Geen straf vrouw die dode baby bewaarde

merulez had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Openbaar Ministerie in Groningen zal een 19-jarige vrouw uit Groningen die maandenlang haar dode baby bewaarde, niet strafrechtelijk vervolgen. Het OM maakte woensdag bekend dat de vrouw verminderd toerekeningsvatbaar is. Medebewoners vonden het babylijkje 11 mei in een blik op het balkon van de flat van de vrouw aan de Aquamarijnstraat. De 19-jarige bewoonster bekende dat ze in september vorig jaar was bevallen in haar ouderlijk huis. Daarbij was niemand aanwezig.

Volgens de moeder was het kindje direct na de geboorte overleden. Uit angst dat dat zou worden ontdekt, had ze het lijkje ingepakt en meegenomen naar haar flat. Omdat ze geen afstand van het kindje kon doen had zij het op haar balkon bewaard. Sectie op het lijkje heeft geen duidelijke doodsoorzaak uitgewezen.

Het OM heeft besloten de zaak te seponeren op basis van een uitvoerig psychiatrisch rapport over de vrouw. Daaruit is gebleken dat zij verminderd toerekeningsvatbaar is en dat een strafzaak de hulpverlening in de weg zou staan. De vrouw blijft tijdens een proeftijd van twee jaar onder toezicht van de reclassering.