Vermeende terrorist moet weer achter tralies

Tim had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De vreemdelingenrechter in Haarlem heeft drie weken geleden ten onrechte een van terroristische activiteiten verdachte illegale Algerijn op vrije voeten gesteld. De Raad van State heeft het vonnis vernietigd, wat betekent dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) de man weer in vreemdelingenbewaring mag nemen.

De IND zal echter niet actief op zoek gaan naar de man, zegt een woordvoerder van het Ministerie van Justitie. "Het is bestaand beleid om illegalen niet actief op te sporen. Er is geen aanleiding om daar in dit geval een uitzondering op te maken", aldus de woordvoerder.

De Algerijn R.Z. werd samen met drie anderen twee dagen na de aanslagen in de VS opgepakt. Volgens justitie zou het kwartet, samen met verdachten in andere Europese landen, terroristische aanslagen voorbereiden.

Niet voldoende bewijs

Omdat tegen Z. niet voldoende bewijs was, werd hij na enkele dagen als enige vrijgelaten. Direct werd hij weer opgepakt omdat hij illegaal in Nederland verbleef. In afwachting van uitzetting bleef hij achter de tralies.

De vreemdelingenrechter in Haarlem bepaalde echter dat de man, die door justitie nog steeds als verdachte wordt beschouwd, op 4 oktober vrijgelaten moest worden omdat er volgens hem sprake was van een vormfout. Het Openbaar Ministerie (OM) zou de man niet tijdig hebben voorgeleid aan de rechter-commissaris.

De vrijlating leidde tot veel commotie. Vrij snel werd duidelijk dat er geen sprake was van een vormfout, maar dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) verzuimd had de beschikking van de rechter-commissaris aan de vreemdelingenrechter te geven. Volgens de IND was dat niet nodig, omdat de rechter in de ogen van de dienst alleen de vreemdelingenbewaring mag toetsen.

Beroep

Staatssecretaris Kalsbeek van Justitie ging tegen de uitspraak in beroep bij de Raad van State. Volgens landsadvocaat A. van Leeuwen heeft de vreemdelingenrechter in Haarlem zich ten onrechte met het strafrechtelijk traject bemoeid.

De Raad van State stelt de staatssecretaris in het gelijk. De bevoegdheid van de vreemdelingenrechter beperkt zich tot het toetsen of een illegaal in afwachting van uitlevering in bewaring moet blijven. Over een voorafgaand strafrechtelijk traject heeft de vreemdelingenrechter niets te zeggen, aldus de Raad van State.