Aprilgrappen vallen slecht

Tot onze spijt hebben wij moeten constateren dat de 1 april-nieuwsberichten over de ontvoering van de admins door boze internetjournalisten een beetje verkeerd is gevallen. Ilse Media, de uitgever van Nu.nl, heeft vanmiddag een in een aangetekende brief aan Danny geschreven dat "de maat vol is". Volgens juridisch medewerkster Diana Stepling heeft de redactie van NU de afgelopen maanden een dossier aangelegd van gekopieërde nieuwsberichten.

Namens Nu en Ilse Media gaat zij morgenochtend een kort geding aanspannen bij het gerechtshof in Amsterdam. Hierbij zal het vooral gaan om de 'kolommetjes', de kleine en vaak grappige berichtjes rechts naast de normale nieuwsberichten op de site van Nu. Als proef zou Nu een nepbericht geplaatst hebben, dat nergens anders dan daar te vinden zou zijn. Fok heeft dit waarschijnlijk integraal overgenomen, en is dus strafbaar.
In de brief schrijft Stepling dat er mogelijk nog anderen zijn die ook een klacht willen indienen. Volgens haar heeft ze hier al contact over gehad met iemand van het ANP en van PCM, die uitgever van de meeste dagbladen in Nederland. Vooralsnog dient het kort geding alleen namens Ilse Media en Nu. Samen eisen zij dat voor ALLE overgenomen berichten een geldbedrag van 5 gulden (2,26 euro) wordt betaalt, ook met terugwerkende kracht. We weten niet op hoeveel berichten Nu aanspraak kan maken, maar we hopen dat dat er niet veel zijn. Maar als eenderde van de berichten in het afgelopen jaar van Nu zijn, dan kan dit bedrag oplopen tot wel 23.000 gulden.

De crew is momenteel behoorlijk zenuwachtig, omdat onze adverteerder (WebAds) ook al heeft gebeld met een klacht. Nadat er klachten over racisme waren binnengekomen beginnen de adverteerders, die ruimte inhuren bij WebAds, het zat te worden. Fok heeft de laatste tijd al haar geld geinvesteerd in het upgraden van de servers, dus we hebben niet veel geld in kas. Als WebAds ons ook opgeeft vrezen we dat Fok niet, of op een totaal andere manier (betaald oid) moet doorgaan.

We hopen uiteraard dat dit niet zover moet komen.

De FOK! crew.