Puttense moordzaak heropend

Voor het gerechtshof in Leeuwarden is de zogeheten Puttense moordzaak heropend zoals het Hooggerechtshof in juni van dit jaar had bevolen.

De moord dateert uit januari 1994, toen werd de 23-jarige stewardess Christel Ambrosius verkracht en vermoord in een woning in de bossen bij Putten. Twee mannen zijn daarvoor veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf, maar volgens de advocaat ten onrechte. Misdaadjournalist Peter R. De Vries heeft jarenlang aandacht besteed aan de zaak in zijn tv programma's.

Het gerechtshof ging op de eerste zittingsdag met twee eisen van de advocaat van de mannen akkoord. De advocaat, mr. Knoops, wil een reconstructie van de moord en wil ook dat het DNA-materiaal opnieuw wordt onderzocht. Het moet worden vergeleken met dat van een Franse seriemoordenaar die ten tijde van de moord in Nederland is gesignaleerd.

sleeptheorie

Morgen zal vooral de zogenaamde sleeptheorie onder de aandacht komen. Justitie verklaarde indertijd dat het sperma dat op het been van het slachtoffer is gevonden, afkomstig moest zijn van een eerder vrijwillig seksueel contact. Tijdens de verkrachting zou het sperma uit de vagina van het slachtoffer zijn 'gesleept'. Dat zou verklaren waarom het DNA-profiel van het sperma niet overeen kwam met dat van de twee nu veroordeelde mannen.

Justitie baseerde de sleeptheorie op een verklaring van prof. T. Eskes. Deze heeft tijdens het herzieningsonderzoek bij het Hooggerechtshof echter verklaard dat hij deze theorie op basis van later verkregen informatie hoogst onwaarschijnlijk acht. Het aangetroffen sperma moet afkomstig zijn van de verkrachter van slachtoffer Ambrosius, aldus Eskes nu.