Poollicht boven Nederland

Een zeldzaam helder poollicht scheen woensdagavond boven Nederland. Het is volgens het KNMI pas de tweede keer in ruim tien jaar dat het bijzondere natuurverschijsel zo goed te zien was. Vooral in het noorden van het land was het bijzondere licht goed te zien. Poollicht of noorderlicht hangt samen met uitbarstingen op de zon. Het kleurrijk lichtspel van groen en rood ontstaat als geladen deeltjes die vrijkomen bij die uitbarstingen de dampkring van de aarde binnendringen.

De omstandigheden voor een helder noorderlicht boven Nederland waren sinds lange tijd weer eens gunstig, zegt een woordvoerder van het KNMI: "Woensdagochtend was er een hele grote uitbarsting op de zon richting aarde. Het is dan wachten op een kristalheldere nacht en gunstig magnetisch veld. Dat zit vanavond allemaal mee."

De zon is al een tijdje actief. "Actiever dan in andere jaren", weet de zegsman van het weerinstituut. "De kans op poollicht was daardoor al enkele dagen aanwezig. Doorgaans hebben we jaarlijks zes nachten waarop wazig noorderlicht te zien is. De laatste keer dat het echt helder was, was vorig jaar rond deze tijd. En daarvoor was het meer dan tien jaar geleden, in maart 1989."

Helder poollicht is een fascinerend schouwspel. Net boven de horizon in het noorden verschijnt eerst een groene gloed. Daarboven verschijnen dan ineens rode lichtschijnsels.