FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 21 september 2001

Ellen uit Spaans BB Huis gezet

Kun je als BB-bewoner het Huis al uit worden gezet voordat je erin zit?
Jazeker...
"Ground rule" van Big Brother is: geen contact met de buitenwereld. Dat is waar het programma op draait en als die regel overtreden wordt, dan is Big Brother misschien Big Brother niet meer.

Ellen, een van de bewoonsters in de 'wachtrij' in het Spaanse huis, heeft die regel overtreden. Van een van de bewakers zou ze een mobiele telefoon hebben geleend, om naar buiten te bellen. En dat mag dus niet.

Big Brother is ongenadig als het gaat om het overtreden van regels, en dat blijkt ook wel uit deze situatie: Ellen is uit het programma gezet. Ze zal niet aantreden in het Huis in Almere...

Voor meer info, zie het forum:

Kelly op krukken

Heb je het al gezien? In het Big Brother Huis is gisteravond een gewonde gevallen...
Okee, misschien overdrijven we, maar er is wel degelijk iets aan de hand, aangezien Kelly op krukken loopt. Dat is het gevolg van een wat ongelukkige landing, gisteren na de Battle.

In de Battle, die gisteravond werd uitgevochten, moesten de twee teams van container naar container klauteren, gebruikmakende van een touw dat over een modderbad hing. Na het behalen van de overwinning maakte teamcaptain Gert-Jan een vreugdesprong van de container, wat vrolijk werd geimiteerd door Kelly. Iets dat ze beter niet had kunnen doen: ze scheurde bij de ongelukkige landing haar enkelbanden.

Volgens eigen overtuiging loopt Kelly morgen weer vrolijk rond te huppelen. We zullen zien...

Duitse kranten wakkeren angst aan

De Duitse boulevardpers doet er alles aan om de bevolking de stuipen op het lijf te jagen. De Bild-Zeitung heeft de gebruikelijke foto van een naakt meisje vervangen door bezorgde koppen als 'Oorlogsvrees: Kanselier, hoe erg wordt het voor ons?' Zaterdag drukte de krant eenvoudigweg het woord ANGST! in koeien van letters af op de voorpagina.

Berlijns grootste krant, B.Z., liet de nieuwe wolkenkrabbers aan de Potsdamer Platz op hun grondvesten trillen in een gemanipuleerde foto. Bin Laden heeft ook doelen in Duitsland, beweert deze tabloid.

Uit een opiniepeiling blijkt dat 80 procent van de Duitsers een terroristische aanval op Duits grondgebied voor mogelijk houdt. Tot het gevoel van onbehagen heeft natuurlijk het feit bijgedragen dat drie van de terroristen jarenlang in Duitsland hebben gewoond en gestudeerd. Maar aanslagen in Duitsland kunnen de mensen zich slecht voorstellen. Over biologische en andere terreurwapens maken de autoriteiten zich, in het openbaar in ieder geval, geen zorgen.

Enorme ravage in Toulouse na de explosie

Tot vier kilometer rond de chemische fabriek AZF in Toulouse zijn vrijwel alle ramen uit huizen, flats en bedrijfsgebouwen geblazen. Drie uur na de ontploffing vrijdag in de fabriek liepen overal mensen wezenloos rond met bebloede hoofden.

De rondweg naast de fabriek ziet eruit als na een gigantische kettingbotsing: door de drukgolf zijn de auto's als met een bezem van de weg geveegd. Van de fabriek zelf, waar kunstmest werd gemaakt, is helemaal niets over. ,,Aanvankelijk dacht ik dat het stadhuis ontplofte'', zei een verwarde burgemeester Douste-Blazy voor de televisie. Net als alle inwoners van de stad is hij de straat op gevlucht. Niemand wist aanvankelijk waar de klap vandaan kwam, en de mensen dachten allemaal dat het bij hen was. Dat leidde tot een forse verkeerschaos, omdat iedereen zijn kinderen van school wilde halen. Het telefoonnet raakte overbelast, en het duurde zeker anderhalf uur voor de mensen wisten dat het om AZF ging.

Giftige stoffen

Intussen dreef een geel-roodachtige wolk boven de stad, waar het sterk rook naar ammoniak. De prefect, die onmiddellijk een noodplan instelde, raadde mensen aan thuis te blijven met de ramen en de deuren dicht. ,,Maar wat doe je als er geen ramen en geen deuren meer zijn'', klaagde een radeloze buurtbewoonster met roodomrande, tranende ogen.

Enkele uren na de ramp waarschuwde een bebloede onderdirecteur van AZF voor mogelijk lekkende giftige stoffen. Volgens de brandweer is het gevaarlijkste spul in de tanks en vaten gebleven.

Scenario

De fabriek stond bekend als gevaarlijk en er is dikwijls weerstand geweest tegen uitbreiding ervan. Wegens het gevaar waren er ook geregeld oefeningen in rampenbestrijding. In maart 1999 heeft de Franse televisie er zelfs een documentaire aan gewijd, waarin het meest noodlottige scenario was: het neerstorten van een Airbus op de fameuze fabriek. Het gebouw staat naast een kruitfabriek, waar brandstof wordt gefabriceerd voor de Ariane-raketten. Daaromheen ligt een winkelcentrum en staan grote flatgebouwen. De airbussen worden ook in Toulouse gebouwd.

,,Alles is altijd afgedaan met: zoiets is ondenkbaar, en de economische belangen gingen voor'', zei een tegenstander van de fabriek voor de radio. ,,Niemand heeft er ooit aan gedacht dat er een ontploffing van de fabriek zelf zou kunnen zijn.'' Een eerste politie-onderzoek duidt erop dat het om een ongeluk en niet om een aanslag gaat.

Winkels onder WTC geplunderd

Korte tijd na de aanslagen op het World Trade Center op 11 september, zijn de luxe winkels in de galerijen onder de getroffen gebouwen geplunderd. Dit meldt de New York Times op vrijdag, op basis van berichten van de Nationale Garde. Onder het complex bevonden zich nog zo'n vier verdiepingen, waarvan enkele de catastrofe vrijwel ongeschonden hebben doorstaan.

Volgens de Nationale Garde van New York begonnen de plunderingen direct nadat het vuur boven de grond vrijwel was gedoofd, en duurden deze tot begin deze week. De dieven zouden over 'professionele' apparatuur hebben beschikt om de diefstallen uit te voeren.

Voor gewone burgers is het vrijwel onmogelijk om sinds de aanslagen onder het World Trade Center gekomen. De plunderingen zijn dus vrijwel zeker uitgevoerd door mensen die zich voordeden als hulpverleners, zo zegt de Nationale Garde. De politie hield twee dagen na de aanslagen twee mensen aan, van wie een een gevangenisbewaker die zich uitgaf voor politieagent. De twee werden op heterdaad bij de diefstallen betrapt. De politie probeert nog mogelijke andere daders op te sporen.

Doden bij demonstraties in Pakistan

Bij gewelddadige demonstraties in de Pakistaanse havenstad Karachi zijn vrijdag zeker drie doden gevallen. Een onbekend aantal mensen raakte gewond. De politie hield honderd mensen aan.

De slachtoffers zijn twee personen die bij een schietpartij tussen politie en islamitische extremisten werden doodgeschoten. De derde dode is een winkelier die door een woedende menigte werd doodgeslagen omdat hij zijn winkel open had gedaan ondanks de oproep tot een landelijke staking. Die staking was uitgeroepen door de Raad voor de Verdediging van Afghanistan, een verbond van meer dan dertig islamitische groeperingen.

De betogers - veelal aanhangers van de Afghaanse Taliban - gaven uiting aan hun woede op president Musharraf, die de Verenigde Staten zijn volledige steun heeft aangeboden in de strijd tegen het terrorisme. Zij riepen ook anti-Amerikaanse leuzen. Agenten traden met de wapenstok en traangas op. Honderden betogers staken autobanden in brand en gooiden stenen naar auto's, zo meldden ooggetuigen en politiefunctionarissen.

Kabinet: Agressie tegen moslims kan niet

osado had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het kabinet neemt krachtig stelling tegen de agressie tegen moslims in Nederland. Mensen die zich aan ,,kleine terreur'' schuldig maken, kunnen er op rekenen dat zij worden opgespoord en berecht, aldus minister Van Boxtel (Integratiebeleid).

De afgelopen week zijn verschillende islamitische Nederlanders fysiek en verbaal belaagd. Hoofddoeken werden afgetrokken en mensen werden bespuwd. Ook is een islamitische school in brand gestoken en werden gesluierde vrouwen geweigerd in het openbaar vervoer.

Brandstichting

Onbekenden hebben in de vroege vrijdagochtend brand proberen te stichten in een moskee in Venlo. Daarbij werd schade aangericht aan de toegangsdeuren. De brand is vanzelf gedoofd. De politie sluit niet uit dat er verband bestaat met de aanslagen in de VS.

De daders hadden een brandend stuk papier onder de toegangsdeur geschoven. Afgelopen weekend werd de muur van een Heerlense moskee beklad met de leus: 'Moslims dood!'. De Islamtische basisschool El Wahda in Maastricht kreeg de afgelopen week diverse telefoontjes van mensen die zich in negatieve zin over moslims uitlieten.

Voor de rest zijn er in Limburg volgens de politie geen uitingen geweest van anti-moslimsentimenten. ,,Wel kregen we vorige week veel meldingen over het uiten van vreugde over de aanslagen door allochtonen'', zegt een woordvoerder van de politie in Venlo.

Ontoelaatbaar zegt Van Boxtel over de kleine terreur. Samen met premier Kok sprak hij vrijdagmiddag met een delegatie van zichzelf Jonge Nieuwe Nederlanders noemende allochtonen.

Bommelding op Londense beurs

Vandaag rond het middaguur is het gebouw van de Londense effectenbeurs uit veiligheidsoverwegingen ontruimd. Na ongeveer een uur mocht het personeel weer naar binnen. Het bleek te gaan om een valse bommelding.

De beurshandel, die geheel elektronisch verloopt, is intussen gewoon doorgegaan. In het pand huizen het bestuur en de administratieve diensten van de beurs.

Het is de tweede maal binen korte tijd dat het gebouw werd ontruimd. Ook op 11 september, de dag van de terreuracties op de VS, moest het personeel uit voorzorg naar buiten.

Nieuwe voorzitter voor Veronica

Mr. Willem van der Meer de Walcheren is benoemd tot nieuwe voorzitter van de vereniging Veronica (VOO). Dat maakte het mediabedrijf vandaag bekend.

Van der Meer de Walcheren was al enige tijd interim-voorzitter na het vroegtijdige vertrek van J. van der Reijden. De nieuwe topman was ooit directeur van de Holland Media Groep (HMG), de moedermaatschappij van RTL4/5 en Yorin. Momenteel is hij advocaat en die functie blijft hij ook naast het voorzitterschap vervullen. Veronica bezit op dit moment een omroepblad, drukbezochte internetsite en het kabelradiostation Kink FM.

Nieuwe stijl
De nieuwe frontman wil gaan bouwen aan een Veronica nieuwe stijl. Daarin moeten radio en tv een prominente rol gaan spelen. Als de vereniging erin slaagt om rond 15 oktober een nieuw kabelstation met minimaal 50 procent dekking te krijgen, dan keert Veronica FM op die frequenties terug. Volgens Van der Meer de Walcheren zijn er prominente radiomakers die zich al hebben aangemeld om ervoor te werken.

Om weer op tv terug te keren is de VOO 'in constructieve bespreking' met clipzender The Box. Beide partijen denken erover om overdag clips te blijven uitzenden, waarna Veronica in de avonduren uitzendingen zou kunnen gaan doen. Ze streven er naar die constructie in januari of februari te laten starten. "Maar als het niet lukt is Veronica ook in overleg met andere partijen," aldus de nieuwe voorzitter.

Minder kijkers
Van der Meer de Walcheren denkt wel dat zijn nieuwe Veronica minder kijkers zal trekken dan toen de zender nog binnen HMG-verband viel. "We mikken op een marktaandeel van 4 procent. Dat is wel meer dan het huidige aandeel van V8. Die zender heeft 3 procent, toch wel behoorlijk triest." Jongerenzender Yorin, bij HMG de opvolger van Veronica, heeft momenteel een aandeel van 8 procent.

Hoe de programma's van 'Veronica nieuwe stijl' er precies uit moeten gaan zien, kan de voorzitter nog niet aangeven. Wel wil hij veel meer koppeling tussen radio- en tv-programma's en (breedband)internet.

Northwest Airlines schrapt 10.000 banen

KLM-partner Northwest Airlines schrapt 10.000 banen als gevolg van de aanslagen in de VS. De maatschappij heeft dit voorbeurs bekendgemaakt.

Northwest liet eerder weten 20% van de vluchten te schrappen. Bij het concern werken 53.000 mensen. Collegavliegers American Airlines en United Airlines (waarvan de vliegtuigen gebruikt werden voor de aanslagen) ontslaan in totaal 40.000 mensen. Het Congres en het Witte Huis willen $15 miljard besteden aan hulp voor de luchtvaartbranche.

De KLM gaat in oktober 5 procent minder vluchten uitvoeren, met name op de VS. Er was al bekendgemaakt de komende winter 3% van de vluchten te zullen schrappen.

Duikvlucht bij opening AEX

mweert had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Amsterdamse effectenbeurs is vrijdagmiddag meteen na de opening in zeer zwaar weer terechtgekomen. Na nog geen half uur handel stond de AEX-index op 385 punten, een verlies van ruim 6 procent. De beurs opende pas in de middag omdat door een technische storing de handel de hele morgen stil lag.

Het Damrak heeft te maken met een sluipende krach. Begin september stond de AEX-index nog op 522 punten. In minder dan drie weken tijd moest de belangrijkste graadmeter een daling van ruim 27 procent incasseren.

Sinds de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten verloor de AEX meer dan 100 punten. De technologische fondsen, zoals Philips, Getronics en ASML, verloren vrijdag om en nabij de 10 procent. Ook Koninklijke Olie moest bijna 10 procent terug.

Prijsdaling in autobrandstof

mweert had ons via de newssubmit goed nieuws te melden:

Benzine en diesel zijn vrijdag goedkoper geworden. Een liter benzine is 4 cent in prijs gedaald. Een liter super plus kost nu aan de pomp f 2,66. Euro ongelood komt uit op f 2,54 per liter.

Marktleider Shell verhoogde dinsdag de prijs van een liter diesel met 4 cent, maar daar is vrijdag weer 3 cent van afgegaan. Een liter kost nu f 1,858.

De ''bom'' voorspelling van Prince

Eergisteren meldden we hier, in dit bericht, al dat Ruud de wild in zijn radioprogramma op 3 FM een fragment van een ''bom voorspellende'' Prince had uitgezonden.

Nu kan je hier ook de mp3 van dat fragment downloaden (1.6 mb 96 kb/s)

Inmiddels is er ook een uitgebreider persbericht van verschenen:


Het is zaterdag 24 december 1998, zéér vroeg in de ochtend. Op het podium van de Utrechtse poptempel Tivoli staat de Amerikaanse popster Prince. Hij besluit het geheime concert met een bizarre boodschap: "Bin Laden, get ready to bomb! America, you better watch out! 2001!" (Bin Laden, maak je gereed om te bombarderen. Amerika, pas op! 2001!")

Waarschuwde Prince bijna drie jaar vóór de aanslagen op de Twin Towers voor bombardementen van Osama Bin Laden in 2001? Beschikt de popster over een héle goede glazen bol, had de uitroep iets te maken met de aanslagen op de Amerikaanse ambassades in datzelfde jaar, óf wist Prince iets wat de FBI niet wist? Een bootleg (een illegaal opgenomen cd) van het concert circuleert al geruime tijd op internet, waar de cd ook besteld kan worden. Laatste nummer: 'Osama bin Laden Get Ready to Bomb - 2001: Also Sprach Zarathustra'.

Het cd'tje, in het bezit van vele Prince-fans, is uitgebracht op Sabotage Records, een anarchistisch platenmaatschappijtje dat in 1999 ter ziele ging. Diskjockey Ruud de Wild van het radioprogramma Ruud De Wild.nl kreeg een kopie van de cd in handen en liet het fragment dinsdag en woensdag horen in zijn programma. Muziekprogrammeur Willem van Zeeland van Tivoli was aanwezig bij het concert, maar kan zich de 'waarschuwing' van Prince niet voor de geest halen. Hij hoorde het fragment op de radio. "De boodschap was niet mis te verstaan, lijkt mij."

Het concert van Prince in Tivoli vond plaats nadat de veiligheidsdienst van de popster voor één avond de macht in de Utrechtse poptempel overnam. Na het concert dat hij gaf in de Prins van Oranjehal van de Jaarbeurs, toog hij met zijn gevolg naar het veel kleiner Tivoli. Daar hield de muzikant een afterparty. Als Prince wilde waarschuwen voor bombardementen in 2001, dan drong die bizarre boodschap in elk geval niet door tot het publiek van het feestje in Tivoli. Peter Bruyn, muziekrecensent, weet zich de uitroep aan het eind van het concert niet meer te herinneren. Had hij het wel gehoord, dan was waarschijnlijk nog geen belletje gaan rinkelen. "Weinig Nederlanders wisten toen, in 1998, wie Bin Laden was."

Dat was anders voor Amerikanen. Op 7 augustus 1998 waren Amerikaanse ambassades in Tanzania en Kenia het doelwit van bloedige bomaanslagen. Hoofdverdachte: Osama bin Laden. Tweeënhalve week voor het concert van Prince in Utrecht zette de FBI vijf miljoen dollar op het hoofd van Bin Laden. De Amerikaanse kranten stonden er in die tijd bol van. Het blijft curieus, maar de uitroep van Prince zou dus heel goed ingegeven kunnen zijn door het nieuws. Vooral als blijkt dat de bombastische tonen die ingezet worden aan het eind van het concert afkomstig zijn van de soundtrack van Stanley Kubricks film '2001: A Space Odyssey'.

Bizar, maar het lijkt dat Prince het jaartal scandeerde als aankondiging van juist die klanken, de tonen van het nummer '2001: Also Sprach Zarathustra', een bewerking van een Strauss-compositie die in de film van Kubrick gebruikt wordt. Voor een telefoontje van de FBI hoeft de koninklijke popster dan ook niet te vrezen. Of is er toch meer aan de hand? Op de website waarop de FBI vijf miljoen dollar uitlooft voor tips die leiden tot de vangst van Bin Laden, staan ook verschillende bijnamen van de terrorist vermeld. Eén van die bijnamen is: Prince.

Woensdrecht waarschuwt voor aap in bos

De politie in Woensdrecht waarschuwt voor de aanwezigheid van een aap in het Moretusbos in Putte. Het dier zou op jacht naar voedsel agressief kunnen worden. De politie adviseert wandelaars die etenswaren bij zich hebben, dat naar de aap te gooien voor het dier er zelf op af komt.

De afgelopen dagen hebben vier wandelaars bij de politie gemeld een aap in het bos gezien te hebben. Het Moretusbos ligt deels op Nederlands en deels op Belgisch grondgebied. Het zou een dier betreffen van 75 tot 80 centimeter groot, met een donkerbruine vacht en een lange staart.

Het is onduidelijk waar het dier, vermoedelijk een baviaan of meerkat, vandaan komt. De aap is in het bos steeds gesignaleerd bij afvalbakken op parkeerplaatsen. De politie neemt aan dat het dier uitgehongerd is.

KLM voorziet ramp Europese luchtvaart

De KLM voorziet een ramp voor het bedrijf en de Europese concurrenten als er geen oplossing komt voor de herziene molestverzekering. "Er bestaat een kans dat we maandag en dinsdag aan de grond moeten blijven", meent zegsman Baas.

De maatschappijen beschikken nog maar tot maandag over de molestdekking. De verzekeraars stappen daarna over op een 'oorlogsdekking' met een maximale uitkering van een twintigste van het huidige bedrag. Ze zeggen niet het geld te hebben om standaard 1,5 mrd dollar te betalen na een vliegtuigongeluk.

De KLM, maar ook Sabena in België, hebben de zaak voorgelegd aan de regeringen.

Zie ook Vliegtuigen wereldwijd aan de grond

Tientallen NL'ers onder 6333 WTC vermisten

In New York worden nog enkele tientallen Nederlanders vermist na de aanslagen op het World Trade Center.

Dit hebben bronnen in Den Haag bevestigd. Om hoeveel vermisten het gaat, is onvermeld maar het aantal ligt onder de honderd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt berichten in buitenlandse media over 400 vermiste Nederlanders met klem tegen. Eerder is al gemeld dat er zeker drie Nederlanders zijn omgekomen.

Het totale aantal vermisten in New York is opgelopen naar 6333.Dat zijn er ruim 900 meer dan het aantal dat woensdag is genoemd. Vanuit het buitenland worden er steeds meer vermisten gemeld.

Militante islamitische groep dreigt MO

Een militante islamitische groepering heeft de Golfstaten gedreigd 'met een ijzeren vuist' te zullen toeslaan als zij de Verenigde Staten steunen bij aanvallen op Afghanistan. Dit meldde de tv-zender Al-Jazeera uit Qatar.

De satellietzender meldde een verklaring te hebben ontvangen van een tot dusver onbekende groepering, die zichzelf aanduidt als de 'eenheid voor het Arabische schiereiland van het Al-Qaeda islamitisch leger'. Het is niet duidelijk of de groep banden onderhoudt met de organisatie Al-Qaeda van de terrorist Osama bin Laden.

De groepering dreigt vooral Saudi-Arabië, de belangrijkste bondgenoot van de VS in het Golfgebied, met de 'hardste vorm van vergelding' als die de zijde van de VS kiest. Ook Amerikaanse belangen in Saudi-Arabië zullen dan een doelwit vormen.

Pinto wil wel met Fortuyn lijsttrekker worden

Confuse had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Professor David Pinto, bijzonder hoogleraar interculturele communicatie aan de Universiteit van Amsterdam, wil lijsttrekker worden van Leefbaar Nederland. Hij heeft zich aangeboden in een brief aan het partijbestuur. Het partijcongres kiest 25 november zijn lijsttrekker.

Pinto wil eventueel samen met Pim Fortuyn lijsttrekker worden. Fortuyn stelde zich eerder al kandidaat. Pinto, directeur van het Intercultureel Instituut, was eerder al lid van de PvdA, de VVD en van D66. In 1997 deed hij bovendien een - vergeefse - poging om op de kandidatenlijst van de VVD voor de Tweede-Kamerverkiezingen te komen. Later zegde Pinto zijn lidmaatschap van de VVD op naar aanleiding van uitlatingen van VVD-Kamerlid Kamp in een asielzoekersdebat in de Tweede Kamer.

'En Pim is homo'

Pinto zegt dat hij ook graag wil meedenken over het partijprogramma van Leefbaar Nederland. Een duo-lijsttrekkerschap met vriend Fortuyn ziet Pinto goed zitten. "Samen vertegenwoordigen wij alle denkbare minderheden. Ik ben jood, Marokkaan en Berber. En Pim is homo."

Zeker 10 doden bij explosie in Toulouse

In een petrochemische fabriek in een voorstad van de Zuid-Franse stad Toulouse heeft zich vrijdag een grote ontploffing voorgedaan. Volgens eerste berichten zijn er zeker tien tot vijftien doden en minstens tweehonderd gewonden gevallen. Twee industriële bouwwerken van elk zo'n honderd meter lang zijn volledig verwoest.

Ruiten zijn in de wijde omtrek van het industriële complex gesprongen. Een wolk ammoniakhoudende rook hangt boven de wijk Mirail en verplaatst zich naar het centrum. Talrijke gebouwen zijn ontruimd. De bewoners is gevraagd binnen te blijven met ramen en deuren dicht.

De politie heeft berichten tegengesproken dat de stad door meerdere explosies zou zijn getroffen. De ontploffing in de fabriekshallen van de firma AZF had rond 10.15 uur plaats. Over de oorzaak is nog niets bekend, maar het lijkt een bedrijfsongeluk te zijn.


Frank van Klaveren + TricTrac + Vleddertje + CaPS_ + DeepCore24 + bastiaan en ook _Administr8or_ meldden dit bericht via de newssubmit

Taliban weigert uitlevering Bin Laden

TricTrac had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Taliban, de heersers over Afghanistan, hebben opnieuw geweigerd de terrorist Osama bin Laden aan de VS uit te leveren. De Taliban-ambassadeur in Pakistan, mullah Zaeef, heeft dat het Afghaanse persbureau AIP, dat gevestigd is in Pakistan, verklaard.

"Uitlevering of zelfs uitzetting is een belediging voor de islam en de charia (islamitische wet)", zei mullah Zaeef. Hij zei dat het Taliban-standpunt niet is veranderd. Bin Laden kan wel zelf besluiten Afghanistan te verlaten.

Volgens de Pakistaanse krant News is Bin Laden al het land uit. News baseert zich op een aantal bronnen.

Schietpartij op Schiphol

Op de passage voor vertrekhal drie op luchthaven Schiphol heeft zich vrijdagochtend een schietpartij voorgedaan. Hierbij zijn twee gewonden gevallen. De Koninklijke Marechaussee heeft in totaal zes verdachten aangehouden. Onder hen bevonden zich de man en vrouw die met schotwonden naar het ziekenhuis zijn overgebracht.

Volgens de marechaussee had de schietpartij waarbij over en weer meerdere schoten zijn gelost, te maken met een vete in de drugssfeer. Enig verband met terrorisme of de aanslagen in de VS is er niet, aldus een woordvoerder. Over de identiteit van de verdachten wilde de marechaussee nog niets zeggen.

De marechaussee heeft de op- en afhaalstrook voor vertrekhal drie afgezet, de vertrekhal zelf niet. Het incident heeft vooralsnog geen gevolgen voor reizigers of het vliegverkeer, aldus de woordvoerder.

Automobilisten die reizigers willen wegbrengen, worden naar de aankomstpassage omgeleid. Van daaruit kunnen reizigers binnendoor naar de daarboven gelegen vertrekhal, zo laat de luchthaven weten.


Dit bericht werd gemeld door Mace + CaPS_ + IndemnitY + frenkb + okidokie alsmede TricTrac via de newssubmit

Michael Jackson negeerde vliegverbod

Terwijl de Amerikaanse regering direct na de aanvallen op New York alle vliegtoestellen aan de grond zette, werd Michael Jackson toch in een privé-jet naar Californië gevlogen.

De zanger was in New York voor de viering van zijn dertigjarig jubileum op 7 en 10 september. Hij was van plan nog een aantal dagen in de stad te blijven voor andere werkzaamheden toen de aanslagen roet in het eten gooiden, zo meldt Ilsemusic.

Aantal vermisten in New York blijft toenemen

Het aantal mensen dat na de aanslag op het World Trade Center in New York wordt vermist, is opgelopen naar 6333. Dat zijn er ruim 900 meer dan het aantal dat woensdag werd genoemd.

Tot dusver zijn 241 lichamen geborgen. Van hen zijn er 170 geidentificeerd. Volgens burgemeester Giuliani is de dramatische toename vooral te wijten aan het groeiend aantal meldingen uit het buitenland. Zo worden er alleen uit Groot-Brittannie al 200 tot 300 mensen vermist. De slachtoffers komen uit ruim 60 landen.

De vrees is dat een deel van de doden nooit zal worden teruggevonden als gevolg van de hoge temperaturen in het WTC.

Geld overmaken in Europa blijft duur

Banken blijven hoge vergoedingen vragen aan klanten die geld overmaken tussen Europese landen. Dat blijkt uit een studie in opdracht van de Europese Commissie, die donderdag gepubliceerd is. De studie vormt nieuwe munitie in de strijd met de banken om lagere tarieven.

Het kostte de onderzoekers van het Britse bureau Retail Banking Research gemiddeld 24,09 euro (52 gulden) om een bedrag over te maken. Dat is ongeveer net zoveel als bij onderzoeken in 1993 en 1994. Wel gaat het tegenwoordig gemiddeld een dag sneller. Nederland is overigens het op een na goedkoopste land voor internationale overschrijvingen.

Commissaris Bolkestein had eerder al een voorstel gedaan waarin het banken verboden wordt om voor internationale transacties meer te vragen dan voor nationale. Dat voorstel ontmoet veel kritiek van de banken.

15 miljard dollar voor VS luchtvaart

De Amerikaanse regering en leiders in het Congres zijn het eens over een steunpakket van 15 miljard dollar voor de luchtvaart in de VS. Het geld wordt beschikbaar gesteld omdat de maatschappijen door de aanslagen in financiële problemen zijn gekomen. Dit maakte Senator Thomas Daschle donderdag bekend.

Het gaat om 5 miljard dollar aan directe steun. Verder stelt de overheid 10 miljard dollar aan kredietgaranties beschikbaar. De luchtvaartmaatschappijen hebben het geld nodig om extra veiligheidsmaatregelen te nemen. Ook lopen ze veel geld mis door de verminderde vraag naar vliegtickets.

Vrijdag zal het Huis van Afgevaardigden over de betreffende wetsvoorstellen stemmen. De Senaat buigt zich er zo spoedig mogelijk over.

Internetwinkels slordig met regels

Internetwinkels nemen het niet zo nauw met de wet- en regelgeving voor de nieuwe manier van aankopen doen. Dit blijkt uit een internationaal onderzoek, zo meldt de Consumentenbond. De belangenorganisatie dringt bij het kabinet aan op scherper toezicht op internetwinkels.

Het onderzoek werd uitgevoerd door de wereldwijd overkoepelende organisatie van consumentenorganisaties Consumers International. Vanuit veertien verschillende landen zijn ruim vierhonderd bestellingen gedaan.

Een op de vijf sites geeft niet duidelijk aan hoeveel een product in totaal kost. Ook de informatie over de aankoopvoorwaarden voldoet niet aan de regels.

Maar het onderzoek leert ook dat consumenten nog steeds niet met vertrouwen kunnen kopen op internet, aldus de Consumentenbond. Zes procent van de bestelde artikelen werd bijvoorbeeld helemaal niet geleverd. In zes gevallen was er zelfs al voor betaald. Ook geld terugkrijgen als het artikel toch niet in de smaak valt, blijkt in veel gevallen een hachelijke zaak.

Naar aanleiding van deze en andere onderzoeksresultaten vindt de Consumentenbond dat minister Jorritsma (Economische Zaken) strenger moet toezien op de naleving van de wetten en regels voor internetwinkels. De overheid zou ook een voorlichtingscampagne moeten starten die consumenten wijst op hun rechten en plichten, aldus de belangenclub in een brief aan het kabinet.

Guy Ritchie is Madonna zat

Het huwelijk van zangeres Madonna en filmregisseur Guy Ritchie is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Sterker nog, Guy schijnt zijn echtgenote behoorlijk zat te worden, aldus het Britse showbizzpersbureau WENN vandaag.

Onlangs klaagde hij dat hij door het verwende gedrag van Madonna het afgelopen jaar tien jaar ouder is geworden. Guy zei dat hij zich af en toe flink voor zijn vrouw schaamt. Zo zou de popster tijdens een luxe diner tijdens haar tournee steen en been hebben geklaagd over de champagne die "naar urine smaakte" en over de kaviaar en kreeft die niet vers zouden zijn.

Volgens Guy krijgen wildvreemden het beste van haar te zien, terwijl hij juist alle ellende over zich heen krijgt.

Vliegtuigen wereldwijd aan de grond

morpheus, Scorpion en cosmicV meldden ons beide via de newssubmit dat de complete wereldluchtvloot met ingang van de nacht van komende maandag op dinsdag aan de grond blijft. Aanleiding vormen de internationale luchtvaartverzekeraars die hun huidige dekkingen voor zogeheten molestschade aan derden, bijvoorbeeld in geval van kaping of oorlog, hebben ingetrokken.

Afgelopen maandag kregen alle grote luchtvaartmaatschappijen ter wereld van hun verzekeraars te horen dat zij nog maar één week kunnen beschikken over de molestdekking op hun aansprakelijkheidspolis. In plaats daarvan komt een uitgeklede 'oorlogsdekking' waarbij de maximale uitkering is teruggebracht tot één twintigste van het huidige niveau.

De verzekeraars komen tot deze dramatische ingreep doordat zij als gevolg van de terroristische aanslagen van vorige week over onvoldoende middelen beschikken om nog meer molestschades aan gebouwen en publiek op de grond te kunnen betalen. Het verzekerde bedrag voor molestdekking bedraagt standaard $1,5 miljard (Hfl.3,6 mld) per vliegtuig. De luchtvaartverzekeraars verwachten dat zij voor de ramp van afgelopen week $6 miljard moeten uitkeren aan alle getroffenen.

Minder collegegeld bij werk in publieke sector

Rop2000 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil jongeren stimuleren een opleiding voor verpleging of onderwijs te volgen door verlaging of afschaffing van collegegelden. Een motie van die strekking is ondertekend door Kamerleden van alle andere partijen, behalve de VVD.

De publieke sector kampt al met personeelstekorten en het aantal studenten voor opleidingen die voorzien in die tekorten neemt af, aldus de indiener van de motie, D66-fractieleider De Graaf. Hij wil dat het kabinet stappen zet in deze richting.

De regeringspartijen dienden dit keer bij de algemene beschouwingen geen moties in, die leiden tot extra uitgaven volgend jaar. Mogelijk gebeurt dat later dit jaar alsnog, als meer zekerheid zal ontstaan over de economische situatie.

Winnaars jackpot schenken ton aan NY

Het korps Paraat van de brandweer in Alkmaar schenkt 100.000 gulden aan de slachtoffers van de terreuraanslagen op de Twin Towers in New York. De 14 brandweerlieden betalen het geld uit eigen zak: zij hebben dinsdag de jackpot van 10 miljoen gulden gewonnen van de Staatsloterij.

"We spelen al ruim tien jaar mee met tien loten per keer," zegt Theo Herberink, "maar meer dan een `eigen geldje' hebben we nog nooit gewonnen." Het liefst geven de brandweerlieden de ton aan de `nabestaanden van onze New Yorkse collega's, maar we weten niet of dat kan'. Korps Paraat hoopt dat de Staatsloterij, die het idee van de schenking opperde, het bedrag zal verdubbelen. Anne de Lange van de Staatsloterij: "We hebben via de tv-uitzending van de trekking al ruim 2,5 ton ingezameld voor de slachtoffers, dus er gaat nu 3,5 ton richting New York."

Actie tegen beveiligde cd's

Roel Bouman, hoofdredacteur van Musicfrom.nl, roept de lezers van zijn internetcolumn op tot actie tegen Sony Musics cd-kopieerbeveiliging Key2Audio. Musicfrom.nl is een website gericht op liefhebbers van Nederlandse popmuziek.
Bouman kwam tot zijn oproep na een poging tot het beluisteren van de cd Zinloos Genieten van NUHR via zijn computer. Deze poging strandde echter; er kwam geen geluid uit de boxen. Ook een discman bood geen soelaas. Bij nadere lezing van het cd-boekje trof hij een symbooltje aan (een verkeersbord met een computer erop en een streep daar doorheen) met het woord 'Key2Audio'. In een begeleidend schrijven van platenlabel Sony Music Local las hij: 'Let op: dit is de eerste cd die uitgerust is met het nieuwe Key2Audio beveiligingssysteem. Speel deze cd alleen via de gebruikelijke audioapparatuur af en niet via de computer. Kan mogelijke schade aanbrengen.'

'Waar haalt men de moed vandaan te bepalen dat ik (en velen met mij) die plaatjes verplicht in de 'normale' cd-speler moeten draaien?' schrijft Bouman onder andere in zijn column. De complete column is na te lezen op de website van musicfrom.nl

Granaat kleeft aan magneet bij McCain

Medewerkers van fritesfabrikant McCain in Lelystad zagen donderdagmiddag opeens een Engelse brisantgranaat aan een magneet boven de sorteermachine hangen. Het projectiel uit de Tweede Wereldoorlog lag tussen de aardappels en is waarschijnlijk met deze piepers uit de grond gehaald.

Medewerkers waarschuwden de politie en ontruimden de fabriekshal waar op dat moment vijf mensen werkten. Uit voorzorg werd ook de naastgelegen Steenstraat afgesloten.
De Explosieven Opruimingsdienst heeft het explosief even later tot ontploffing gebracht in een bos tegenover de fabriekshal. Daarna is de omgeving weer vrijgegeven.

Nandrolon vaak in voedingssupplementen

Wat al werd vermoed en op kleine schaal aangetoond, is opnieuw bevestigd. Opvallend veel voedingssupplementen die gewoon bij de drogist en apotheek over de toonbank gaan, bevatten nandrolon of een vergelijkbare stof die in urine hetzelfde afbraakproduct oplevert.

Patrick Schamasch, lid van de medische commissie van het Internationaal Olympisch Comité, onthulde in Londen een grootschalig onderzoek dat is gedaan door het erkende dopinglaboratorium in Keulen. Bijna veertig van de tot dusver onderzochte tweehonderd preparaten kunnen een sporter op een positieve test komen te staan. Edgar Davids, Frank de Boer en Troy Douglas hebben daar steeds op gewezen.

Schamasch vertelde dat de Duitse onderzoekers wereldwijd in totaal zeshonderd voedingssupplementen hebben gekocht, die allemaal zullen worden geanalyseerd. Dat tot dusver een kleine twintig procent "verontreinigd" bleek, geeft te denken.

Schamasch zei echter dat het IOC niet al in de nabije toekomst met een lijst goedgekeurde producten zal komen. "Daarvoor moeten we eerst goed overleggen met onze advocaten. Zo'n lijst zou wel eens een juridisch mijnenveld kunnen zijn. Het komt voor dat een bepaald merk in het ene land geen nandrolon bevat en in een ander wel."

BNN wil internetpresentator

BNN is op zoek naar een persoon die de internetsite van die omroep smoel kan geven. Op evenementen als de Megafestatie heeft BNN al diverse mensen 'gecast', maar een geschikte kandidaat zat er nog niet tussen.

Dat heeft vice-voorzitter van BNN, G. Timmer, donderdag laten weten tijdens de presentatie van het nieuwe tv-seizoen van BNN.

De omroep is al tevreden over de huidige bezoekcijfers van de BNN-site, maar denkt met een aparte internetpresentator nog meer belangstellenden te lokken. De persoon in kwestie zal vooralsnog niet op tv te zien zijn.

ChristenUnie wil BB op later tijdstip

De ChistenUnie vindt het onjuist dat de nieuwe editie van het televisieprogramma Big Brother vroeg in de avond wordt uitgezonden. De Tweede-Kamerleden Stellingwerf en Rouvoet vinden het programma zeker ongeschikt voor jonge kinderen.

De zogeheten realitysoap Big Brother III is veel explicieter dan eerdere afleveringen van het programma. Yorin, het vroegere Veronica, brengt om 19.00 uur scheldpartijen, blote borsten en weinig aan verbeelding overlatende seksscenes op het scherm.

In vragen aan minister Hermans van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen zeggen de Kamerleden het programma ongeschikt voor uitzending te vinden. Als het niet van de buis kan, dan moet worden aangegeven dat Big Brother minder geschikt is voor jonge kijkers en uitsluitend na 22.00 worden uitgezonden, vinden zij.

TV-Show tegen terrorisme live op tv

De Amerikaanse tv-show tegen terrorisme 'America: A Tribute to Heroes' is in de nacht van vrijdag op zaterdag rechtstreeks te zien op Nederland 2. De gezamenlijke uitzending van BNN, EO en TROS begint om ongeveer 3 uur en duurt twee uur.

Ook SBS6 en Canal+ zenden de show rechtstreeks uit. Het abonneestation Canal+ brengt het programma ongecodeerd, dus gratis, op de buis.

Volgens de organisatoren hebben nog nooit zoveel supersterren (acteurs en musici) hun medewerking aan een tv-show toegezegd. Aan het evenement doen onder anderen mee: Julia Roberts, Cameron Diaz, Tom Cruise, Will Smith, Tom Hanks, Jim Carrey en Robert de Niro. Onder de talrijke deelnemende musici zijn Bruce Springsteen, Bon Jovi, Stevie Wonder, Neil Young, Paul Simon en Alicia Keys.

Alle supersterren doen belangeloos mee. De opbrengst van het programma, dat in heel de Verenigde Staten wordt uitgezonden, is bestemd voor de nabestaanden van de slachtoffers van de aanslagen in New York en Washington. Het is de eerste keer in de Amerikaanse geschiedenis dat de tv-stations op zo'n schaal samenwerken.

Zaterdagavond is op Nederland 2 om 20.30 uur een 60 minuten durende samenvatting van het programma te zien. SBS en Canal+ herhalen de uitzending zaterdag overdag.

Zoetwaterschildpadden ernstig bedreigd

De toenemende vraag naar het vlees van Zoetwaterschildpadden in het Verre Oosten bedreigd verschillende soorten met uitsterven.

Dat zeggen Amerikaanse geleerden en de Turtle Survival Alliance. Die willen meer plaatsen klaarmaken waar ze geredde schildpadden kunnen opvangen in afwachting van hun vrijlating in de natuur.

Vanuit Zuid-Oost-Azië worden enorme hoeveelheden zoetwaterschildpadden verscheept naar vooral China, waar het vlees als een delicatesse geldt. Sinds 1996 is het aantal met uitsterven bedreigde soorten verdubbeld. Één soort is al uitgestorven.

Toespraak Bush: Osama meteen uitleveren

De Amerikaanse president Bush heeft in zijn toespraak tot het Congres het Talibanregime in Afghanistan opgeroepen alle leiders van de terreurgroep Al-Qaida van Osama bin Laden onmiddellijk uit te leveren. Hij eist verder dat de Taliban alle trainingskampen van de terreurbeweging sluiten.

De president maakte duidelijk dat al het bewijsmateriaal in het onderzoek naar de aanslagen van vorige week naar Al-Qaida leidt. Bush vroeg het Amerikaanse volk zich voor te bereiden op een campagne tegen terrorisme die lang kan duren.

Géén misverstand mogelijk: ''Geen onderhandelingen''

De president liet er geen misverstand over bestaan dat over de Amerikaanse eisen niet valt te onderhandelen. "De Taliban moeten onmiddellijk handelen. Ze zullen de terroristen overdragen, en anders ondergaan ze hetzelfde lot als de terroristen", aldus Bush. Hij vroeg het Amerikaanse leger klaar te staan voor het geval de Taliban de Amerikaanse eisen naast zich neerleggen.

De toespraak van de president duurde een kleine drie kwartier en werd regelmatig onderbroken door applaus. Bush beloofde de Amerikanen dat gerechtigheid zal geschieden.

Aanslag: Sporen naar Irak steeds sterker

De aanwijzingen van betrokkenheid door de Iraakse dictator Saddam Hoessein bij de zelfmoordaanslagen in New York en Washington nemen toe. Het gezaghebbende militaire tijdschrift Jane's meldde dat de Iraakse leider Saddam Hoessein de zelfmoordaanslagen van vorige week in New York en Washington heeft gefinancierd.

Jane's kreeg deze informatie van de Israëlische militaire inlichtingendienst. Eerder bracht de Amerikaanse CIA naar buiten dat één van de zelfmoordpiloten eerder dit jaar in Europa samenkwam met leden van de Iraakse geheime dienst. Volgens de Israëlische inlichtingendienst pendelden Iraakse geheime agenten de afgelopen twee jaar tussen Bagdad en Afghanistan, de schuilplaats van Bin Laden. ''De Irakezen die al vele jaren kleinere groepen financieren om hun vuile werk op te knappen, ontdekten snel de voordelen van samenwerking met Ibn Ladens Al-Qaeda'', vermeldt de internetsite van Jane's Foreign Report.

De Israëlische zegslieden maken melding van een arrestatie, bijna een jaar geleden, van een medewerker van de Iraakse geheime dienst door de Pakistaanse autoriteiten. De Iraakse mannen zouden in Afghanistan contact hebben gehad met de Egyptenaar Ayman al-Zawahri. Hij is de rechterhand van Bin Laden en volgens de Israëliërs het brein achter de aanslagen van vorige week.

Bush: De Islam is niet de vijand

President Bush heeft in een toespraak voor het Amerikaanse Congres de Taliban in Afghanistan opgeroepen de extremisten in het land uit te leveren.

Als de Taliban dit niet doen,zullen ze de gevolgen merken. Hij waarschuwde ook andere landen die niet met de VS willen strijden tegen het terrorisme.

Bush zei dat hij de strijdkrachten heeft opgeroepen zich gereed te houden voor militaire acties. Hij kondigde aan dat het een lange campagne zal worden. De aanslagen van vorige week noemde hij misdaden die niets met geloof te maken hebben. Bush onderstreepte nogmaals dat de islam niet de vijand is.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.