Helft bevolking tegen Zalm-norm

Bijna de helft van de Nederlandse bevolking (48 procent) vindt dat de Zalm-norm mag wijken voor meer uitgaven voor onderwijs en gezondheidszorg. Dat blijkt uit een enquîte van bureau Interview/NSS in opdracht van het Algemeen Dagblad.

Van de ondervraagden vindt 48 procent dat extra uitgaven mogen worden bekostigd door de staatsschuld minder snel af te lossen, wat in strijd is met de Zalm-norm. 39 procent is het met de VVD-minister van Financiën eens en vindt dat extra uitgaven voor zorg en onderwijs gehaald moeten worden door elders te bezuinigen.
Alleen Zalms eigen VVD-aanhang is het met hem eens en kiest in meerderheid voor het instandhouden van de norm, die voorschrijft dat dat extra uitgaven alleen mogelijk zijn bij meevallers op de eerder begrote uitgaven. Inkomstenmeevallers moeten worden gebruikt voor het terugdringen van de staatsschuld.

De Zalm-norm is al weken onderwerp van felle discussie tussen de drie Paarse regeringspartijen. Voor de VVD is de norm heilig, PvdA en D66 willen per se meer geld vrijmaken voor zorg en onderwijs. Het totale wensenlijstje dat Zalm op zijn bureau kreeg behelst inmiddels zo'n 15 miljard gulden.