Kok stopt als PvdA-leider

Wim Kok legt het leiderschap van de PvdA neer. Dit werd dindagavond bekend na het kabinetsberaad en is woensdag bevestigd door bronnen binnen de PvdA. Woensdagavond om 18.30 uur zal hij officieel meedelen dat hij stopt.

Kok heeft steeds gezegd dat hij zijn besluit eind augustus zou bekendmaken. Na een overleg van PvdA-bewindslieden in het Catshuis werden volgens de NOS de geruchten bevestigd die al maanden de ronde deden.

De bijeenkomst in het Catshuis was een gewoon gepland overleg, maar Kok had eerder beloofd de ministers van zijn eigen partij in te lichten over wat hij in de toekomst zou gaan doen.

Het is zeer waarschijnlijk dat fractieleider Melkert de nieuwe politieke leider van de PvdA gaat worden. Melkert lag onder vuur vanwege zijn rol in de kwestie met de ESF-subsidie . Het maandag uitgekomen rapport Koning pleit hem daarvoor grotendeels vrij.

Het is nog niet bekend of Kok zich beschikbaar houdt voor andere functies, bijvoorbeeld in Europa. Enkele jaren geleden was Kok al gevraagd zitting te nemen in de Europese Commissie. Destijds weigerde hij wegens verplichtingen in het Nederlandse paarse kabinet. Volgens de NOS is het nu wel zeker dat Nederland straks na de verkiezingen onder ander politiek gesternte verder gaat.