Geen ontslag voor tongzoenende vuilnisman

Tongzoenen achterop de vuilniswagen, het hoort niet maar is ook geen reden voor ontslag. Dat heeft de rechtbank in Leeuwarden onlangs bepaald. Een vuilnisman uit de Friese gemeente Skarsterlân werd vanwege het tongzoenen met een vrouwelijke collega én omdat hij mannelijke collega's enkele keren had bedreigd en geslagen, op straat gezet. Die straf is te zwaar, zo oordeelde de rechtbank.

Burgemeester en wethouders verwijten de man plichtsverzuim. De rechtbank doet dat ook. Immers, een goed ambtenaar dient het gebruik van fysiek geweld achterwege te laten, ook in een werksituatie waarin men gewend is wat ruwer met elkaar om te gaan. Ook het tongzoenen getuigt van onprofessioneel gedrag, aldus de president van de rechtbank.

sexrelatie met vuilnisman en echtgenote

De ernst van de gedragingen rechtvaardigt volgens de president echter niet de zwaarst mogelijke straf van ontslag. Het schopincident heeft niet tot lichamelijk letsel geleid. De president vindt verder dat de gemeente onvoldoende heeft aangetoond dat het tongzoenen tegen de wil van de betrokken collega heeft plaatsgevonden. De vrouwelijke collega onderhield in die tijd namelijk een seksuele relatie met de vuilnisman en zijn echtgenote.

De rechter laat in zijn oordeel meewegen dat burgemeester en wethouders niets hebben gedaan om de cultuur bij de dienst reiniging en milieu te verbeteren. Ook speelt mee dat de betrokkene met trieste privé-omstandigheden te kampen had. In september vorig jaar kwam zijn zoon om het leven bij een ongeval.