FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 2 juli 2001

Boeren vinden weinig steun

De wegblokkades van vandaag door veehandelaren en boeren hebben meer verontwaardiging dan steun voor de sector opgeleverd. De blokkades leidden tot extra files van zo'n 100 kilometer.

De ministers Brinkhorst (Landbouw) en De Vries (Binnenlandse Zaken) keurden de acties van de boeren af. VVD-woordvoerder Nicolai wil van de laatste weten waarom de politie niet ingreep toen de boeren de snelwegen blokkeerden.

Brinkhorst weigerde een petitie van de actievoerders aan te nemen waarin ze de openstelling van de veemarkten bepleitten. Een fractiemedewerker van de SGP nam de petitie tenslotte wel aan.

Rechtszaak Milosevic op internet te volgen

De berechting van ex-president Milosevic van Servië, later Joegoslavië, zal in audio te volgen zijn op het internet. Via XS4all kan meegeluisterd worden met de rechtszaak.

Er is een vertraging van een half uur om het gerechtshof tijd te geven om namen van beschermde getuigen te schrappen. Het proces begint morgen, met de voorgeleiding.

De uitzendingen worden door Radio Free Europe in Praag overgenomen en per satelliet doorgegeven aan een netwerk van aangesloten radiostations, waardoor het proces ook gevolgd kan worden in Banja Luka, Sarajevo, Skopje en Belgrado.

Meer info vind je in dit persbericht.

Radio 1 en 4 verzekerd van goede dekking

De publieke radiostations Radio 1 en 4 zullen na de herverdeling van zenderruimte voor publieke en commerciële radiostations in het hele land goed te ontvangen blijven.

Dat is de uitkomst van overleg maandag tussen de NOS, het ministerie van Verkeer en Waterstaat, zendermaatschappij Nozema en Broadcast Partners, dat uitzendingen van commerciële stations doorgeeft.

De NOS zegde vorige week medewerking aan de herverdeling van de frequentieruimte op, omdat niet gegarandeerd zou zijn dat de publieke FM-stations landelijke dekking behouden. Dat is tegen de afspraken, volgens de NOS. Na de herschikking zouden 2,2 miljoen luisteraars in de Randstad verstoken zijn van Radio 1 en 700.000 mensen in het oosten zouden Radio 4 moeten missen. Verkeer en Waterstaat heeft dat steeds bestreden.

De partijen hebben overeenstemming bereikt over een rekenmethode die moet uitwijzen hoe het na de herschikking is gesteld met de kwaliteit van de ontvangst en de dekking van de publieke zenders over heel Nederland. Als er een gat wordt geconstateerd, zal dat nog voor die herschikking een feit is worden gerepareerd, zo heeft het ministerie toezegd.

Binnen een paar weken zal daarover duidelijkheid zijn.

Juliana heeft geen Alzheimer

Redman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Prinses Juliana lijdt volgens haar artsen aan een ernstige vorm van geheugenverlies, die vaker voorkomt bij mensen op hoge leeftijd. Deze is echter niet te classificeren als de ziekte van Alzheimer.

Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst maandag in een speciaal communiqué naar buiten gebracht. "Naar aanleiding van recente uitspraken van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard in enkele interviews over de gezondheidstoestand van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Juliana is door sommigen geheel ten onrechte de conclusie getrokken als zou de prinses lijden aan de ziekte van Alzheimer", zo liet de dienst weten.

De prins zei vorige week onder meer dat het geheugen van Juliana 'eigenlijk nul' is. De Alzheimerstichting bepleitte begin juni meer openheid over het geheugenverlies van de voormalige koningin, tot dan toe een publiek geheim.

Bikini's onthullen persoonlijkheid

Redman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Volgens een Duits onderzoek onthult een bikini de persoonlijkheid van een vrouw. Zo zouden de kleur, stijl en het patroon van het miniscule kledingstuk onbewust signalen afgeven.

Zo zijn, volgens de onderzoekers, vrouwen in blauwe bikini's vaak muurbloempjes, maar zouden diegenen die donkerblauw dragen vaak aan een depressie lijden. Verder houden rode bikini-dragers van uitdaging, roze-dragers zijn vrouwen die zichzelf vermaken en 'groene'-vrouwen hebben een natuurlijke charme. Dames die bikini's dragen met tekenfilmfiguurtjes zouden makkelijk aanspreekbaar zijn.

Levenslang voor moord op presentatrice

Een rechtbank in Londen heeft de 41-jarige Barry George maandag tot levenslang veroordeeld voor de moord op de Britse televisiepresentatrice Jill Dando. Kort daarvoor had een jury hem met tien tegen een stem na vijf dagen van beraadslagingen schuldig bevonden.
De 37-jarige Dando, die de Britse versie van Opsporing Verzocht presenteerde, werd in april 1999 voor haar huis in de Londense wijk Fulham om het leven gebracht. Zij was van dichtbij door het hoofd geschoten.

De werkloze George heeft altijd ontkend dat hij de vrouw had vermoord. Hij werd opgepakt na een van de grootste opsporingsoperaties van de Britse politie. De rechter noemde hem in zijn uitspraak ,,onvoorspelbaar en gevaarlijk''.

Industrie ziet niets in afvalplan Pronk

Volgens de afvalverwerkingsbedrijven loopt minister Pronk te hard van stapel met zijn afvalbeheersplan, dat woensdag in de Tweede Kamer wordt besproken. Pronk wil alleen nog de bouw van duurzame afvalovens toestaan, waarin energierijk afval moet worden verbrand.
Volgens de bedrijven is echter nog lang niet bewezen dat het rendement van die installaties beter is dan de bestaande ovens. Pronk wil dat bestaande afvalovens het energierijke afval selecteren. Dat kan dan als brandstof kan worden gebruikt in elektriciteitscentrales, cementovens en de nieuwe afvalovens.

De Afvalfederatie meent echter dat de bestaande installaties op de meest efficiënte manier energie uit afval opwekken.

Video-auto's pakken 300 TT-bezoekers

Ongeveer driehonderd bezoekers van de TT in Assen zijn afgelopen weekeinde op de snelweg bekeurd voor roekeloos rijgedrag. Zij werden allemaal gesnapt door onopvallende surveillance-auto's die waren uitgerust met een videocamera.
De verkeerspolitie van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) maakte maandag bekend dat ze 450 bekeuringen uitschreef met een totaal boetebedrag van ruim 100.000 gulden. Het was de eerste keer dat de KLPD de speciale surveillancewagens met video gericht inzette rond een groot publieksevenement.

Drie dagen achtereen (vrijdag, zaterdag en zondag) achtervolgde de politie TT-bezoekers die de snelwegen naar Assen als racecircuit gebruikten. ,,We hebben het over overtredingen als dertig tot veertig kilometer te hard rijden, over de vluchtstrook rijden, kleven, onnodig links rijden en onjuist inhalen'', aldus een woordvoerder.

De KLPD haalde 230 overtreders achter het stuur vandaan om ze naar de opgenomen beelden te laten kijken. ,,Veel mensen schrikken toch als ze zelf zien hoe gevaarljk hun rijgedrag kan zijn.'' Volgens de KLPD is de controle met de videowagens ,,zinvol'' geweest en zal ze de auto's vaker gaan inzetten bij grote publieksevenementen.

Naar de Love Parade met een lovetrain

Dance- en technoliefhebbers in Nederland die 21 juli de Love Parade in Berlijn willen meemaken, kunnen een bijzonder arrangement boeken op de Lovetrain. De Nederlandse zusterorganisatie van de Love Parade, de FFWD Heineken Dance Parade, stuurt vrijdagavond 20 juli zeven treinstellen richting Berlijn. De trein vertrekt om 23.00 uur van Rotterdam-Centraal.

De Trein van de Liefde arriveert de volgende ochtend om zeven uur in de Duitse hoofdstad. Aan boord zal een ruimte zijn ingericht als bar en dancehall, waar top-dj's als Michel de Hey, Marcella, Jani, Mausse en Marnix achter de draaitafels plaatsnemen. Zondagochtend om 05.00 uur is de terugreis gepland.

De Love Parade in Berlijn staat bekend als het grootste dance- en technofestijn van Europa en trekt jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers. Rotterdam kent sinds 1997 een kleine uitvoering. De vijfde FFWD Heineken Dance Parade wordt zaterdag 11 augustus gehouden.

Die dag begint om 11.00 uur de warming up, waarna van 12.00 tot 16.00 uur de danskaravaan van veertig opleggers door de Rotterdamse binnenstad trekt. Aansluitend is er tot 23.00 uur een gratis afterparty op de Lloydpier bij de Schiehaven. De toonaangevende techno-dj's zullen die dag hun mixen laten horen.

Leefbaar Nederland wil geen opiniepeiling

Leefbaar Nederland wil nu nog niet worden opgenomen in de opiniepeilingen voor de Tweede-Kamerverkiezingen. Voorzitter Nagel vreest dat in die peilingen een terugval van het verwachte aantal kiezers te zien zal zijn.

Nagel is hier bang voor omdat Leefbaar Nederland de komende maanden veel minder in de publiciteit is dan de politieke partijen die al in de Tweede Kamer zitten. Leefbaar Nederland heeft de onderzoeksbureaus Nipo en Interview gevraagd het percentage kiezers dat op Leefbaar Nederland wil stemmen, niet apart te meten. De onderzoeksbureaus hebben het verzoek van de partij nog niet ontvangen, maar zeggen nu al dat ze Leefbaar Nederland bij de peilingen blijven noemen.

De nieuwe politieke partij ziet liever dat de bureaus daar pas een paar maanden voor de verkiezingen (15 mei 2002) mee beginnen, omdat dan de campagnes zijn begonnen en ook Leefbaar Nederland wellicht meer in de publiciteit komt.

,,Het is hoogstongebruikelijk dat partijen die nog niet in de Kamer zitten al zo lang van tevoren worden gepeild'', aldus Nagel. ,,Wij komen de komende tijd alleen maar in de publiciteit met onze lijsttrekker en ons verkiezingsprogramma, dit in tegenstelling tot partijen in de Tweede Kamer. Dus hebben wij gezegd: U deelt ons al in de competitiestand in terwijl wij niet aan de competitiewedstrijden deelnemen. Dat willen wij niet.''

Weinig begrip

R. Frerichs van het Nipo is verbaasd over het verzoek van Leefbaar Nederland. ,,Het is wel bijzonder flauw van een partij dat ze niet in de peilingen wil worden opgenomen terwijl ze zelf zegt dat ze op tien zetels denkt uit te komen. Leefbaar Nederland zit nu op drie zetels en dat zonder lijsttrekker en een programma. Dat is geen slechte score dus ik zie niet in waar ze zich druk over maken.''

Ook M. Sodderland van Interview geeft aan te willen doorgaan met het opnemen van Leefbaar Nederland in de peilingen. ,,De partij heeft een solide basis van mensen die erop willen stemmen. Als dat zo blijft gaan wij hier dus gewoon mee door.''

Oud USA minister adviseert Milosevic

De voormalige Amerikaanse minister van Justitie Ramsey Clark heeft de advocaten van Milosevic geadviseerd over de verdediging van de oud-president voor het VN-tribunaal in Den Haag. Dat heeft Clark maandag in Belgrado bekendgemaakt.

Clark, die minister was onder president Carter (1977-1981), heeft naar eigen zeggen de verdediging van de voormalige Joegoslavische president aangeraden de nadruk te leggen op de NAVO-bombardementen van 1999. De oud-minister wil zich voegen bij het verdedigingsteam van Milosevic.

"Ik zou heel graag willen helpen, maar het is aan Milosevic om te beslissen over de samenstelling van zijn verdediging, aldus Clark. De voormalige minister is sinds vorige week in Joegoslavië.
Clark is een omstreden figuur. Tijdens de NAVO-bombardementen op Joegoslavië in 1999 ging hij twee keer naar Joegoslavië, uit solidariteit met Milosevic. Hij verdedigde Radovan Karadzic, volgens het Joegoslavië Tribunaal in Den Haag een oorlogsmisdadiger, bij een zaak tegen hem in New York.

Clark is onder meer voorzitter van het internationaal actiecentrum IAC, een linkse Amerikaanse antioorlogsorganisatie met trotskistische banden.

Radio 1 wordt woensdag Radio Monique

Radio 1 brengt woensdag een illegale radiozender in de lucht. Het is een protest tegen het plan van staatssecretaris Monique de Vries voor herverdeling van de radiofrequenties.

Radio 1 vreest dat delen van het land de zender niet kunnen ontvangen als het plan doorgaat.De illegale zender, Radio Monique, blijft in de lucht tot het eind van het Kamerdebat over de frequenties, woensdag.
Elk uur zal 'Monique' inbreken op de 'moederzender' Radio 1. CDA, D66 en PvdA werken aan een alternatief plan, maar dit lijkt vooral op de bescherming van de commerciele radiozenders gericht.

Protest tegen de actie

De Velsense commerciële zender Radio Monique heeft met grote verbazing gereageerd op de naamskeuze en overweegt protest aan te tekenen. Deze zender is opgebouwd uit de restanten van de voormalige zeezender Radio Monique, die midden jaren 80 een paar jaar vanaf de noordzee uitzond.

Dronken Fun Lovin Criminal-zanger ramt auto

Fun LOvin Criminal had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Drinken, blowen en rijden gaan niet samen ! Dat mocht Huey, de zanger van de Amerikaanse band dit weekend in Werchter aan den lijve ondervinden.

De groep bouwde na hun optreden tijdens Rock Werchter een feestje. Ze lieten een stel reuzenpizza's aanrukken die ze smakelijk opaten samen met de leden van Wheatus en Ash. Daarna moesten enkele flessen tequila en een aantal joints eraan geloven. FLC-zanger Huey kon even later de verleiding niet weerstaan om met een golfkarretje, dat in het artiestendorp geparkeerd stond, een ritje te gaan maken. Na amper enkele honderden meters knalde huey in volle vaart tegen een wagen van de Belgische openbare omroep, VRT, die in het artiesten-dorp geparkeerd stond. De Fun Lovin Criminals-zanger kwam er zonder kleerscheuren vanaf. De wagen van de VRT raakte echter flink beschadigd...

Katten jagen studenten weg

Zes Duitse studenten die vrijdag twee katten uit het dierenasiel ophaalden om hun een nieuw thuis te geven, hebben al snel spijt gekregen van hun diervriendelijkheid. Zondagavond werden de twee bijtende en krabbende katten zo agressief dat de studenten hun toevlucht zochten in de keuken, de deur barricadeerden en vanaf het raam om hulp riepen.

Brandweerlieden met beschermende kleding slaagden er uiteindelijk in de twee katten te vangen en naar het dierenasiel terug te brengen. Twee studenten, 32 en 35 jaar oud, moesten voor behandeling naar het ziekenhuis.

Man betrapt op verdwijntruc nummerbord

Een 39-jarige automobilist uit Heerde dacht de politie te slim af te zijn met zijn kentekenplaatverdwijntruc. De man reed zonder nummerplaat, maar toen hij moest stoppen kwam er opeens een nummerplaat tevoorschijn en was hij er gloeiend bij.

De man had een systeem bedacht, waarbij het kenteken wegdraaide door een systeem met rollagers. Het Korps Landelijke Politiediensten had deze truc nog nooit eerder gezien.

Met dank aan Tomfan voor de tip!

Ook Scully verlaat The X-Files.

Migi had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Na het vertrek van David Duchovny, heeft ook Gillian Anderson aangegeven The X-Files te willen verlaten.
Anderson, die al sinds 1993 de rol van FBI-agent Dana Scully vertolkt, zegt dat ze na het nieuwe seizoen niet meer te zien is in de populaire science fictionserie.

Volgend jaar zal de 32-jarige actrice op de planken staan in Londen, het voorbeeld van vele acteurs volgend. Hiermee wil ze voorkomen dat iedereen haar zal blijven herinneren als Scully.

Arrestaties op Iraans 'pervers' feestje

bolkje en swansje hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Iraanse politie heeft vijftig mensen gearresteerd op een ,,pervers'' feestje in Teheran. Onder hen zijn ook een Brit en een Fransman, zo meldde de Iraanse staatskrant maandag. Op het feest dansten jongens en meisjes met elkaar, en dat is in Iran verboden.
De feestgangers, tussen de 17 en 25 jaar, vierden de verjaardag van een jong familielid, hoewel de datum van het feest niet samenviel met de eigenlijke geboortedag, aldus de krant. Bovendien waren de gasten ,,halfnaakt'' en droegen de vrouwen niet de juiste islamitische kledij.

Ook strafbaar is het feit dat sommigen dansten met niet-familieleden. Op dergelijke overtredingen staan geldboetes of zweepslagen.

Enschede koopt vuurwerkbedrijf uit

Schum1 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vuurwerkbedrijf Haarman gaat weg uit Enschede. De gemeente koopt het bedrijf uit voor 5,5 miljoen gulden. Het gaat om sluiting van een vuurwerkopslagplaats met een capaciteit van 350.000 kilo aan de Winterweg en een verkooppunt aan de Lipperkerkstraat.

Volgens eigenaar K. Haarman heeft zijn bedrijf op dit moment nog voldoende opslagcapaciteit buiten Enschede (1 miljoen kilo). ,,We sluiten echter niet uit dat we op zoek gaan naar extra capaciteit.''

Het vertrek van Haarman betekent ook dat de bouw van achthonderd woningen, die anders te dicht bij de opslagplaats zouden komen te staan, kan doorgaan.

Eerder dit jaar kocht de gemeente Enschede voor ongeveer 3 miljoen gulden al het bedrijf Allround Special Effects uit. Met het vertrek van Haarman is Enschede vrij van bedrijven die professioneel vuurwerk opslaan.

Premier Australië wil Eminem weigeren

Het debat over het al dan niet toelaten van de Amerikaanse rapper Eminem in Australië breidt zich steeds verder uit. Eminem heeft nog steeds geen visum aangevraagd, hoewel er al kaartjes verkocht worden voor optredens op 26 en 27 juli in Sydney en Melbourne.

De roep om hem een visum te weigeren, wordt steeds luider. Premier John Howard heeft zich nu ook in de discussie gemengd. Op de nieuwszender Channel Nine zei de premier dat hij de teksten van Eminem 'ziek' vindt en 'vernederend voor vrouwen'. ,,Ik vind dat er veel te veel tot geweld wordt aangezet'', zei hij. Howard wil de beslissing over een visumaanvraag overlaten aan minister voor Immigratie Philip Ruddock.

Een parlementslid voor de staat Queensland, Peter Slipper, heeft de actie tegen Eminem aangezwengeld. Slipper, lid van Howards Liberal Party, vindt Eminem 'geestelijk ziek omdat hij teksten schrijft over de verkrachting van zijn moeder of de moord op zijn zwangere vriendin'. ,,Wij vinden dat iemand hem moet opsluiten en dan de sleutel moet weggooien.''

Ontploffing in gasflessenfabriek Eindhoven

Maandagochtend hebben zich op een industrieterrein in Eindhoven een of meerdere grote ontploffingen voorgedaan gevolgd door een brand. Volgens de politie gaat het om het gasflessenfabriek Hoek-Loos aan de Kanaaldijk-Noord in Eindhoven. Getuigen zagen eerst een gele wolk, gevolgd door een zwarte.

Volgens de eerste berichten zijn er zeven lichtgewonden gevallen. Het gaat hier om allen werknemers van het bedrijf. Na behandeling zijn de gewonden weer allen huiswaarts gekeerd.

Uit angst voor ontploffingsgevaar blust de brandweer de brand, die inmiddels onder controle is, van buiten naar binnen.

Door de explosies is bij verschillende bedrijven in de omgeving glas- en gevelschade ontstaan. De politie heeft deze bedrijven inmiddels uit zekerheid ontruimd. Ook een school in de buurt is ontruimd. Slachtoffers worden opgevangen is sporthal Haagdijk, alwaar professionele hulp wordt verleend.

Hoek-Loos is leverancier van industriele en medische gassen.

De brand ontstond bij het vulstation. Daar ontplofte een tank met lachgas. Door de kracht van die explosie werd een tankwagen weggeblazen. De tankwagen veroorzaakte vervolgens brand in een nabijgelegen gebouw. Door de brand ontplofte nog een aantal kleinere gasflessen.


Ge-update om 12.24

Bedankt ook GRiM voor het melden. Zie ook FOK!forum voor meer info.

Centric neemt KSI over

ICT-dienstverlener Centric Holding wil branchegenoot KSI inlijven en die vervolgens laten samensmelten met zijn werkmaatschappij Multihouse. De onderneming maakte maandag bekend een bod te hebben gedaan op alle aandelen.
Enkele grootaandeelhouders van KSI, die goed zijn voor 55 procent van de aandelen, zijn inmiddels akkoord met het bod. Dat was een van de voorwaarden voor het slagen van het bod. Centric gebruikt zijn meerderheidsbelang van 90,6 procent in het eveneens beursgenoteerde Multihouse om de overname te financieren. Voor elk aandeel KSI biedt Centric 30 eurocent en 0,6 aandeel Multihouse. Dit betekent een premie van 15 procent op de koers van de afgelopen dertig dagen.

Na de overname verdwijnt de notering van KSI van de Amsterdamse effectenbeurs. De nieuwe onderneming gaat verder onder de naam Centric KSI Holding. Bij KSI werken 700 mensen. De jaaromzet bedraagt f 108 miljoen. Centric heeft 2500 medewerkers in dienst.

Nieuw bezoekersrecord Juni

Daar gaan we weer
Na het record aantal pageviews van de maand mei (5.2Miljoen) is er in Juni weer dik over dat record heengegaan, en dat is best bijzonder te noemen gezien de redelijke hoeveelheid downtime die we hadden in verband met de verhuizing. Verder duurde Juni ook nog eens een dag korter dan mei.

Hieronder een overzichtje op dagbasis van de views op het forum en de frontpage.

datumForumFrontpageTotaal
vr 01-06172.20157.979230.180
za 02-06120.77532.776153.551
zo 03-06131.47036.610168.080
ma 04-06144.40737.357181.764
di 05-06180.62651.702232.328
wo 06-06175.30248.408223.710
do 07-06179.62058.355237.975
vr 08-06163.82747.396211.223
za 09-06148.72032.693181.413
zo 10-06148.03230.379178.411
ma 11-06189.11459.760248.874 (record)
di 12-06184.98253.806238.788
wo 13-06173.10955.421228.530
do 14-06172.58152.311224.892
vr 15-06 25.057 7.136 32.193 (+/- 20 uur downtime)
za 16-0677.91916.505 94.424 (DNS nog niet overal geupdate)
zo 17-06118.45830.468148.926 (DNS werkt nog steeds niet overal)
ma 18-06137.08546.577183.662
di 19-06169.04755.704224.751
wo 20-06179.17155.906235.077
do 21-06149.87254.529204.401
vr 22-06155.28354.085209.368
za 23-06128.22328.810157.033
zo 24-06121.99440.061162.055
ma 25-06188.63569.900258.535 (nieuw dagrecord)
di 26-06202.59963.131265.730 (nieuw dagrecord)
wo 27-06182.91066.697249.607
do 28-06200.91549.864250.779
vr 29-06168.06041.309209.369
za 30-06129.04137.664166.705

totaal : Forum: 4.619.035 - Frontpage: 1.373.299 - Totaal: 5.992.334
gem/dag: Forum: 153.968 - Frontpage: 45.776 - Totaal: 199.744


Een totaal van gemiddeld bijna 200.000 views per dag dus, met 18 dagen van meer dan 200.000 views en drie dagen van meer dan 250.000 views.
Het dagrecord staat nu op 265.730 views, wat neerkomt op gemiddeld 3 pageviews per seconde.

Helaas hebben we vanwege de downtime NET de 6 miljoen views niet gehaald, maar ik ben ervan overtuigd dat we dat in Juli helemaal goed gaan maken

Wederom alle medewerkers en bezoekers bedankt voor het helpen behalen van dit geweldige resultaat.
6.5 miljoen is het streven voor Juli. Ben benieuwd hoever we gaan komen

NASA-sonde zoekt oudste licht heelal

De NASA heeft een onbemand ruimtevaartuig gelanceerd dat foto's moet gaan maken van het oudste licht in het heelal. In het heelal zijn nog steeds lichtsporen te zien van de oerknal, die 14 miljard jaar geleden aan het begin moet hebben gestaan van de ontwikkeling van het heelal.

NASA hoopt dat patronen in dat licht meer kunnen vertellen over onder meer de vorming van sterrenstelsels. Ook hopen wetenschappers meer te weten te komen over de vraag of het heelal zich blijft uitbreiden. De wetenschappers denken met de straks verzamelde informatie een betere reconstructie te kunnen maken van de geboorte van het heelal.

De lancering van de Delta-II-raket met de MAP-sonde, gisteravond op Cape Canaveral in Florida, verliep zonder problemen. De sonde heeft 145 miljoen dollar gekost. Het zal nog ongeveer drie maanden duren voor de sonde de plek heeft bereikt vanwaar het de observaties gaat uitvoeren, ongeveer 1,5 miljoen kilometer van de aarde verwijderd.

Israël doodt drie Hamas-leden

Het Israëlische leger heeft gisteravond drie leden van de radicale islamitische Jihad-beweging doodgeschoten. De drie mannen zaten in een auto, die onder vuur werd genomen door een legerhelicopter. Volgens een Palestijnse bron werd één van de mannen gezocht door de Israëlische autoriteiten.

Het Palestijnse Gezag heeft de aanval veroordeeld. Een woordvoerder van Jihad zei dat de aanslag zal worden gewroken. Eerder op de dag kwamen al twee Palestijnen om het leven, zij waren lid van de Hamas-beweging. Ze kwamen om bij een vuurgevecht; volgens het Israelische leger waren de Hamas-leden van plan geweest een bom te leggen.

De dood van de vijf Palestijnen valt in een periode die officieel geldt als een staakt-het-vuren. Israël en de Palestijnen kwamen het staakt-het-vuren overeen op 13 juni, maar Israël behield zich het recht voor in te grijpen bij mogelijke Palestijnse aanslagen. Israël eist dat het geweld een week lang stopt, voordat een officiële 'afkoelingsperiode' van anderhalve maand kan beginnen.

Frank Rijkaard coach Sparta

Frank Rijkaard wordt coach van Sparta. Dat meldt Studio Sport zondag in de uitzending van 19.00 uur. Rijkaard en Sparta zijn in verregaande onderhandelingen die naar alle waarschijnlijkheid deze week worden afgerond.

De Amsterdammer volgt de vorige week opgestapte trainer Willem van Hanegem op. 'De Kromme' vertrok omdat de Rotterdamse club niet genoeg nieuwe spelers aan had getrokken. Rijkaard is oud-international en was coach van het Nederlands elftal tijdens Euro 2000, waar Oranje in de halve finale werd uitgeschakeld door Italië. Daarna trok Rijkaard zich terug als bondscoach.

Als voetballer kwam hij onder andere uit voor Ajax en AC Milan. Met beide teams won hij de Champions League. Rijkaard deed bij de KNVB de verkorte trainerscursus en liep onder Ronald Spelbos stage bij FC Utrecht. Sparta is de eerste club waar hij eindverantwoordelijke van wordt.

De grote vraag is of Rijkaard nu wel de vijf tot zes versterkingen krijgt die Van Hanegem eiste maar niet kreeg. Tot nu toe is alleen de komst van Blinker (RBC Roosendaal) en Bouchiba (AZ) zeker en blijft Nieuwenburg (eigendom Ajax) nog een seizoen op Spangen. De club wil verder nog Thomas Buffel, door Feyenoord gestald bij Excelsior, huren. Van Hanegem vond dat te weinig om het vertrek van topschutter Ali Elkhattabi, Rudge Roda en Dennis de Nooijer goed te maken.

Algemeen directeur Beijer begreep de sportieve redenen waarom Van Hanegem afhaakte. Hij stelde vorige week dat Sparta gezien de financiële situatie niet meer kan investeren. De club heeft een schuld van vijf miljoen. Hij doelde toen zowel op de salarissen van de spelers als op het loon van Van Hanegem. Sparta haalt nu met Rijkaard opnieuw een grote naam binnen. Beijer hoopt op die manier dat sponsors en geldschieters zich melden om Sparta financieel te steunen. Dat gebeurde ook met de komst van Van Hanegem.

Journaliste Jeanne Roos overleden

De journaliste en oud-televisieomroepster Jeanne Roos is in de nacht van vrijdag op zaterdag overleden. 'De peetmoeder van de journalistiek' is 84 jaar geworden, zo meldde het NOS-journaal zondagmiddag. Roos werkte ook als regisseur en speelde in de cabaretgroep Inktvis van het Parool, samen met haar vriendin Annie M.G. Schmidt.

Roos maakte in de jaren zestig en zeventig maakte naam met een persoonlijk getinte human interest-pagina, de Roospagina. Ze werkte onder andere samen met journaliste Marte Röling. "Ze was een fantastische vrouw. Gevoelig, betrouwbaar en no-nonsense. Als journaliste was ze altijd vernieuwens bezig" aldus Röling. Voor de toenmalige NTS werkte Roos ook als de eerste omroepster.

Voor Pauline Broekema, verslaggeefster van het NOS-journaal, was Jeanne Roos een voorbeeld. Zo vertelde ze twee maanden geleden in een interview in Het Parool: "Als tiener was ik verslingerd aan de Roospagina. Jeanne schreef zó prachtig. Ze was echt mijn heldin. Toen moet het idee zijn ontstaan ook journaliste te worden", aldus Broekema.

"Pas veel later, toen ik een item maakte over het overlijden van Annie M.G. Schmidt, heb ik haar ontmoet. Ze was precies zoals ik me had voorgesteld. Ze had nog maar net van de dood van Annie gehoord, maar wist haar vriendin in een paar krachtige zinnen neer te zetten. Vooral haar verhaal over Annies tasje is me bijgebleven. Volgens Jeanne Roos had zich onderin een complete humuslaag gevormd bestaande uit paperclips, briefjes en sigaretten. Ik moet er vaak aan denken als ik de kamer van mijn dochter opruim. Ook daar dreigt regelmatig humusvorming."

België nieuwe voorzitter EU

België neemt vanaf zondag het voorzitterschap van de Europese Unie (EU) over van Zweden. Het komende half jaar moet het land onder meer de laatste zaken regelen over de invoering van de euro.

De nieuwe EU-voorzitter, premier Verhofstadt, maakte vorige week zondag duidelijk dat zijn land voorstander is van een gekozen voorzitter van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie. Een direct door de bevolking gekozen EU-leider heeft volgens hem meer autoriteit om de commissie aan te voeren.

Verhofstadt pleit er voor om de lidstaten een belangrijke rol te laten spelen in het Europees bestuur, ondanks de inkrimping van de Europese Commissie. België wil het komend half jaar aan een Europese grondwet gaan werken en de nadruk leggen op sociaal, economisch, buitenlands, defensie- en asielbeleid.

Volgens Verhofstadt is het 'onontkoombaar' dat er een een vaste woordvoerder komt voor alle zaken die de euro betreffen.

Het voorzitterschap van de Belgen moet uitmonden in het Verdrag van Lanaken. Daarin wordt de basis gelegd voor een hervorming van het EU-verdrag. Op 1 januari 2002 neemt Spanje het voorzitterschap over.

Chaos op vliegvelden Mallorca en Ibiza

Een staking van buschauffeurs op het Spaanse vakantie-eiland Mallorca heeft in het weekeinde geleid tot chaos op de luchthaven van Palma en forse vertragingen in het vliegverkeer. Ook op de eilanden Ibiza en Menorca ontstonden problemen. De stakende chauffeurs eisen meer loon.

De stakers slaagden niet in hun opzet het vliegverkeer helemaal lam te leggen omdat taxichauffeurs, huurauto's en bussen van reisorganisaties er uiteindelijk in slaagden de meeste aankomende passagiers te vervoeren, al waren de wachttijden soms vele uren lang.

De problemen in Spanje leidden ook tot vertragingen op luchthavens in onder meer Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië. Daar moesten Mallorca-gangers vaak vele uren lang geduld oefenen omdat hun vlucht langdurige vertraging ondervond, soms bijna een etmaal. Een vlucht van Glasgow naar Menorca ondervond 36 uur vertraging. Die vertragingen werden onder meer veroorzaakt doordat Mallorca het aantal binnenkomende vluchten beperkte tot tien per uur om nog ergere opstoppingen in de aankomsthal te voorkomen.

Op Schiphol ontstonden weinig problemen omdat de meeste toeristen van de staking op de hoogte waren en rekening met vertraging hadden gehouden. De meeste gedupeerden ondergingen hun lot gelaten. ,,Sommige reizigers zijn vanaf Schiphol weer naar huis teruggekeerd omdat hun vliegtuig op een later tijdstip vertrekt. Het gaat om toestellen van Martinair, Transavia en Hapag Lloyd'', zei zondagochtend een woordvoerster van Travel Unie International (TUI), die onder meer Kras, Arke en Holland International vertegenwoordigt.

Op Mallorca deden zich wel incidenten voor. Een Brit die op Mallorca een krantje voor toeristen verzorgt, zei dat de aankomsthal in Palma wel een vluchtelingenkamp leek. Een Duitse toerist raakte volgens getuigen slaags met postende stakers en schoot met een pistool in de lucht. De politie hield hem aan. Verder staken stakers de banden van ongeveer negentig huurauto's lek. Lijnbussen die tussen de luchthaven en Palma reden werden met stenen bekogels. Het vervoerbedrijf van Palma schortte daarom de dienst enige tijd op.

De problemen op de Spaanse eilanden zullen waarschijnlijk pas maandag zijn opgelost. Of dan alle stakingsproblemen voorbij zijn, is nog niet duidelijk. De buschauffeurs besluiten de komende dagen of zij over twee weken nog een keer actie gaan voeren, mogelijk voor onbepaalde tijd. Zij eisen 17 procent loonsverhoging, maar de werkgever wil niet verder gaan dan 15 procent. Zaterdag werd een principeakkoord bereikt tussen de bonden, maar de chauffeurs hebben dat afgewezen.

Guiness World Records wordt verkocht

Het Britse amusementsconcern Gullane koopt Guiness World Records (GWR) van drankconcern Diageo voor 45,5 miljoen pond (circa f 164 miljoen). Dat hebben de ondernemingen zondag bekendgemaakt.

Guiness World Records (GWR) verzamelt, keurmerkt en publiceert informatie over wereldrecords op alle denkbare terreinen. Van de grootste legpuzzel tot het aantal door één vrouw gebaarde kinderen. Het Guiness Book of World Records bereikt jaarlijks 70 miljoen consumenten in 82 landen en verschijnt in 24 talen.

De aandeelhouders van Gullane moeten nog hun goedkeuring geven aan de transactie, die als alles goed gaat nog deze maand helemaal rondkomt.

Het afstoten van GWR door Diageo, eigenaar van merken als Johnnie Walker en Smirnoff, past in de strategie van het concern om zich te concentreren op zijn kernactiviteiten. Diageo is wereldleider op het gebied van sterke dranken.

Asbest vrij door grote brand Zevenaar

In Zevenaar is in de nacht van zondag op maandag asbest vrijgekomen door een grote brand op vuilstort Zweekhorst. Zeven brandweerkorpsen houden zich bezig met het blussen van de brand.
Voor zover bekend is niemand gewond geraakt door de brand, die zondagavond rond 22.30 uur ontstond in een opslagbunker van de stortplaats aan de Doesburgseweg. Rond 02.00 uur had de brandweer het vuur onder controle en kon het sein 'brand meester' worden gegeven. Het nablussen gaat volgens de woordvoerder nog ongeveer 48 uur duren.

De brand is waarschijnlijk ontstaan door broei in een 20 meter hoge stapel bouw- en sloopafval, meldt de zegsman van de brandweer. Ongeveer een kwart van het afval bestaat uit asbesthoudende materialen. Hoewel veel asbest is verbrand, hebben metingen uitgewezen dat er geen gevaarlijke concentraties in de lucht terecht zijn gekomen.

Uit voorzorg kregen omwonenden het advies ramen en deuren dicht te houden. Het verkeer op de nabijgelegen snelweg A12 ondervindt nauwelijks hinder van de brand. De rook stijgt volgens de brandweer snel op en verwaait in de richting van Duitsland. De autoriteiten in Duitsland zijn op de hoogte gesteld van de brand.

Trouwen op Lowlands!

Stelletjes die in het laatste weekeinde van augustus het popfestival Lowlands bezoeken, kunnen elkaar het ja-woord geven op het festivalterrein in Biddinghuizen. Dat meldt de website van LowLands.
Een ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente Dronten, waaronder Biddinghuizen valt, gaat een nog onbekend aantal huwelijksplechtigheden voltrekken. De gemeenteraad van Dronten moet nog wel akkoord gaan met het plan.

De festivalorganisatie geeft meerderjarige bezoekers met trouwplannen het dringende advies uiterlijk zes weken voor Lowlands in ondertrouw te gaan bij de gemeente Dronten. Via het e-mailadres info@lowlands.nl kunnen aankomende huwelijkspartners zich aanmelden bij de organisatoren van het popevenement.

De negende editie van Lowlands heeft van vrijdag 24 tot en met zondag 27 augustus plaats op het evenemententerrein Six Flags Holland. Het terrein biedt plaats aan 57.500 bezoekers. Bands als The Prodigy, Placebo, Kosheen, Pulp, de Heideroosjes en Anouk geven optredens. Daarnaast staan er vele film-, theater- en cabaretvoorstellingen op het programma.

Boeren blokkeren snelweg

Boze boeren blokkeren maandagochtend met tractoren verscheidene snelwegen in Nederland. Volgens een woordvoerder van de verkeersinformatiedienst TIC in Utrecht blokkeren zij de wegen meestal met tien tot vijftien tractoren.
Rond zeven uur is het klaverblad Beekbergen van de snelwegen A1 en A50 geblokkeerd. Verkeer in alle richtingen is daar onmogelijk door de aanwezigheid van zo'n twintig tractoren en vrachtwagens op de rijbanen.

Boeren hebben ook hun tractoren stilgezet op de IJsselbrug bij Zwolle. De A28 is in de richting Amersfoort daardoor lamgelegd. Ook bij Bijlen staat het verkeer op die snelweg stil.

De Afsluitdijk is aan weerszijden afgesloten. Bij Zurich voorkomen de boeren dat het verkeer de blokkade passeert door hun tractoren ook op het fietspad te parkeren.

Ook op de A27 bij Lexmond, de A58 bij Wouw, de N50 van Zwolle naar Kampen en de N343 bij Langeveen staan tractoren stil. Op de A1 bij Oldenzaal wordt een langzaamaanactie gevoerd.

De boeren protesteren met de blokkades tegen de sluiting van de veemarkten, de administratieve rompslomp waarmee boeren na de mond- en klauwzeercrisis zijn geconfronteerd en de kosten van onderzoek naar de gekkekoeienziekte BSE, aldus een woordvoerder.

Marokkanen zetten Six Flags op stelten

BAZZA had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een woedende groep van ongeveer twintig Marokkaanse jongeren heeft zaterdagmiddag geprobeerd het kantoor van de bewakingsdienst te bestormen op het attractiepark Six Flags Holland in Biddinghuizen. Politie en bewaking werden met stenen bekogeld. Drie jongeren van 18 en 19 jaar uit Ede zijn aangehouden.

Aanleiding vormde de aanhouding van een Marokkaan uit de groep, die een 24-jarige inwoonster van Lelystad op het terrein van het attractiepark ernstig had mishandeld. Het slachtoffer liep daarbij letsel aan beide armen en benen op en moest haar verwondingen in het ziekenhuis laten hechten.

Toen de politie aanstalten maakte om de verdachte, die zich vrijwillig had gemeld, naar het bureau te brengen, sloeg de vlam in de pan. Zowel de jongeren als hun begeleiders stelden zich agressief op. Een lid van de bewakingsdienst kreeg rake klappen.

De situatie dreigde volledig uit de hand te lopen toen de Marokkanen het bewakingskantoor trachtten te bestormen. In allerijl werd een hond van de bewakingsdienst ingezet, die de groep op afstand wist te houden.

Hierop trokken de Marokkanen zich terug, maar begonnen met stenen te gooien. Met veel moeite wisten politie en bewakingsdienst hen het attractiepark uit te werken, waarbij geschrokken bezoekers veilig op afstand bleven.

Oranje uitgeschakeld op WK onder 20

Het Nederlands elftal is zondag in Argentinië op het WK voor voetballers onder 20 jaar in de kwartfinales uitgeschakeld. In Rosario won Egypte met 2-1.

Nederland stond bij rust nog met 1-0 voor, dankzij Ajacied Rafael van der Vaart. De middenvelder scoorde enigszins gelukkig, omdat de Egyptische doelman Van der Vaarts kopbal in eigen doel werkte.

Oranje had op dat moment met wat geluk geen tegengoal geïncasseerd tegen de sterke Egyptenaren. Eén maal bracht de paal redding voor PSV-doelman Coutinho. Vlak na rust kwamen de Afrikanen echter al op gelijke hoogte. Amin scoorde tegen. De verdediger kreeg de bal via de Nederlandse aanvoerder Heitinga voor de voeten en aarzelde niet.

Nadat Van der Vaart in de 59e minuut de rode kaart (twee keer geel) had gekregen wist Egypte op voorsprong te komen. Ruim twintig minuten voor tijd maakte El Yamani na een individuele actie de 2-1 voor Egypte, dat in de halve eindstrijd uitkomt tegen de winnaar van Brazilië-Ghana.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.