Machine waarschuwt voor miltvuur aanval

Mike had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Delftse laserapparaat wordt mogelijk een belangrijk wapen in de strijd tegen biologisch terrorisme.

Hij werkt er al veertien jaar aan, deeltjestechnoloog dr.ir. Jan Marijnissen van de faculteit Technische Natuurwetenschappen. Aan zijn aërosol laser time-of-flightmassaspectrometer, een apparaat dat precies kan zeggen welke deeltjes er in de lucht zitten. ,,Real time'', aldus Marijnissen. Met andere woorden: je zet het apparaat neer, drukt op de knop, en krijgt een uitdraai van alle opgesnuffelde stoffen.

Het apparaat werkt met verschillende lasers om de grootte en samenstelling van de deeltjes en bacteriën te achterhalen. De deeltjes worden onder meer met laserlicht beschoten. Aan de hand van het spectrum van het verstrooide licht kunnen de 'vingerafdrukken' van de bacterie worden achterhaald. Het apparaat 'kijkt' even in zijn virtuele bacteriebibliotheek en weet precies om welke bacterie het gaat.

Volgens Marijnissen is een groot Amerikaans wetenschappelijk overheidsinstituut zeer geïnteresseerd in het apparaat. Hij verwacht dat de Amerikanen binnenkort een groot contract tekenen met TNO en de TU. ,,Ik vermoed dat ze de apparaten willen neerzetten op plaatsen met een verhoogd risico op aanvallen met biologische wapens.''

Voor die tijd moet het grote bakbeest nog wel even tot hanteerbare proporties worden teruggebracht. Marijnissen verwacht dat wanneer de Amerikanen keihard aan het project gaan meewerken, de eerste commerciële snuffelmachines over een jaar operationeel zijn.