FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 9 oktober 2001

Vuurgevecht tussen Pakistan en Taliban

Kees had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Volgens ooggetuigen hebben Talibanstrijders dinsdagmorgen in een drie uur durend vuurgevecht vier Pakistaanste 'scouts' (een legereenheid, dus niet de padvinders) verwond. Het gebeurde toen dertig Talibanstrijders de grens in het Noord-Westen over wilden steken.

Het is niet bekend of er doden of gewonden zijn gevallen aan de zijde van de Taliban, die zich terugtrokken na het vuurgevecht. De Taliban en Pakistan hebben nog niet officieel gereageerd op de voorvallen.

Taliban-strijders lopen over

RobzQ had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De minister van Buitelandse Zaken van de Noordelijke Alliantie heeft gezegd dat ongeveer 40 Taliban-commandanten en 1200 strijders zijn overgelopen naar de oppositie. De groep overlopers houdt een deel bezet van de enige grote weg die Noord-Afghanistan met het zuiden verbindt.

De weg is van bijzonder strategisch belang voor de Alliantie. De Taliban kunnen hun manschappen in het noorden nu volgens hen nu alleen nog bevoorraden via de weg die van de hoofdstad Kabul naar de westelijke stad Herat voert.

Taliban berechten Franse journalist

Michel Peyrard, de Franse journalist die vandaag in Afghanistan is opgepakt, zal worden berecht wegens spionage. Het Afghaanse persbureau AIP zegt dat de Fransman in bezit was van een satelliettelefoon, een bandrecorder en ander spionagemateriaal. De Fransman was het land binnengekomen in een burga, het allesbedekkende gewaad voor vrouwen.

In Kabul zitten nog acht Westerse hulpverleners vast, op verdenking van verspreiding van het christendom.

Verdachte Algerijn door vormfout vrij

Sniffer en Ettepet hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Door een vormfout heeft de rechtbank van Haarlem een illegale Algerijn vrij moeten laten, ondanks dat hij verdacht wordt van het beramen van aanslagen tegen Amerikaanse doelen in Europa. De Algerijn werd twee dagen na de aanslagen in de VS met drie anderen in Rotterdam opgepakt. Ze hadden paspoorten en creditcards vervalst, vermoedelijk bedoeld voor het plegen van aanslagen.

Het viertal zou banden hebben met de al-Qaeda-organisatie van Bin Laden. Het OM in Rotterdam beschouwt de man nog steeds als verdachte.

De vormfout was dat de man niet op tijd was voorgeleid voor de rechter-commissaris.

Nederlands fregat naar NAVO-vloot

Jeromar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ook Nederland gaat misschien deelnemen aan de aanvallen op Afghanistan. Het Nederlandse fregat Van Nes wordt namelijk naar de oostelijke Middellandse Zee gezonden om zich bij de permanente NAVO-vloot te voegen.Het schip vervangt de Amerikaanse schepen, die worden ingezet bij de aanvallen op Afghanistan. Mogelijk zal de permanente NAVO-vloot in de Atlantische Oceaan ook naar de Middellandse Zee opstomen.

In die vloot is ook het Nederlandse fregat Jacob van Heemskerck opegenomen. Verder zullen vijf Awacs-vliegtuigen van de NAVO uit Europa naar de VS gaan om daar de Amerikaanse toestellen te vervangen. Circa tien Nederlanders zijn bij deze operatie betrokken.

Jordan doet Arrows een voorstel

Foxivision en Atmosferic hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Jordan heeft onlangs Takuma Sato gecontracteerd, Sato won als eerste Japanner met twaalf zeges de titel in het Britse Formule-3-kampioenschap. Jordan echter wil deze vooralsnog niet laten racen. Zij zouden hem het liefst nog een jaar willen laten rijpen bij een andere renstal. Goed geïnformeerde bronnen in Formule 1 zeggen dat Jordan daarom Arrows een voorstel heeft gedaan.

Sato zal in ieder geval wel meerijden in een Jordan F1-bolide tijdens een promotionele parade in Tokyo. Sato's manager bevestigt dat Jordan serieuze belangstelling heeft. "We zijn heel optimistisch en de houding van Eddie Jordan is op het moment heel positief. De discussies zijn in een uiterst serieuze fase gekomen, maar je kunt het nooit zeker weten. De komende week is beslissend", aldus zaakwaarnemer Andrew Gilbert-Scot begin vorig week tegenover journalisten.

Jos verstappen bevestigde Jos Verstappen nog dat hij nog uitkijkt naar anderen teams waaronder Jordan, dit ondanks zijn contract bij Arrows.

Tubantia en Bert?

De zeer opmerkzame Nembrionic had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op de site van de Twentesche Courant Tubantia is een artikel te vinden met de titel: "Taliban mobiliseren steun in Afghanistan"

Of het nu een grap is, een hack, of gewoon sufheid van de webmaster, is niet bekend. Maar als men de foto bekijkt ziet men aan de rechterkant Bert (van Bert en Ernie). Deze foto is één van de zogeheten Bert is Evilfoto's. Dan durven ze ook nog eens te beweren dat de foto van het ANP is.

Formule 1 in Japan gaat gewoon door

Esposa had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Grote Prijs van Japan in de Formule 1 gaat zondag gewoon door. Dat heeft de internationale autosportfederatie FIA gezegd. Berichten op internet meldden dat de laatste wedstrijd van het seizoen wegens de aanvallen van Amerika op Afghanistan zou worden geschrapt.

Volgens de FIA zijn dergelijke berichten vals. "De race in Japan gaat gewoon door," aldus de bond. Ook na de aanslagen vorige maand op de VS hield de FIA vast aan het programma.

Voetbalclub koopt zijn eigen beker

Steven Jansen had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Braziliaanse club heeft zijn eigen beker gekocht, na het winnen van een toernooi in India. Reden van de opmerkelijke aankoop was een knokpartij tussen beide ploegen, bij een 1-0 voorsprong voor Palmeiras

Met nog tien minuten op de klok werd de wedstrijd na de matpartij gestaakt. De scheidsrechter lastte een afkoelingsperiode in. Op weg naar de kleedkamer werden spelers van Palmeiras met een regen van stoeltjes bekogeld.

De spelers wilden vervolgens alleen nog het veld op als het weer veilig was. Die eis kon de bond niet garanderen. Toen de Brazilianen het te lang vonden duren, riepen ze zichzelf uit tot winnaars van het toernooi.

Om toch de overwinning te kunnen vieren kocht de club in een plaatselijke winkel een beker. De tegenpartij likte ondertussen zijn wonden, na de wedstrijd kregen deze spelers ook nog eens klappen van Indiaase supporters te verduren. Palmeiras dient een klacht in bij de FIFA.

Noord-Korea: Wereldoorlog in het verschiet

saxxer had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Volgens Noord-Korea is er een grote kans op een wereldoorlog na de geallieerde aanvallen op Afghanistan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken van het communistische land liet dat weten in een eerste reactie op de aanvallen.

Noord-Korea zegt het terrorisme te veroordelen, maar is tegen de vergeldingsaanvallen op Afghanistan. Het land vindt dat gewapende krachten niet mogen worden ingezet om stabiliteit in een bepaalde regio te krijgen.

De Verenigde Staten beschouwen Noord-Korea nog steeds als een 'schurkenstaat'. Zo'n staat kan via bijvoorbeeld terrorisme een bedreiging voor de veiligheid vormen. De regering in Pyongyang betreurt dat het nog steeds op de lijst van schurkenstaten staat. Het doet er naar eigen zeggen alles aan om terrorisme te bestrijden.

Politiewagen achtervolgd na geven bekeuring

Een 38-jarige man uit Utrecht heeft maandagavond de bestuurders van een auto van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) de stuipen op het lijf gejaagd.

De man was even daarvoor door de agenten op de A2 bekeurd voor een verkeersovertreding. De Utrechtenaar was het hier duidelijk niet mee eens en begon de politieauto te volgen. Via de vluchtstrook probeerde hij naast de auto te komen en deze de weg af te snijden.

De agenten riepen vervolgens versterkingen op om de man tot stoppen te dwingen. Bij de afslag Driebergen eindigde de dolle rit. Omdat de bestuurder bij de politie bekend stond als vuurwapengevaarlijk, hebben de agenten hem hier met getrokken pistool aangehouden.

Reconstructie hoofd vermoord meisje klaar

De reconstructie van het hoofdje van een meisje dat vermoord werd gevonden op een strand in Putten is klaar. Een professor van de universiteit van Manchester heeft de reconstructie gemaakt.

Het lichaam van het meisje, dat tussen de 5 en 7 jaar is, werd eind augustus ontdekt. De ledematen en het hoofdje ontbraken. Enkele dagen later werd het hoofdje bij Hoek van Holland gevonden. Een onderzoeksteam is nog steeds bezig lijsten van vermissingen in binnen- en buitenland na te trekken. Dit heeft nog niets opgeleverd.

Drie weken geleden werd in Londen het lichaam van een 5-jarig jongetje gevonden. Ook hier ontbraken ledematen en hoofd en lag het lijkje al een tijd in het water. Twee Nederlandse rechercheurs vertrokken daarop naar Londen, maar vonden geen verdere overeenkomsten.

De politie beslist volgende week of zij het beeld van het meisje openbaar maakt. Eerst moet er nog gekeken worden of de reconstructie betrouwbaar genoeg is.

Taliban bereid tot enorme offers

smash had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Volgens de Taliban zijn er tijdens de aanvallen enkele tientallen doden gevallen. Of er ook burgerslachtoffers zijn gevallen is niet bekend.

De Taliban zeggen bereid te zijn maarliefst 2 miljoen martelaren op te offeren voor hun onafhankelijkheid. het bewind is van mening dat de VS zich aan ' open terrorisme tegen de Islam' schuldig maakt.

Tegelijk maakte de ambassadeur van de Taliban in Pakistan bekend dat Osama bin Laden nog altijd, levend, in Afghanistan is. Ook geestelijk leider Mohammad Omar is ongedeerd. Zijn voormalige woning werd vannacht wel door een bom getroffen.

Ook maakte de Taliban bekend dat het een persoon te hebben opgepakt met de Franse nationaliteit. Deze persoon had zich gekleed in een burqa,de in Afghanistan verplichte vrouwendracht. De arrestatie zou plaatsgevonden hebben in Goshta,ten oosten van Jalalabad. Ook twee anderen zouden zijn opgepakt, maar van hen is geen nationaliteit gemeld.

US Army vraagt advies aan Hollywood

Slambam had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Veiligheidsspecialisten van het Amerikaanse leger hebben vorige week in het geheim bij verschillende filmmakers uit Hollywoord om advies gevraagd. Hoe moeten we in de toekomst omgaan met terroristische aanslagen en hoe kunnen we ze voorkomen?

Volgens het blad Variety zou de schrijver van de actiefilm 'Die Hard' bij de besprekingen aanwezig zijn geweest, net als de regisseur van films als 'Delta Force One' en 'Missing in Action'. Ook Randal Kleiser, de maker van 'Grease' zou benaderd zijn.

Vooral qua plot en karakter zouden de producenten het Amerikaanse leger nog wat kunnen bijbrengen.

Asielzoekers brengen eigen boot tot zinken

Een groep asielzoekers heeft de vissersboot waarmee ze op weg waren naar Australië tot zinken gebracht, toen de Australische marine ze naar internationale wateren dwong te varen. De 187 voornamelijk Irakese asielzoekers zijn vervolgens door een marineschip aan boord genomen.

Enkele dagen eerder werden bij het zien van de marine al kinderen overboord gegooid. Op die manier willen de vluchtelingen in Australië asiel afdwingen. De kinderen droegen overigens wel zwemvesten.

Premier Howard van Australië weigert asielzoekers die hun kinderen in zee gooien een verblijfsvergunning te verlenen. Het eilandje Nauru zal de vluchtelingen waarschijnlijk opnemen. Het wordt daarvoor door Australie betaald.

Met dank aan robert voor de tip!

Amerika stuurt groot aantal grondtroepen

E_Cartman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het aantal grondtroepen in het Midden-Oosten en het Centraal-Azië wordt flink uitgebreid. Met de troepenversterking maakt het Pentagon zich klaar voor een nieuwe fase in de strijd tegen terrorisme. Amerika wil de bombardementen op Afghanistan eind deze week afronden, zo meldt de Wahington Post.

De troepenversterking betekent overigens niet dat er hoe dan ook een massale grondinvasie in het verschiet ligt. Volgens het Pentagon worden de troepen gestuurd om in bepaalde gevallen meteen te kunnen handelen. Een uitgewerkt plan voor nieuwe aanvallen is er niet.

Met de uitbreiding wordt overigens het aantal dat in 1991 bij de Golfoorlog is ingezet bij lange na nog niet gehaald.

NFL Week 6 - standen en uitslagen

De vijfde week van de NFL in vogelvlucht.

San Diego Chargers - Cleveland Browns 16 - 20
In een close wedstrijd hadden de Browns een touchdown van Johnson nodig om uiteindelijk van de Chargers te winnen. In de resterende 1:15 minuten konden de Chargers de score niet meer naar hun kant doen overhellen. Beide teams staan nu op 3 gewonnen en 1 verloren match, dus veel is er niet aan de hand voor de teams.

Cincinatti Bengals - Pittsburgh Pirates 1 - 16
In een dodelijk saaie wedstrijd wisten de Pirates de tweede nederlaag van de Bengals op het bord te krijgen. Beide teams konden in aanvallend opzicht niet overtuigen, mede dankzij een zeer sterke defensie aan beide zijden. Maar liefts zeven maal moest kicker Harris van de Bengals de bal weer uit de handen trappen, tegenover slechts twee van de kicker van de Pirates. Een wedstrijd om snel weer te vergeten.

Arizona Cardinals - Philadelphia Eagles 21 -20
In een thriller van een wedstrijd, beslist in de laatste tien seconden van het laatste kwart, behaalden de Cardinals een nipte overwinning op de Eagles, dankzij een touchdown na een 35 yard pass op Jenkins. De wedstrijd werd al vroeg opengebroken, door de verdediging van de Cardinals, die een fumble wisten op te pikken op de 9 yard lijn van de Eagles, en die terug te lopen voor een touchdown. Na het eerste kwart leek het geen wedstrijd meer te worden maar de Eagles vochten zich bewonderenswaardig terug in de wedstrijd, maar uiteindelijk werden ze toch geklopt door de scherpe offence van Arizona.

Washington Redskins - New York Giants 9 - 23
De Redskins zijn het helemaal kwijt, nog geen wedstrijd gewonnen dit seizoen, en veel verbetering lijkt er niet in te zitten. Ook tegen de Giants (die tot nu toe slechts een wedstrijd hebben verloren) zat er totaal geen hoop op een overwinning in. Dit werd nog het meest bewezen door de laatste touchdown van de wedstrijd, die door een interception van Sehorn tot stand kwam. Tot aan het vierde kwart leek het een field goal only wedstrijd te worden, maar uiteindelijk wisten de Giants nog twee keer de endzone binnen te komen.

Minnesota Vikings - New Orleans Saints 15 - 28
De derde nederlaag van de Vikings is een feit. Tegen de verder niet uitmuntend spelende Saints was de ploeg uit Minnesota kansloos. Ondanks een mislukte two points conversion aan de kant van de Saints, waar de Vikings dat wel lukte, werd het 13 punts verschil redelijk makkelijk behaald. Voor Minnesota is dit de derde nederlaag, waar de Saints er pas een hebben verloren.

New England Patriots - Miami Dolphins 10 - 30
Miami lijkt de weg naar de endzone gevonden te hebben. Met overtuiging wisten ze de wankele ploeg van de Patriots omver te krijgen. In de laatste aanval van het derde kwart pakte Taylor een fumbled ball op en liep die over 34 yards terug voor de mooiste touchdown van de wedstrijd. In het vierde kwart kwam daar nog een fieldgoal bij, en dat opgeteld bij de 17 punten die ze al hadden, maakte het verschil met de Patriots definitief.

Tennessee Titans - Baltimore Ravens 7 - 26
Met slechts een touchdown in de wedstrijd werden de Titans, ondanks hun ster quarterback McNabb naar de slachtbank geleid door de Ravens. Nog geen overwinning behaald dit seizoen, en in de verste verte lijken de Titans niet op de ploeg die twee jaar geleden het de Rams zo moeilijk maakte in de superbowl. Moet gezegd worden dat de Titans wel de mooiste score van de wedstrijd op hun naam kregen, na een geblokte puntkick kon Mitchell de bal fraai voor een touchdown weglopen. Ismail van de ravens wist wel nog de langste pass van de wedstrijd te vangen (77 yards) en zo de tweede touchdown scoren.

Chicago Bears - Atlanta Falcons 31 - 3
Met maar liefst drie touchdowns in het vierde kwart hebben de Bears de Falcons aan de zegekar gebonden. Het opvallende was dat elke touchdown op een andere manier gescoord werd. Eerste strooide Bears QB Miller met een pass goed voor 63 yards, die receiver Booker afmaakte met een score. Daarna kon Daniels een fumble teruglopen over 90 yards, en tot slot wurmde Thomas zich door de verdediging met een 32 yard run. Slechts een fieldgoal van de ontredderde Falcons redde de eer nog.

Jacksonville Jaguars - Seattle Seahawks 15 - 24
In een middenmootduel wisten de Seahawks hun tweede overwinnig te pakken. Sterkste speler van de Seahawks was ongetijfeld runningback Alexander, die in 31 pogingen 176 yards bijeen wist te sprokkelen. Stel daar collega runningback Joseph van de Jaguars tegenover met slechts 39 yards dan zie je dat het met de running game van de Seahawks wel goed zit. Verder was het een aardig duel waarin de Jaguars nog even wisten terug te komen tot 12 - 14, maar de defence van de Seahawks wisten de boel uiteindelijk toch dicht te houden.

Kansas City Chiefs - Denver Broncos 6 - 20
Ondanks de 283 yards passing door de Chiefs QB Trent Green konden de Chiefs niet op tegen de steady Broncos. Beide teams maken weinig fouten in hun wedstrijden, waardoor de scores meestal niet hoog uitvallen. Zo ook deze keer. Het verschil zat hem dan ook in de creativiteit en diversiteit van de aanvallen, waardoot de Broncos hun aanvallen wel in scores konden omzetten.

New York Jets - Buffalo Bills 42 - 36
In een match waar de endzone door beide teams makkelijk werd gevonden leden de Bills hun vierde nederlaag van het seizoen. De Jets konden in de wedstrijd maar liefst twee keer profiteren van een fumble van de Bills in hun eigen 20 yard gebied. De grote kracht, en zwakte van de Bills is de aanval, ze hebben de mogelijkheden om veel punten op het bord te krijgen, maar ze krijgen door eigen fouten vaan onnodige scores tegen. Als Buffalo de Aanval niet op de rails krijgt dan zakken ze dit seizoen hard door het ijs.

Dallas Cowboys - Oakland Raiders 21 - 28
Ook de Cowboys weten niet meer wat winnen is, voor de vierde maal dit seizoen verloren ze een wedstrijd, dit keer van de Raiders. De score doet een cliffhanger vermoeden, maar al aan het begin van het derde kwart stonden de raiders met 28 - 7 voor. Opvallend is dat de meeste scores van de Raiders over de grond worden behaald. Nu blijkt dat de Cowboys met de veteranen misgegokt hebben, en dit seizoen betalen ze daarvoor de prijs. Niemand in de league is nog bang voor de ploeg die de jaren 90 nog domineerde in de NFL.

Green Bay Packers - Tampa Bay Buccaneers 10 - 14
Matige wedstrijd, eerste nederlaag voor de Packers. Dat is zo'n beetje het hele verhaal van de clash tussen de beide Bay teams. Favre was wel weer goed voor een 200+ passing game, maar dat was niet genoeg tegen de slim spelende Bucs. Snel vergeten dus deze match.

Carolina Panthers - San Fransisco 49ers 14 - 24
Tory Owens van de 49ers zorgde er voor door twee 20+ yard passes te vangen in de endzone, dat de 49ers een 24 - 14 overwinning wisten te boeken op de Panthers. Weinke, de QB voor de Panthers, gooide maar liefst drie keer een bal in de handen van een tegenstander, waardoor de verdediging van Carolina nooit even rust kon vinden, en de aanval van de 49ers steeds in een goede uitgangspositie bleef staan. Verder was ook dit een wedstrijd van de middelmaat. Laten we het erop houden dat beide teams een offday hadden.

St. Louis Rams - Detroit Lions 35 - 0
Als welpjes werden de Lions door de Rams afgeslacht. Maar liefst vijf verschillende spelers van de Rams wisten te scoren tegen een zeer zwakke verdediging van de Lions. Hakim, Holt, en Conwell wisten allen een pass vrij in de endzone te brengen na een pass van Warner (291 yards door de lucht totaal), en Faulk wist zijn running touchdown weer mee te pikken, maar held van de dag voor de Rams was toch wel ene meneer Bly. Hij onderschepte een pass van Tony Detmer van de Lions, en liep deze over een machtige 93 yards terug naar de endzone van de Lions. St. Louis is door dit resultaat de enige ploeg in de league die nog ongeslagen is, waar de Lions hopeloos nog zinder overwinning zitten.

Extra

De Standen in de diverse divisies:

AFC East
Miami (3-1)
Indianapolis (2-1)
NY Jets (2-2)
New England (1-3)
Buffalo (0-4)

AFC Central
Baltimore (3-1)
Cleveland (3-1)
Pittsburgh (2-1)
Cincinnati (2-2)
Jacksonville (2-2)
Tennessee (0-3)

AFC West
Denver (3-1)
Oakland (3-1)
San Diego (3-1)
Seattle (2-2)
Kansas City (1-3)

NFC East
NY Giants (3-1)
Philadelphia (2-2)
Arizona (1-2)
Dallas (0-4)
Washington (0-4)

NFC Central
Green Bay (3-1)
Chicago (2-1)
Tampa Bay (2-1)
Minnesota (1-3)
Detroit (0-3)

NFC West
St. Louis (4-0)
San Fransisco (3-1)
New Orleans (2-1)
Atlanta (2-2)
Carolina (1-3)

Jongen (16) overleden na houseparty

Patrick had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Overmatig drugsgebruik is een 16-jarige jongen uit Leiden zondagochtend fataal geworden. Hij had de houseparty Fundustry bezocht, een feest waar de politie al strenge controles had gehouden. Hierbij werden pillen, ampullen GHB en speed in beslag had genomen. Ook verzamelde de politie een grote hoeveelheid wapens.

Sectie op het lichaam van de jongen moet nu uitwijzen of er sprake is van een overdosis of dat er verkeerde stoffen in de drugs hebben gezeten.

Vier VN-medewerkers gedood bij aanvallen

(theo) karmel en Tom Wolf stuurden ons het volgende:

Officiele bronnen van de Amerikaanse overheid hebben sinds de aanvallen op afghanistan begonnen, ons voorgehouden dat er alleen militaire en terroristische doelen zouden worden vernietigd.

Deze dinsdag moesten Afghaanse reddingswerkers de stoffelijke overschotten van 4 personen bergen. Deze personen waren werkzaam bij een bedrijf dat mijnen onschadelijk maakt. Het bedrijf dat wordt gefinancieerd door de Verenigde Naties werd, middels een directe treffer, geheel vernietigd. Volgens omwonenden werd het gebouw getroffen door een kruisraket. De vier mannen werden gedood in hun slaap.

De heer Wali, de directeur van het bedrijf heeft geen idee waarom het gebouw werd gebombardeerd. 'Het bedrijf is geen militair doel, waarom doen ze dit? Dit creëert angst bij de mensen'

Mogelijk derde geval van miltvuur in VS

Ettepet en BugsZero hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de VS is mogelijk een derde geval van miltvuur aangetroffen. Het slachtoffer is een man die in contact is geweest met het bedrijf waar de twee eerdere gevallen werden ontdekt.

De FBI heeft de zaak inmiddels in onderzoek. De authoriteiten zoeken een Arabische ex-stagiair van het getroffen bedrijf, die in een e-mail een "verrassing" aankondigde. Hij zou de ziekte kunnen hebben verspreid.

Het zijn de eerste gevallen sinds 1973.

Zie ook dit bericht.

Holografische reclame in opkomst

Een Hongaars-Amerikaans bedrijf heeft grote plannen op het gebied van reclame. Met holografische reclame wil het bedrijf de reclamemarkt gaan veroveren.

Het bedrijf heeft een apparaat geproduceerd dat ruim 40 centimeter grote stilstaande of bewegende beelden met hoge resolutie in de lucht projecteerd. Deze tweedimensionale gekleurde beelden zouden alleen vanuit bepaalde gezichtshoeken te zien zijn.

Overigens is het holodeck dat menigeen vanuit de Star Trek series kent nog niet gebouwd. Dat zou in de toekomst wel het geval kunnen zijn. Deskundigen verwachten dat de nieuwe reclame best eens een succes kan worden.

Honky Tonky meldde ons dit via de newssubmit

Deel raket tussen wrakstukken Toepolev

Ettepet had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op de plaats waar donderdag een Toepolev in de Zwarte Zee stortte zijn delen van een raket gevonden. Dat zegt een lid van de commissie die de ramp onderzoekt. De uitspraak ondersteunt de theorie dat het vliegtuig per ongeluk door een Oekraïense luchtafweerraket uit de lucht zou zijn geschoten.

Het toestel ontplofte donderdag op 11 kilometer hoogte boven de Zwarte Zee. Alle 76 passagiers en bemanningsleden kwamen daardoor om het leven.

Ajax legt Ibrahimovic boete op

Co Adriaanse, trainer van Ajax, heeft spits Zlatan Ibrahimovic een geldboete oplegd omdat hij in de competitiewedstrijd tegen FC Groningen een elleboogstoot uitdeelde. De actie van de Zweedse aanvaller tegen Melchior Schoenmakers ging voorbij aan scheidsrechter Jol, maar werd wel door videocamera's vastgelegd.

De openbare aanklager onderzoekt de zaak. Ajax verwacht deze week een schikkingsvoorstel. Adriaanse vond daarom een schorsing niet nodig. Hij houdt er rekening mee dat de KNVB alsnog tot vervolging overgaat. De hoogte van de boete is niet bekendgemaakt.

Geldtransport overvallen

In Bunnik is maandag een geldtransport overvallen waarbij volgens de politie een ,,aanzienlijke hoeveelheid geld'' is buitgemaakt. Het gaat om drie verdachten die nog steeds voortvluchtig zijn. In het geldtransport zaten geen euro's.

De overvallers wisten op een nog niet bekende manier, maar in ieder geval met gebruik van een wapen, in de bestuurdersruimte van de wagen te komen. Vervolgens reden ze zelf met de wagen in de richting van Utrecht waar ze onder een viaduct stopten en naar een op de A27 geparkeerde vluchtauto liepen.

Teveel belangstelling ruimtegegevens

dmace had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het wetenschappelijk project Seti@home is zo'n succes, dat telescopen het tempo niet meer kunnen bijbenen. Hierdoor ontstaat een tekort aan te verwerken gegevens, waardoor computers 'werkloos thuiszitten'.

Seti gebruikt computers bij particulieren om 'ruis' uit het heelal te analyseren. Het doel is op buitenaards leven te stuiten. Seti is een project van de universiteit van Berkeley in de VS. Met een aantal radiotelescopen wordt ruis uit het heelal opgevangen.

Bij het begin van het project enkele jaren geleden was de hoeveelheid gegevens zo groot, dat de universiteit de hulp van particulieren inriep. Elke burger kon een pakketje gegevens laden, dat automatisch werd geanalyseerd op het moment dat de computer even niet in gebruik was.

Inmiddels hebben zich drie miljoen mensen aangesloten bij Seti. Naar schatting 50.000 Nederlanders doen mee aan het Seti-project. Door die overweldigende belangstelling kunnen de telescopen het tempo niet meer bijbenen. De universiteit overweegt de aanvoer van gegevens te vertwintigvoudigen om gebruikers tevreden te kunnen stellen, aldus de universiteit maandag.

FBI onderzoekt miltvuurbesmetting

De Amerikaanse FBI zoekt een stagair van Arabische komaf, die. De student uit het Midden-Oosten werkte in het gebouw in Boca Raton waar twee Amerikanen besmet werden met de levensgevaarlijke Miltvuurbacterie.

De verdachte stagiair liet bij zijn afscheid een opvallend e-mailbericht achter. In de e-mail kondigde hij 'een verrassing' voor zijn voormalige collega's aan. De autoriteiten stelden intussen vast dat de bewuste bacterie van onnatuurlijke oorsprong is.

Een week vóór de terreuraanslagen zou in het gebouw in Boca Raton een brief met een poederachtige substantie zijn binnengekomen. Een van de besmette mannen werkte in de postkamer.

Met dank aan Ettepet, RobzQ, Rop2000, DazzL, E_cartman, Bert de Jong voor de tips.

Ruim negen ton voor Varma-huis

Rop2000 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

925.000 gulden is er gegeven voor het huis van de GroenLinks-politica Tara Singh Varma F. van Lanschot Bankiers verkocht dit appartement omdat het voormalig Kamerlid een schuld van maar liefst 450.000 gulden had uitstaan. De politica moet binnen een maand haar huis leeg opleveren. De koper is een in Amsterdam wonende Amerikaan.

Singh Varma kwam deze zomer in het nieuws omdat zij een voordeed alsof zij een dodelijke ziekte had, daarnaast groeiden haar schulden bij de bank hevig.

Vijf doden in Gaza

Drie Palestijnen zijn afgelopen maandagavond doodgeschoten door Israëlische soldaten. Volgens de Israëlische media wilden de drie een bom leggen. Daarnaast werden zeker 2 Palestijnen neergeschoten eerder op de dag tijdens anti-Amerikaanse betogingen. Eén man die was neergeschoten is nog wel opgenomen in een ziekenhuis, maar is klinisch dood. Naar schatting 70 personen raakten bij de betogingen tegen Amerika gewond. Het Palestijnse bestuur stelt een onderzoek in.

Finse stad schakelt over op Linux

Rop2000 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Turku een stadje in Finland heeft de keus gemaakt om alle windows systemen in te ruilen voor Linux. Deze keus is gemaakt uit kostenoverwegingen. Indien Turku de laatste generatie software van Microsoft had aangeschaft dan waren zij 1 miljoen euro kwijt geweest, nu zijn zij met de aanschaf van Linux en OpenOffice niets kwijt.

Het gerucht gaat dat diverse andere steden in Finland deze overstap ook gaan maken.

Moefti roept Pakistan op tot Jihad

Moefti Nazimuddin Shamzai, vorige maand nog leider van een vredesmissie naar Afghanistan, zegt dat alle moslims de plicht hebben een heilige oorlog tegen Amerika en haar bondgenoten te beginnen. Dit naar aanleiding van de aanvallen op Afghanistan.

Zoals gister al vermeld op Fok! vonden er gisteren in diverse steden rellen plaats, waarbij een dode viel. Ook deze ochtendis het erg onrustig op straat.

Een andere geestelijke, die bekend staat als pro-Taliban, werd gisteren vastgezet door Pakistan.

FBI gelast sluiting website Real IRA

De FBI heeft de sluiting gelast van een website waarop fondsen worden geworven voor de Ierse splintergroepering Real IRA.
Een woordvoerder van internetprovider HyperVine verklaarde in de krant dat de FBI had gedreigd de bezittingen van het bedrijf in beslag te nemen als de desbetreffende website niet onmiddellijk zou worden gesloten. Die website wordt volgens de FBI gebruikt voor het inzamelen van geld voor de Real IRA onder Amerikaanse staatsburgers.

HyperVine verklaarde dat het gaat onderzoeken of de beweringen van de federale recherche kloppen. Toch was de website maandag al niet meer beschikbaar. De FBI heeft meer maatregelen aangekondigd om donaties vanuit Amerika naar de Real IRA te stoppen. Het is onduidelijk wat op dit moment de omvang van die donaties is.

De Amerikaanse regering heeft de Real IRA in mei op aandringen van de Ierse en Britse regering als 'terroristisch' verklaard. De Real IRA splitste zich in 1997 af van het Ierse Republikeinse Leger (IRA), toen die een staakt-het-vuren afkondigde. De Real IRA heeft onder meer de verantwoordelijkheid opgeëist voor de bloedige aanslag in het Noord-Ierse Omagh in 1998, die aan 29 mensen het leven kostte.

Voetbal: Feyenoord mèt Van Wonderen

Kees van Wonderen is hersteld van een knieblessure. De verdediger van Feyenoord liep de blessure een kleine vier weken geleden op en verwacht werd dat hij de Champions League-wedstrijd tegen Bayern München aanstaande woensdag ging missen. Dat is echter niet het geval.

München kampt met nog veel grotere personele problemen. Tegen Feyenoord kunnen Mehmet Scholl, Carsten Jancker, Stefan Effenberg, Thomas Linke en Jens Jeremies door blessures vrijwel zeker niet spelen. De wedstrijd van woensdag is een inhaalduel, dat eerder in verband met de aanslagen in de Verenigde Staten was uitgesteld.

KNVB stelt van Gaal ultimatum

Henk Kesler, directeur betaald voetbal van de KNVB, wil van Louis van Gaal voor 1 januari 2002 weten of hij als bondscoach aanblijft. De bond wil met de nodige zekerheid de voorbereiding voor EURO 2004 in Portugal ingaan.

Louis van Gaal heeft na de wedstrijd tegen Andorra al gezegd dat hij het Nederlands elftal zal coachen tijdens het oefenduel met Denemarken op 10 november. Die wedstrijd doet er echter volgens Kesler niet toe. 'De wedstrijd tegen Denemarken zie ik niet als een startpunt voor de kwalificatie van Portugal 2004. Daarmee gaan we per 1 januari 2002 aan de slag als later in die maand de loting plaatsvindt. Uiteraard moeten alle partijen dan weten hoe de toekomst eruit komt te zien, met of zonder Van Gaal.'

Van Gaal heeft volgens Kesler het recht om na te denken over zijn komende evaluatie. 'Ook omdat hij technisch-directeur is, met het Masterplan iets in gang heeft gezet en technische mensen bij de KNVB heeft aangetrokken.

De KNVB zegt niet te zijn benaderd door clubs die interesse zouden hebben in Van Gaal. Wel bevestigt Kesler dat er binnen de bond overleg is over een nieuwe technische structuur. Het zou dan gaan om het invoeren van een scheiding tussen de functies van technisch-directeur en bondscoach. Van Gaal combineert deze taken nu bij de KNVB.

Adoptie De Leeuw : Musical afgelast

RobzQ had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De musical Foxtrot wordt deze week (9 t/m 13 oktober) tijdelijk stilgelegd omdat Paul de Leeuw een kind gaat adopteren.

Door de adoptieprocedure heeft De Leeuw tijdelijk geen tijd om op te treden. Omdat zijn rol, net als de overige rollen, niet is ingestudeerd door een zogenoemde 'understudy' kan de voorstelling deze week niet doorgaan. Volgens de zegsvrouw is bewust gekozen zonder understudies te werken, omdat de acteurs te bepalend zijn voor de musical.

Mensen die al kaartjes in hun bezit hebben kunnen die ruilen voor die van een andere voorstelling. Foxtrot ging op 16 september in première en is nog tot en met 28 december in Rotterdam te zien. Daarna is de voorstelling in diverse Nederlandse theaters te zien.

Foxtrot speelt in de jaren dertig, de tijd waarin vertier en oorlogsdreiging zorgde voor een leven als 'dansen op de vulkaan'. Een provinciaals meisje belandt in de grote stad en het artiestenmilieu beleeft een onmogelijke liefde. Het verhaal was deels autobiografisch voor schrijfster Annie M.G. Schmidt. Naast Paul de Leeuw spelen Jenny Arean en Sanne Wallis de Vries in de voorstelling.

Loeki mag blijven ondanks vernieuwing

De STER (Stichting Ether Reclame) ruilt per 8 november het bekende logo met de vier blokjes in voor een nieuwe huisstijl. Het 'blokjeslogo' heeft vanaf 1966 dienst gedaan. Het nieuwe logo moet duidelijk maken dat de STER van een nogal ambtelijk, oubollig bedrijf is veranderd in een dynamische, moderne organisatie.

Het bedrijf, dat de reclamezendtijd op publieke radio- en tv-zenders verkoopt, zet mascotte Loeki niet aan de kant. Het leeuwtje is nog steeds populair en wist daarom aan de vernieuwing en modernisering te ontkomen. Op 2 januari 2002 wordt hij 30 en als verjaardagscadeau krijgt hij een eigen website.

Gewapende overval op bakker

Schwa had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vanmiddag is in Emmen een gewapende overval gepleegd op een bakkerij aan de Derksstraat. Onder bedreiging van een mes eisten twee mannen “BROOD! BROOD! BROOD!”. De 19-jarige verkoopster deed hierop enkele broden in een tas waarna de mannen de winkel verlieten. Een dader is lang, droeg lang blond haar tot halverwege zijn rug, heeft een onverzorgde baard en is ongeveer 30 jaar, de andere dader heeft donker stekelig haar, ongeveer 30 jaar en een blanke huidskleur. Vermoedelijk stond buiten een derde man te wachten. Samen liepen zij via de Noorderstraat weg.

--
Het gaat slecht met onze economie.

Schadevergoeding voor bokser

De Britse boksbond moet de Engelse bokser Michael Watson een schadevergoeding betalen wegens de hersenbeschadiging die Watson tijdens een bokspartij in 1991 had opgelopen.

Een gerechtshof in Londen sprak maandag het vonnis uit dat Watson 650.000 euro krijgt. De bokser zelf had een vergoeding van 4 miljoen euro geëist.

Al twee jaar geleden bepaalde het gerechtshof dat de boksbond (BBBC) verantwoordelijk is voor het letsel van Watson, die in september 1991 zwaar knock-out ging in een partij tegen toenmalig WBO-kampioen Chris Eubank.
De medische hulp die de bond had geregeld was destijds niet voldoende, zo vond het hof. Als de bokser na de klap van Eubank sneller eerste hulp in de ring had gehad, was de kans op volledig herstel vele malen groter geweest, zo oordeelden de rechters al in 1999.

Watson onderging in het ziekenhuis een spoedoperatie, waarbij artsen een bloedprop uit de hersenen verwijderden. De bokser is door het hersenletsel veroordeeld tot de rolstoel. Verder lijdt hij aan geheugenverlies en heeft hij spraakproblemen.

KaZaA daagt Buma/Stemra voor rechtbank

Rop2000 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De in Amsterdam gevestigde muziekuitwisseldienst KaZaA gaat een kort geding aanspannen tegen Buma/Stemra. De auteursrechtenorganisatie wordt door KaZaA ervan beschuldigd dat zij misbruik maakt van haar monopolie op de muziekmarkt.

Onder internetters is KaZaA momenteel een van de populairste diensten als het gaat om het ruilen van muziekbestanden.

De Buma en KaZaA zijn al een jaar bezig om afspraken te maken over de prijs die KaZaA moet betalen voor het beheren van deze dienst.
KaZaA stelt dat het, anders dan het Amerikaanse Napster, een dienst wil aanbieden waarvan zowel consumenten als rechthebbenden kunnen profiteren.

Volgens advocate W. van Kerkvoorden van KaZaA leek een akkoord met Buma/Stemra tot vorige week dichtbij. De situatie veranderde toen de RIAA, de Amerikaanse brancheorganisatie van platenmaatschappijen, KaZaA voor de rechter daagde. De NVPI, de Nederlandse brancheorganisatie voor beeld- en geluidsdragers, sprak al vorige week haar steun uit voor de Amerikaanse zusterorganisatie.

,,Dit is echt een dolksteek in onze rug. We waren ervan overtuigd dat de deal met Buma/Stemra rond was. Ze proberen nu op oneerlijke en achterbakse wijze onder de gemaakte afspraken vandaan te komen'', zegt topman Niklas Zennström van KaZaA. ,,Op dit moment ontvangen muzikanten geen vergoeding voor het gebruik van hun muziek op internet. Wij willen daar verandering in brengen. Maar ironisch genoeg wil de organisatie die muziekmakers vertegenwoordigt daar niet aan meewerken. Het is puur machtsmisbruik.''

Buma/Stemra wil liever niet ingaan op de zaak. ,,We wachten een eventuele rechtszaak met vol vertrouwen af. We hebben op goede gronden een beslissing genomen om de licentie niet te verlenen'', aldus een woordvoerder. Het is nog niet bekend wanneer en waar het kort geding dient.
Laatste reviews en specials
review
Frozen II
review
Halo: the Master Chief Collection (pc)
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
©FOK.nl e.a.