Vaak migraine tijdens menstruatie

Ruim één op de twaalf vrouwen heeft last van migraine tijdens haar ongesteldheid. Slechts één procent van de vrouwen zegt er totaal geen belemmering van te ondervinden, ondanks de menstruatiepijn.

Dit zijn de uitkomsten van een migraine onderzoek van het NIPO, dat vandaag is gepresenteerd en morgen wordt besproken tijdens de manifestatie Hoofpijn Vrij in Utrecht. De onderzoekers hebben een duidelijk onderscheid gemaakt tussen migraine en hoofdpijn. Vrouwen die menstrueren hebben zeer dikwijls hoofdpijnklachten (dit betrof 35% van de ondervraagden, wat omgerekend 890.000 vrouwen betreft), maar zelden wordt het als belemmerend ervaren.

Migraine daarentegen belemmert het dagelijkse werk wel. 84% van de vrouwen met migraineklachten gaf aan dat sociale activiteiten buitenshuis stopgezet moesten worden, 81% kon het huishouden niet doen en 45% meldde zich ziek.

Migraineklachten tijdens de ongesteldheid zijn moeilijker te behandelen met medicijnen, dit terwijl de aanvallen dikwijls heviger zijn en langer aanhouden.