Salt Lake: Beveiliging in staat van paraatheid

vleermuis had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Schaatsster Anni Friesinger is bang. Doodsbang voor terroristische aanslagen tijdens de Olympische Spelen. "Na 11 september kan het in Salt Lake City ook zomaar gebeuren", zei de Duitse ruim drie week voor de spelen.

Maar de organisatie verwacht niet dat het 'feest der vrede' zal worden verstoord door terrorisme. Dat optimisme wordt onder meer gevoed door het 330 miljoen euro kostende plan dat van Salt Lake City de veiligste plek ter wereld moet maken.

De bezoekers van de evenementen worden allemaal onderworpen aan een test met metaaldetectoren als zij bijvoorbeeld een sporthal in willen gaan en mogen atleten en officials alleen de afgeschermde gebieden betreden na te zijn geïdentificeerd met speciale biometrische apparaten die het lichaam op specifieke eigenschappen 'afscannen'.

Ook het auto- en vliegverkeer wordt in de gaten gehouden en zelfs gedeeltelijk geweerd. In een straal van 90 meter rond de plekken waar de wedstrijden zijn, mogen geen auto's rijden.

'Verdachte' vliegtuigen die zich niet aan de strenge luchtverkeersregels houden "worden onmiddellijk uit de lucht geschoten", kondigde het hoofd van het olympische veiligheidscommando Robert Flowers, vorig jaar aan. Een leger gevechtsvliegtuigen zal daartoe constant beschikbaar zijn.