Waalbrug A50 te laat gestrooid

De Waalbrug in de A50 bij Ewijk wordt bij dreigende vorst voortaan sneller gestrooid. Gisterochtend was de strooiwagen te laat waardoor een vrachtauto op de spiegelgladde weg tegen de vangrail botste en een deel van zijn lading verloor. Gevolg was een complete verkeerschaos in de wijde omtrek die de hele dag duurde.

Om kwart voor vijf gisterochtend was er door de gladheid eerst een kleine aanrijding tussen twee auto's op de brug bij Ewijk. Snelwegagenten die ter plekke kwamen gleden bij het uitstappen meteen onderuit; reden om Rijkswaterstaat te alarmeren. De strooiactie kwam net te laat. Even na vijf uur slipte een vrachtwagen met chemicaliën iets verder op de brug. De truck ramde de middenvangrail, waarbij vijf vaten nonylfenol ethoxylaat openscheurden.
Deze plakkerige stof kwam op de rijbanen en bleek zeer moeilijk te verwijderen. Pas om half zes gistermiddag was de rijbaan richting de Betuwe weer te gebruiken; de rijbaan in zuidelijke richting ging pas na de avondspits weer open.
De gehele dag stond het verkeer in een wijde omtrek stil. Rond tien uur bedroeg de totale filelengte dik honderd kilometer. Van knooppunt Deil tot in Duitsland waren er problemen.

Om dit soort problemen in de toekomst te voorkomen wordt er op de Waalbrug door een apart bedrijf en op een vroeger tijdstip gestrooid.

Door eerder te strooien kunnen ongevallen,
zoals hier op de Waalbrug, voorkomen worden.