China weigert VS onvoorwaardelijk te steunen

Chinezen weigeren politiek VS onvoorwaardelijk te steunen

China is niet bereid om de anti-terreuroorlog van Amerika onvoorwaardelijk te steunen. Het land heeft Washington officieel laten weten geen aanval te ondernemen op Irak. Ook weigert ze om de levering van rakettechnologie te staken aan landen die de VS zien als sponsors van het terrorisme. Peking profiteert overigens wel van de kans om Oejgoeren en Tibetanen hard aan te pakken.

China heeft een Amerikaans vliegdekschip - dat is ingezet in de oorlog tegen de Taliban - verlof gegeven om vrijdag met zeven begeleidende schepen aan te meren in Hong Kong. Zevenduizend mariniers zullen daar aan wat ontspanning toekomen. Dit gebaar lijkt aan te geven - hetzij aan de oppervlakte - dat de spanningen tussen de VS en China sterk zijn afgenomen sinds het incident rond het Amerikaanse spionagevliegtuig.

Echter, Peking wil niet dat de VS in Midden-Azie blijven of dat ze een marionettenregring in Kabul installeren. Daarom hebben de Chinese leiders hun 'strategische bondgenoot' Rusland gevraagd om zijn invloed op de Noordelijke Alliantie te gebruiken om te voorkomen dat de nieuwe Afghaanse regering bestuurd wordt door de Amerikanen.

China heeft de Amerikanen subtiel gewaarschuwd om na het omverwerpen van het Taliban-regime niet de aanval te openen op Irak. Politieke publicaties - die altijd de mening van de partijtop weergeven - zijn in het geweer gekomen tegen personen van het Pentagon die het Witte Huis onder druk zetten om de Iraakse president Saddam Hussein op dezelfde manier eruit te gooien als de Taliban eruit gegooid is.