Rusland dreigt de Spelen te verlaten

Rusland heeft gedreigd de Olympische Spelen te verlaten, zo heeft de Russische delegatie, bij monde van voorzitter Leonid Tigatsjev, in Salt Lake city aan het IOC laten weten.

Dit naar aanleiding van de in haar ogen partijdige jurering bij het kunstrijden, ijshockey en langlaufen. Het Russisch olympisch comite eist van het IOC een eerlijk verloop van de Spelen: "Dit moeten geen politieke, maar sportieve Spelen zijn", zo stelde de voorzitter. "Als Rusland bij grote evenementen niet meer nodig is, aarzelen we niet om het olympisch dorp te verlaten".

Rusland zegt zich gesteund te weten door China, Oekraïne en Zuid-Korea, die ook "zijn vernederd" bij deze Spelen.
De mededeling van Rusland volgde kort nadat een Russische langlaufster een start verbod had gekregen vlak voor de 4x5 km. Zodoende kon men geen vervangster meer oproepen. Ook zijn de Russen kwaad over de soap rond de gedeelde titel bij het paarrijden, de door de jury aan Olga Korolova "ontnomen" aerials-titel en het ijshockeyduel met Tsjechie (1-0) waarin Rusland benadeeld zou zijn.

De algemeen-directeur van het IOC, Francois Carrard, zei op een persconferentie dat voorzitter Jacques Rogge de Russische president Poetin een brief heeft gestuurd in een poging om de dreiging van het verlaten af te wenden. Hij hoopt op ''gezond'' verstand van de sporters en de Russen.