Verlies UPC loopt op: 563 miljoen euro

Het zit UPC niet bepaald mee. Dinsag wist WebWereld te melden dat het verliest van de kabelaar is opgelopen tot over een half miljard euro, omgerekend zo'n 1,2 miljard gulden.

Het verlies over het tweede kwartaal is exclusief een last die het kabelconcern nam voor een strategiewijziging bij Priority Telecom, de telefonietak van het bedrijf. UPC heeft besloten te stoppen met de internationale dienst Cignal. Hiervoor heeft het bedrijf een last genomen van 300 miljoen euro, wat het totale nettoverlies op 863 miljoen euro brengt. In dezelfde periode vorig jaar bedroeg het verlies 368 miljoen euro, in het voorgaande kwartaal 556 miljoen euro.

Het bedrijfsresultaat voor rente, afschrijvingen en belasting kwam uit op 54 miljoen euro negatief (f 119 miljoen). Dat was in dezelfde periode van vorig jaar nog 78 miljoen euro.

De omzet van het bedrijf wist wel een stijging te maken. Deze bedraagt 50%. UPC verwacht over geheel 2001 een omzet van 1,4 tot 1,5 miljard euro te behalen, tegen 1 miljard euro vorig jaar. Het aantal huishoudens dat diensten van UPC afneemt nam met 20 procent toe van 7,16 tot 8,57 miljoen.

Hoewel UPC gebukt blijft gaan onder een zware schuldenlast, is er voorlopig nog flink geld in kas, in totaal f 1,1 miljard euro. Verder kan het concern voor nog eens 1,3 miljard euro een beroep op de banken doen. De nettoschulden van UPC beliepen eind juni 7 miljard euro. Dat is exclusief een converteerbare lening van een miljard euro.