ANP zet rem op berichtgeving opiniepeilingen

Het ANP (Algemeen Nederlands Persbureau) heeft het een beetje gehad met al de opiniepeilingen die uitgevoerd worden in Nederland. Voortaan gaat het persbureau strenge voorwaarden hanteren bij het doorgeven van de opiniepeilingen. Volgens het ANP kun je geen onderwerp verzinnen of er wordt wel een opiniepeiling over gehouden.

De chef van de politieke redactie van het ANP, zegt dat het niet gaat om bepaalde onderwerpen uit te sluiten, maar om de representativiteit en de kwaliteit van onderzoeken waarover het ANP bericht, te garanderen.

Als eis stelt het persbureau onder andere dat er sprake is van minimaal 500 geënquêteerden en dat het duidelijk moet zijn dat het om een representatieve steekproef gaat. Verder moet bekend zijn hoe de peiling is gehouden (panel, telefonisch, schriftelijk) en wat de vragen waren. De volledige en gedetailleerde resultaten van de peilingen moeten bekend zijn, dus niet alleen de interpretatie van de opdrachtgever. Ook moet de tijdsperiode waarin de peiling is uitgevoerd duidelijk zijn, net als de statistische betrouwbaarheidsfactor.