China eist opnieuw excuses VS

De Chinese president Jiang Zemin heeft woensdag opnieuw excuses van de Verenigde Staten geëist vanwege de botsing tussen een Amerikaans spionagetoestel en een Chinees gevechtsvliegtuig.

Jiang maakte zijn opmerking bij zijn vertrek voor een rondreis door zes landen in Latijns-Amerika. "De Verenigde Staten zouden China voor het incident excuses moeten aanbieden en alle verantwoordelijkheden moeten dragen voor de gevolgen van het incident", aldus de staatsman.

De president had dinsdag ook al iets dergelijks gezegd. Washington weigert zijn verontschuldigingen aan te bieden en eist de onmiddellijke vrijlating van de 24-koppige bemanning en het vertrek van het toestel, dat na de botsing een noodlanding moest maken op een Chinese militaire basis op het eiland Hainan.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, heeft dinsdagavond gesuggereerd dat de reis van president Bush naar China, die voor het eind van het jaar staat gepland, misschien moet worden uitgesteld als de crisis om het spionagevliegtuig aanhoudt.