Secretaresse van Hitler brengt memoires uit

gerritdekzijl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Enkele uren voor Hitlers zelfmoord op 30 april 1945 in de Führerbunker overhandigt hij zijn privésecretaresse Traudl Junge een afscheidscadeautje. Het blijkt een cyaankalipil te zijn, destijds een uiterst kostbaar iets. ,,Het spijt me dat ik u geen mooier geschenk kan geven'', zegt Hitler.

Zij stenografeerde dat de joden de ware schuldigen zijn van de ondergang en noteerde de namen van de nieuwe rijksministers. Hitler liet bovendien vastleggen dat hij zal trouwen met zijn geliefde Eva Braun.

Deze herinneringen staan in de zojuist verschenen memoires Bis zur letzten Stunde van Traudl Junge (81). De ernstig zieke Beierse is de laatste overlevende uit de inner circle van Hitler

Zij schreef haar herinneringen kort na de Tweede Wereldoorlog op. De aantekeningen lagen te vergelen in haar bureaula. Tot ze de Oostenrijkse Melissa Müller, in Nederland bekend door haar biografie over Anne Frank (1998), ontmoette. Zij wist haar ervan te overtuigen de memoires uit te geven (Claassen Verlag, 19 euro).

Hitler koos de vrouw persoonlijk in 1942 tot zijn secretaresse. Zij gaat als één van de weinigen in op zijn urenlange monologen tegen het roken en het eten van vlees. De vrouw vertelt dat Hitler zich liet vervoeren in een treincoupé met donkere ramen, zodat hij de ruïnes en de ellende van de mensen niet zag.

,,Ik was gefascineerd door hem. Hij was een aangename chef en een vaderlijke vriend'', geeft Traudl Junge toe. Pas na 1945 begon ze te ontdekken dat zij een misdadiger had gediend.