Doden bij demonstraties in Pakistan

Bij gewelddadige demonstraties in de Pakistaanse havenstad Karachi zijn vrijdag zeker drie doden gevallen. Een onbekend aantal mensen raakte gewond. De politie hield honderd mensen aan.

De slachtoffers zijn twee personen die bij een schietpartij tussen politie en islamitische extremisten werden doodgeschoten. De derde dode is een winkelier die door een woedende menigte werd doodgeslagen omdat hij zijn winkel open had gedaan ondanks de oproep tot een landelijke staking. Die staking was uitgeroepen door de Raad voor de Verdediging van Afghanistan, een verbond van meer dan dertig islamitische groeperingen.

De betogers - veelal aanhangers van de Afghaanse Taliban - gaven uiting aan hun woede op president Musharraf, die de Verenigde Staten zijn volledige steun heeft aangeboden in de strijd tegen het terrorisme. Zij riepen ook anti-Amerikaanse leuzen. Agenten traden met de wapenstok en traangas op. Honderden betogers staken autobanden in brand en gooiden stenen naar auto's, zo meldden ooggetuigen en politiefunctionarissen.