Zowel het Joegoslavië-Tribunaal als het NIOD waren niet bekend met de beelden. Het gaat om drie opnamen, die bewaard bleven op een band met ruw materiaal.

Op een van de shots is een stapel lijken te zien bij een grote loods, het Gravica warehouse. Op de achtergrond is geschiet hoorbaar. Er waren tot nog toe alleen twee getuigen van de slachting bij de loods. De Amerikaanse aanklager van het Tribunaal heeft gezegd dat de video-opnamen dezelfde waarde hebben als een getuigenverklaring. "Ze maken duidelijk wat de getuigen zeggen. De opnamen ondersteunen de bewijsvoering bij een toekomstig proces tegen Mladic."

Een andere opname laat zien hoe Bosnische Serviërs met tanks op een colonne vluchtelingen schieten, een aantal van hen valt geraakt neer. Het derde fragment laat een met mensen volgepropt balkon zien. Volgens onderzoekers van het Joegoslavië-Tribunaal zijn de mensen op het balkon later afgevoerd en geëxecuteerd.

De opnamen, die vanavond om 22:59 op Nederland 1 te zien zijn, zullen ter beschikking worden gesteld aan het Joegoslavië-Tribunaal.

Politie valt binnen bij cybervandalisten

Bartjezzz had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vandaag zijn door de Digitale bijstands eenheid, een onderdeel van de politie Rotterdam, en Unit Digitale Recherche van de KLPD verschillende invallen gedaan bij van cybervandalisme verdachte personen.

Het gaat dan om mensen die zogenoemde DDoS aanvallen uitvoeren. Het vermoeden bestaat zelfs dat deze invallen verband houden met de gesaboteerde chat met Maxima en Willem-Alexander, eerder dit jaar. Ook zouden er enkele arrestaties verricht zijn.

Rond 16.00 uur zal het Openbaar Ministerie meer hierover bekend te maken.

De update staat hier.

Nieuw college in Rotterdam pleit voor Aso-tax

Troubleman en double_dd hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Als het aan het aanstaande college in Rotterdam ligt, dan krijgen overtreders in de stad voortaan een mooie blauwe envelop thuisgestuurd. Mensen die een asbak legen op straat, zwartrijden of te hard rijden krijgen naast een eventuele gewone boete, ook nog een fiscale naheffing. Onder het motto 'de vervuiler betaalt', willen de collegepartijen Leefbaar Rotterdam, CDA en VVD zo de kosten van het schoonmaken van de stad en extra toezicht op de mensen verhalen die de schade hebben veroorzaakt.

De vervuilers en ovetreders betalen nu boetes, die door justitie geïnt worden. De gemeente profiteert daar niet van. Er gaat onderzocht worden of de maatregel haalbaar is, maar volgens LR-raadslid Dorsman, zelf jurist, staat niets het plan in de weg. "Het klinkt hard, maar als mensen dit nodig hebben om zich aan de normen te houden, moet het maar. Kijk naar Singapore. Daar werkt het lik-op-stuk-beleid ook."

Veel belangstelling begrafenis Queen Mum

Tienduizenden Britten hebben de uitvaartplechtigheid van de onlangs overleden Queen Mum, weduwe van koning George VI, bijgewoond. De Queen Mum overleed zaterdag 30 maart op een leeftijd van 101 jaar. Op Westminster Abbey probeerden duizenden mensen een glimp van de kist op te vangen.

Voor de plechtigheid werd in het gehele land twee minuten stilte in acht genomen. Daarna werd de Queen Mum naar de St. George kapel gereden, waar ze naast haar man zal worden begraven.

De begrafenis werd bijgewoond door verschillende leden van koninklijke families. Naast koningin Beatrix, die ook aanwezig was, woonden de Belgische, de Spaanse, de Zweedse, de Noorse en de Deense vorst de plechtigheid bij.


Al ruim 200.000 Britten zijn de afgelopen dagen langs de kist gelopen om hun laatste eer aan de Queen Mum te betuigen. In een korte televisietoespraak heeft de Britse koninging Elizabeth II de bevolking bedankt voor alle condoleances en brieven. De koningin vond de reacties "overweldigend" en ze zei "diep geraakt" te zijn.

OM blijft straf Puttense moordzaak handhaven

De 'twee van Putten' die in 1995 tot tien jaar cel zijn veroordeeld voor de verkrachting van en de moord op Christel Ambrosius, zijn volgens het OM terecht veroordeeld. Advocaat-generaal Van der Neut liet vandaag weten het vonnis "de grootste gerechtelijke dwaling ooit" te vinden.

Vooral het raadsel over het sperma op een bovenbeen van het slachtoffer was het gesprekspunt. Het sperma was ten eerste niet van een van de veroordeelden en kon daar wel degelijk door versleping terecht komen. De 'verslepingstheorie' meldt dat het zou gaan om sperma van een eerder seksueel contact, dat tijdens de verkrachting naar het bovenbeen versleept is. Later trok de gynaecoloog deze theorie in, maar deskundigen bevestigen dat deze mogelijkheid bestaat.

Ook zouden de verklaringen van de twee kroongetuigen onder zware druk van de politie tot stand zijn gekomen. De bekentenissen werden eerder al ingetrokken door de verdachten, om dezelfde reden.

Waarschijnlijk volgt de uitspraak van het Hof op 24 april.

Vijf doden bij aanslag op Afghaanse minister

Troeltje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Afghaanse interim-minister van Defensie Mohammed Fahim is gisteren ontsnapt aan een aanslag. Fahim was in een konvooi onderweg naar Jalalabad toen er langs de weg een explosief ontplofte. Bij de aanslag vielen vijf doden en vijftig gewonden, maar Fahim zelf bleef ongedeerd. In een voorstad van Kabul kwamen na de aanslag nog eens twee raketten neer, maar het is onduidelijk of de twee incidenten iets met elkaar te maken hebben. Waarschijnlijk zijn er geen slachtoffers gevallen.

Eergisteren was een basis van de internationale vredesmacht ISAF het doel van een raketaanval. ISAF-militairen vonden later nog eens vier op Kabul gerichte raketten. De regering verdenkt overgebleven al-Qaeda en Talibanstrijders van de aanslagen. Vorige week donderdag werd er een staatsgreep verijdeld in Afghanistan

3200 Dollar geboden voor stukje kauwgum

Op een veiling voor het goede doel is de prijs voor een door Arizona Diamondbacks-slagman Luis Gonzalez weggegooid stukje kauwgum omhoog geschoten. Op dit moment hebben honkbalfreaks al 3200 dollar over voor het uitgekauwde stukje snoep. De veiling duurt nog tot 15 april.

Gonzalez gooide het stukje kauwgum weg, toen hij in Tucson, Arizona, het eerste honk had bereikt in een oefenpartij tijdens Spring Training. Een fan overtuigde een veiligheidsbeambte het stukje kauwgum op te rapen en aan hem te geven. Hij laat het nu veilen om geld op te halen voor een highschool.

Shimon Peres: Israël richt slachting aan Jenin

Het lijkt goed mis te zijn gegaan in het vluchtelingenkamp Jenin op de Westelijke Jordaanoever. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Shimon Peres spreekt in verband met de aanval op het kamp over een 'slachting'. Het is de eerste keer dat de Nobelprijs voor de Vrede-winnaar zo openlijk beschuldigingen uit in verband met acties waar hij zelf, als minister, medeverantwoordelijk voor is. Verschillende officieren van het Israëlische leger zeggen bang te zijn voor de internationale reacties op de acties.

De Israëlische officieren zeggen tegen de Israëlische krant Ha'aretz dat in de stad gigantische verwoestingen zijn aangericht met bulldozers. "Vanwege de gevaren, verplaatsen de soldaten zich vrijwel niet te voet. De bulldozers vegen simpelweg de huizen weg en richten verschrikkelijke verwoestingen aan. Als de wereld die beelden ziet, zal het ons immense schade berokkenen. Het maakt niet uit hoeveel gezochte mannen we hebben gedood, en hoeveel van de teroristische infrastructuur we hebben blootgelegd: er is nog steeds geen rechtvaardiging voor het veroorzaken van zulke grootse vernietiging."

Volgens opgaven van het leger zijn er in Jenin in totaal honderd Palestijnen gedood. Vandaag alleen al zouden er twaalf Israëliërs zijn omgekomen. Gisteren nog, beval het leger alle 11.000 bewoners van het kamp hun huizen te verlaten, en dreigde met luchtaanvallen als ze dit niet zouden doen. Later vuurde Apache's van de Israëlische luchtmacht zeker dertig raketten af op plekken waar Palestijnse strijders zich zouden ophouden.

Minister Peres komt steeds geïsoleerder te staan in het kabinet. Gisteren zijn er weer drie nieuwe rechtse hardliners ingezworen in het kabinet. Peres overweegt om uit de regering te stappen, maar wil eerst de plannen van de Amerikaanse minister Colin Powell afwachten. Als die goed zijn wil hij daarvoor vechten in het kabinet.

Met dank aan Wildhagen voor de tip via de newssubmit.

Knuffelen op het werk verhoogt productie

Een bedrijf in Groot-Brittannië spoort zijn werknemers aan iedere dag lekker te knuffelen met de collega's. Om dit te bewerkstelligen schalt een romantisch easy listening-muziekje uit de speakers. De werknemers wordt verzocht elkaar aan het begin én aan het einde van een werkdag even lekker beet te pakken. Verlegen collega's is toegestaan een handdruk te geven, of een schouderklopje.

Volgens Jerry Farrelly, de baas van het bedrijf, is werken voor zijn bedrijf een stuk leuker geworden. De productie is bovendien met 200 procent gestegen, en dat terwijl overwerken is afgeschaft. "Mijn personeel kijkt in het weekend al uit naar de maandag, zo goed is de harmonie in het bedrijf." Door de liefdevolle atmosfeer zet het personeel zich voor de volle honderd procent in.

Nieuwe reeks 'Costa!' in het najaar

In het najaar komt de tweede reeks van de populaire serie 'Costa!' op de buis. Producent Johan Nijenhuis is momenteel met BNN in gesprek, maar het is de vraag of BNN een tweede keer de kosten voor de betrekkelijk dure serie kan opbrengen.

Wat wel vaststaat, is dat er drie nieuwe gezichten te zien zullen zijn in de serie. De eerste audities daarvoor zijn al achter de rug. In het nieuwe seizoen zal de dochter van Robin, de eigenaar van de Costa, geïntroduceerd worden. Daarnaast zal een sexy nieuwe bardame te zien zijn.

Nighttown weet niets van reclame

De Rotterdamse uitgaansgelegenheid Nighttown zegt niets te maken te hebben met de "reclamepoppetjes" die op veel plekken in de binnenstad van Rotterdam op straat zijn gespoten. Dance-promotor Irfan Er van Nighttown laat weten:
,,Een paar maanden geleden hadden we stickers laten maken. Voor op agenda's en bumpers. Die kwamen onder meer terecht op de pui van Calypso en toiletten. Daar was men niet blij mee. Maar die reclame op stoeptegels is echt geen actie van ons.''

De graffiti, die bestaat uit de naam Nighttown in de vorm van een dansend mannetje, is op tientallen plaatsen in het centrum van Rotterdam aangetroffen. Er is gebruik gemaakt van een sjabloon. Overigens komt de stijl ervan exact overeen met de officiële posters van Nighttown, die op publicatieborden in de stad hangen.

Irfan denkt dat 'concurrentie' zijn bedrijf een loer wil draaien. Nighttown hoopt nog steeds dat de gemeente Rotterdam met miljoenen euro's over de brug komt, om uitgebreide verbouwingen mogelijk te maken. ,,Dan is die graffiti op straat geen goede publiciteit voor ons. Men probeert Nighttown op deze manier in een kwaad daglicht te stellen. Ik heb al wel mijn vermoedens wie hiervoor verantwoordelijk is. Niet iemand in het pop-circuit, maar op het terrein van dance.''

De dienst Gemeentewerken heeft inmiddels contact opgenomen met Nighttown. Beheerder Monique Swinkels van wijkservice Schoon + Heel werd daarbij eveneens met de ontkenning van Er geconfronteerd. ,,Hij kwam met het verhaal dat iemand hem probeert te dwarsbomen. Daar moest ik een beetje om lachen. Alsof een concurrent zoveel geld gaat uitgeven om reclame voor iemand anders te maken. Dit moet worden weggehaald.'' Wie dat gaat doen, is echter nog de vraag. ,,Er gaat een brief de deur uit, waarin Nighttown aansprakelijk wordt gesteld voor de schade. Daarna is het wachten op een reactie,'' stelt ze. Eventueel zal 'bestuursdwang' worden toegepast om het weghalen van de graffiti af te dwingen. ,,Anders doen wij het, en sturen we de rekening naar Nighttown.'' In het uiterste geval zal de rechter moeten oordelen wie voor de kosten opdraait.

Deense burgemeester introduceert dutpauze

De burgemeester van de Deense gemeente Hilleroed heeft besloten zijn personeel twintig minuten pauze te geven voor een dutje na de lunch. Burgemeester Nick Haekkerup hoopt dat een herstellende korte slaap de werknemers tevreden maakt en hun kracht geeft om meer werk te verzetten.

Gemeenteambtenaren die meedoen aan de proef, namen hun deken en wekker mee naar het werk om onder goede omstandigheden te slapen en na uiterlijk twintig minuten weer wakker te worden. Voorlopig gaat het om een proef van twee weken met het dutje, dat wordt aanbevolen door onderzoekers.

Ex-Take That wordt filmster

Naast Robbie Williams en een paar kleine hitjes door Gary Barlow en Mark Owen is er eigenlijk weinig meer van de overige, destijds megapopulaire leden, van Take That gehoord. Volgens de filmkenners gaat daar echter verandering in komen. Eind dit jaar zal de film "Lullaby Of Clubland" uitkomen, waarin voormalig Take That zanger/danser Jason Orange een van de hoofdrollen zal vertolken. Jason speelde in Engeland al reeds in de mini tv-serie Killer Net. Hij zal in de film spelen naast Orlando Bloom, die inmiddels bekend is geworden door de rol van Legolas in de film Lord of the Rings.

Op de Soundtrack van de film zullen 3 tracks van Madonna verschijnen; The Power of Goodbye, Frozen en Sahnti/Ashtangi tesamen met Portishead. Verder zullen Garbage, Asian Dub Foundation en Massive Attack op de soundtrack te vinden zijn.

De film heeft rond de 12 miljoen dollar gekost en zal zijn wereldpremiere hebben op 31 augustus in Londen.

Criminaliteitsbestrijding: bewapende gezinnen

Justitie en politie in Mexico lijken de strijd tegen de criminaliteit op te geven. Het aantal aangegeven ontvoeringen in Mexico-Stad alleen is al zo'n duizend per jaar. Volgens Mexicaanse wetgevers moet het gezin centraal komen te staan in de criminaliteitsbestrijding. Ze denken hierbij aan zwaar bewapende gezinnetjes.

Daarom overweegt het parlement een wet aan te nemen die gezinnen het bezit van maximaal vijf vuurwapens toestaat. Sommige gezinshoofden zijn al in clubs verenigd om hun kinderen te beschermen of om plannen te maken voor wraak op ontvoerders.

De politie staat meestal machteloos bij ontvoeringen. De meeste ontvoeringszaken worden snel tussen misdadiger en slachtoffer afgehandeld.

Stiltemachine maakt een einde aan lawaai

Draaitafeltje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Nooit meer last van de herrie bij de buren, het vliegveld in de buurt of de drukke weg pal voor je huis. Binnen een jaar moet er een apparaat dat geluidsoverlast bestrijdt, in de winkels liggen.

De machine is ontworpen door Engelse technici. Het absorbeert met richtmicrofoons storend geluid en analyseert de frequentie daarvan. Vervolgens zenden geluidsboxen een tegengeluid uit dat het lawaai neutraliseert.

Jongen zit twee dagen vast in lift

De Franse politie heeft een 7 jaar oude jongen gezond en wel teruggevonden, nadat hij twee dagen vast had gezeten in een kapotte lift.

De jongen wilde een vriendje gaan bezoeken, toen de lift tussen de 14e en 15e verdieping van de flat bleef steken. Zijn ouders schakelden de politie in, die met honden de in de buurt gelegen kanalen afzocht. Pas na twee dagen werden
ze op de lift gewezen, waar het knulletje doodmoe werd gevonden.

"Ben ik sexverslaafd of niet??"

Inwoners van Singapore kunnen tegenwoordig op een website uitzoeken of ze sexverslaafd zijn of niet. Wanneer men bij de test van de 25 vragen zes of meer vragen met 'ja' beantwoord, wordt een behandeling voor de verslaving aangeraden. De website is een initiatief van de regering.

Mannen krijgen vragen voorgeschoteld als: "Heeft u ooit rond publieke toiletten of parkeergelegenheden gereden op zoek naar seks met onbekenden?" en "Kijkt u op een familie-aangelegenheid uit naar het einde daarvan, omdat u daarna weg kunt gaan om seks te hebben?"

Vrouwen mogen vragen beantwoorden als: "Bent u ooit betaald voor sex?" en "Koopt u regelmatig doktersromannetjes of bladen met seksuele inhoud?"

De website is hier te vinden.

Bizarre ontknoping na zoektocht

De zoektocht naar een vermist meisje heeft in Nieuw Zeeland wel een heel verrassende ontknoping opgeleverd. De vermiste, zeven jaar oud, werd achterin een bestelwagen, dat deelnam aan de zoektocht, teruggevonden.

Het meisje bleek in het voertuig van haar ouders in slaap te zijn gevallen. Haar ouders werden ongerust, waarna haar moeder met de bestelwagen op pad ging om haar dochter te zoeken. Die zoektocht mondde uit in een zoektocht met leraren, vrienden, vrijwilligers, politiewagens en zelfs een helikopter.

Zes uur nadat ze was verdwenen werd het meisje opgemerkt door een politieman. Ze was door het hele tumult heen geslapen.

Ex-ETA leider krijgt dertien jaar cel

Maandag heeft het Spaanse hooggerechtshof de ex-leider van de Baskische Afscheidingsbeweging ETA, José Ruiz, alias 'Kantauri', veroordeeld tot dertien jaar cel. De ex-leider kreeg de straf opgelegd voor zijn aandeel in het voorbereiden van een aanslag op de Spaanse koning Juan Carlos in 1995.

De rechters achtten het bewezen dat Kantauri een groot aandeel had in een samenzwering met het doel het Spaanse staatshoofd te doden. Ook werd hij schuldig bevonden aan het vervalsen van documenten.

Voorzitter voetbalbond wil Romario op WK

Romario heeft onverwachts een belangrijke medestander gekregen bij zijn pogingen alsnog geselecteerd te worden voor het Braziliaanse elftal dat op het WK 2002 zal spelen. Ricardo Teixeira, de voorzitter van de Braziliaanse voetbalbond, schaarde zich maandag achter de 36-jarige spits.

Teixeira, al 13 jaar voorzitter van de voetbalbond, riep de weigerachtige bondscoach Felipe Scolari op Romario te selecteren voor het eindtoernooi in Japan en Zuid-Korea. De bondsvoorzitter zei: ,,In al die jaren heb ik niets gehoord over problemen met Romario. Dat terwijl ik toch goed geïnformeerd ben.'' Eerder spraken al het Braziliaanse publiek en president Cardoso hun steun uit voor de selectie van de aanvaller.

Scolari weigert tot op heden Romario op te nemen in zijn selectie. Officieel om 'technische en tactische redenen', maar er gaan ook andere geruchten de ronde. Volgens de sportkrant Lance willen de andere spelers 'het grote ego Romario' er niet bij hebben. Anderen beweren dat zijn sponsordeal met Coca Cola een rol speelt, omdat aartsrivaal Ambev het Braziliaanse team ondersteunt.

Ratten vreten lijken op in Los Angeles

-=Eddow=- had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ratten hebben in een gebouw van de gemeentelijke lijkschouwer in Los Angels ongeveer tien lijken aangevreten van mensen waarvan de identiteit nog niet bekend was. De ongeïdentificeerde lijken lagen in een afgelegen grafkelder jaren lang, omdat de lijkschouwer opzoek was naar familieleden.

Inmiddels zijn er maatregelen genomen om de ratten uit te roeien, een grafkelder waar ongeveer driehonderd lijken tijdelijk liggen is niet door de ratten bezocht aldus de lijkschouwer.

De lokale Spaanstalige station KMEX-TV haalde anonieme bronnen aan die zeiden dat honderden lichamen in de grafkelder in staat van ontbinding verkeerden wegens onachtzaamheid. Maar volgens de woordvoerder waren deze geruchten overdreven en bevonden sommige lijken zich al in staat van ontbinding toen ze werden binnengebracht.

Video bewijst genocide Srebrenica

De IKON heeft beelden in bezit waarop is te zien hoe de Bosnische Serven genocide plegen op de moslimbevolking van Srebrenica. De beelden zijn vlak na de val van de enclave gemaakt, op 13 juli 1995. De video-opnamen waren niet bekend bij het Joegoslavië-Tribunaal. Ook het NIOD, dat morgen een onderzoek presenteert naar de val van Srebrenica, kende het materiaal niet. De Amerikaanse aanklager van het Haagse Tribunaal, Mark Harmon, zegt dat de beelden dezelfde waarde hebben als een getuigenverklaring.

De shots worden ter beschikking gesteld aan het Tribunaal.

Mijn vader is Bin Laden

Chub had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De 24-jarige Matthew Doherty zit momenteel in de gevangenis van Sussex County Jail tegen een borg van 18.000 dollar, nadat hij zijn vader aanviel met een slagersmes. De reden van deze aanval? Hij meende dat zijn vader niemand minder was dan Osama Bin Laden.

Kort voor zijn daad schreef hij een brief waarin hij beschreef hoe zijn vader ontvoerd was naar Afghanistan en daar was vervangen door de Taliban-leider. Voordat de jongen wordt vrijgelaten moet hij eerst een aantal uitgebreide psychologische testen ondergaan.

Berlusconi zingt voor het goede doel

Eilanden had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Berlusconi heeft een hart en dat zal hij laten zien ook. Hij zal een cd gaan maken met liedjes voor kinderen over de hele wereld. De opbrengst van de verkoop zal naar Unicef gaan.

Dit idee komt niet zomaar uit de lucht vallen, het is ontstaan op het vakantieadres van Berlusconi. De Italiaanse zanger Renis, die bij Berlusconi op visite was, bleek onder de indruk van de muzikale kwaliteiten van de premier. "We hadden alleen een vleugel en hij speelde en zong ontzettend goed. Een natuurtalent", aldus een enthousiaste Renis.

Irak voert dertig dagen geen olie uit

Good_Looking_Gobling en Esposa hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Saddam Hoessein legt de olie-export met onmiddellijke ingang voor de komende dertig dagen stil. Met de maatregel wil de Iraakse president tegen de Israëlische bezetting van Palestijnse gebieden protesteren.

Irak is de op twee na grootste olieproducent in het Midden-Oosten. Het land is verantwoordelijk voor circa 10% van de Opec-output en 4% van de wereldexporten. De aankondiging van Saddam op de Iraakse staatstelevisie stuwde de olieprijs op de Internationale Olie Beurs in Londen dan ook met 5,5% op tot $ 27,43 voor een vat Brent-olie.

Ruimteveer Atlantis eindelijk gelanceerd

Raven had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Na een vertraging van vier dagen is gisteren het Amerikaanse ruimteveer Atlantis gelanceerd. Atlantis moet onderdelen brengen naar ruimtestation ISS. Daar wordt de komende twee jaar een robotarm van meer dan 100 meter lang gebouwd. Aan boord van het ruimteveer bevinden zich zeven astronauten.

De lancering ging vorige week niet door, omdat een defect was gevonden op het lanceerplatform. Gisteren werd de start opnieuw bijna afgeblazen, dit keer door computerproblemen en harde wind.

Israëlisch leger trekt zich iets terug

Het Israëlische leger heeft bevestigd dat het zich vanavond nog terugtrekt uit twee Palestijnse steden, Tul Karem en Qalqilya. Dit zou voor morgenochtend afgerond kunnen zijn. Bronnen bij het leger zeggen dat de operaties in de steden, die bijna een week geleden begonnnen, zijn afgerond. De Israëlische premier Sharon lijkt hier eindelijk mee te zwichten voor de oproepen van de Verenigde Staten en de rest van de internationale gemeenschap, maar het is de vraag welk offer Israël hier mee maakt. Israëlische troepen houden alle andere steden op de Westelijke Jordaanoever, behalve Jericho, nog bezet.

In een toespraak voor het Israëlische parlement liet Sharon, zwaaiend met papieren die volgens hem de verantwoordelijkheid van Arafat voor terreurdaden aantonen, weten dat de operaties in de Palestijnse gebieden altijd als 'tijdelijk' zijn bedoeld, maar doorgaan tot de 'terroristische infrastructuur' is vernietigd. Hij beschuldigde de Palestijnse leider ervan een 'regime van terreur' te hebben gecreeërd en systematisch terroristen trainde om Israëliërs te doden.

Powell gaat met Arafat praten
Ondanks Sharon's beschuldigingen mag de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell toch met de Palestijnse leider Arafat praten. Omdat Arafat zijn belegerde kantoor niet mag verlaten, moet de ontmoeting daar plaatsvinden. Powell is nu in Marokko en reist later in de week door naar Egypte en uiteindelijk Israël.

Mensenrechtenorganisaties slaan alarm
Ondertussen neemt de kritiek van internationale niet-gouvermentele organisaties niet af. Acht mensenrechtenorganisaties uitten vandaag zeer zware beschuldigingen. Ze maken melding van executies en foltering van gevangen Palestijnen, plundering en het tegenwerken van journalisten en medische hulpdiensten. Volgens het Internationale Rode Kruis hindert Israel de hulpverlening aan burgers opzettelijk. Het Palestijnse Rode Kruis maakt melding van een humanitaire crisis.

Vluchtelingenkamp Jenin
Rond en in het vluchtelingenkamp Jenin is vandaag nog hevig gevochten tussen Israëlische soldaten en Palestijnen. Het leger beval alle 11.000 bewoners hun huizen te verlaten, en dreigde met luchtaanvallen als ze dit niet zouden doen. Later vuurde Apache's van de Israëlische luchtmacht zeker dertig raketten af op plekken waar Palestijnse strijders zich zouden ophouden. Sommigen radicalen zouden weigeren zich over te geven, en zouden zelfmoordgordels hebben.

Feest koningshuwelijk Marokko afgeblazen

Al eerder hebben we bericht over het feit dat de Marokkaanse koning, Mohammed IV, gaat trouwen. Dit huwelijk zou een groot volksfestijn worden, maar de koning heeft alles afgeblazen. Dit komt door het geweld in de Palestijnse gebieden. Het huwelijk wordt alleen in familiekring gevierd.

Het feest zou in totaal drie dagen gaan duren. De koning gaat trouwen met een 24-jarige computerdeskundige, Salma Bennani. Het huwelijk is uniek voor Marokko. Normaal worden huwelijken van de koning van Marokko niet aangekondigd, echter dit huwelijk is aangekondigd en er is een foto verspreid van de aanstaande bruid.

Fortuyn stapt op bij 6 zetels of minder

Goed nieuws voor de Fortuyn haters: Mocht Fortuyn 6 zetels of minder halen bij de Tweede Kamer verkiezingen in mei, dan trekt hij zich onmiddellijk terug uit de politiek, en moet de Lijst Pim Fortuyn het zonder hemzelf doen.

Tegen een verslaggever van Nova zei Fortuyn gisteravond: ",,Als ik zes zetels of minder haal, zal ik de consequenties trekken. Dan zoekt Nederland het maar uit. Ik ga alleen in de Tweede Kamer als ik voor echte verandering kan zorgen, en dan moet ik wel een beetje een redelijke oppositiepartij hebben".

Slecht nieuws voor de Fortuyn haters is wellicht dat Fortuyn momenteel op 16 tot 20 zetels staat in de peilingen. Daarmee zou de LPF na de PvdA, CDA en VVD de vierde partij zijn. Wel is de laatste weken het aantal zetels flink aan het afnemen, een kleine maand terug had hij nog 10 zetels meer in de peilingen.

Prijs verblijfsvergunning flink omhoog

De prijs die vreemdelingen, die tijdelijk in Nederland willen verblijven of hier willen trouwen, moeten betalen voor hun verblijfsvergunning gaat sterk omhoog. De vergunning stijgt ten opzichte van de oude vergunning soms wel met vijf keer de prijs. Een vergunning voor mensen ouder dan 12 jaar zou dan 258 euro gaan kosten.

De maatregel gaat per 1 mei in en geeft een beter beeld van de kosten die gemaakt worden voor een verblijfsvergunning, zo heeft het ministerie van Justitie bekend gemaakt. Deze kosten gelden echter niet voor asielzoekers.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.