FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 15 maart 2002

Rookverbod op treinen in BelgiŽ

Mr_Rammstein had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Belgische Senaat heeft gisteren het wetsvoorstel goedgekeurd dat roken in treinen in BelgiŽ verbiedt. Als ook de Kamer met het voorstel akkoord gaat, krijgt de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) nog elf maanden de tijd om alle asbakken uit de treinen te verwijderen. Vorige week schrapten de senatoren de mogelijkheid om roken nog toe te laten in treinen die voorzien zijn van een volledig afgesloten rookruimte. De tekst die de hoge vergadering gisteren goedkeurde, verbiedt roken in heel de trein en in alle treinen "die in BelgiŽ vertrekken en aankomen".

De NMBS is niet blij met het rookverbod. Volgens woordvoerder Jochem Goovaerts is uit onderzoek gebleken dat een aanzienlijke meerderheid van de treinreizigers tegen een rookverbod is.

Levenslang voor doden eigen kinderen

In de Amerikaanse staat Texas heeft een jury vrijdag Andrea Yates veroordeelt tot levenslang wegens de moord op haar vijf kinderen. Dinsdag was de vrouw al schuldig bevonden aan verdrinking van de vijf kinderen in een badkuip.
De uitspraak door de jury houdt in dat de vrouw op zijn vroegst over veertig jaar vrij zal komen.

De voormalige verpleegster bekende tijdens haar proces dat ze vorige zomer haar kinderen in de badkuip in haar woning in Houston verdronk, omdat ze haar kinderen wilde beschermen tegen de duivel. De vrouw was ten tijde van de verdrinkingen al zeker twee jaar geestelijk ziek en was al diverse malen onder behandeling geweest.

Overval op geldwagen

Boeltje.nl, Mr_Rammstein en Freebie hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vrijdagavond rond zes uur is een geldtransportwagen van Geldnet overvallen. De geldwagen werd op de snelweg tussen Haarlem en Amsterdam klemgereden door twee auto's, aldus de politie. De chauffeur en de bijrijder van Geldnet werden met vuurwapens bedreigd.

De drie overvallers sloegen met een explosief een gat in de geldtransportwagen. Ze gingen er in een derde auto met de buit vandoor. Even voor acht uur werd door de overval het treinverkeer tussen Amsterdam Sloterdijk en Haarlem stilgelegd. Ook sloot de politie de snelweg naast het spoor af. Een van de auto's die bij de overval is gebruikt, werd langs het spoor gevonden.

De politie vermoedt dat de auto explosieven bevatte die voor de overval gebruikt moesten worden, maar nog niet waren ontploft. Het Explosieven Opruimingscommando onderzocht de auto ter plaatse.

Een woordvoerder liet vrijdagavond weten dat het onderzoek nog niet is afgerond. Er is nog geen nadere informatie beschikbaar. De politie gaf rond 21.30 uur het spoor en de snelweg weer vrij.

[Schaatsen] Uytdehaage op dreef

Tweevoudig Olympisch kampioen Jochem Uytdehaage is op weg naar zijn eerste wereldtitel in het allroundschaatsen. De Utrechter won vrijdagavond op de eerste dag van de WK in Heerenveen de 5000 meter en nam de eerste plaats in het tussenklassement over.

Uytdehaage won de vijf kilometer nipt voor zijn landgenoot Gianni Romme met een verschil van dertienhonderste: 6.30,27 om 6.30,40. In het klassement heeft Uytdehaage een kleine voorsprong op de Rus Dimitri Sjepel, die op de 500 meter de winst deelde met de Noor Petter Andersen. Sjepel moet zaterdag op de 1500 meter een achterstand van 0,59 seconde goed maken op de leidende Nederlander. Derek Parra bezet na twee afstanden de derde plaats.

Gianni Romme staat momenteel vierde. Hij zal op de 1500 meter 1,60 seconde goed moeten maken op Uytdehaage. Carl Verheijen maakte na de 5000 meter een sprong van de achttiende plek naar de vijfde.

Online Status Indicator

Mireld meldde ons het volgende:
Laat op je website zien wat je IM status is. Niet alleen voor ICQ, maar ook voor programma's die dit niet ondersteunen. Nadat je je aangemeldt hebt zal je een bericht krijgen dat je aan een contact list toegevoegd bent. Accepteer dat, en je kan voortaan overal je status weergeven. Ik gebruik het nou al best een tijdje, nog nooit spam berichten gekregen via IM.

Klik hier!
http://status.webhop.net/

Gemeente sluit Van der Valk Tiel

Het restaurantgedeelte van Hotel Tiel, het horecabedrijf van Van der Valk, sluit op last van de gemeente Tiel. Het restaurant zou onveilig zijn voor het publiek. De gemeente heeft dit vrijdagavond bekend gemaakt.

De gemeente heeft haar besluit gebaseert op bevindingen van bouwtechnisch adviesbureau ABT, dat de instorting van het parkeerdek op 10 februari onderzoekt.

De sluiting van het restaurant, de keukens en de receptie gaat in op zaterdagmorgen twaalf uur. Volgens ABT voldoet de draagconstructie onder die delen van het hotel niet aan de veiligheidseisen. Het bureau komt tot die conclusie na inzage in door Van der Valk geleverde bouwtekeningen en berekeningen.

Horecabedrijf Van der Valk stuurde begin deze week al alle 127 tijdelijke personeelsleden van Hotel Tiel naar huis. Voor de honderd vaste medewerkers is werktijdverkorting aangevraagd. De maatregel is nodig omdat de horecagelegenheid sinds 10 februari minder bezoekers trekt.

Koninklijk paar: 'Reacties hartverwarmend'

Prins Willem-Alexander en prinses MŠxima hebben hun huwelijk ondanks de enorme belangstelling toch als 'heel persoonlijk en intiem' ervaren, precies zoals ze van te voren hadden gehoopt. Dat bleek uit het dankwoord van de Prins van Oranje vrijdagavond op de NOS-televisie. Alleen het gejuich vanaf de Dam bij de ja-woorden herinnerde het paar eraan dat hun verbintenis door velen werd gevolgd.

Alexander noemde 1 en 2 februari "prachtige emotievolle dagen". Hij riep speciaal het ArenA-feest van 1 februari in herinnering, waarbij zijn bruid en hij het Oranjefonds voor de multiculturele samenleving kregen aangeboden. Daar willen ze in de toekomst "veel inhoud" aan geven. De prins noemde alle reacties, brieven en cadeaus "hartverwarmend". Er zijn honderdduizenden blijken van belangstelling binnengekomen.MŠxima zei "heel diep geraakt" te zijn door de "liefde en warmte waarmee de brieven zijn geschreven en de cadeaus en tekeningen zijn gemaakt". Deze liefde maakt de herinnering aan "onze heel bijzondere dag" nog veel specialer, aldus de prinses.

Als tegenprestatie kunnen alle belangstellenden volgende week een foto van het paar downloaden van de internetsite van het koninklijk huis.

Het dankwoord van het koninklijk paar is ook online te vinden.

[F1] Bosbranden en buien in MaleisiŽ?

Het komende Grand Prix-weekeinde wordt verreden onder een rooktapijt. Kuala Lumpur is gehuld in rokerige dampen door een fikse veenbrand in de omgeving. Volgens de autoriteiten heeft de Formule 1 in het komend weekeinde weinig last van de luchtvervuiling.
Vanuit Kuala Lumpur kwam het bericht dat de stad is bedekt door een enorm rooktapijt, maar volgens een woordvoerder van het circuit Sepang is het zicht prima. De veenbrand wordt bestreden door veertig brandweermensen, maar zal niettemin nog dagen voortwoekeren.

De Grand Prix van MaleisiŽ zou net als vorig jaar een spektakel op een nat circuit kunnen worden. De Grand Prix in Kuala Lumpur lijkt de race in Spa-Francorchamps naar de loef te gaan steken als regenevenement. Het weer in MaleisiŽ is net zo wisselvallig als dat in BelgiŽ.
"Maart markeert het einde van de monsoon-periode", aldus de Maleise weerdienst. "Dan regent het vaker dan in de maanden daarvoor." Niettemin sluiten de weerkundigen ook niet uit dat het snikheet wordt. Als het droog blijft, kan het kwik oplopen tot 35 graden.

De Michelin-teams hopen niet op regen, vooral omdat de prestaties van Michelin banden in nat weer tegenvallen.
"Als het droog blijft, wordt het een spannende race", aldus de Duitse Michael Schumacher.

MaleisiŽ is dus zoals vaak onvoorspelbaar. Het is tijdens snikhete dagen de zwaarste race van het seizoen, maar dit jaar maakt het ook nog eens de kans op de meest onvoorspelbare van het jaar; rokerige dampen en misschien zelfs een zeer nat regenevenement. Het wordt in ieder geval weer een spektakel. Zaterdag volgen de kwalificaties en zondag ochtend de race.

Zie ook:
De F1 manager van FOK!

Dierproeven op mensapen verboden

Freebie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het kabinet heeft ingestemd met een wetsvoorstel om dierproeven met mensapen te verbieden. Alleen een Europees onderzoek naar vaccins tegen Hepatitis-C mag doorgaan. Volgens het kabinet zijn er genoeg alternatieven voor medische experimenten met chimpansees. De ministers streven er naar uiteindelijk geen enkele apensoort meer te gebruiken voor medische experimenten.
Voor de mensapen in het Biomedisch Primatencentrum in Rijswijk betekent het verbod goed nieuws. De chimpansees zonder besmettelijke ziekte mogen naar Spanje, waar ze ondergebracht worden in een nieuw pension. De apen die met HIV zijn geÔnfecteerd, krijgen een nieuw rusthuis op het terrein in Rijswijk.

Dierenbeschermingsorganisaties in Nederland en Groot-BrittanniŽ hebben echter geschokt gereageerd op het besluit om de geÔnfecteerde apen in Rijswijk te houden. Volgens de organisaties hebben juist deze dieren recht om ver van hun vroegere dieronterende leefsituatie te leven en rustig van hun oude dag te genieten.

Waalbrug A50 te laat gestrooid

De Waalbrug in de A50 bij Ewijk wordt bij dreigende vorst voortaan sneller gestrooid. Gisterochtend was de strooiwagen te laat waardoor een vrachtauto op de spiegelgladde weg tegen de vangrail botste en een deel van zijn lading verloor. Gevolg was een complete verkeerschaos in de wijde omtrek die de hele dag duurde.

Om kwart voor vijf gisterochtend was er door de gladheid eerst een kleine aanrijding tussen twee auto's op de brug bij Ewijk. Snelwegagenten die ter plekke kwamen gleden bij het uitstappen meteen onderuit; reden om Rijkswaterstaat te alarmeren. De strooiactie kwam net te laat. Even na vijf uur slipte een vrachtwagen met chemicaliŽn iets verder op de brug. De truck ramde de middenvangrail, waarbij vijf vaten nonylfenol ethoxylaat openscheurden.
Deze plakkerige stof kwam op de rijbanen en bleek zeer moeilijk te verwijderen. Pas om half zes gistermiddag was de rijbaan richting de Betuwe weer te gebruiken; de rijbaan in zuidelijke richting ging pas na de avondspits weer open.
De gehele dag stond het verkeer in een wijde omtrek stil. Rond tien uur bedroeg de totale filelengte dik honderd kilometer. Van knooppunt Deil tot in Duitsland waren er problemen.

Om dit soort problemen in de toekomst te voorkomen wordt er op de Waalbrug door een apart bedrijf en op een vroeger tijdstip gestrooid.

Door eerder te strooien kunnen ongevallen,
zoals hier op de Waalbrug, voorkomen worden.

Leefbaar R'dam stelt ultimatum UPDATE

Pim Fortuyn heeft de fracties van CDA, VVD en D66 in de Rotterdamse gemeenteraad tot maandagmiddag 12.00 uur de tijd gegeven alsnog met hem in gesprek te raken over de vorming van een nieuw college met zijn partij Leefbaar Rotterdam.

Fortuyn brak vrijdag de eerste formatiebijeenkomst in Rotterdam af. Dat gebeurde nadat CDA en VVD duidelijkheid hadden geeist over de standpunten van Leefbaar Rotterdam. Fortuyn zei er geen zin in te hebben om vantevoren zijn standpunten te geven. Hij wil dat ze zo het gesprek ingaan.

Fortuyn gaat ook niet in op het verzoek van het CDA om de uitsluiting van de PvdA bij de vorming van een college te heroverwegen.

Update:
Pim Fortuyn moet eerst zijn standpunten op papier zetten, en niet alleen de problemen maar ook de oplossingen ervan. Pas als het CDA deze zwart op wit ziet willen ze gaan praten over een eventuele coalitie.
Dat zei Van der Tak (CDA) vandaag nadat Leefbaar Rotterdam-lijsttrekker Pim Fortuyn de openbare college-onderhandelingen in Rotterdam plotseling had afgebroken.

Ook VVD-lijsttrekker Nico Janssens reageerde verbaasd: "Als hij niets op papier zet, en gewoon het VVD-verkiezingsprogramma wil uitvoeren, doen we dat toch?" Janssens denkt niet dat er in het vervolggesprek iets zal veranderen aan de houding van Leefbaar Rotterdam.

Marco Borsato breekt opnieuw een record

Marco Borsato gaat een extra concert geven op zondag 16 juni 2002. Met dit concert staat de succesvolle artiest drie avonden achter elkaar in De Kuip in Rotterdam.
Dit derde concert op rij is georganiseerd om aan de enorme vraag naar kaarten te kunnen voldoen. Op 18 februari dit jaar begon de voorverkoop voor de eerste twee concerten. Deze concerten waren echter al binnen een maand geheel uitverkocht.

Borsato plaatst zich met deze prestatie als enige Nederlander in een lijst artiesten van wereldformaat. Slechts Dire Straits traden vier keer achtereen op in De Kuip (1992), terwijl Pink Floyd (1994), Rolling Stones (1990), Prince (1988) en Michael Jackson (1988) drie concerten achter elkaar gaven.

Radboud blijft ook lesbiennes weren

Freebie en jolo hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Academisch Ziekenhuis St. Radboud in Nijmegen, dat twee jaar geleden op de vingers werd getikt door de Commissie Gelijke Behandeling, sluit nog altijd lesbische stellen uit van vruchtbaarheidsbehandelingen.

Daarmee overtreedt het hospitaal de Algemene wet gelijke behandeling. De Wet verbiedt om bij het leveren van diensten onderscheid te maken naar seksuele geaardheid.

Woordvoerder B. Kuik van het ministerie van Volksgezondheid zegt dat er al sinds vorig jaar met het Radboud over de kwestie correspondentie wordt gevoerd. "En dat zal nog wel even doorgaan. De zwaarste sanctie is dat de ivf-vergunning van het Radboud wordt ingetrokken", aldus Kuik.

Het Radboudziekenhuis zegt lesbiennes uit te sluiten van vruchtbaarheidsbehandelingen omdat het hospitaal om principiŽle redenen geen gebruik wenst te maken van sperma van een donor. De Raad van Bestuur meent dat het belang van het kind er niet mee is gediend als een genetische derde wordt geÔntroduceerd. Ook heteroseksuelen stellen of alleenstaanden die gebruik willen maken van donorsperma komen bij het Radboud niet voor ivf in aanmerking. Met discriminatie naar seksuele gerichtheid heeft het beleid niets te maken, zo stelt het ziekenhuis.

Onlangs is ook een Nijmeegse vrouw behandeling geweigerd die voor een follikel-echo kwam waaruit moet blijken of een eitje is gerijpt. Lesbische paren moeten gebruik maken van een zaaddonor, terwijl heteroseksuelen stellen dit alleen hoeven als de man onvruchtbaar is. Daardoor worden overwegend lesbische paren door het beleid van het Nijmeegse ziekenhuis benadeeld.

Het hoofd van de afdeling gynaecologie/verloskunde bij het Radboud, professor D. Braat, zegt dat het oordeel van de Commissie Gelijke Behandeling 'heel serieus' is genomen. "Er is een discussie gestart in onze commissie ethiek, alleen heeft dit nog niet geleid tot een beslissing."

Braat realiseert zich dat het beleid van het Radboud kan leiden tot een zware sanctie. "Het is een beslissing van de Raad van Bestuur. Wij handelen naar de regels van het ziekenhuis." Bij het Arnhemse ziekenhuis Rijnstate en het Edese ziekenhuis Gelderse Vallei, die eveneens beschikken over een ivf-vergunning, kunnen lesbiennes wel voor vruchtbaarheidsbehandeling terecht.

Oude F1-bolide Schumacher te koop

Altijd al gedroomd om in een Formule 1 wagen rond te rijden? Dan is dit misschien je kans:
De bolide waarin de Duitse coureur Michael Schumacher voor het eerst wereldkampioen werd, een Benetton uit 1994, gaat namelijk onder de hamer.

De veiling zal op 23 mei plaats vinden, zo kondigde een internet-ondernemer in F1-artikelen aan.
Enige probleem voor de meeste FOK!kers zal waarschijnlijk het geld zijn: de oude wagen van Schumacher moet minstens 1,14 miljoen euro opbrengen.

[F1] Raikkonen deelt de eerste klap uit

Frank had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Voor de tweede race van het seizoen is het Formule 1 circus neergestreken in MaleisiŽ. Het circuit van Sepang is de plaats van handeling waar de eerste vrije training werd verreden.

In deze training was het Kimi Raikkonen die de Ferrari's terugverwees naar de plaatsen drie en vier. Zijn teamgenoot David Coulthard eindigde de dag op plaats twee. Beide McLaren's hadden problemen in de eerste training maar konden zich goed herstellen in de tweede training. Voor hun mogen de plaatsen ťťn en twee er dan ook zeker wezen.
Ondanks de plaatsen drie en vier zal het team van Ferrari zich niet slecht voelen. Het komt namelijk vaker voor dat de rode brigade uit Maranello langzaam is op vrijdag, maar dan de rest van het weekend oppermachtig is.

Verder was de vijfde plaats van Mika Salo opmerkelijk, maar later gaf hij toe met weinig benzine te hebben gereden.

Zie ook:
De F1 manager van FOK

Duitse vrouwen springen van flat met kat

Vandaag hebben in Berlijn twee Duitse vrouwen zelfmoord gepleegd door van de 23ste etage van een flatgebouw te springen, zij deden dat in gezelschap van hun kat.
Volgens de Duitse politie waren zowel de vrouwen, van 32 en 45 jaar oud, als de kat op slag dood.

De vrouwen hebben geen aanwijzing achter gelaten waarom ze een eind aan hun leven maakten. Ook is niet duidelijk waarom ze de kat hebben meegenomen in hun sprong. De vrouwen woonden niet in Berlijn. De politie vermoedt dat ze afkomstig waren uit Rostock en Hannover en speciaal voor hun daad naar de Duitse hoofdstad waren gekomen.

De politie verklaarde niet te weten of de twee vrouwen partners waren of gewoon vriendinnen. De jongste vrouw heeft wel een afscheidsbrief achtergelaten, maar daarin staat geen motief voor de zelfmoord.

Phoenix vecht beslissing FIA aan

Het nieuwe F1-team Phoenix zal de beslissing van de FIA het team uit te sluiten van deelname aan de Grand Prix van MalaysiŽ aanvechten. Het team, dat het ter ziele gegane team Prost heeft overgenomen, bracht twee wagens mee naar het circuit van Sepang, maar werd nog voor ze arriveerden teruggefloten.

Volgens de FIA heeft het Franse gerechtshof, dat het faillissement van team Prost heeft behandeld, de licensie van Prost niet omgezet naar een licensie voor Phoenix.

Volgens financiŽel manager van Phoenix, Charles Nickerson, is het advies dat de FIA in deze zaak heeft gekregen niet juist. Volgens hem hebben de adviseurs van de organisatie de uitspraak van het Franse gerechtshof verkeerd begrepen of waren ze niet in het bezit van alle informatie toen zij het advies tot uitsluiting gaven.

Alle rechten van het voormalige Prost-team, waaronder de licensie voor deelname aan dit seizoen, zijn door de Franse rechters overgedragen aan het nieuwe team, aldus Nickerson. Hij wil het team zo snel mogelijk alsnog op het asfalt hebben.

Mocht het team alsnog worden toegelaten, dan schuilt er nog een probleem. Bandenfabrikanten Bridgestone en Michelin zeggen nog niet door Phoenix te zijn benaderd. Het zou hen zeker zes maanden kosten om een nieuw team te kunnen bevoorraden.

Ambtenaar mag homohuwelijk weigeren

Een ambtenaar van de burgerlijke stand mag weigeren om homohuwelijk te voltrekken. De commissie Gelijke Behandeling heeft dat vrijdag in Utrecht uitgesproken. De Commissie zei ook dat Nederlandse gemeenten ambtenaren met bezwaren tegen een homohuwelijk in dienst moet houden.

De commissie oordeelde dat de gemeente Leeuwarden in strijd heeft gehandeld met de wet Gelijke Behandeling door het contract van een ambtenaar van de burgerlijke stand niet te verlengen omdat deze ambtenaar weigert homohuwelijken af te sluiten.

Bolletjesslikkers naar Kamp Zeist

gerritdekzijl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De vroegere luchtmachtbasis Soesterberg, waar donderdag het Lockerbieproces eindigde, wordt de grote noodgevangenis voor bolletjesslikkers. Er zullen de komende twaalf maanden tussen de zeshonderd en achthonderd drugskoeriers worden ondergebracht, bevestigen bronnen in Den Haag.

De noodwetgeving om drugskoeriers buiten het officiŽle gevangeniswezen op te sluiten is vorige week voor een jaar ingegaan. De gedetineerden hebben minder rechten dan in een gewone gevangenis en worden met meerdere in een cel geplaatst. Als cipiers worden particuliere beveiligers aangetrokken.

Volgende week wordt begonnen met een korte verbouwing van 'Kamp Zeist', zoals de voormalige Amerikaanse basis wordt genoemd. De Britten hebben de gebouwen op het terrein al voor 32 miljoen euro vertimmerd voor de huisvesting van honderden Schotse rechtbankmedewerkers en agenten. Naar verluidt hebben zij daarvoor een forse financiŽle tegemoetkoming geŽist. Het Lockerbieproces had plaats onder Schotse jurisdictie. Gisteren werd het hoger beroep afgewezen van een veroordeelde LibiŽr.
Volgende maand kunnen de eerste bolletjesslikkers naar Kamp Zeist worden overgebracht, zeggen betrokkenen. Vanwege de grote toevloed aan bolletjesslikkers op Schiphol maakte justitie de afgelopen weken gebruik van twee leegstaande huizen van bewaring in Amsterdam en Roermond. Die moeten echter in mei ontruimd worden. De ruim driehonderd gedetineerden zullen dan naar Zeist verhuizen.

Minister Korthals van Justitie heeft al een vijfentwintigtal ervaren Britse cipiers geworven die leiding geven aan teams van particuliere beveiligers die de gevangenen in de noodvoorzieningen bewaken. De marechaussee zal het terrein in Zeist beveiligen.
Het is niet zeker of met de noodgevangenis in Zeist kan worden volstaan. Volgens Korthals arriveren op Schiphol duizend drugskoeriers per maand. Slechts een kwart van hen wordt aangehouden. De minister wil dat er geen een meer doorkomt.

Twaalf nachten Nieuw-Zeeland voor MŠxima

Doordat een hotelmanager het aan de pers vertelde weten we nu waar Prins Willem-Alexander en Prinses MŠxima (een deel van) hun huwelijksreis hebben doorgebracht.

Ze verbleven in het prestigieuze onderkomen Huka Lodge in Taupo, Nieuw-Zeeland. Het stel zou er twaalf nachten van hun wittebroodsweken hebben doorgebracht.

"Wij hechten veel belang aan de privacy van onze gasten. Het enige dat ik kan zeggen is: ja, ze zijn hier geweest. Over de lengte van hun verblijf kan ik niets zeggen," aldus de manager van de Huka Lodge. Hij beroept zich op de uiterste discretie over zijn gasten.

De Rijksvoorlichtingsdienst zwijgt in alle talen over de huwelijksreis. Die is zelfs achteraf helemaal 'privť'. Tijdens haar staatsbezoek aan Nieuw-Zeeland in 1992 bracht koningin Beatrix ook enige tijd op het complex in Taupo door.

Vierde verhoging brandstofprijzen in 14 dagen

AnTjE had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Kies goed uit waar je gaat tanken, want het kan een boel centen schelen. De benzine- en dieselprijzen zijn gisteren vier eurocent duurder geworden. Marktleider Shell maakte dit met veel plezier bekend.

De adviesprijs van autobrandstof is in twee weken tijd voor de vierde keer verhoogd. Shell rekent voor een liter euro ongelood 1,135 euro. Super plus komt op 1,189, ook 4 cent meer, terwijl voor diesel 0,798 eurocent moet worden betaald.

Prins Charles gaat los in BraziliŽ

Trebel had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Prins Charles heeft zich tijdens zijn bezoek aan BraziliŽ erg populair gemaakt bij de Braziliaanse bevolking door met een Braziliaanse (in bikini) de samba te dansen.

Alsof dat niet losbandig genoeg is voor Charles hield hij ook de Engelse eer hoog in een potje straatvoetbal met enkele kinderen.

Bewoners van de krottenwijk waren massaal aanwezig om de kroonprins welkom te heten en riepen: "Welcome!" en "I love you".

Na het dansfestijn vertrok Charles naar het Amazone-gebied om de Karaja Indianen te ontmoeten.

"We hebben ťťn lijsttrekker" aldus Wiegel

kubstudent had ons via de newssubmit het volgende te melden: Wiegel:

Er is een einde gekomen aan de speculaties rondom Hans Wiegel en het mogelijke aftreden van Dijkstal (VVD). VVD-coryfee Wiegel heeft in een interview met De Telegraaf aangegeven dat hij achter Hans Dijkstal staat als politiek leider van de liberalen.

"We hebben ťťn lijsttrekker, we hebben ťťn politiek leider. En dat is Hans Dijkstal. Er kan geen sprake van zijn dat daar verandering in komt," aldus Wiegel in de krant van wakker Nederland. Het partijkopstuk zegt dat zijn politieke vrienden het hoofd koel moeten houden. De VVD staat er dramatisch voor in de peilingen, en is ťťn van de grootste stemmenleveranciers aan de Lijst Pim Fortuyn.

Toch zal Wiegel de huidige VVD-lijsttrekker niet met rust laten; Dijkstal en Wiegel gaan tijdens de komende verkiezingen wel meer samen optrekken.

Premier Wiegel
Het kopstuk uit het Noorden probeert ook de speculaties rondom zijn 'jacht op het premierschap' van de hand: "Ik ben het eens met Dijkstal: wij kiezen in Nederland niet de minister-president."

Symfonie voor mobieltjes

Mertuh en WefDiNaini hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De meeste mensen vinden de deuntjes van mobiele telefoons irritant maar de Duitser Gerhard Haugg heeft hier een heel andere mening over: hij vindt ze juist muzikaal.

Daarom heeft hij een symfonie geschreven voor 6 verschillende telefoons en hun gebruikers. Het stuk zal zaterdag voor het eerst worden uitgevoerd in DŁsseldorf.

In het stuk zullen een zestal studenten elkaar bellen op het podium. Tegelijkertijd houden ze een korte conversatie, waarbij de teksten afkomstig zijn van de literatuur, de reclame of politieke uitspraken. Het stuk gaat zelfs zo ver dat in het derde deel van de symfonie het publiek wordt uitgenodigd om hun eigen telefoon te gebruiken.

Volgens de coŲrdinator van de studenten, Frank Schulz, zal de uitvoering ertoe leiden dat de toehoorders meer lol krijgen in het gebruik van hun mobieltje.

Sauber: Crash kost 600.000 euro

Het begin van de race in AustraliŽ, waarbij zowel Nick Heidfeld als Felipe Massa in de eerste bocht crashten, heeft team Sauber 600.000 euro gekost. Dat zei teamchef Peter Sauber gisteren in Sepang.

Volgens Sauber heeft het ongeluk een grote belasting op het kleine team gelegd. "Voor een klein team is het heel moeilijk om een groot ongeluk mee te maken bij het begin van het seizoen, niet alleen vanwege de kosten, maar ook om de reserveonderdelen", aldus Sauber.

In de fabrieken van het team moest na de race keihard worden gewerkt aan nieuwe onderdelen voor de wagens. Kort voor het vertrek naar AustraliŽ had het team ook al te maken met enkele crashes.

Verboden liefde voor demente hospita

AnTjE had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De 45-jarige Harm K. heeft een verbod gekregen om het verpleegtehuis te bezoeken waar zijn voormalige hospita van 87 jaar is opgenomen. Deze man zegt dat hij een liefdesrelatie heeft met de bejaarde dame, maar haar kinderen vrezen dat hij alleen uit is op haar geld.

De rechtbank heeft de man dus een straat- en contactverbod opgelegd. Hierin staat dat de man zich een jaar lang niet in de buurt van het tehuis mag vertonen. Als hij dat wel doet mag de directie van het tehuis de politie oproepen om hem te laten verwijderen.

De man had al sinds de jaren tachtig een liefdesrelatie met haar maar dit ging mis toen de vrouw begon te dementeren in de jaren negentig. De man eiste dat hij zijn geliefde kon verzorgen in het tehuis en heeft zelfs een verpleegkundige geweigerd. Ook heeft hij tot twee keer toe een samenlevingscontract proberen op te stellen via een notaris. En hij zou zelfs geprobeerd hebben om haar pensioengeld naar zijn rekening over te laten schrijven.

Kraken sim-lock code mag wel degelijk

De site MoeneN had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het kraken van de simlock code mag, zo heeft een rechter eerder deze week besloten na een driejarig proefproces tegen S.K. uit Voerendaal.

Volgens de rechter was de simlock die telecomaanbieders aanbrengen om de concurrentie te weren slechts een schakelvoorziening, vergelijkbaar met een lichtknop. Het uitschakelen of het veranderen van de simlock is dan ook niet strafbaar.

De man uit Voerendaal moet de boete van 5.000 euro betalen voor de manier waarop hij de simlock verwijderde. Hij zou ten onrechte in 1999 auteursrechtelijke programma's van Ericsson hebben gedownload. Met deze software verving hij de de nieuwere softwareversie met sim-lock.

Het vorige artikel hierover op de Fok! klopt dus niet helemaal.

Zie ook dit artikel uit het NRC.

Zwitsers houden §750 miljoen aan goud

iMAGE had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Zwitserland heeft nog altijd de helft van het Nederlandse goud in bezit dat tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi's uit de Nederlandse bankkluizen werd geroofd.

Na de oorlog bleek er door de Nazi's een partij goud ter waarde van 1,5 miljard euro te zijn geroofd. Zwitserland nam dit tijdens WOII van de Duitsers over in ruil voor Franken, de Duitse Mark was niets waard en op deze manier kwam Hitler toch aan voldoende geld voor zijn oorlog.

In 1946 startte de onderhandelingen onder leiding van Amerika met Zwitserland over de teruggave van het goud. Uiteindelijk hebben 'we' maar 750 miljoen euro teruggehad, de helft van het geroofde goud. Uitgerekend is dat de wederopbouw 3 jaar eerder voltooid zou zijn geweest als we wel die andere helft van onze goudvoorraad hadden teruggekregen.

De kans dat Zwitserland het nazi-goud ooit zal teruggeven, is vrijwel uitgesloten doordat alle contracten omtrent het goud getekend zijn in de jaren vijftig en niet meer te wijzigen zijn.

Site met info over ''stillen'' uit de lucht

Een website waarop foto's van en informatie over politiemensen in burger staan is donderdag in de loop van de middag onbereikbaar geworden. Dit tot grote opluchting van het Nederlands Politie Instituut (NPI) die hostingprovider UPC dringend verzocht had de site uit de lucht te halen.

Een woordvoerster van UPC vermoedt dat de maker de site na alle aandacht zelf heeft opgeheven. ,,Wij hebben dat nog niet gedaan, omdat we nog geen contact met die persoon hebben gehad. Het lijkt erop dat de maker zelf besloten heeft om de site weg te halen.''

Er stonden foto's van politiemensen in burger op de site. De undercover agenten worden onder meer ingezet bij voetbalwedstrijden en het beveiligen van leden van het Koninklijk Huis.

Volgens het NPI kunnen de beelden en de informatie het werk van deze politiemensen moeilijker maken en hun veiligheid aantasten.

Feyenoord
Je kon als je koos voor het trefwoord 'Feyenoord' tien foto's bekijken. Op een van de beelden arresteert een groepje politiemensen in burger een Ajax-supporter voor de wedstrijd Ajax-Feyenoord. De site bood ook de mogelijkheid dat mensen foto's van 'stillen' kunnen toevoegen aan het bestand.

Neo-nazi's
De foto's op de site waren gemaakt tijdens de laatste demonstratie in Rotterdam van de extreemrechtse Nederlandse Volksunie (NVU). Rechtsextremisten fotograferen al jarenlang vermeende tegenstanders bij betogingen en andere bijeenkomsten.

Yoko Ono koopt voormalig huis John Lennon

Het huis waar ex-Beatle John Lennon opgroeide, aan Menlove Avenue in Liverpool, is gekocht door zijn latere vrouw Yoko Ono.

Zij schonk de woning aan een vereniging voor behoud van het Britse erfgoed. Het huis kostte Ono ongeveer 240.000 euro. Het stond al maanden te koop en men was bang dat het in handen zou komen van iemand die weinig op heeft met de bijzondere betekenis en de historie van het huis.

Yoko Ono verklaarde dat de woning een bijzondere plaats inneemt in de geschiedenis van de Beatles, die in de Britse stad opgroeiden. Lennon woonde er destijds met een tante.

Duitsers ontwikkelen oprolbare cd

Voortaan geen brekende cd's meer, ze zullen je speler uitglijden! Wetenschappers ontwikkelden een compact disc die zich als een folie laat buigen en oprollen. De cd, voor muziek of computersoftware, zou 30 tot 50 procent goedkoper zijn dan de gangbare harde variant.

Het Duitse Instituut voor Nieuwe Materialen uit SaarbrŁcken heeft de cd gemaakt met een nieuwe uitgekiende druktechniek. Het schijfje wordt momenteel gepresenteerd op de grote computerbeurs Cebit in Hannover.

Accountants Andersen aangeklaagd

Het accountantskantoor Arthur Andersen is donderdagavond aangeklaagd wegens belemmering van het justitieonderzoek naar de ondergang van energiereus Enron. Dit maakte het Amerikaanse Ministerie van Justitie bekend.

Andersen, een van de grootste accountantskantoren ter wereld, hield de boekhouding bij van Enron tot januari 2002.

Medewerkers gaven toe dat er in de herfst van 2001 documenten zijn vernietigd die betrekking hadden op de Enron-zaak en die justitie wilde inzien.

Enron ging op 2 december vorig jaar failliet. Het was het grootste en meest spraakmakende faillissement uit de Amerikaanse geschiedenis. Meteen na de ondergang van de energiereus deden verhalen over creatief boekhouden de ronde.

CuraÁao controleert niet meer op slikkers

Als bolletjesslikker kun je zonder problemen het vliegtuig naar Amsterdam nemen. De douane op CuraÁao controleert al minstens een week niet meer. Dit zegt waarnemend advocaat-generaal G. Joubert van het Openbaar Ministerie in Willemstad.

Het Curacoase OM heeft geen plek om de smokkelaars na hun aanhouding op te ''bergen'', de politiecellen worden namelijk gerenoveerd en er is geen alternatieve opvangplaats.

In januari stelde de rechter ruim veertig bolletjeskoeriers in vrijheid, omdat ze onder erbarmelijke omstandigheden in voorarrest werden gehouden. De politiecellen zijn al geruime tijd in slechte staat en renovatie kon niet langer uitgesteld worden, zegt Joubert. De verbouwing duurt naar verwachting een ŗ twee maanden.

Den Bosch zet uitkeringsvragers aan de slag

gerritdekzijl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Uitkeringsvragers in Den Bosch worden niet langer achter de geraniums gezet. Minstens twintig uur per week moeten ze werken, een baan wordt voor ze geregeld. Ziekteverzuim wordt direct gecontroleerd.

'Van werkzoeker naar werknemer' is de naam van de nieuwe aanpak. Volgens de directeur van de sociale dienst, zijn de eerste controles van ziektemeldingen al geweest en zijn er volgens de woordvoerder van de gemeente alleen maar positieve reacties geweest.

De aanpak komt uit Wisconsin in de Verenigde Staten en den Bosch heeft de primeur in Nederland.

Religieuze politie laat meisjes aan lot over

gerritdekzijl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De religieuze politie in Saoudi-ArabiŽ is ervan beschuldigd vijftien meisjes expres in een brandend schoolgebouw te hebben laten zitten. Hierdoor kwamen zij alle vijftien in de vlammenzee om het leven.

Agenten van de 'Mutabeen' in Mekka probeerden afgelopen maandag bij de brand de meisjes in het schoolgebouw te houden, omdat de kinderen zonder de voorgeschreven hoofddoekjes en ongesluierd in paniek naar buiten vluchtten.

VVD-aanhang wil Wiegel als lijsttrekker

Freebie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Meer dan de helft (55%) van de VVD-aanhang wil dat Hans Wiegel bij de komende verkiezingen de lijst van de liberalen trekt. 50% vindt dat Wiegel in een volgend kabinet premier moet worden. Dit blijkt uit een enquete die NOVA liet uitvoeren.

39% van de Nederlandse bevolking heeft liever Wiegel als lijsttrekker van de VVD. Hans Dijkstal komt hiermee onder grote druk te staan.

Pim Fortuyn en de VVD in een coalitie? Volgens de VVD-aanhang: 39% antwoordde ja en 44% nee. Onder de overige Nederlanders waren die percentages respectievelijk 31 en 52.

"Kilometerheffing snel in wet vastleggen"

Knijn had ons via de newssubmit het volgende te melden:

PvdA, D66 en GroenLinks willen nu al in de wet vastleggen dat er in de toekomst een kilometerheffing komt. Zij willen dat doen in de wet die tolheffing en betaalstroken mogelijk maakt.

Hierbij speelt een grote rol dat de de fracties vrezen dat er na de verkiezingen misschien geen meerderheid meer voor het betalen per kilometer te vinden is. Het is nog onduidelijk of het voorstel van de drie partijen de eindstreep gaat halen.

Flitsfoto's worden vernietigd

AnTje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Alle flitsfoto's die donderdag in Nijmegen gemaakt zijn, worden door de politie vernietigd. Er was namelijk een ongeluk op de Waalbrug op de snelweg A50 bij Ewijk, waardoor het verkeer door Nijmegen geleid werd.

Vanwege het ongeluk werd het verkeer door de stad geleid om doorgaand verkeer mogelijk te maken. Hier werd echter door de politie aangegeven niet voor de rode stoplichten te wachten, maar door te rijden om het verkeer enigzins bewegende te houden. Echter de roodlichtflitscamera's waren niet uitgeschakeld en stonden de hele dag "overtreders" te flitsen.

In de wet staat dat aanwijzingen van de politie boven mechanische verkeersregelingen gaan, hierdoor heeft de leiding van de Nijmeegse politie besloten de foto's te vernietigen.

VS eist terugtrekking IsraŽl

Amerika heeft van IsraŽl geŽist dat het leger zich volledig terugtrekt uit de bezette gebieden, die ze de afgelopen dagen bezet hebben. Dat heeft een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken donderdagavond op een persconferentie bekend gemaakt.

Nu Zinni, de speciale gezant van Amerika voor het Midden-Oosten, in IsraŽl is aangekomen, zou terugtrekking de kans op positieve vredesbesprekingen alleen maar vergroten. Zinni gaat voor de derde keer in vier maanden een staakt-het-vuren proberen te bereiken. Hij zal hiervoor op donderdag met Sharon en op vrijdag met Arafat rond de tafel gaan zitten. De IsraŽlische premier Sharon heeft in ieder geval al toegezegd dat het leger Ramallah in fases zal verlaten.
Laatste reviews en specials
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
©FOK.nl e.a.