FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 22 februari 2002

Minder asielzoekers naar Nederland

basszje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het aantal mensen dat in Nederland asiel aanvraagt is weer een stuk lager. Dat blijkt uit de viermaandelijkse asielrapportage die staatssecretaris Kalsbeek van justitie vandaag aan de ministerraad heeft voorgelegd.

Kwamen er in 2000 nog 43.895 asielzoekers naar Nederland, in 2001 was hun aantal al verminderd tot 32.579. Dat is een daling van 26 procent. Vorig jaar reisden 5.951 alleenstaande minderjarige asielzoekers af naar Nederland, 754 minder dan in 2000. De meeste jeugdige asielzoekers komen uit Angola, Sierra Leone, Guinee en Somalië. Volwassen asielzoekers komen vaak uit Angola, Afghanistan, Sierra Leone, Iran, Guinee, Turkije en Irak.

Kalsbeek constateerde al eerder dat het dalende aantal het resultaat is van de nieuwe Vreemdelingenwet. Er zijn nu minder mogelijkheden om eindeloos door te procederen voor een verblijfsvergunning. Dit weerhoudt asielzoekers er blijkbaar van zich in Nederland te melden voor asiel.

Treinongeval doet Gotthardspoorlijn sluiten

De Zwitserse Gotthardspoorlijn, is na een ernstig treinongeluk, voor een aantal dagen gesloten.

De spoorlijn, die Zwitserland met Italie verbindt, is gesloten, omdat er bij het station in Chiasso een Italiaanse goederentrein op een locomotief is gebotst. Hierbij kwamen beide machinisten om het leven. Zeven andere raakten gewond.

De oorzaak is nog niet bekend. De schade grotendeels wel, door de botsing, ontspoorden ook nog vijf wagons, hierdoor werd een dienstgebouw van de Zwitserse spoorwegen volledig verwoest.

Doordat de werkzaamheden aan het spoor, tot minimaal volgende week duren, zullen er niet veel treinen rijden.

"Nieuw" bier in Engeland

In Engeland heeft een brouwerij in Greenwich een nieuw soort bier gebrouwd. Het bier, in de smaken chocolade en framboos, is speciaal gebrouwen voor vrouwen. De brouwerij hoopt hiermee dat vrouwen meer bier gaan drinken (in plaats van wijn) en dat het bier imago minder mannelijk wordt. De proef in een café in Greenwich was succesvol, en daarom besloot de brouwerij het bier op de markt te brengen.

Als het aanslaat in Engeland, dan wil de brouwerij meer smaken op de markt brengen. Dat zou dan in Juni moeten gebeuren.

17 jaar geëist tegen verdachte moord Nienke

Zuperman, -=[Edstasy]=- en Riduce had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Openbaar Ministerie heeft vanmiddag zeventien jaar en tbs geëist tegen de verdachte van de moord op het Schiedamse meisje Nienke. De verdachte, C.B., ontkent dat hij twee jaar geleden het 10-jarige meisje in het Beatrixpark in Schiedam heeft geprobeerd te verkrachten en later heeft gewurgd. Ook blijft hij ontkennen dat hij een vriendje van Nienke iets heeft aangedaan.

Ook blijft B., die door de rechtbank in Rotterdam voor onder meer doodslag werd veroordeeld tot achttien jaar celstraf en tbs, ontkennen dat hij het vriendje van Nienke iets heeft aangedaan. Kort na zijn aanhouding bekende B., maar na een gesprek met zij advocaat trok hij de verklaring in. De verdachte bleek volgens de politie ook dingen te weten die alleen de dader weten kon.

Alweer gevelplaat van Achmeatoren gevallen

Fokjoe, Boeltje.nl en roepieh hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Opnieuw is er een gevelplaat van de Achmeatoren in Leeuwarden gevallen. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen. De omgeving werd vrijdagochtend afgezet. Dat blijft zo tot de situatie weer veilig is. Bussen kunnen niet door het centrum en het verkeer loopt flinke vertraging op.

De 180 kilo wegende plaat heeft de afmetingen van 1.80 meter bij 90 centimeter. Op 28 december vielen er ook al twee van deze platen van de toren. Volgens een politiewoordvoeder is de gevelplaat door de harde wind naar beneden gekomen.

Man van 160 kilo heeft benarde vlucht

riduce had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een honderzestig kilo wegende Rugbyfan heeft het zwaar gehad op zijn vliegreis van Cork naar Heathrow. De man had zo'n problemen met zijn stoel op de heenreis, dat hij voor de terugreis twee stoelen bestelde.

Dat ging echter niet geheel vlekkeloos. De luchtvaartmaatschappij had de man twee stoelen gegeven, aan beide kanten van het gangpad. "Ik ben wel dik, maar zo dik ben ik nou ook weer niet", riep hij uit. Helaas moest hij het wederom met slechts een stoel doen. Een woordvoerder van de vliegtuigmaatschappij zei dat het niet bekend was dat het om een persoon ging.

Laatste kind Portugese zesling overleden

Quartje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het laatste kind van de te vroeg geboren Portugese zesling is vandaag overleden. Dat heeft een woordvoerster van het ziekenhuis in Lissabon vrijdag gezegd.

De zesling kwam twee weken geleden door problemen al na 22 weken ter wereld. Vijf van de zes overleden binnen drie dagen na de geboorte. Pedro, het zesde kind, overleed aan ademhalingsproblemen.

VS trekt 'nucleaire belofte' in

Wunk had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Verenigde Staten heeft de belofte ingetrokken dat zij nucleaire wapens niet zullen inzetten tegen landen die de wapens niet hebben. Dat zei de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken John Bolton vrijdag.

Volgens Bolton gaf de "nucleaire belofte" een "onrealistische kijk op internationale situatie weer". Als de VS worden aangevallen, zal de regering alles doen wat op dat moment gepast is. "We sluiten niets uit", zei Bolton. De regering-Carter gaf in 1978 de verzekering, en in 1995 zei de toenmalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Warren Christopher dat deze politiek voortgezet zou worden.

Voetbalfan viert goal en valt 15 meter

boezzie woezzie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een fan van de Italiaanse voetbalclub Inter Milan heeft zijn vreugdeuitbarsting moeten bekopen met enkele zware verwondingen. De toeschouwer was aan het kijken naar de UEFA-cup wedstijd tegen AEK Athene, in het San Siro stadion.

Nadat de man was opgestaan om te juichen om het doelpunt in de 11e minuut van de tweede helft, viel hij volgens ooggetuigen over de veiligheidsrailing. Hij landde vijftien meter lager op een aantal plastic stoeltjes.

[Update]Mannen langs A12 werden vermoord

Nadat Fok! vanmorgen meldde dat er twee mannen langs de A12 tussen Nieuwerbrug en Woerden waren gevonden, blijkt nu dat de mannen zijn vermoord.

De politie heeft uit een eerste onderzoek, kunnen ontdekken, dat ze van het talud af naar beneden zijn gegooid. Over hun identiteit is niets bekend.
Wel kan de politie melden dat het waarschijnlijk om mannen gaat uit Europa, van middelbare leeftijd. Op hun lichamen zijn bloed en geweldssporen aangetroffen. De lijken zijn naar een mortuarium in Utrecht gebracht. Pas na het weekend zal er sectie op de lichamen worden vericht.

De rechterrijstrook van de A12 richting Utrecht is vanaf vanmiddag 17:00uur weer vrijgegeven.

Dieven botsen tegen politiewagen

In Wezep zijn vier mannen in de leeftijd van 19 tot 24 jaar aangehouden nadat ze met een gestolen auto in volle vaart tegen een politiewagen waren gebotst.

Een politieman had woensdagavond zijn auto geparkeerd op een inrit om een routinecontrole uit te voeren. De vier mannen reden in volle vaart achter tegen de wagen van de agent.

De bestuurder van de auto en twee inzittenden konden ontkomen, maar de agent kon een 21-jarige Zwollenaar aanhouden. De auto was in Zwolle gestolen. Later meldden de andere drie verdachten zich op het politiebureau.

Kantoor aankleden?

- Achieve the ultimate in network security with Scissors[tm]
- Bereik elk stukje uit je neus nu nog beter met de PickMaster 3000
- Spank the monkey and win!!!

Deze en nog veel meer geweldige parodieen vind je op Dumbentia.

Een geweldige site als je nog wat grappige dingen voor aan de muur zoekt. Alle posters zijn in PDF formaat beschikbaar zodat je ze netjes op A0 formaat kunt printen om op je kamer of in je kantoor te hangen.
Dumbentia

BaByXL overgenomen door Tiscali

arie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het failliete BabyXL heeft Tiscali als strategische partner gekozen bij hun zoektocht naar nieuw kapitaal. Voor het faillisement was er al eerder overleg geweest tussen beide partijen, maar dit draaide toen op niets uit.

BaByXL blijft in zijn originele vorm bestaan, dat wil zeggen hetzelfde personeel, dienstverlening, naam, en dergelijke. BabyXL zal een zelfstandig onderdeel worden van moederbedrijf Tiscali.

Hoeveel Tiscali betaalde voor de overname van BaByXL is niet bekend.

Onrust door onopvallende politieauto

Een bezorgde vader uit Uddel heeft de politie gebeld om een poging tot ontvoering aan te geven. Twee mannen hadden zijn zoontje van 2 aangesproken en gevraagd waar zijn moeder woonde.

De politie nam de melding serieus en controleerde het kenteken van de auto van het tweetal. Onderzoek wees uit dat het hier niet ging om kinderlokkers maar agenten in een onopvallende politieauto. Ze hadden het ventje gezegd dat hij niet midden op de weg moest staan en beter naar zijn moeder kon gaan. Nadat het mysterie was opgelost kon de buurt weer rustig ademhalen.

Popjournalist Jip Golsteijn overleden

In zijn woonplaats Amsterdam is de popjournalist Jip Golsteijn overleden. Dat is bekendgemaakt door de hoofdredactie van de Telegraaf, waarvoor Golsteijn sinds 1968 werkte.

Golsteijn groeide uit tot één van de grondleggers van de Nederlandse popjournalistiek. Daarnaast schreef hij een aantal romans en boeken over muziek. Hij schreef al jarenlang wekelijks een artikel over popmuziek op de pagina Popscore van de Telegraaf. Ook werkte hij mee aan het muziekblad Oor.


Jip Golsteijn die 56 jaar is geworden, overleed onverwachts aan een hartaanval. Na overleg met de familie zal de pagina Popscore, die onder redactie van Jip Golsteijn is gemaakt, morgen op de gebruikelijke plaats in De Telegraaf verschijnen.

Lokaal telefoonnet open voor concurrentie

KPN zal vanaf 1 Augustus concurrenten toelaten op de lokale telefoniemarkt. Toezichthouder Opta besloot tot deze stap om de concurrentie meer kansen te geven. De verwachting is dat het tot lagere prijzen zal leiden met het vrijgeven van de markt.

Vanaf 1 Augustus kun je met andere aanbieders iemand bellen in je eigen regio zonder dat je het netnummer moet draaien. KPN heeft dit vandaag afgesproken met de concurrenten. De verwachting is dat het tot lagere prijzen zal leiden. KPN heeft vol vertrouwen in de nieuwe regeling.

"We gaan ermee in de slag. Concurrentie is niet erg. Op de markt voor mobiele telefonie heeft dit ertoe geleid dat er nu veel meer gebeld wordt." aldus KPN.

Mensen die nu met KPN concurrenten bellen, maken gebruik van een doorschakeldienst. Door middel van een code, die je voor een nummer moet intoetsen, schakelt de centrale het gesprek automatisch door naar een andere diens, in dit geval van de concurrent. Lokale gesprekken vallen daar meestal niet onder, tenzij de gebruiker eerst het eigen netnummer draait, wat niet zo vaak voorkomt.

Priester spoort vrouwen aan tot betere sex

"Vrouwen moeten hun mannen spannendere seks geven om ze te voorkomen dat ze naar prostituees gaan." Althans dat heeft een Italiaanse priester aan vrouwen verteld. Volgens de beste man gaan veel getrouwde mannen naar prostituees omdat hun liefdesleven saai is.

In een interview vertelde hij:
"Statistieken vermelden dat seks saai begint te worden tussen getrouwde stellen en daarom gaan mannen naar prostituees toe. Vier van de tien Italiaanse stellen scheiden vroeg of laat toch wel. Eén manier om dat te voorkomen is om de mannen een spannender seksleven te geven waardor mannen niet meer naar prostituees zullen gaan. Zelfs de prostituees worden ermee geholpen aangezien er dan minder werk voor hen is."

De priester heeft overigens een liefdadigheid instelling opgericht om prostituees te overtuigen om hun werk in de seksbusiness op te geven en om een nieuw leven op te bouwen.

Slapen is constant gevecht in hersenen

joris had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Uit onderzoek van de universiteiten van Marburg (Duitsland) en Boston(VS) blijkt dat er in de hersenen voortdurend strijd wordt geleverd door zenuwcellen die wakker willen blijven en cellen die willen rusten. De onderzoekers deden een studie naar slaappatronen waarbij naar voren kwam dat zich in de hersenen tijdens de slaap twee 'teams' van hersencellen (neuronen) vormen.

De gegevens gaven het team ook inzicht in de geheimen van de slaap: Slechte slapers bezitten waarschijnlijk een te zwakke set 'slaapneuronen'. Vaste slaper bezitten daarentegen sterke 'slaapneuronen'.

Klachtenregen over giropas

joris had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Deze week is de Postbank overspoeld door klachten van rekeninghouders omdat de bank hun ten onrechte 7 euro per giropas in rekening heeft gebracht. De meeste klanten hadden gekozen voor een gratis basispas, maar toch zagen zij de afboeking op hun afschrift staan. Een woordvoerster van de Postbank bevestigt dat ongeveer drieduizend klanten geklaagd hebben over foute afboekingen. Ze zegt: "Dat lijkt veel, maar op het aantal van twee miljoen rekeninghouders waarbij het incasso inmiddels is uitgevoerd, valt het eigenlijk wel mee."

Klanten waarbij ten onrechte het geld is afgeschreven dienen in beroep te gaan tegen de fout. Zij moeten daarbij een kopie van het oorspronkelijke opdrachtformulier opsturen, waarop ze de gratis variant hebben aangekruist.

De consumentenbond vindt dat de klanten op hun woord moeten worden geloofd. Ook moeten zij hun geld terugkrijgen en alsnog een gratis basispas krijgen.

Voorbijganger vindt twee lijken naast A12

GaveGozer had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vanmorgen heeft de politie twee dode mannen, van middelbare leeftijd, gevonden naast de snelweg A12, tussen Nieuwerbrug en Woerden.

De lijken werden ontdekt door een voorbijganger, die ze in de berm zag liggen, en waarschuwde de politie. De rechterrijstrook is afgezet in verband met het onderzoek.

De politie verwacht dat dit nog een groot deel van de dag in beslag neemt.

Muis en toetsenbord mishandeld

joris had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Meer dan de helft van de internetgebruikers koelt zijn woede af op de computer. Vooral het toetsenbord en de muis moet het regelmatig ontgelden. Volgens een Brits onderzoek gaf een getergde surfer zelfs toe zijn laptop van ruim ¤ 4000 aan gruzelementen te hebben gegooid.

Maar ook de collega's moeten het regelmatig ontgelden. Ongeveer twee procent van de mensen zegt wel eens te zijn aangevlogen door een collega die overhit was na aanleiding van een niet werkende PC.

Nederlanders bij productiefsten ter wereld

Na België en Frankrijk heeft Nederland de productiefste beroepsbevolking van de wereld. Dit is een uitkomst van een vergelijkende studie van het gerenomeerde Amerikaans onderzoeksbureau The Conference Board, waaruit de Belgische zakenkrant De Financieel-Economische Tijd vrijdag citeert.

Volgens het rapport ligt de toegevoegde waarde per gewerkt uur in Nederland 0,9 procent boven die in de Verenigde Staten. De Fransen en de Belgen zijn nog productiever. Hun toegevoegde waarde per gewerkt uur ligt 1,8, respectievelijk 12,4 procent boven die van inwoners van de VS.

Wanneer men de Europese Unie als één geheel neemt blijkt de productiviteit lager dan in de VS.Met name Portugal, Griekenland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk scoren laag.

Ondanks de hoge productiviteit per gewerkt uur is het bruto binnenlands product per inwoner in de Europese landen veel geringer dan in de VS. Dat komt door de lage werkgelegenheidsgraad in Europa, waar maar weinig 55-plussers nog aan de slag zijn. Op dit punt doet Ierland het best binnen Europa.

Opbrengst veiling Salt Lake: 23.000 euro

Een veiling van de spullen van Nederlandse deelnemers aan de Olympische Spelen in Salt Lake City leverde bijna 23.000 euro op.

Zo'n 25 onderwerpen werden onder de hamer gebracht. Het Olympische schaatspak van Jochem Uytdehaage bracht het meeste op: ruim 4000 euro. De koper van het pak was de Noor Johann Olav Koss. Hij won de biedstrijd van onder meer schaatssponsor Aegon. Het pak van Uytdehaage was gesigneerd door de olympisch kampioen zelf en zijn teamgenoten Renate Groenewold, Andrea Nuyt en Carl Verheijen.

Een ander goed betaald item was het wedstrijdpak van Erben Wennemars. Hoewel de sprinter van Spaar Select geen medaille won op de Winterspelen, leverde het wel bijna 3900 euro op. Een T-shirt gedragen door olympisch kampioen Gerard van Velde kostte de nieuwe eigenaar 1100 euro.

Man bekent 'WTC-diefstal'

Donderdag heeft een man uit New York voor een rechtbank in Manhattan toegegeven dat hij verkleed als brandweerman dure horloges en juwelen heeft gestolen uit een winkel op het terrein van het World Trade Center. Hij plunderde de winkel al op 12 september, één dag na de aanslagen op het gebouw.

De leiding van de winkel verklaarde dat de buit een waarde van bijna 1,5 miljoen euro zou hebben. De dief hangt een straf van maximaal zeven jaar boven het hoofd.
Na zijn aanhouding vond de politie foto's waarop de man op de plek van de ramp in brandweeruitrusting te zien is. De dief had er echt alles aan gedaan om op de rampplek zoveel mogelijk op zijn plaats te lijken. Hij droeg een badge van het rampenteam om zijn nek, een broek van een politieuniform, een blauwe sirene, een pistoolholster, een kogelvrij vest en een walkietalkie.

De plunderaar was al een keer eerder aangehouden omdat hij zich voordeed als politie agent. Overigens hield de dief niet alles voor zichzelf, hij schonk zijn buurvrouw een met diamanten ingezet Cartierhorloge met een waarde van ruim 17.000 euro. Ook zij werd aangehouden.

Russisch militair vliegtuig neer gestort

Vrijdagochtend is een Russische militair transportvliegtuig neergestort nabij een luchthaven in het noorden van Rusland. Volgens een woordvoerder vielen er zeker zeventien doden, onder hen vooral marine-officieren.

Het ongeval vond plaats nabij de luchthaven van Lakhta, in de buurt van de stad Archangelsk. Onder de doden zouden ook een vrouw en een kind zijn die aan boord waren, aldus een Russische persbureau.
Drie mensen zouden het ongeluk hebben overleefd. Het toestel, een Antonov, had problemen en poogde een noodlanding te maken.

Verstappen wordt derde coureur Sauber

Just_Johnny had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Jos Verstappen wordt testrijder bij het Zwitserse formule-1-team Sauber. De Limburger bracht gisteren een bezoek aan de renstal en paste daar een stoeltje. Verstappen zelf bevestigde de belangstelling en gaf aan dat het "voor 95 procent zeker doorgaat." Bij Sauber rijden dit seizoen de Duitser Nick Heidfeld en de 20-jarige Braziliaan Felipe Massa.

Verstappen lijkt zijn plaats bij Sauber te danken te hebben aan zijn uitstekende relatie met Michael Schumacher en Ferrari. Sauber rijdt met Ferrari-motoren.

Verstappen wordt derde coureur Sauber

Jos Verstappen wordt testrijder bij het Zwitserse formule-1-team Sauber. De Limburger bracht gisteren een bezoek aan de renstal en paste daar een stoeltje. Verstappen zelf bevestigde de belangstelling en gaf aan dat het "voor 95 procent zeker doorgaat." Bij Sauber rijden dit seizoen de Duitser Nick Heidfeld en de 20-jarige Braziliaan Felipe Massa.

Verstappen lijkt zijn plaats bij Sauber te danken te hebben aan zijn uitstekende relatie met Michael Schumacher en Ferrari. Sauber rijdt met Ferrari-motoren.

 

ThuisUitUitslagen
FC Eindhoven FC Oss 4-0
AGOVV Apeldoorn Fortuna Sittard 1-0
Haarlem SC Cambuur 0-4
De Graafschap FC Zwolle 1-4
FC Emmen MVVafg.
RBC Roosendaal FC Dordrechtafg.
FC Den Bosch FC Omniworldafg.
Go Ahead Eagles Excelsiorafg.
Helmond Sport BV Veendamafg.

OS: E Center ontruimd door verdacht pakje

Nadat eerder al sprake was van een tas met bier die voor een bom was aangezien. Is eergisteren nacht de ijshal ontruimd geweest in Salt Lake City, in deze hal werd afgelopen nacht de olympische ijshockeyfinale voor vrouwen werd gespeeld.

Veiligheidsofficials vonden een half uur na afloop van het duel een verdacht pakje op de tribunes. De politie zette speurhonden in om de hal grondig te onderzoeken. De persconferentie van de Canadese en Amerikaanse ijshockeyploegen werd onderbroken. In de hal waren ruim 8500 mensen aanwezig.

Oud-Taliban-kopstuk al maanden in Engeland

Een voormalige onderminister van het gevallen Taliban-regime in Afghanistan woont al maanden in Groot-Brittanie. Het dagblad The Times meldt dat de man zijn land kort voor de aanslagen van 11 september is ontvlucht. Hij zou de status van asielzoeker hebben verworven.

De huidige interim-regering in Afghanistan beschuldigt de oud-bewindsman van drugshandel. Daarmee financierde de Taliban indertijd de strijd tegen de Noordelijke Alliantie. Kabul wil dat het oud-Taliban-kopstuk naar Afghanistan wordt gestuurd om daar terecht te staan.

Zwols homobos langs A28 blijft open

Smookey had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het omstreden homobos langs de A28 tussen Zwolle en Nieuwleusen blijft toch open. Een hek en ruigere vegetatie moeten de activiteiten van homo's bij de Steenweteringplas enigszins camoufleren.

Het bosje, een bekende homo-ontmoetingsplaats, wordt niet aan het oog onttrokken. De homo-ontmoetingsplaats is een aantal omwonenden al geruime tijd een doorn in het oog. Ze stellen dat, wanneer ze wandelen bij de plas langs de A28, geconfronteerd worden met homo's die zich er naakt zonnen en zich aan elkaar vergrijpen. Bij wijze van protest leegde een actiecomité vorig jaar al een giertank op de parkeerplaats van de ontmoetingsplaats.

De politie heeft sinds die tijd regelmatig gecontroleerd maar stelt dat het met de overlast door homo's nogal meevalt. Omwonenden en een deel van de politiek dringen aan op maatregelen.

Oud deserteur Poncke Princen overleden

Xiphi had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Nederlands bekendste deserteur, Poncke Princen, is in zijn woonplaats Jakarta overleden op 76 jarige leeftijd. Princen deserteerde ten tijde van de politionele acties in 1948 (in Indonesië) als Nederlands militair, en koos de zijde van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijders. Hierdoor vocht hij tegen zijn oude makkers van het Nederlandse leger.

Nederland stond in die dagen bloot aan hevige buitenlandse kritiek over die politionele acties , en werd zelfs door de Verenigde Naties (VN) teruggefloten. In 1950 gaf Nederland, onder druk van de (VN), de strijd op. Indonesië werd onafhankelijk en Koningin Juliana tekende de onafhankelijkheid. Honderduizenden Nederlanders en Indiërs kwamen, om verschillende redenen, naar Nederland en zouden Nederlands-Indië nooit meer zien.

Veel oudstrijders beschouwden Princen als landverrader. Princen zelf gaf in zijn autobiografie, Een kwestie van kiezen uit 1995, aan het moeilijk te hebben gehad. ,,De allereerste keer dat ik wist dat we Nederlandse soldaten hadden doodgeschoten, bleef ik me afvragen of ik misschien een van die jongens gekend had. Het liet me niet los. Ook al hield ik me voor dat het oorlog was, dat ik niet sentimenteel moest worden, dat het niet uitmaakte wie de trekker had overgehaald, dat het ging om een goede zaak.''

In 1994 brak er een rel uit toen de regering hem een visum verstrekte om Nederland te bezoeken. Princen is altijd in Indonesië blijven wonen en zette zich daar in voor de mensenrechten. Hij had al jarenlang een slechte gezondheid; in november vorig jaar kreeg hij nog twee beroertes.

Politiek Nederland was gisteravond niet erg spraakzaam over zijn dood. Alleen Minister Pronk, die altijd contact heeft gehouden met Princen, zei dat Princen wel fouten heeft gemaakt, maar ook altijd een sfeer van verzoening heeft nagestreefd. Volgens de PvdA-bewindsman was Princen "geen held, martelaar of heilige maar wel een mensenrechtenactivist".

Het Oud Strijders Legioen heeft laten weten dat de kwestie rond Poncke Princen met zijn dood definitief is afgesloten.

Rusland dreigt de Spelen te verlaten

Rusland heeft gedreigd de Olympische Spelen te verlaten, zo heeft de Russische delegatie, bij monde van voorzitter Leonid Tigatsjev, in Salt Lake city aan het IOC laten weten.

Dit naar aanleiding van de in haar ogen partijdige jurering bij het kunstrijden, ijshockey en langlaufen. Het Russisch olympisch comite eist van het IOC een eerlijk verloop van de Spelen: "Dit moeten geen politieke, maar sportieve Spelen zijn", zo stelde de voorzitter. "Als Rusland bij grote evenementen niet meer nodig is, aarzelen we niet om het olympisch dorp te verlaten".

Rusland zegt zich gesteund te weten door China, Oekraïne en Zuid-Korea, die ook "zijn vernederd" bij deze Spelen.
De mededeling van Rusland volgde kort nadat een Russische langlaufster een start verbod had gekregen vlak voor de 4x5 km. Zodoende kon men geen vervangster meer oproepen. Ook zijn de Russen kwaad over de soap rond de gedeelde titel bij het paarrijden, de door de jury aan Olga Korolova "ontnomen" aerials-titel en het ijshockeyduel met Tsjechie (1-0) waarin Rusland benadeeld zou zijn.

De algemeen-directeur van het IOC, Francois Carrard, zei op een persconferentie dat voorzitter Jacques Rogge de Russische president Poetin een brief heeft gestuurd in een poging om de dreiging van het verlaten af te wenden. Hij hoopt op ''gezond'' verstand van de sporters en de Russen.

Kleiner Dance Valley krijgt groen licht

Dance Valley lijkt dit jaar toch door te gaan. Het grote outdoor dance feest zal dan wel minder bezoekers moeten toelaten dan vorig jaar. Na de grote chaos van vorig jaar waarbij de 90.000 feestgangers door een slechte infrastructuur veelal niet thuis konden komen. Enkele honderden raakten ook nog eens onderkoeld. Om dit te voorkomen worden er nog maar 40.000 bezoekers toegelaten.

Een vergunning is overigens nog niet afgegeven. Maar volgens een woordvoerdster van de gemeente Velsen mag de organisatie al wel beginnen met het voorbereiden van het feest.

Ontvoerde journalist is dood

De in Pakistan ontvoerde journalist Daniel Pearl is overleden. Dit is donderdag door het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken bekendgemaakt. Het bericht werd al eerder na buiten gebracht via informatie van plaatselijke politieautoriteiten.

Pearl werd 23 Januari ontvoerd in de Pakistaanse havenstad Karachi, terwijl hij in de veronderstelling was op weg te zijn naar een interview met de leider van een radicale moslimbeweging. De ontvoerders stuurden foto's naar de buitenwereld waarop Pearl te zien was in gevangenschap met een pistool tegen zijn hoofd.

De Pakistaanse politie spoorde later verscheidene verdachten op, onder wie Ahmad Omar Saeed Sheikh, een militante moslim die voor de rechter toegaf de ontvoering van Pearl op touw te hebben gezet uit protest tegen de Pakistaanse rol in de campagne van de Verenigde Staten tegen terreur.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.