FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 31 maart 2001

Studente vermoordt ouders om geld

Een Oostenrijkse studente heeft haar ouders op wrede wijze vermoord uit geldzucht. Met een aantal vrienden heeft ze hen in hun slaap verrast en met hamers en messen om het leven gebracht.

De 21-jarige vrouw, die pedagogiek studeerde, had het voorzien op de miljoenenerfenis van haar ouders. Toen de politie het echtpaar vond, waren de ogen van de moeder uitgestoken. De lichamen vertoonden in totaal meer dan veertig messteken.

Het clubje vrienden was na deze brute moord feest gaan vieren in een bordeel. Drie vrienden en de broer van de studente zijn ook gearresteerd. De broer had reeds drie eerdere pogingen tot moord op zijn naam staan.

Hennepkweker legt spoor voor politie

Door een duidelijk waterspoor te volgen heeft de politie dinsdag een dronken man uit Den Bosch aan kunnen houden. Hij was met drank op achter het stuur gekropen en vervolgens de Zuid-Willemsvaart in gereden.

Een aantal mensen hebben de man het kanaal in zien rijden. Hij wist de wagen uit te komen en op de kant te klimmen. Daarna ging hij er met een nat pak te voet vandoor. Het spoor wat hij op deze manier achterliet stopte bij de voordeur van zijn woning.

In deze woning van de 34-jarige Bosschenaar trof de politie bovendien nog een kleine professionele hennepkwekerij aan. De man is aangehouden en de planten en apparatuur zijn in beslag genomen. De auto bleek bovendien ook nog eens een week eerder in Zaltbommel te zijn gestolen.

Vice premier noemt Chirac een engerd

Minister Jorritsma heeft zaterdag in het radio 2 programma Spijkers met koppen de Franse president Chirac "een engerd" genoemd. Deze weinig subtiele kwalificatie dichtte ze Chirac zaterdag toe in een gesprek over het voordeel van een monarchie boven een republiek.

Desgevraagd liet zij later via haar woordvoerder weten dat haar uitlatingen betrekking hadden "op haar persoonlijke voorkeur voor het type man" en dat het niets te maken had met zijn optreden als staatshoofd.

Ook beaamt zij dat zij zich goed realiseert dat "dergelijke opmerkingen niet passen in relatie tot een bevriend staatshoofd".

Jorritsma is minister van Economische Zaken en vice-premier van Nederland.

Treinverkeer mag maandag plat

De bond van conducteurs en machinisten (VVMC) mag maandag het treinverkeer platleggen. De rechter heeft dat vanavond bepaald in een kort geding dat was aangespannen door de NS, consumentenbond, Rover en de ANWB.

De rechter heeft niet naar de eisen van de vakbond gekeken, maar heeft het bezwaar dat reizigers te laat zijn ingelicht van de hand gewezen. De staking is in diverse advertenties aangekondigd. Minister Netelenbos praat morgen nog met de NS-directie, maar de kans is dus groot dat het maandag moeilijk treinen wordt!

Acties tegen sloop 'Zwarte Madonna'

Bewoners van de woonflat Zwarte Madonna in Den Haag hebben hun krachten gebundeld in de strijd tegen sloop van het omstreden gebouw. Zaterdag maakte bewoner en voorzitter O. Dijkhoff de oprichting bekend van de Stichting Vrienden van de Zwarte Madonna.

De Haagse gemeenteraad besloot onlangs dat het pas vijftien jaar oude gebouw mag worden gesloopt.

Er bestaat veel verzet tegen het sloopbesluit, onder meer van de inwoners van de 336 goedkope huurwoningen in de Zwarte Madonna. Zij hebben al een bezwaarschrift ingediend bij de gemeente. Architect Carel Weeber en PvdA-kamerlid Duivesteijn zijn andere, meer bekende tegenstanders. Duivesteijn besloot in de jaren '80 als wethouder van ruimtelijke ordening in Den Haag tot de bouw van de Zwarte Madonna.

Volgens Dijkhoff biedt de stichting de bewoners van de Zwarte Madonna een aantal voordelen. Zo zou de stichting aanspraak kunnen maken op rechtshulp.

De stichting wil de belangen van de bewoners behartigen en voorlichting geven aan derden. Daarbij krijgen bewoners steun aangeboden als ze een juridische procedure beginnen. De oprichters van de stichting hebben daartoe een bankrekeningnummer geopend. Sympathisanten kunnen daar geld op storten.

Mogelijk beginnen de Vrienden van de Zwarte Madonna op termijn ook zelf juridische procedures tegen de gemeente of tegen de eigenaar van de woonflat, Haag Wonen.

Voorgenomen huwelijk bijna oorzaak crisis

Het had weinig gescheeld, of het voorgenomen huwelijk tussen Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta had geleid tot een grote crisis tussen de politiek en het koningshuis. Máxima's vader blijkt lange tijd te hebben geweigerd om mee te werken aan de oplossing van premier Kok. Dit meldt het NOS-journaal.

Pas na zware druk van Nederlandse kant heeft Zorreguieta besloten om zowel bij de verloving als het huwelijk thuis te blijven. De troonsopvolging door Willem-Alexander lijkt dus wel degelijk in gevaar te zijn geweest, vooral in februari van dit jaar. Toen weigerde Zorreguieta nog bij het huwelijk weg te blijven. In dat geval was Kok niet van plan een toestemmingswet voor het huwelijk in te dienen.

F1: Michael Schumacher snelste in kwalificatie

Michael Schumacher start morgen vanaf pole position op het Circuit Interlagos in Brazilië. De rijder voor het team van Ferrari was met een tijd van 1.13.780 de snelste. Jos Verstappen moest genoegen nemen met een 17e tijd. De Limburger kende technische problemen aan het begin van de kwalificatie. Teamgenoot Bernoldi vertrekt voor zijn thuispubliek vanaf de 16e plaats. Het is voor hem de eerste keer dit seizoen dat hij sneller is dan Verstappen.


De top tien ziet er als volgt uit:

1. M. Schumacher
2. R. Schumacher
3. M. Häkkinen
4. J. Montoya
5. D. Coulthard
6. R. Barrichello
7. J. Trulli
8. H. Frentzen
9. N. Heidfeld
10. K. Raikkonen

Later meer…

Guillermo Alejandro en Wim Wok

Argentinië heeft ontdekt dat een van zijn onderdanen de nieuwe koningin van Nederland wordt.
La Nacion (oplage 184.000) en Clarin (616.000) besteden ruim aandacht aan de verloving van Maxima en 'Guillermo Alejandro'. Optreden en uiterlijk van Maxima deden vele Argentijnen denken aan de jonge Evita Peron, schrijft La Nacion, terwijl veel Nederlanders Maxima zien als een Zuid-Amerikaanse Lady Diana.
Maxima's mededeling over haar vader wordt breed uitgemeten, evenals het rapport van professor Baud.

Overigens noemen Clarin en dagblad Razon de Nederlandse premier consequent Wim Wok.

Monument Slavernijverleden

De Nederlandse bevolking mag meebepalen hoe het toekomstige Nationaal Monument Slavernijverleden eruit komt te zien. De uiteindelijke keus is aan minister Van Boxtel van Grote Steden en Integratiebeleid en staatssecretariks Van der Ploeg van Cultuur. Vanmiddag opent een expositie van negen voorlopige ontwerpen de deuren in het stadhuis in Amsterdam.

De tentoonstelling duurt tot 28 april en is ook virtueel op internet te bewonderen. Belangstellenden kunnen via antwoordkaarten en internet hun voorkeur aangeven. Ze kunnen kiezen uit de ontwerpen van negen kunstenaars onder wie Erwin de Vries, Remy Jungerman en Meschac Gaba. Van Boxtel en Van der Ploeg willen zich niet alleen van advies laten dienen door artistieke deskundigen, maar willen ook nadrukkelijk de voorkeur van het Nederlandse volk laten meewegen.

Als alles goed gaat, wordt het Nationaal Monument Slavernijverleden dit najaar in het Oosterpark in Amsterdam onthuld. Het moet niet alleen symbool staan voor het verleden van de slavernij, maar ook voor de uitwerking daarvan op de hedendaagse, multiculturele samenleving.

Kort geding tegen Breekijzer

ABN Amro wil met een kort geding de uitzending van Pieter Storms' 'Breekijzer' bij SBS6 van komende maandag voorkomen. In de uitzending is te zien hoe Storms via de brandtrap de zwaarbeveiligde directie-afdeling van het nieuwe hoofdkantoor van de bank in Amsterdam bereikt.

Volgens ABN Amro dient de uitzending geen enkel doel. Storms zou het alleen om sensatie zijn te doen. De redactie van 'Breekijzer' zegt een eventueel beroep op portretrecht van de bankmedewerkers te vrezen. Vaak blijkt dat succesvol, zegt een redactrice.

Storms was de toegang tot het gebouw ontzegd. Toch wist hij via de lift en brandtrap achtervolgd door beveiligingsmedewerkers de directie-afdeling te bereiken. De programmamaker wilde opheldering over de verzekering van een gestolen postzegelverzameling van een echtpaar uit Utrecht.

Het geding dient maandagmorgen voor de rechtbank in Amsterdam.

Verloving WA en Máxima massaal bekeken

De nieuwsuitzendingen van de NOS, RTL4 en SBS6 over de verloving zijn massaal bekeken. Uit cijfers van NOS-KLO blijkt dat tussen 19.00 en 19.30 uur, toen het paar zich presenteerde, vijf miljoen mensen (van wie vier miljoen bij de NOS) aan de buis zaten gekluisterd.
Ook het Belgische BRT-journaal besteedde uitgebreid aandacht aan het huwelijk

In de meeste buitenlandse kranten bleef het vandaag bij een korte bericht. Zelfs het Duitse boulevardblad Bild berichtte terughoudend: "Hollandse prins verlooft zich met omstreden vriendin".
The Times meldt "Prins Pils trouwt met dochter met juntabanden", het Belgische Nieuwsblad: "Maxima veroverde moeiteloos de harten van al onze noorderburen. De teletekst dienst van CNN vermeldde in een kort bericht dat ''the Dutch crownprins'' zich heeft verloofd met een omstreden vriendin die is grootgebracht door iemand die deel uitmaakte van de militaire junta in Argentinië.

Problemen met arrestatie Milosevic

Een poging vanochtend om Milosevic te arresteren is mislukt omdat hij weigerde zich over te geven. Maar ook leden van het Joegoslavische leger, die Milosevic steunen, bemoeilijken de arrestatie. Op dit moment voeren de Servische autoriteiten gesprekken met partijgenoten van Milosevic over zijn overgave.

De Joegoslavische oud-president Slobodan Milosevic wordt onder huisarrest gehouden totdat hij voor een onderzoeksrechter zal verschijnen. Volgens de Servische minister van Binnenlandse zaken, Dusan Mihajlovic, kan Milosevic dit vrijwillig doen of zal hij worden gearresteerd.

De arrestatiepoging komt op het moment dat een ultimatum van de Verenigde Staten afloopt. De VS hebben Joegoslavië beloofd financiële hulp te geven op voorwaarde dat wordt meegewerkt met het Joegoslavië Tribunaal in Den Haag. Desondanks heeft Mihajlovic gezegd dat de oud-president niet zal worden uitgeleverd aan het Tribunaal. Hij moet in Joegoslavië voor de rechter verschijnen wegens ambtsmisbruik en corruptie.

Gnutella voorlopig ongemoeid

Het populaire uitwisselingsprogramma Gnutella blijft voorlopig nog ongestraft bruikbaar. De Recording Industry Association of America (RIAA) zal voorlopig namelijk geen actie ondernemen om Gnutella aan banden te leggen, zegt Chief Anti-piracy Officer Frank Creighton. De organisatie blijft wel een oogje houden op het netwerk, maar omdat er nog relatief weinig gebruikers zijn en Gnutella meer niet dan wél werkt, laat de RIAA het begaan.

Ook is het erg lastig om de gebruikers van Gnutella aan te pakken. Het verschil tussen Napster en Gnutella is dat uitwisseling bij Napster via de servers van die dienst gaat, en Gnutella niet. Bovendien zit er achter Gnutella geen centrale organisatie, waardoor er op dat gebied geen schuldige aan te wijzen valt.

Volgens sommige deskundigen zal Gnutella blijven bestaan, zolang niet teveel mensen er gebruik van maken en het probleem niet te groot wordt. "Er blijft altijd een ondergrondse piratennetwerk bestaan", merkt een deskundige op. "Maar de RIAA moet ergens stoppen. Anders zijn ze al hun tijd kwijt aan het besteden aan het bestrijden van piraterij."

E-mail terreur met naaktfoto's

Een Eindhovense studente is het slachtoffer geworden van e-mail terreur. Een onbekende heeft met het computersysteem van de Technische Universiteit Eindhoven naaktfoto's van de studente verspreid, met haar naam en telefoonnummer. De TUE heeft daarvan aangifte gedaan bij de politie.

De foto's zijn terechtgekomen bij een kleine duizend mensen op de universiteit. De onderwijsinstelling heeft inmiddels maatregelen getroffen om herhaling zoveel mogelijk te voorkomen. Volgens de zegsman van de TUE heeft vermoedelijk een ex-vriend van de studente het mailtje verstuurd.

20% Nederlanders RSI

Een op de vijf van de werkenden in Nederland heeft RSI-klachten. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

RSI staat bekend als een muisarm omdat het veel voorkomt bij mensen die intensief met de computermuis werken. Maar in feite is RSI, aldus de CBS-onderzoekers, een verzamelnaam voor aandoeningen die worden veroorzaakt door het vaak maken van dezelfde beweging. Uit de cijfers blijkt dat RSI meer voorkomt in de bouw dan in sectoren als zakelijke dienstverlening en de overheid, waar wel veel met de computer wordt gewerkt.

Daarnaast speelt leeftijd een belangrijke rol. Jongeren tussen de 15 en 24 jaar (25 procent) hebben vaker last van RSI dan ouderen tussen de 55 en 64 jaar (10 procent). Ook het aantal arbeidsuren speelt een rol. Hoe langer de werkweek, hoe groter het aandeel mensen met RSI.

F1-team bestolen

FoXman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het European Minardi team is tijdens de aanloop naar de grand prix van Brazilie bestolen. De buit was, jawel, zeven velgen. Eerder waren er bij Jaguar al zeven laptops uit de pits gestolen en was een teamlid van Minardi beroofd onder bedreiging van een pistool.

Jos Verstappen is overigens tevreden over de training van vrijdag, hoewel hij maar de zestiende tijd neerzette.

Honden verscheuren vrouw

Een Amerikaans juristenechtpaar hangt een jarenlange celstraf boven het hoofd omdat hun honden een buurvrouw hebben doodgebeten. De dieren reten de vrouw aan stukken nadat deze haar appartement binnenkwam. Volgens de eigenaren had de vrouw dit aan zichzelf te wijten, ze zou te scherpe parfum op hebben gehad. Het echtpaar werd gisteren gearresteerd toen ze op de vlucht wilden slaan.

Met dank aan LWaS / Johan en outside voor de tip!

Doodstraf om trucagefoto's

illco74 en peenhaar hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Chinese man is door rechters ter dood veroordeeld wegens oplichting met trucfoto's. De man stond aan het hoofd van een bende die meer 18.000 mensen oplichtte. Op de foto's was de oplichter te zien met allemaal hoge regeringsleiders, waardoor de bende het vertrouwen van de slachtoffers wist te winnen. Hij zou zo'n 70 miljoen gulden verduisterd hebben.

Tja, en de doodstraf kun je nou net niet faken

Milosevic gearresteerd

De voormalige Joegoslavische president Slobodan Milosevic is vrijdag gearresteerd. Dat hebben bronnen dicht bij de Joegoslavische regering gemeld. Ook de onafhankelijke radiozender B92 heeft de arrestatie gemeld. Milosevic zou zijn overgebracht naar een gebouw van het ministerie van justitie in Belgrado.

Korte tijd nadat een medewerker van de Joegoslavische oud-president Slobodan Milosevic, Branislav Ivkovic, vrijdag had gezegd dat Milosevic elk moment gearresteerd kon worden, verschenen er politieauto's bij het huis van Milosevic in Belgrado. In sommige auto's zaten agenten in burger met machinepistolen.

Eerder deze week werden acht voormalige topambtenaren gearresteerd die nauwe banden hadden met Milosevic. Ze worden verdacht van fraude en machtsmisbruik.

De Verenigde Staten hadden de Joegoslavische regering tot zaterdag de tijd gegeven om te gaan samenwerken met het Joegoslavië-tribunaal. Joegoslavië heeft aangegeven de door het tribunaal gezochte Milosevic in eigen land te willen berechten. President George W. Bush had gisteren verklaard dat ex-president Milosevic ,,voor de rechtbank moet worden gebracht''

MKZ: Dierentuinen mogen enten

Dierentuinen mogen zeldzame en bedreigde diersoorten als de Indische olifant en de okapi inenten tegen mond- en klauwzeer. Dat heeft de Europese Commissie beslist. Het risico bestaat wel dat het betrokken land dan zijn mkz-vrije status verliest, wat de export van vee en vlees ernstige schade berokkent. De Europese Commissie wijst erop dat iedere lidstaat in de Europese Unie deze afweging zelf moet maken.

Verschillende directies van dierentuinen hebben de afgelopen week aangedrongen op het vaccineren van bedreigde diersoorten. Daarmee hopen de directies te voorkomen dat hun dieren ziek worden, dan wel verplicht vernietigd om de epidemie te bestrijden. Verschillende dierenparken grenzen aan regio's waar het zeer besmettelijke mond- en klauwzeer is vastgesteld.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.