Teveel belangstelling ruimtegegevens

dmace had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het wetenschappelijk project Seti@home is zo'n succes, dat telescopen het tempo niet meer kunnen bijbenen. Hierdoor ontstaat een tekort aan te verwerken gegevens, waardoor computers 'werkloos thuiszitten'.

Seti gebruikt computers bij particulieren om 'ruis' uit het heelal te analyseren. Het doel is op buitenaards leven te stuiten. Seti is een project van de universiteit van Berkeley in de VS. Met een aantal radiotelescopen wordt ruis uit het heelal opgevangen.

Bij het begin van het project enkele jaren geleden was de hoeveelheid gegevens zo groot, dat de universiteit de hulp van particulieren inriep. Elke burger kon een pakketje gegevens laden, dat automatisch werd geanalyseerd op het moment dat de computer even niet in gebruik was.

Inmiddels hebben zich drie miljoen mensen aangesloten bij Seti. Naar schatting 50.000 Nederlanders doen mee aan het Seti-project. Door die overweldigende belangstelling kunnen de telescopen het tempo niet meer bijbenen. De universiteit overweegt de aanvoer van gegevens te vertwintigvoudigen om gebruikers tevreden te kunnen stellen, aldus de universiteit maandag.