Minder leden voor publieke omroep

Het aantal mensen dat lid is van een publieke omroep daalt. Veel omroepen geven voor 2001 een lager ledenaantal op dan het jaar daarvoor. Alleen de EO, Vara en NCRV weigeren hun ledencijfers bekend te maken, omdat dat sinds de concessiewet niet meer jaarlijks hoeft.

De concessiewet regelt dat omroepen elke vijf jaar al dan niet een licentie krijgen. Dit betekent dat de omroepen in het huidige bestel nog tot 2005 veilig zijn.

Alleen de Tros stijgt
De totale aanhang van de KRO bestaat sinds het begin van dit jaar uit 577.137 leden, en dat is 13.254 minder dan bij de start van 2001. Jongerenomroep BNN ging van 111.000 naar 103.976 leden. Daar is echter een duidelijke verklaring voor: "Wij hebben de afgelopen tijd ook niet aan ledenwerving gedaan, dus die ontwikkeling is wel logisch", aldus een woordvoerster van BNN. "Maar we gaan de werving weer oppakken." De VPRO heeft een stijging van het aantal gidsabonnees. "Daartegenover daalt het aantal steunleden (leden die geen blad ontvangen, red.), en ik denk dat het ledental per saldo daardoor daalt", analyseert een woordvoerder van de omroep. De Avro heeft 485.000 leden, een verlies van 6000 ten opzichte van het afgelopen jaar. De eerder genoemde EO wil alleen loslaten dat er sprake is van een lichte daling, zonder cijfers te noemen.

Alleen de Tros heeft positief nieuws te melden. Deze omroep geeft aan dat haar aanhang momenteel rond de 500.000 leden schommelt. Een stijging ten opzichte van voorgaande jaren.