FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 5 december 2001

Scholieren zoeken steun buiten school

Uit het eerste grootschalige Nederlandse onderzoek naar ongewenst seksueel gedrag op scholen blijkt dat slechts 11 procent van de leerlingen na een ongewenste seksuele ervaring op school naar een mentor, docent of vertrouwenspersoon stapt.

De overgrote meerderheid, 80 procent, zoekt steun bij derden zoals vrienden. De vertrouwenspersoon is volgens het schoolbeleid eigenlijk het eerste aanspreekpunt wanneer het ongewenst gedrag betreft.

Ruim 15% van de jongeren heeft te maken met ongewenst seksueel gedrag op school. Slechts 28 procent van de geÔntimideerde jongeren zegt rechtstreeks tegen de belager dat ze het vervelend vinden, schelden terug of bieden lichamelijk verzet. In driekwart van de gevallen betreft het intimidatie van leerlingen onder elkaar. Bij een kwart van de gevallen zijn leraren betrokken.

Het onderzoek werd uitgevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) en maakte een specifiek onderscheid tussen ongewenst seksueel gedrag en seksueel geweld.

Onder ongewenst gedrag vallen onder meer opmerkingen, het met de ogen uitkleden van een leerling, of het ongewenst aanraken van een ander.

Onder seksueel geweld vallen alle vormen van intimidatie die juridisch kunnen worden vervolgd. Slechts 0,4 procent van de leerlingen is hier het slachtoffer van.

Film Review: The Discovery Of Heaven

De Ontdekking van de Hemel, het boek van Harry Mulisch, was en is een bestseller, en niet alleen in Nederland. Geen wonder dus dat diverse filmmakers zaten te springen om het verhaal te verfilmen. Ze stonden allen in de rij bij Mulisch, maar de auteur vond alleen Jeroen Krabbť geschikt om het werk op zich te nemen.

Krabbť heeft De Ontdekking van de Hemel in het Engels verfilmd. Hierdoor kan de film ook in het buitenland worden vertoond en was er, door verwachte hogere inkomsten, meer budget beschikbaar om er een mooi werk van te maken. En dat is gelukt. Lees meer over The Discovery of Heaven in deze review.

Hoofdrollen:
Onno Quist - Stephen Fry
Max Delius - Greg Wise
Ada Brons - Flora Montgomery
Quinten Quist - Neil Newbon

Regie:
Jeroen Krabbť
Speelduur:
133 minuten
Naar het boek van:
Harry Mulisch
Script bewerkt door:
Edwin de Vries

Publieke Omroep koopt blockbusters

Migi had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Publieke Omroep is erin geslaagd de tv-rechten van een groot aantal zeer succesvolle Amerikaanse en Europese bioscoopfilms aan te kopen. Een gezamenlijk initiatief van KRO, BNN, NCRV en NPS heeft ervoor gezorgd dat publiekstrekkers als Bridget Jones's Diary, Billy Elliot, O Brother, Where Art Thou? en de deze maand in premiŤre gaande Lord of the Rings voor het eerst op televisie zullen worden vertoond bij de Publieke Omroep.

"Wij zijn heel blij met topfilms als Bridget Jones's Diary, The Lord of the Rings trilogie, Billy Elliot en O Brother, Where Art Thou? Het zijn stuk voor stuk titels die uitstekend passen binnen de profilering van de Publieke Omroep en een heel breed publiek aanspreken. Deze overeenkomst geeft eens te meer aan dat de Publieke Omroep ook een belangrijke speler is met betrekking tot het verwerven van tv-rechten van speelfilms.", aldus Frank Mulder, hoofd programma-aankoop van de NOS.

De Publieke Omroep sloot de overeenkomst met Studio Canal Image, onderdeel van het Franse mediaconglomeraat Vivendi-Universal. Andere aangekochte films zijn: Kundun, Apocalypse Now Redux, Camille Claudel, Chaplin, The Producers, The Third Man en tv-series als De Wrekers en Babar.

Gemeenten niet happy op AZC's

Gemeenten staan blijkbaar niet echt te springen om asielzoekers op te nemen. Volgens het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) werken ze over het algemeen slecht mee aan de vestiging van asielzoekerscentra binnen hun grenzen. Hierdoor krijgt het COA er nauwelijks de benodigde opvangplaatsen bij.

In april werden 276 gemeenten aangeschreven die nog geen asielzoekerscentrum (AZC) hebben of minder dan 100 asielzoekers huisvesten. Het COA vroeg om opvangplaatsen maar slechts 30 gemeenten reageerden volgens een woordvoerster van het COA positief.

Veel gemeenten wierpen allerlei bezwaren op; Sommige kwamen met milieuzaken, andere met onderwijsproblematiek of anders speelden er wel geluidskwesties. Volgens het COA hebben gemeenten vaak wel genoeg ruimte, maar daar mag dan niemand wonen omdat er bijvoorbeeld een kippenfarm staat die voor stankoverlast zorgt.

Een taakgroep moet nu een oplossing vinden voor de problemen die gemeenten opwerpen tegen de komst van asielzoekers. Op korte termijn zijn er 3000 opvangplaatsen nodig, op de langere termijn zijn dat 10.000 bedden

Oorzaak maagpijn lag bij chirurg

Dennis Harmsen / Klingon en karmel hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Amerikaan Donald Church dacht na een operatie weer gezond te kunnen leven, maar in plaats daarvan verging hij de maanden na de operatie van de pijn. Uit zijn maag was een tumor verwijderd maar dat had duidelijk niet geholpen om de pijn weg te krijgen.

Een incheck controle op een vliegveld bracht duidelijkheid. Toen bij de Amerikaan tijdens het inchecken voor een binnenlandse vlucht de metaaldetector maar bleef piepen, ook nadat hij al zijn zakken had leeggehaald, begon hem iets te dagen. Church liet rŲntgenfoto's van zijn maag nemen en daaruit bleek de oorzaak: Op de foto was een ongeveer 32 centimeter lange strip te zien. De chirurg had operatiegereedschap in man's maag laten liggen.

Voetbal: Denemarken boos over verplaatsing

In Denemarken is verontwaardigd gereageerd op de verandering van het aanvangstijdstip van een poulewedstrijd op het WK voetbal 2002.
Het duel met Senegal in Taegu is verplaatst van 's avonds naar 's middags wanneer de temperatuur in speelstad Taegu kan oplopen tot 33 graden.

,,CommerciŽle belangen krijgen weer voorrang op de sport'', deed bondscoach Morten Olsen zijn beklag woensdag.
De FIFA nam het besluit op verzoek van de zendgemachtigden. ,,Zeker tegen een Afrikaanse tegenstander zijn we in het nadeel'', meende Olsen. De Deense voetbalbond zal overigens geen protest indienen tegen het besluit.

Opperrabbijn Brussel aangevallen

Opperrabbijn Guigui van Brussel is woensdag op straat aangevallen door een groepje jongeren.
De jongeren vloekten en beledigden de man in het arabisch, werkten hem tegen de grond, spuugden op hem en schopten hem in het gezicht. De opperrabbijn dient een klacht in.

Guigui maakt deel uit van het overkoepelende Centraal IsraŽlitische Consistorie van BelgiŽ.
Dat orgaan drukte namens de joodse gemeenschap in BelgiŽ zijn afschuw en bezorgdheid uit voor de ,,racistische en antisemitische handelingen die in BelgiŽ, evenals in andere Europese landen, jammer genoeg vaker gebeuren''.
Het groeiende antisemitisme wordt volgens de raad aangewakkerd door haatcampagnes in verschillende media tegen de staat IsraŽl.

'I'll be back', maar wel voor een recordbedrag

I'll be back!Acteur Arnorld Schwarzenegger (54) heeft voor zijn optreden in de film Terminator 3 een recordgage van 30 miljoen dollar (bijna 75 miljoen gulden) bedongen.

Daarmee verdient Schwarzengger meer dan hij ooit kreeg voor ťťn film. Hoogste tot nu toe was 25 miljoen dollar voor zijn optreden in Batman en Robin met ruime cijfers.

De regie ligt in handen van Jonathan Mostow, die James Cameron opvolgt. Hij krijgt daarvoor 5 miljoen dollar. De opnames voor deze film beginnen in April 2002. De kosten worden geschat op 170 miljoen dollar.

De derde in de Terminator-reeks, speelt zich af tien jaar na Terminator 2. In deze nieuwste toevoeging worden de inmiddels volwassen geworden rebellenleider John Connor en zijn Terminatorvriend (Schwarzenegger) geconfronteerd met een Terminatrix.

Doofheid door spelletjes op telefoon ?

Duitse wetenschappers hebben gewaarschuwd voor het gevaar van spelletjes op mobiele telefoons: dat kans bestaat op doofheid.

Het geluid dat sommige spelletjes op mobiele telefoons produceren, is vaak harder dan ons or in principe aankan. Als de telefoon dicht bij het oor gehouden wordt, is het aantal decibels dat voorgebracht wordt vaak groter dan het geluid dat een dichtbij passerende straaljager produceert.

Duitse wetenschappers hebben 16 verschillende mobiele telefoons getest. De slechtst presterende telefoon produceert een geluidssterkte van maar liefst ruim 130 decibel ligt. De pijnbarriŤre voor een normaal mens begint bij ongeveer 120 dB. Met een geluidssterkte van meer dan 120 dB produceert de telefoon meer geluid dan een straaljager op 15 meter afstand.

Premier 1 Grand Prix uitgesteld

Gedurende de laatste weken is de voorlopige kalender voor Premier1 Grand Prix bekend gemaakt voor de 1e helft van 2002.

Men heeft besloten dat er toch nog iets meer tijd nodig is om alles te regelen met de diverse circuits. De raceklasse is dan ook uitgesteld tot maart 2003.

"Wij zijn overwelmd door het grote enthousiasme van oa. de voetbalclubs, tv stations en de FIA voor de nieuwe raceklasse, hun enthousiasme is onze drijfveer om alles zo snel mogelijk gereed te maken voordat de races daadwerkelijk van start gaan," verteld Christian Scholbrock, Directeur van Premier1 Grand Prix. "De extra 8 maanden moeten het succes van Premier1 Grand Prix op de lange duur verzekeren".

Door het uitstel krijgt Reynard Motorsport meer tijd om de de race wagen die exclusief voor Premier1 Grand Prix is ontworpen af te maken. De eerste prototypes worden verwacht in April 2002.

'Destiny's Child tijdelijk uit elkaar'

Het populaire R & B trio Destiny's Child gaat misschien uit elkaar. De zangeressen van de groep verklaarden dat dinsdag aan de Amerikaanse internetsite E! Online.

De drie zangeressen Beyoncť Knowles, Kelly Rowland en Michelle Williams vertelden dat ze overwegen om een kleine pauze in te lassen na het uitbrengen van vier albums in vier jaar tijd. ,,Dat is ongelofelijk, dat gebeurt niet veel. Kelly en ik werken al sinds we negen jaar oud waren'', aldus Knowles.

Destiny's Child stelde onlangs hun Europese toernee uit wegens de aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september. De uitverkochte concerten in Ahoy in Rotterdam werden verschoven van 6 en 7 november naar 21 en 22 mei 2002.

GhostArmor gooide dit voor ons in de newssubmit

Advocate noemt vervolging imam beschamend

De advocate van El Moumni, L. van den Puttelaar, vindt het beschamend om te moeten constateren dat ''in dit in toenemende mate intolerante land'' haar cliŽnt is aangeklaagd door het OM. Volgens haar geeft het geen pas om een geestelijke voor de rechter te laten verschijnen om verantwoording af te leggen over de uitleg van religieuze geschriften.

Volgens de advocate had de zaak tegen El Moumni moeten worden geseponeerd. De imam zou niet de opzet hebben gehad om homoseksuelen te beledigen, waardoor er volgens haar geen sprake is van een strafbaar feit. Bovendien zijn de uitlatingen van haar cliŽnt in NOVA selectief weergegeven. Had het OM de zaak geseponeerd, dan waren de klagers vermoedelijk in beroep gegaan bij het Hof in Den Haag, aldus Van den Puttelaar. Volgens haar zou het gerechtshof op grond van bestaande jurisprudentie de klacht van niet-vervolging ongegrond hebben verklaard.

De Advocate wilde verder niet ingaan op de zaak. Ook El Moumni wil niet reageren op het besluit van het OM tot vervolging wegens discriminatie.

COC blij

Het COC is blij dat de rechter de uitspraken van de imam gaat toetsen. In dit soort kwesties is van belang waar de grenzen van de vrijheid van meningsuiting en godsdienst liggen, aldus voorzitter H. Beerten van de vereniging tot integratie van de homoseksualiteit.

,,De vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van godsdienst zijn natuurlijk ontzettend belangrijk. Maar wie zich daarop beroept en kwetsende uitspraken doet, moet zich dan wel realiseren hoe die uitspraken op bepaalde groepen uitwerken. Het kan leiden tot discriminatie en het is belangrijk dat dat veroordeeld wordt'', aldus Beerten.

Arrestaties kopers van Russische kinderporno

Naar vandaag bekend is geworden heeft een wereldwijd onderzoek naar de kopers van Russische kinderporno geleid tot 25 arrestaties in Nederland. De aanhoudingen zijn tot nu stilgehouden om potentiŽle verdachten niet te alarmeren.

Grote hoeveelheden kinderpornografie zijn bij zoekingen in woningen en kantoorruimten in beslag genomen. Het pornomateriaal bevatten volgens de woordvoerder beelden van ernstig seksueel geweld, waarvan veelal jonge zwerfkinderen het slachtoffer waren. De kinderen, vooral jongens van 6 tot 13 jaar, werden geronseld op stations en in kindertehuizen in Rusland.

Een van de arrestanten was in elk geval huisarts R.W. uit Oss, die in juni van dit jaar in Den Bosch is berecht en tot drie jaar cel is veroordeeld, onder meer wegens het bezit van bijna honderd kinderpornobanden.

met zweren bedekte kinderen

Een andere arrestant is de in Nederland woonachtige Brit C.B., in februari van dit jaar tot 21 maanden cel veroordeeld, die de de kinderporno kocht in Rusland en tevens verspreidde onder een aantal geestverwanten. Tijdens zijn proces was een deel van het materiaal in de rechtszaal te zien: schokkende beelden waarop sterk vermagerde, veelal met zweren bedekte kinderen worden misbruikt.

Utrechtse serieverkrachter bij Carglass ?

qyuip had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Autoruitenspecialist Carglass is doel van onderzoek geworden in de zaak naar de Utrechtse serieverkrachter. Een recherchebijstandsteam van 75 man onderzoekt bij de vestigingen van Carglass in de regio Utrecht of de serieverkrachter een werknemer van het bedrijf is of er contacten heeft.

De serieverkrachter, die eind oktober voor het eerst sinds 1995 weer actief werd, heeft zijn laatste slachtoffer vastgebonden met een soort tape dat onder meer bij Carglass gebruikt wordt en niet voor de consument in de handel is.

VS doodt per ongeluk eigen soldaten

qyuip had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Amerikaanse luchtmacht heeft per ongeluk twee Amerikaanse soldaten ten noorden van Kandahar gedood doordat een bom uit een B-52 bommenwerper zijn doel miste.

De grondtroepen, die onder mortiervuur van de Taliban lagen, hadden om luchtsteun verzocht. Vermoedelijk hebben ze de verkeerde coŲrdinaten doorgegeven, of de verkeerde coŲrdinaten zijn in het vliegtuig ingevoerd, of het systeem heeft gefaald. De verkeerd neergekomen bom betrof een JDAM (Joint Direct Attack Munition), een 900 kilo zware satelliet-gestuurde bom.

DJ Isabelle 's avonds van 6 tot 8 op 3 FM

Dj Isabelle Brinkman van Radio 3 FM, die nu een programma presenteert tussen 20.00 en 22.00 uur, gaat per 1 februari een programma presenteren op het tijdstip waarop nu Cornť Klijn zit(18.00-20.00 uur).

Ze vervangt Corne omdat die naar de TROS vertrekt. Hij volgde in 1995 Frits Spits op, en doopte de Avondspits om in Kort en Klijn

Voordat Isabelle bij 3 FM kwam presenteren was ze werkzaam als VJ bij TMF. Het is nog niet bekend wie de uren van Isabelle tussen 20:00 en 22:00 gaat overnemen. In ieder geval is het gerucht dat Giel Beelen tussen 18:00 en 20:00 zou komen te zitten vals gebleken.

Platform: TV leidt tot zinloos geweld

Het Platform Tegen Geweld Op Straat, dat deze week zijn rapport `De Afzijdigheid Voorbij` aanbood aan premier Kok, vindt dat schokkende televisieprogramma`s waarin dodelijke ongelukken worden getoond later op de avond moeten worden uitgezonden. Deze programma`s (als voorbeeld werd Explosief van SBS6 genoemd) zijn volgens het platform een van de oorzaken van zinloos geweld.

Niet alleen de omroepen, maar ook het Nederlandse bedrijfsleven is volgens het platform verantwoordelijk voor de schokkende uitzendingen. Zij blijven adverteren rond deze programma`s. Het platform vindt verder dat de overheid burgers duidelijker moet maken welke schadelijke effecten het kijken naar gewelddadige uitzendingen heeft

Verder wordt er in het rapport op aangedrongen om buitensporig alcoholgebruik van jongeren harder aan te pakken. Alle daders en slachtoffers van geweld moeten worden gecontroleerd op gebruik van deze middelen. Mensen die onder invloed geweld gebruiken, moeten een zwaardere straf krijgen zo meent het platform.

Het platform werd drie jaar geleden opgericht na de gewelddadige dood van onder anderen Meindert Tjoelker in Leeuwarden en Joes Kloppenburg in Amsterdam.

Kerstbomen in openbare ruimten verboden

Glacier had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In openbare ruimten zijn kerstbomen in Deventer verboden, omdat ze niet brandveilig genoeg zouden zijn. Uit onderzoek van TNO blijkt namelijk dat kerstbomen, zelfs na impregnatie, onvoldoende brandveilig zijn.

Niet alleen kerstbomen zijn verboden, ook kerstversiering van kersttakken zijn taboe in openbare ruimten te Deventer. Alle horeca-eigenaren, scholen en kerken in Deventer krijgen een brief over het verbod. Als alternatief wordt materiaal van glas, of keramische materiaal voorgesteld. Alleen onder strenge veiligheidsmaatregelen en na uitdrukkleijke toestemming van de brandweer mag de versiering op beperkte schaal alsnog worden geplaatst.

Deventer is de eerste gemeente die hiermee een maatregel opvolgt die geldt voor gemeenten die het model bouwverordening van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) volgen. Volgens onderzoeker Paap van het TNO staat dat duidelijk in een richtlijn die geldt ten aanzien van stoffering en versiering. Daarin staat dat versiering en overige aankleding aan een bepaalde norm moeten voldoen. ,,En kerstversiering valt daar niet onder.'' Volgens hem is sprake van een schaal met waarden van ťťn tot en met vijf. ,,Kersttakken vallen onder de meest brandbare waarde vijf, terwijl twee de maximaal toegestane klasse is.''

Stuk metaal valt 'zomaar' op dak

Rop2000 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een inwoonster van Sleidinge, een deelgemeente van het Oost-Vlaamse Evergem in BelgiŽ, keek raar op toen ze gisterenmiddag een klap hoorde en vervolgens een stuk metaal van ongeveer ťťn bij twee meter op een afdak van haar woning zag liggen.

Door de klap is ťťn van de dwarsbalken doorgeknakt en ťťn van de plastic golfplaten op het dak doorgebogen. De federale politie vermoedt dat het stuk metaal van een vliegtuig afkomstig is, voor het overige tasten de speurders nog in het duister. De vrouw zegt zelf dat ze geen vliegtuig heeft horen passeren.

El Moumni wordt vervolgd voor anti homo taal

De uitspraken van de Rotterdamse imam El Moumni worden strafrechterlijk vervolgd door het OM. Justitie kan nog niet zeggen op welke grond zij de imam gaat vervolgen.

El Moumni deed zijn uitspraken in mei van dit jaar in het programma NOVA, waarna algemene verontwaardiging van de Nederlandse bevolking hem ten deel viel. Later bood El Moumni excuses aan. Hij liet weten het te betreuren dat zijn woorden kwetsend waren overgekomen bij een bepaalde bevolkingsgroep. Ongeveer vijftig instanties en personen onder wie ex-scheidsrechter J. Blankenstein, H. Krol van de Gaykrant, de islamitische homo-organisatie Yoesuf en het Humanistisch Verbond deden aangifte.

El moumni noemde homofilie een ziekte, in NOVA zei hij onder meer dat als deze ziekte zich onder de jeugd verspreidt, de mens zal uitsterven. "Als straks ouderen niet meer actief zijn in de voortplanting, wie maken dan nog kinderen als mannen onderling trouwen en vrouwen ook." In een door El Moumni geschreven boekwerk met een aantal van zijn preken noemde El Moumni Europeanen lager dan honden en varkens omdat zij homoseksualiteit toestaan.

Niet iedereen was het eens met de aangiftes die tegen El Moumni werden gedaan. Moslimjongeren steunden de imam via internet, ''imam'' Hazelhoef vond dat de uitspraken uit hun verband waren getrokken, en Pim Fortuyn, zelf homo, vond het prima dat men zich eindelijk openlijk uitspreekt over homofielen, omdat nu blijkt hoe een aantal moslims over homo's denken en men een discussie hierover kan aangaan.

Giel Beelen terug op 3FM?

Discjockey Giel Beelen is al 2x onstslagen op 3FM door zijn gedrag op de radio of uitspraken die zijn werkgever niet zo leuk vond. De kans bestaat echter dat Giel een derde poging mag doen.

De website RadioFreak.nl meldt als gerucht dat Beelen naar de NPS gaat. Daar zal hij dagelijks tussen 18.00 en 20.00 uur een programma gaan doen, op de plek waar nu nog de naar de TROS vertrekkende Cornť Klijn zit.

Door officiele bronnen is echter nog niets gemeld.

Afghanistan: Geschoren mannen verminkt

Rovers, waarschijnlijk aanhangers van de Taliban, hebben in het oosten van Afghanistan zes mannen zwaar verminkt bij een overval op een bus.

De slachtoffers zaten in een bus die maandag van de hoofdstad Kabul naar de Jalalabad reed. Toen de overvallers de bus lieten stoppen, werden de mannen zonder baarden eruit gehaald en verminkt; De neuzen en oren van de zes gladgeschoren mannen werden afgesneden. Onder het bewind van de Taliban waren alle mannen verplicht een lange baard te dragen.

Op de weg tussen Kabul en Jalalabad werden ruim twee weken geleden vier westerse journalisten gedood toen zij werden overvallen. Ook zijn er verscheidene konvooien overvallen. Het berggebied langs de weg herbergt waarschijnlijk veel gevluchte Taliban strijders.

Scully uit de X-Files

Actrice Gillian Anderson stopt met de X-Files. Net als Fox Mulder (David Duchovny) zal ook Dana Scully de populaire serie verlaten.

Duchovny en Anderson vormden sinds 1993 als FBI-duo "Mulder & Scully" het hart van de serie. 'Na dit seizoen loopt mijn contract af en zal ik stoppen', aldus Anderson in een interview met TV Guide. Anderson zal worden vervangen door Annabeth Gish, die nu al in de serie te zien is in de rol van FBI-agente Monica Reyes.

Mocht er gewerkt gaan worden aan een tweede X-Files bioscoopfilm, dan zal Anderson niet direct weigeren erin te spelen. Dat zal echter een schrale troost zijn voor de fans, aangezien de eerste X-Files film niet bepaald in goede aarde viel.

VS bevriest tegoeden Palestijnse organisatie

De Amerikaanse president Bush heeft de tegoeden bevroren van de organisatie Holy Land Foundation for Relief and Development die geld inzamelt voor Palestijnse vluchtelingen.

Volgens Bush wordt het meeste geld van de organisatie doorgesluisd naar de militante Palestijnse groepering Hamas. Die beweging zat achter de bloedige zelfmoordaanslagen in IsraŽl waarbij afgelopen weekeinde 27 doden vielen. Ook zijn de tegoeden bevroren van een bank en een financiŽle instelling in de Palestijnse gebieden.

De Amerikaanse regering had de maatregel pas eind deze maand willen nemen, maar heeft die na de jongste aanslagen vervroegd. Overigens ontkent de Holy Land Foundation dat ze de Hamas steunen. In een rede die op tv werd uitgezonden deed Bush verder beroep op Arafat om de islamitische terroristen van de Hamas op te pakken.

Weer aanslag in Jeruzalem

Wederom heeft er een zelfmoordaanslag plaatsgevonden in het centrum van Jeruzalem, daarbij zijn zeker vijf mensen gewond geraakt; de Palestijnse dader kwam om het leven.

De aanslag komt een dag na een golf van IsraŽlische luchtaanvallen in de Palestijnse gebieden waarbij zeker twee mensen werden gedood en tientallen gewonden vielen. De aanvallen van Israel hebben internationaal tot afkeurende reacties geleid. Ook in Israel zelf is lang niet iedereen het eens met de harde koers van de regering Sharon. De Arbeidspartij van minister Shimon Peres van Buitenlandse Zaken komt woensdag bijeen om zich te beraden over verdere deelname aan de regering.

Beroemde dirigent opgepakt

Een van 's werelds beroemdste dirigenten, Pierre Boulez, is door de Zwitserse politie gearresteerd omdat hij een terroristische bedreiging zou zijn. De 75-jarige Fransman werd in Basel waar hij een optreden zou verzorgen van zijn hotelbed gelicht en drie uur lang vastgehouden.

De actie, waarbij Boulez' paspoort ook tijdelijk in beslag werd genomen, werd ondernomen omdat de dirigent ooit in de jaren zestig had gezegd dat wat hem betreft alle operahuizen konden worden opgeblazen.
Op grond van die uitspraak was Boulez op een lijst van mogelijke terroristische verdachten terechtgekomen.

De organisatoren van het festival 'de Europese Maand van Muziek' waar Boulez dirigeerde, eisen dat de Zwitserse autoriteiten haar excuses aanbiedt.

Anti-tankraket ontploft in Thaise hoofdstad

Een anti-tankraket van het type M-72 is woensdagmorgen in de Thaise hoofdstad ingeslagen of ontploft op een parkeerterrein. Daarbij raakte niemand gewond.

De ontploffing had plaats op de parkeerplaats van een kantoorgebouw waar ook de IsraŽlische luchtvaartmaatschappij El Al een vestiging heeft.
Het vermoeden bestaat dat het om een mislukte aanslag gaat, maar niet op het El Al-kantoor. De Thaise politie heeft gemeld dat de ontploffing niets te maken heeft met het Midden-Oosten.

Onderzocht wordt of de verantwoordelijke(n) het projectiel richtte(n) op een nabijgelegen supermarkt van de keten Tesco Lotus. Die was het afgelopen jaar het doelwit van een serie aanslagen. De raket zou doel gemist hebben en op het parkeerterrein terecht zijn gekomen.

AltaVista schrapt Europese indexen

Zoekmachine AltaVista schrapt met onmiddellijke ingang alle 22 Europese indexen, waaronder de Nederlandse. Ze worden vervangen door een centrale, wereldwijde index.

Een woordvoerder van AltaVista zegt in een tweede reactie dat 'misschien nu nog niet alles op orde is, maar binnenkort wel alles goed is bijgewerkt'. Eerder verklaarde AltaVista na publicaties dat de Europese indexen behouden zouden blijven en dat de geconstateerde problemen snel zouden worden opgelost. Dat bleek achteraf niet haalbaar.

De populaire zoekmachine verkeert momenteel in zwaar weer en zoekt naarstig naar extra inkomsten. Omdat deze uitblijven, probeert AltaVista op kosten te besparen. Het bijhouden van 22 aparte indexen is te duur gebleken.

VN is voor sluiting ambassades Jeruzalem

Ettepet had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft maandag met een reusachtige meerderheid een resolutie aangenomen waarin leden van de VN wordt gevraagd hun ambassades in Jeruzalem te sluiten en zich uit deze stad terug te trekken. De niet-bindende resolutie werd aangenomen met 130 stemmen voor, twee tegen en tien onthoudingen. Het gaat om een formele stemming in de VN-vergadering. Zo'n resolutie wordt ieder jaar ingediend en aangenomen.

Hakenkruis als motief tijdens WK 2002?

Calella had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Tijdens de WK-trekking is door oplettende kijkers opgemerkt dat de achtergrond een hakenkruis-motiefje had. Op deze foto overhandigt Sepp Blatter de wereldbeker aan vertegenwoordigers van de organiserende landen van het WK-voetbal in 2002. Of dit motief vaker zal worden gebruikt is zeer onwaarschijnlijk, de FIFA is ook niet erg blij met deze zaak. De swastika wordt overigens in andere culturen volop gebruikt. Zoals in Japan als Talisman.

Weer een Winworm onder ons.....

Tiger en Blue Thunder hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vorige week was het ook al raak. En nu weer. Deze worm met de spannende naam "Goner" verspreidt zich door op bekende manier. Opnieuw zijn Outlook en Outlook Express de zwakke schakel waar gebruik van wordt gemaakt. Echter het venijn van dit virus zit hem in het feit dat het zich ook kan verspreiden via ICQ.
De mail zit er als volgt uit:
Subject: Hi

Body:
How are you ?
When I saw this screen saver, I immediately thought about you I am in a harry, I promise you will love it!

Attachment: GONE.SCR

Links:
Symantec info
McAfee info

Dode vrouw in bosjes bij Westeinde

4]-[ Highlander had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Haagse politie heeft vanmorgen vroeg het stoffelijk overschot gevonden van een jonge vrouw. Zij lag in de bosjes achter het Westeinde Ziekenhuis. De politie houdt er ernstig rekening mee dat de vrouw door een misdrijf om het leven is gekomen.

De vrouw, die een donkere huidskleur heeft, was gekleed in een blauwe spijkerbroek en een zwart T-shirt. Ze werd even na acht uur gevonden door een voobijganger. De technische recherche was vanmorgen lange tijd bezig met sporenonderzoek. Het slechte weer bemoeilijkte het speurwerk aanzienlijk. Er moest worden gewacht tot een tent over de vrouw was geplaatst zodat de regen geen sporen zou uitwissen. De identiteit van de vrouw is nog onbekend, maar het is goed mogelijk dat zij in het ziekenhuis werkte. Het paadje tussen de bosjes loopt van het ziekenhuis naar de zusterflat.

---
Even ooggetuigeverslag/ geruchten omdat rickmans hier 10 meter vandaan woont ongeveer

Er wordt gezegd dat haar keel was doorgesneden en deze vrouw, van waarschijnlijk Antilliaanse afkomst wordt gezegd, lag op een paadje wat slechts door enkele personen benut wordt, en deze werken in het ziekenhuis, de meeste mensen, die in het ziekenhuis werken, gaan via de garage een enkeling gebruikt dit paadje. Tevens lag de vrouw half in de bosjes en half op het paadje. Als laatste toevoeging hoorde ik, toen ik langs reed op mijn fiets de betrokken rechercheur (of zo iemand) praten over een ontzield lichaam wat eventueel kan duiden op een verkrachting.

Tegenvallende inschrijving emissie KPN

Beleggers hebben slechts beperkt gebruikgemaakt van het recht dat voorrang geeft op aankoop van nieuwe aandelen KPN. Dit recht gold voor bestaande aandeelhouders KPN, die op deze wijze hun belang in KPN op peil konden houden. Dinsdag liep dat recht af.

Naar verwachting hebben beleggers die gebruik willen maken van het voorkeursrecht ingetekend op ruim 15% van het op te halen bedrag van euro 5 mrd aan nieuwe aandelen. Vandaag maakt KPN precieze cijfers bekend. De Staat, die eerder aangaf zijn belang op peil te willen houden, staat garant voor de aankoop van 35% van de uit te geven aandelen. Daarmee is thans ongeveer de helft van de aandelen vergeven.

De resterende aandelen moeten waarschijnlijk dan opgepikt worden door instituten. De inschrijving sluit donderdag. Er is overigens nog geen emissieprijs vastgesteld.
Wellicht dat dit ook een reden is waarom beperkt gebruik is gemaakt van het voorkeursrecht, aangezien bij voorinschrijving de aandelen tegen elke prijs moesten worden gekocht, terwijl instituten tot donderdag een maximumprijs kunnen meegeven.
Daarnaast heeft misschien ook de onduidelijkheid over de voorwaarden van leningen die KPN onlangs heeft aangetrokken een rol gespeeld.

Ook is er nog steeds de mogelijkheid dat de begeleidende banken worden aangesproken op hun garantie om eventueel resterende aandelen tegen een miminumprijs over te nemen.

[update wo. 5-12 09.40; het percentage vůůrinschrijvingen incl. het staatsdeel bedraagt ca. 60%, institutionele beleggers kunnen nog tot donderdag inschrijven, vrijdag wordt aantal aandelen en prijs kenbaar gemaakt, en dus ook of de emissie geslaagd is of niet]
Laatste reviews en specials
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
review
Ring Fit Adventure
review
CD: Robbie Williams - The Christmas Present
special
Fun met Funda #174 - Terug in de tijd met Cafť de Veehandel
review
Pokťmon Sword en Shield
©FOK.nl e.a.