Monument Slavernijverleden

De Nederlandse bevolking mag meebepalen hoe het toekomstige Nationaal Monument Slavernijverleden eruit komt te zien. De uiteindelijke keus is aan minister Van Boxtel van Grote Steden en Integratiebeleid en staatssecretariks Van der Ploeg van Cultuur. Vanmiddag opent een expositie van negen voorlopige ontwerpen de deuren in het stadhuis in Amsterdam.

De tentoonstelling duurt tot 28 april en is ook virtueel op internet te bewonderen. Belangstellenden kunnen via antwoordkaarten en internet hun voorkeur aangeven. Ze kunnen kiezen uit de ontwerpen van negen kunstenaars onder wie Erwin de Vries, Remy Jungerman en Meschac Gaba. Van Boxtel en Van der Ploeg willen zich niet alleen van advies laten dienen door artistieke deskundigen, maar willen ook nadrukkelijk de voorkeur van het Nederlandse volk laten meewegen.

Als alles goed gaat, wordt het Nationaal Monument Slavernijverleden dit najaar in het Oosterpark in Amsterdam onthuld. Het moet niet alleen symbool staan voor het verleden van de slavernij, maar ook voor de uitwerking daarvan op de hedendaagse, multiculturele samenleving.