FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 7 oktober 2001

IsraŽl prijst Bush om 'moedig besluit'

De IsraŽlische minister van Buitenlandse Zaken Shimon Peres heeft president Bush zondagavond geprezen om zijn "moedig besluit" om Afghanistan aan te vallen. Peres zei dat op de IsraŽlische televisie. "Ik denk dat wij allen in de eerste plaats bidden voor het welvaren van het Amerikaanse leger en zijn bondgenoten", zei Peres. Hij omschreef de toespraak van het Amerikaanse staatshoofd "zeer overtuigend en ontroerend". Bush heeft een uur voor de vergeldingsaanvallen begonnen premier Ariel Sharon op de hoogte gesteld van zijn besluit.

Beloning voor tip brand Lexion

De eigenaren van discotheek Lexion in Westzaan hebben een beloning uitgeloofd voor tips over de aangestoken brand die de uitgaansgelegenheid vorige maand in de as legde.
De website van party-organisator ID&T, meldt dat 25.000 gulden tipgeld beschikbaar is gesteld voor diegene die aanwijzingen heeft die leiden tot de aanhouding van de dader(s).
De uitbater van de Lexion was zondag niet bereikbaar voor een toelichting. De politie zegt op de hoogte te zijn van de actie. Volgens een woordvoerder heeft de politie niets te maken met de beloning.

De brand richtte in de nacht van 10 op 11 september voor naar schatting 12 miljoen gulden schade aan. Eerder liet de politie al weten dat er een vermoeden bestaat in welke richting de daders moeten worden gezocht. Vijf rechercheurs houden zich bezig met het onderzoek. Daarin wordt ook een bedreiging betrokken die begin september op de Lexion-website werd geuit en waarin onder meer werd gesteld dat de zaak voorgoed dicht zou moeten. Ook wordt de melding onderzocht van getuigen die kort voor de brand een auto zagen wegrijden.

Agent ontslagen na 'haat-post'

Een Amerikaanse agent is ontslagen wegens het plaatsen van een boodschap waarin hij onder meer opriep om duizenden Arabieren te doden.

De man had het bericht gepost op een elektronisch message board, na de terroristische aanvallen in de VS. Volgens de agent moesten voor elke Amerikaan 1000 Arabieren sterven. Bovendien mocht Afghanistan verhongeren en moest Mekka worden gebombardeerd.

Volgens de 58-jarige politieman heeft hij de boodschap in een vlaag van woede geschreven en heeft hij nu spijt: "Ik heb helemaal geen hekel aan moslims." Inmiddels heeft hij ook online op het messageboard z'n verontschuldigingen aangeboden.

De agent uit Atlanta werd ontslagen na klachten van gebruikers van de website waarop hij z'n bericht had gepost.

Verschillende doelwitten geraakt

De aanvallen op Kaboel hadden als doelwitten het presidentieel paleis, het gebouw van de nationale televisie, de luchthaven en luchtafweerinstallaties in het oosten van de Afghaanse hoofdstad. Dat heeft Mohammad Habeel, woordvoerder van de Noordelijke Alliantie, aan AFP meegedeeld.

Habeel verklaarde tevens dat de Amerikaanse aanvallen ook militaire sites van de Taliban in Jalalabad (oosten) en de steden Farah (westen) en Kunduz aan de grens met Tadjikistan (noorden) tot doel hadden. "We hebben de informatie gekregen van onze bronnen in de steden. We hebben geen inlichtingen gekregen over burgerslachtoffers, maar we weten dat de aanvallen precies waren", legde Habeel uit. "We zullen ook voordeel halen uit de informatie. Onze troepen staan klaar om dat te doen", besloot hij.

Oezbekistan verplaatst troepen

Oezbekistan, een buurland ten noorden van Afghanistan, heeft volgens berichten in de media extra legereenheden naar de grens met Afghanistan verplaatst.

Dat meldde het persbureau Itar-Tass zondag op basis van niet nader gepreciseerde bronnen in de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent. De opmars van de troepen zou al zaterdag begonnen zijn. De vroegere Sovjetrepubliek Oezbekistan heeft voor de VS een militaire luchthaven als basis voor humanitaire vluchten toegestaan. Washington heeft daarop naar eigen zeggen een 1.000 man sterk bataljon naar Oezbekistan gstuurd. De Taliban stuurden daarop 7.000 man versterking naar het noorden van Afghanistan.

Taliban veroordeelt aanvallen

De Taliban hebben de Amerikaans-Britse aanvallen op Afghanistan in een verklaring een terroristische aanslag genoemd en gezworen dat Amerika nooit zijn doel zal bereiken. De verklaring werd afgelegd door de Taliban-ambassadeur in Pakistan, Abdul Salam Zaeef. "Afghanistan is het slachtoffer van Amerikaanse arrogantie en expansionisme.

Het wil de Afghaanse islamitische bevolking het huidige islamitische systeem afnemen", aldus Zaeef. Hij noemde de aanvallen "afschuwelijke, terroristische daden, zo onmenselijk als maar mogelijk is. Amerika zal zijn politieke doelen nooit bereiken door beestachtige aanvallen te beginnen op het islamitische volk van Afghanistan." Ook zei hij dat Afghanistan om problemen op te lossen altijd heeft gekozen voor "het pad van onderhandelen en rede".

Kok: Nederland vierkant achter acties

Het Nederlandse leger is op dit moment niet direct betrokken bij de acties tegen Afghanistan. Dat heeft premier Kok zondag gezegd in reactie op de aanvallen van de VS en Groot-BrittanniŽ.
Kok zei dat Nederland wel vierkant achter de operaties staat.

Ook volgens minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) staan de VS volledig in hun recht om na de aanslagen van 11 september op het World Trade Center in New York en het Pentagon in Washington om terug te slaan. Van Aartsen noemt de speech van de Amerikaanse president Bush erg ,,evenwichtig''. Nederland is vooral tevreden over de aandacht voor de humanitaire gevolgen.

Osama bin Laden zint op wraak

Osama bin Laden veroordeelt de aanval op Afghanistan. "Our holy ground has been disrespected".

Hij roept alle moslims op om terug te slaan richting de VS, en de rest van de hele wereld die hen aanvalt en de aanvallers steunen. "Vele duizenden onschuldigen zijn gedood bij de bombardementen.", zegt hij.
Hij neemt het de andere islamitische landen kwalijk dat ze niet te hulp schieten en de lafaards (Amerika) steunen.

"De US vecht tegen de islam terwijl ze zeggen dat ze vechten tegen terrorisme". vervolgde de extremist tijdens zijn toespraak.UPDATE 20.45
De toespraak van bin Laden zou vooraf opgenomen zijn en moest op zijn bevel na een aanval worden uitgezonden. Dus het is momenteel niet duidelijk waar bin Laden zich bevindt en/of hij in leven is.

Politie extra paraat na eerste aanval

De Nederlandse politie is na het begin van de aanval van de VS op Afghanistan extra paraat. Volgens woordvoerder C. den Bakker van de Raad van Hoofdcommissarissen zijn de afgelopen weken landelijk voorbereidingen getroffen.

Den Bakker wil niet zeggen waar de voorbereidingen uit bestaan, maar het staat wel vast dat bijvoorbeeld Amerikaanse doelen in Nederland nu extra worden beveiligd. Ook is de politie op straat alert op reacties op de Amerikaanse aanval.

Het begin van de acties is voor de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) nog geen reden om verder op te schalen. "We waren na de aanslagen in de VS al in een verhoogde staat van paraatheid. De afgelopen weken zijn we op een iets lager gaan zitten, maar nu gaan weer terug naar het oude niveau'', zegt woordvoerder V. van Steen.

UPDATE
Bij het consulaat van de Verenigde Staten aan het Museumplein in Amsterdam hebben zich zondagavond enkele tientallen vredesdemonstranten verzameld.

Ze demonstreren tegen de aanval op Afghanistan.

Bush spreekt Amerikaanse volk toe

De geallieerde aanval is er volgens president Bush op gericht te voorkomen dat Afghanistan nog langer als uitvalsbasis dient voor terroristische aanvallen."De Taliban zullen de prijs betalen voor hun weigering om tegemoet te komen aan de eisen van de VS", aldus Bush in een toespraak op televisie.

De president zei dat een brede coalitie de aanval steunt. Naast Engeland zullen Frankrijk, Duitsland, AustraliŽ en Canada militair bijspringen. Boven Afghanistan worden bij dageraad voedsel en medicijnen gedropt om de Afghaanse bevolking een hart onder de riem te steken.

Bush zei dat Duurzame Vrijheid een zaak van lange adem wordt. In de VS zijn extra veiligheidsmaatregelen genomen omdat de mogelijkheid voor vergeldingsacties niet wordt uitgesloten.

Aanvallen beroeren Afghaanse ex-koning

De voormalige koning van Afghanistan, Mohammed Zaher Shah, is "erg onder de indruk en bedroefd" over de Amerikaanse aanval op zijn land. Dat heeft een van zijn medewerkers zondag meegedeeld. De ex-koning heeft zondagavond op de televisie gezien hoe het militaire geweld begon. Zijn medewerker zei dat de koning had gehoopt dat dit voorkomen had kunnen worden.

Eerder had Zaher Shah gezegd een militaire actie van de Verenigde Staten een gerechtvaardigde reactie te vinden op de aanslagen van vorige maand. De 86-jarige ex-koning werd in 1973 afgezet. Hij woont in ballingschap in Rome en kondigde onlangs aan naar zijn land terug te willen keren "om zijn volk te verenigen".

Pakistaanse moslimleiders veroordelen aanval

Een aantal Pakistaanse moslimleiders heeft de Amerikaanse aanvallen op Afghanistan zondagavond direct veroordeeld. Een moslimorganisatie sommeerde moslims om zich volledig achter hun "Afghaanse broeders" te scharen. Amar Mehdi, woordvoerder van de militante moslimgroep Harakat ul-Mujahedeen noemde de bombardementen op Kabul "een wrede aanval op onschuldige mensen".

"De Amerikanen gebruiken hun macht om onschuldige mensen in Afghanistan te doden, in plaats van de trainingskampen aan te vallen waarover ze zo'n stampei maken", zei Mehdi. In Lahore in het oosten van Pakistan waren honderden islamitische geestelijken bijeen om de Afghaanse crisis te bespreken, toen bekend werd dat de aanval was ingezet. De organisatie van de geestelijken, Markazi Jamiat Ahl-Hadith Pakistan, sprak direct een veroordeling uit en zei dat de Amerikanen nu te maken hebben met "een uiterst kritieke situatie in de moslimwereld". "We roepen alle moslims in de hele wereld op om zich volledig achter hun Afghaanse broeders te scharen", zei de president van de organisatie, Sazid Mir.

Hij riep de VS dringend op de aanvallen op Afghanistan onmiddellijk te staken en geen onschuldige Afghanen meer onder vuur te nemen. Ook een aantal religieuze leiders uit Afghanistan woonde de bijeenkomst bij, zei Mir.

Aanval begonnen op Afghanistan

Het Amerikaanse Ministerie van Defensie , "het Pentagon", heeft bevestigd dat de aanvallen om 18.27 door het Amerikaanse en Engelse leger op Afghanistan zijn begonnen. Boven de hoodstad Kabul en Kandahar zijn zware explosies gehoord.

Bush kondigde dit aan op de volgende manier:"On my orders, the United States military has begun strikes against al Qaeda training camps and military installations of the Taliban regime. We are supported by the collective will of the world."

Ooggetuigen melden dat de elektriciteit in de hoofdstad is uitgevallen. Het luchtafweergeschut van de Taliban is actief.UPDATE
De aanvallen volgen op de voortdurende weigering van de Taliban om Osama bin Laden uit te leveren. Volgens onbevestigde berichten ligt ook de tweede stad van het land, Kandahar onder vuur.19.10
Volgens president Bush richt de aanval zich op de trainingskampen van Osama bin Laden en op militaire installaties van de Taliban. De geallieerde aanval valt samen met verhoogde activiteit van de oppositie aan het noordelijk front.
CNN meldt dat het commandocentrum op de luchthaven in Kandahar is vernietigd. Bush maakte ook bekend dat naast explosieven er ook voedsel en medicijnen gedropt zullen worden boven Afghanistan.

19.20
Het vliegveld van Djallabad is ook vernietigd, werd zonet gemeld.
Alle acties richten zich momenteel op communicatietorens en vliegvelden, lijkt mij.
Journalisten zijn in Afghanistan nu bang voor vergelding van de lokale bevolking en blijven in hun hotel.

21.05
Een tweede golf van luchtaanvallen heeft de zuidwestelijke Afghaanse stad Kandahar geraakt, nadat VS- en Britse troepen een militaire aanval tegen het heersende Taliban-regime heeft ingezet. Dat meldt CNN. Deze aanval zou zwaarder geweest zijn dan de eerste enkele uren voordien. Verschillende getuigen binnen de stad meldden volgens CNN dat een huis van Taliban-leider moellah Mohammed Omar beschoten werd. De eerste golf leek gericht te zijn op een commandocentrum in de buurt van de luchthaven. Er werd tevens melding gemaakt van luchtafweergeschut.


Meer informatie volgt op FOK!

Jongen overleden na computermarathon

ChRiZz had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 17-jarige jongen uit Noorwegen is mogelijk slachtoffer geworden van te lang computeren. Een marathonsessie van 36 uur heeft mogelijk een epileptische aanval bij hem veroorzaakt.

De jongen werd door zijn vrienden gevonden in zijn slaapzak tijdens een computerfestijn. Vermoed wordt dat hij is gestikt in zijn eigen braaksel. Volgens de Noorse politie kan het voorkomen dat na lang achter de PC te hebben gezeten iemand een epileptische aanval kan krijgen.

Een door de vrienden opgetrommelde dokter heeft nog geprobeerd de 17-jarige jongen te reanimeren. Volgens de Noorse autoriteiten wordt een misdrijf uitgesloten en was er geen sprake van alcohol- of drugsgebruik.

Lichting van de Koersk komt in zicht

Ettepet had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het zal vandaag of morgen zijn dat er begonnen wordt met het lichten van de Koersk, de Russische onderzeŽer die vorig jaar augustus met man en muis verging in de Barentszee.

Duikers controleren vanmiddag nog of de 26 pluggen en kabels waaraan de Koersk moet worden opgetild, goed vast zitten. De laatste bevestigingen zijn de afgelopen nacht gedaan. Een eerste belastingstest bracht enige beweging in de kernonderzeŽer.

De kapitein van het platform Giant-4 van de Nederlandse berger Mammoet moet besluiten wanneer het lichten, dat 8 tot 12 uur gaat duren, begint. De reis gaat daarna naar een dok bij Moermansk.

Alliantie sluit eigen luchtruim af

Afghanistan is druk doende zichzelf te beschermen. Volgens Ettepet heeft de Afghaanse oppositie op last van de Amerikanen het luchtruim in het noorden van het land gesloten. Abdullah Abdullah, minister van Buitenlandse Zaken van de Noordelijke Alliantie, meent dat een aanval door de Verenigde Staten zeer nabij is. Een tijdstip wilde hij echter niet geven.

De minister waarschuwde de inwoners van de Aghaanse hoofdstad om uit de buurt van de militaire bases in de stad te blijven. De alliantie staat volgens de minister in geregeld contact met de VS.

Ook het besluit eerder vandaag van VS-onderminister van Defensie Feith om zijn reis in de Golf af te breken, wijst mogelijk op spoedige militaire acties.

8.000 Taliban naar grens Oezbekistan

Ettepet had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Afghaanse grens met Oezbekistan wordt bevolkt door manschappen van de Taliban. Volgens het persbureau Afghan Islamic Press heeft de Afghaanse defensieminister verklaard dat achtduizend man de grens moet bewaken.

"Wij hebben onze troepen gestuurd nadat we gehoord hadden dat er duizend Amerikaanse soldaten in Oezbekistan gepositioneerd waren. Wij hadden daar reeds verschillende duizenden soldaten," aldus de minister. "Wij sturen troepen naar alle belangrijke plaatsen. Het is een prestigekwestie. Wij zullen ons niet onderwerpen aan de Amerikaanse troepen en wij zullen tot het bittere einde vechten."

Kaboel wordt beschermd door een verdedigingslijn van zo'n 60 kilometer rondom de stad. Ook dit is een actie van de Taliban. Ze hebben ook verklaard reeds tweeduizend man in versterking gestuurd te hebben naar Bagram, een bolwerk van het verzet tegen de Taliban, op nog geen dertig kilometer van Kaboel.

Nepbericht over Britney Spears schokt fans

De link naar een nagemaakte CNN-nieuwspagina met daarop het bericht dat tienerster Britney Spears tijdens een auto-ongeluk overleden zou zijn, heeft dit weekend vele fans en showbizliefhebbers geschokt.

De pagina met het nepbericht was een complete en zeer gelukte kopie van een pagina op de CNN-site. Ook werd er, door een @-teken in de URL te verwerken, gefaked dat de pagina ook inderdaad op de CNN-server stond en dus een echt CNN-bericht was.
Op de pagina stond het bericht dat Britney op de snelweg door de klap uit de auto schoot en onder de wielen van een ander voertuig kwam. Vriendje en showbizcollega Justin Timberlake zou gewond zijn geraakt en momenteel in het ziekenhuis liggen. Dit alles is natuurlijk niet waar. Britney en Justin hebben geen ongeluk gehad en beiden zijn springlevend en kerngezond.

De enige hint naar de vervalsing op de pagina zelf was de copyrightvermelding:
© 2001 Chable News Notwork LP, LLLP.
Not An AOL Time Warner Company. All Rights Denied
Wie er verantwoordelijk is voor de grap, is niet bekend.

Overigens bedankt dop, skullsplitter en Abdoellah voor het geloven in en submitten van het bericht.

Honger nekt Amerikaanse agent

Amerikaanse agenten en donuts zijn haast synoniemen geworden. Maar een Amerikaanse agent maakte het wel heel erg bont: deze agent had behoorlijke trek altijd in het midden van de nacht en hij gebruikte maar de politiehelikopter, waarmee hij toch al onderweg was, om donuts te halen. Zijn superieuren konden zich niet geheel vinden en zij stellen hier een onderzoek naar in.

Een medewerkeer van de donut-zaak waar de agenten naast waren geland, vindt het een hoop drukte om niks. "Politiemannen moeten ook eten", was zijn commentaar.

Australie stuurt asielboot terug

Ettepet had ons via de newssubmit het volgende te melden:
De Australische marine heeft een schip met 200 asielzoekers, van wie de meesten uit Irak komen, onderschept en gedwongen de territoriale wateren weer te verlaten. De Indonesische vissersboot was op weg naar Christmas Island, een Australisch eiland ten zuiden van Java.

Bij het zien van de Australische marine wierpen enkele vluchtelingen zichzelf en hun kinderen overboord. Zij zijn uit het water gehaald en op de boot gezet.

De actie valt op de tweede campagnedag voor de Australische verkiezingen. Sinds premier Howard een harde lijn tegen de bootvluchtelingen heeft gekozen,is zijn populariteit sterk gestegen.

Palestijnen omgekomen in eigen bomauto

Ettepet had ons via de newssubmit het volgende te melden:
Twee Palestijnen die een aanslag wilden plegen zijn zondagochtend om het leven gekomen toen hun bomauto te vroeg ontplofte, niet ver van de stad Beit Shean in het noorden van IsraŽl. Volgens de eerste gegevens van het IsraŽlische onderzoek, kwamen de omgekomen Palestijnen van de Westelijke Jordaanoever. De bom, geplaatst in hun gestolen auto, ontplofte voor de ingang van een kibboets.

Voetbal: Frankrijk-Algerije gestaakt

Het vriendschappelijke duel in Parijs tussen Frankrijk en Algerije is zaterdagvond in de slotminuten gestaakt. Na een bestorming van het veld door enkele tientallen Algerijnse 'fans' besloot de scheidsrechter de wedstrijd te beŽindigen.

Uit voorzorg werd het ereterras, met onder anderen de Franse minister-president Lionel Jospin, snel ontruimd. Spelers, trainers en officials bereikten ongedeerd de catacomben. Het stadion was met 80.000 toeschouwers uitverkocht. De stand was op het moment van de bestorming 4-1 in het voordeel van de Europees kampioen.

Het was de eerste wedstrijd tussen Frankrijk en Algerije sinds de onafhankelijkheid van het laatste land in 1962. In de aanloop naar de wedstrijd werd stervoetballer Zinedine Zidane schriftelijk met de dood bedreigd. De Franse vedette van Real Madrid kreeg daarop speciale bewaking toegewezen. Hij is van Algerijnse afkomst.

De Franse politie maakte zaterdag bekend dat vier personen met een islamitische achtergrond zijn aangehouden in verband met de doodsbedreiging van Zidane. De politie ging tot arrestatie over na onder meer het afluisteren van telefoons.

Acht uur door woestijn voor Geri Halliwell

Zevenduizend Britse soldaten moesten zaterdag acht uur door de woestijn van Oman reizen om een concert bij te wonen van Geri Halliwell. De voormalige Spice Girl moet de moraal opvijzelen onder de soldaten die in de Golfstaat op oefening zijn.

Speciaal voor deze gelegenheid, Operatie Ginger genoemd, is er een soort 'arena' uitgegraven in het zand.
Het optreden was al gepland vůůr de aanslagen in de VS op 11 september. Er geldden wel verscherpte veiligheidsmaategelen.

Miljoen liter olie weggelekt

Een dronken Amerikaan die donderdag met een geweer een gat schoot in de grote oliepijpleiding die door Alaska loopt, heeft een forse olieramp veroorzaakt. Het gat in de pijpleiding kon pas zaterdag worden gedicht, maar zeker een miljoen liter olie is al weggelekt.

Doordat er ook brandbare gassen vrij zijn gekomen was het nog een hele klusom de leiding te herstellen. De 37-jarige dader, volgens Amerikaanse media een bekende van justitie, zit intussen vast. De 1500 kilometer lange pijplijn is buiten gebruik gesteld, maar desondanks komt er nog altijd olie uit het gat. Circa twee hectare land is met olie besmeurd.
Laatste reviews en specials
review
Een avond lang kippenvel bij The World of Hans Zimmer in de Ziggo Dome
special
Interview met Rojo en Cazorla (Fortnite)
review
Planet Zoo
review
Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville
review
Aeternoblade 2
preview
Battlegrounds en draken centraal in Hearthstone
©FOK.nl e.a.