Scholieren zoeken steun buiten school

Uit het eerste grootschalige Nederlandse onderzoek naar ongewenst seksueel gedrag op scholen blijkt dat slechts 11 procent van de leerlingen na een ongewenste seksuele ervaring op school naar een mentor, docent of vertrouwenspersoon stapt.

De overgrote meerderheid, 80 procent, zoekt steun bij derden zoals vrienden. De vertrouwenspersoon is volgens het schoolbeleid eigenlijk het eerste aanspreekpunt wanneer het ongewenst gedrag betreft.

Ruim 15% van de jongeren heeft te maken met ongewenst seksueel gedrag op school. Slechts 28 procent van de geïntimideerde jongeren zegt rechtstreeks tegen de belager dat ze het vervelend vinden, schelden terug of bieden lichamelijk verzet. In driekwart van de gevallen betreft het intimidatie van leerlingen onder elkaar. Bij een kwart van de gevallen zijn leraren betrokken.

Het onderzoek werd uitgevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) en maakte een specifiek onderscheid tussen ongewenst seksueel gedrag en seksueel geweld.

Onder ongewenst gedrag vallen onder meer opmerkingen, het met de ogen uitkleden van een leerling, of het ongewenst aanraken van een ander.

Onder seksueel geweld vallen alle vormen van intimidatie die juridisch kunnen worden vervolgd. Slechts 0,4 procent van de leerlingen is hier het slachtoffer van.