Journaliste Jeanne Roos overleden

De journaliste en oud-televisieomroepster Jeanne Roos is in de nacht van vrijdag op zaterdag overleden. 'De peetmoeder van de journalistiek' is 84 jaar geworden, zo meldde het NOS-journaal zondagmiddag. Roos werkte ook als regisseur en speelde in de cabaretgroep Inktvis van het Parool, samen met haar vriendin Annie M.G. Schmidt.

Roos maakte in de jaren zestig en zeventig maakte naam met een persoonlijk getinte human interest-pagina, de Roospagina. Ze werkte onder andere samen met journaliste Marte Röling. "Ze was een fantastische vrouw. Gevoelig, betrouwbaar en no-nonsense. Als journaliste was ze altijd vernieuwens bezig" aldus Röling. Voor de toenmalige NTS werkte Roos ook als de eerste omroepster.

Voor Pauline Broekema, verslaggeefster van het NOS-journaal, was Jeanne Roos een voorbeeld. Zo vertelde ze twee maanden geleden in een interview in Het Parool: "Als tiener was ik verslingerd aan de Roospagina. Jeanne schreef zó prachtig. Ze was echt mijn heldin. Toen moet het idee zijn ontstaan ook journaliste te worden", aldus Broekema.

"Pas veel later, toen ik een item maakte over het overlijden van Annie M.G. Schmidt, heb ik haar ontmoet. Ze was precies zoals ik me had voorgesteld. Ze had nog maar net van de dood van Annie gehoord, maar wist haar vriendin in een paar krachtige zinnen neer te zetten. Vooral haar verhaal over Annies tasje is me bijgebleven. Volgens Jeanne Roos had zich onderin een complete humuslaag gevormd bestaande uit paperclips, briefjes en sigaretten. Ik moet er vaak aan denken als ik de kamer van mijn dochter opruim. Ook daar dreigt regelmatig humusvorming."