Aanval begonnen op Afghanistan

Het Amerikaanse Ministerie van Defensie , "het Pentagon", heeft bevestigd dat de aanvallen om 18.27 door het Amerikaanse en Engelse leger op Afghanistan zijn begonnen. Boven de hoodstad Kabul en Kandahar zijn zware explosies gehoord.

Bush kondigde dit aan op de volgende manier:"On my orders, the United States military has begun strikes against al Qaeda training camps and military installations of the Taliban regime. We are supported by the collective will of the world."

Ooggetuigen melden dat de elektriciteit in de hoofdstad is uitgevallen. Het luchtafweergeschut van de Taliban is actief.UPDATE
De aanvallen volgen op de voortdurende weigering van de Taliban om Osama bin Laden uit te leveren. Volgens onbevestigde berichten ligt ook de tweede stad van het land, Kandahar onder vuur.19.10
Volgens president Bush richt de aanval zich op de trainingskampen van Osama bin Laden en op militaire installaties van de Taliban. De geallieerde aanval valt samen met verhoogde activiteit van de oppositie aan het noordelijk front.
CNN meldt dat het commandocentrum op de luchthaven in Kandahar is vernietigd. Bush maakte ook bekend dat naast explosieven er ook voedsel en medicijnen gedropt zullen worden boven Afghanistan.

19.20
Het vliegveld van Djallabad is ook vernietigd, werd zonet gemeld.
Alle acties richten zich momenteel op communicatietorens en vliegvelden, lijkt mij.
Journalisten zijn in Afghanistan nu bang voor vergelding van de lokale bevolking en blijven in hun hotel.

21.05
Een tweede golf van luchtaanvallen heeft de zuidwestelijke Afghaanse stad Kandahar geraakt, nadat VS- en Britse troepen een militaire aanval tegen het heersende Taliban-regime heeft ingezet. Dat meldt CNN. Deze aanval zou zwaarder geweest zijn dan de eerste enkele uren voordien. Verschillende getuigen binnen de stad meldden volgens CNN dat een huis van Taliban-leider moellah Mohammed Omar beschoten werd. De eerste golf leek gericht te zijn op een commandocentrum in de buurt van de luchthaven. Er werd tevens melding gemaakt van luchtafweergeschut.


Meer informatie volgt op FOK!