Drankgebruik cafébezoekers veel te hoog

Eenderde van de cafébezoekers in Nederland vertoont een riskant drinkgedrag. Ze drinken dagelijks of meerdere keren per week minstens vier tot vijf glazen alcohol. Dat blijkt uit het onderzoek Antenne 2000 dat Jellinek Preventie heeft laten uitvoeren.

Bij het onderzoek waren vijfhonderd cafébezoekers betrokken met een gemiddelde leeftijd van 25 jaar. Cafébezoekers denken volgens het onderzoek veel te makkelijk over alcohol. De norm over een aanvaardbaar aantal alcoholische consumpties ligt onder hen veel hoger dan de medische norm (gemiddeld drie glazen). Ruim 22 procent van de bezoekers vindt elf à vijftien glazen pas te veel. Twaalf procent van de bezoekers vindt tussen de zestien en twintig glazen te veel, terwijl 4,4 procent vindt dat je pas overmatig drinkt als je meer dan twintig glazen achterover slaat.

Volgens het onderzoek verlaat driekwart van de cafébezoekers eens in de maand het pand wel eens in dronken of aangeschoten toestand. Tien procent van de ondervraagden drinkt zich meer dan vijf keer per maand een stuk in de kraag.

Mixjes en drugs

Veel trendy cafébezoekers halen voor bier hun neus op en geven de voorkeur aan populaire alcoholische mixjes. Behalve het traditionele gerstenat zijn vooral cocktails (50 procent), shooters (12 procent) en champagne (8 procent) populair.

Uit het onderzoek blijkt verder dat 10 procent van de cafébezoekers cannabis gebruikt, terwijl cocaïne en XTC populair zijn bij respectievelijk 3 en 2 procent van de bezoekers. Cocaïne wordt steeds populairder. Telde Nederland in 1997 nog 5200 mensen met een cocaïneprobleem, in 2000 is dit aantal toegenomen tot 7850, aldus R. Kerssemakers van Jellinek.

Drinkers die meer dan 9,5 glazen achter de kiezen hebben, zijn eerder geneigd vernielingen te plegen dan mensen die vijf consumpties hebben genuttigd. Jellinek concludeert dat er meer moet worden gedaan om alcoholmisbruik tegen te gaan. In samenwerking met onder meer de reclassering wordt een cursus ontwikkeld voor jongeren die onder invloed geweldsdelicten hebben begaan.