FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 17 maart 2001

Drummer Bløf dodelijk verongelukt

F@lcon© had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De drummer van de Zeeuwse popgroep Bløf is zaterdagmiddag dodelijk verongelukt op de A58 bij Nieuw en Sint Joosland bij Middelburg. Chris Götte (38) reed op de invoegstrook van de snelweg op de flank van een auto.

De politie heeft de bestuurder van de auto aangehouden op verdenking van dood door schuld. De politie verdenkt de 38-jarige inwoner van Twello ervan dat hij op de invoegstrook aan het keren was, hetgeen verboden is. Het rijbewijs is ingevorderd.

Het ongeval deed zich voor rond half vijf zaterdagmiddag. Götte reed volgens de politie op zijn motor tegen de auto. Hij was op slag dood.

Film Review: Remember the Titans

We zijn van Disney gewend dat ze ons allerlei zoetsappige verhaallijnen voorschotelen. Wie heeft er vroeger niet gehuild om Bambi of gelachen in "Operation Dumbo Drop"? Wederom verlaat Disney zijn aloude concept niet en dit is te zien in de all-american-football film 'Remember the Titans'.

Disney heeft Denzel Washington en Wood Harris ingehuurd om deze film tot een kaskraker te maken. Of dat gelukt is laat ik uiteindelijk aan jullie over, maar hier is alvast mijn kijk op deze "feel-good-all-american-movie".


Hoofdrollen:
Denzel Washington, Will Patton, Wood Harris

Kleur 113 minuten



Productie:
Jerry Bruckheimer & Disney

Regie en scenario:
Boaz Yakin & Gregory Allen Howard

Camera:
Ken Fisher

Montage:
Michael Tronick

Art Direction:
Jonathan Short

Muziek:
Trevor Rabin

Distributie:
Independent Films

Officiele Website:
www.disney.com

Deze review is ingestuurd door L-X

Hannibal goes Classic

Hannibal Lecter mag dan wel graag hier en daar een paar mensenhersenen opeten, op zijn muzikale talent is weinig aan te merken. Bij de liefhebbers van klassieke muziek is de kannibaal al enorm populair.

In de film speelt Hopkins, de acteur die de rol van Hannibal vertolkt, een stuk van Bach (Goldbergvariationen) , en dat is nu zo populair dat de Britse tak van het radiostation Classic FM denkt dat het weleens een grote hit kan worden. ,Veel luisteraars vragen om deze muziek. Als het op single uitkomt, zal het zeker hoge ogen gooien in de hitparades', aldus een medewerker van Classic FM tegen het Britse showbizzpersbureau Wenn.

Rellen door betogers tegen globalisering

Het centrum van Napels was zaterdag toneel van rellen tussen de politie en rond 20.000 betogers tegen economische globalisering. Die waren ter gelegenheid van een Global Forumconferentie naar de stad gekomen.

De conferentie van regeringsleiders en technologische experts ging over het gebruik van nieuwe communicatietechnologie in de politiek.

Betogers waren 's ochtends vroeg met treinen aangekomen uit Milaan en Palermo. Vermomde 'autonomen' onder hen poogden tot het conferentiegebouw door te dringen.

De betogers gooiden stenen en rookbommen. Zeker zeven agenten raakten gewond. Ook vier journalisten liepen verwondingen op. Camera's raakten beschadigd. De politie trad op met wapenstok en traangas en had helikopters in de lucht.

Volgens de Italiaanse staatstelevisie vielen tientallen gewonden, ook onder betogers. Ooggetuigen meldden rond honderd arrestaties.

Arena kost Amsterdam te veel

De gemeente Amsterdam heeft voor minimaal 130 miljoen gulden steun verleend aan het Amsterdam Arena-complex. De gemeenteraad nam in 1993 een motie aan waarin een maximumbijdrage aan het stadion van zestig miljoen werd afgesproken.

Volgens het hoofd van de afdeling sport van Amsterdam, drs. C. van Meurs, hebben diverse raadsleden destijds niet begrepen hoe de financiering in elkaar stak. "Dat weet ik wel zeker", aldus Van Meurs. Toenmalig raadslid L. Platvoet (GroenLinks) meent dat B en W en de raad "zichzelf [hebben] verneukt" door te gunstige prognoses te accepteren. Binnen het gemeentelijk apparaat worden ook berekeningen bevestigd die de gemeentelijke steun aan het complex op 188 miljoen gulden bepalen, maar die worden officieel ontkend. Het rijk heeft het complex overigens ook met 20 miljoen gesubsidieerd. De Arena, in 1996 gepresenteerd als 'hét voorbeeldstadion van de 21ste eeuw', is voor de gemeente uitgelopen op een financieel en sportief fiasco. Het gras in het stadion gaat "altijd dood", zo is volgens voetbalveldkenner R. de Heer, al vijf jaar adviseur van het stadion, uit een vertrouwelijke studie van twee Wageningse graslanddeskundigen gebleken. Van dit rapport zijn alleen enkele genummerde kopieën in omloop, maar Arena-directeur H. Markerink beaamt dat te lang is "gesuggereerd dat we dit wel even oplosten. Nu zeg ik (-): het gras is een pain in the ass." Er lopen volgens hem nog altijd beloftevolle studies naar het Arena-gras. Maar adviseur De Heer zegt dat de Arena "nu al vijf jaar het grootste graslab ter wereld" is, waarmee is aangetoond dat er geen oplossing is, anders "was die allang gevonden".

De financiële strop voor de gemeente wordt grotendeels bepaald door een parkeergarage ('transferium') onder de Arena. Die lijdt per jaar een verlies van vier miljoen terwijl zij jaarlijks hetzelfde bedrag zou opbrengen. De garage is gebouwd omdat anders het stadion niet te betalen was.

Doedelzakspeler mogelijk doelwit neo-nazi's

Een doedelzakspeler uit Millingen a/d Rijn is mogelijk het doelwit van neonazistische acties. Zijn auto is in brand gestoken en onbekenden hebben geïnformeerd naar zijn persoonlijke omstandigheden. Dat heeft de politie in het Duitse Kleve bevestigd.

De man heeft zich waarschijnlijk de woede van onbekenden op de hals gehaald door vorige week bij het Britse geallieerde kerkhof in Kleve te spelen ter nagedachtenis van Schotten, die in de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld. Een Duitse man sprak hem aan en eiste dat hij nationaal-socialistische liederen zou spelen. Toen de Millingenaar dat weigerde vertrok de onbekende man.

Even later stond de auto van de doedelzakspeler in brand. Uit onderzoek bleek dat het schuifdak van de auto geforceerd was en dat er een brandend voorwerp naar binnen was gegooid. De doedelzakspeler deed aangifte bij de politie in Kleve, die hem enkele dagen later liet weten dat onbekenden geprobeerd hadden zijn kenteken na te trekken.

De Kleefse politie heeft de zaak overgedragen aan de speciale antiterreurbrigade van de Duitse Kriminalpolizei in Krefeld omdat het mogelijk om bedreigingen uit de rechts-extremistische hoek gaat. Ook de politie in Millingen aan de Rijn is geïnformeerd.

Rommelt Microsoft met screenshots X-Box?

TheDuke had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het lijkt er verdacht veel op dat Microsoft een fotobewerkingsprogramma gebruikt om de screenshots van de X-Box er indrukwekkender uit te laten zien dan de graphics in werkelijkheid zijn. Oplettende kijkers hebben ontdekt dat er nogal veel "opvallende" zaken zitten in door de softwaregigant uitgegeven screenshots. Een voorbeeld:



- Hoewel de figuur op het plaatje stilstaat, geeft de snelheidsmeter 51 Mph aan.
- De figuur op het plaatje is duidelijk van betere kwaliteit dan de rest van het shot.
- De lens-flare lijkt direct uit een fotobewerkingsprogramma te komen.

UPDATE:

Dankzij Shadowbane en enkele reacties hieronder zijn we er inmiddels achter dat Microsoft een verklaring op het internet gezet over de bijgewerkte screenshots van de snowboardgame Amped.

Het blijkt allemaal een ongelukje geweest te zijn, ze waren alleen vergeten de screenshots te labelen als concept-art ipv van ingame-screenshots.

Big-Diet domein te koop

R@b had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vanavond begint SBS6 met Big Diet, het reality programma waarin het om afslanken draait. De bijbehorende internet domeinen zijn echter niet in bezit van SBS6. Wie bigdiet.nl intikt komt op een startpagina met links over diëten terecht (sinds een paar dagen) en surfend op Ibazar kwam ik tot mijn grote verbazing een te koop advertentie van big-diet.nl tegen (met streepje dus). Voor 750 piek ben je de gelukkige, maar niemand heeft interesse zo te zien.
Naar alle waarschijnlijkheid zal de BigDiet site gewoon op sbsnet komen te staan, net zoals bij de Bus het geval was. Op web.sbsnet.nl/bigdiet/ staat in ieder geval te lezen dat de site vanaf 17 maart 20.00 uur te bezoeken zal zijn.

Pech dus voor de domein rippers

Helft bevolking tegen Zalm-norm

Bijna de helft van de Nederlandse bevolking (48 procent) vindt dat de Zalm-norm mag wijken voor meer uitgaven voor onderwijs en gezondheidszorg. Dat blijkt uit een enquîte van bureau Interview/NSS in opdracht van het Algemeen Dagblad.

Van de ondervraagden vindt 48 procent dat extra uitgaven mogen worden bekostigd door de staatsschuld minder snel af te lossen, wat in strijd is met de Zalm-norm. 39 procent is het met de VVD-minister van Financiën eens en vindt dat extra uitgaven voor zorg en onderwijs gehaald moeten worden door elders te bezuinigen.
Alleen Zalms eigen VVD-aanhang is het met hem eens en kiest in meerderheid voor het instandhouden van de norm, die voorschrijft dat dat extra uitgaven alleen mogelijk zijn bij meevallers op de eerder begrote uitgaven. Inkomstenmeevallers moeten worden gebruikt voor het terugdringen van de staatsschuld.

De Zalm-norm is al weken onderwerp van felle discussie tussen de drie Paarse regeringspartijen. Voor de VVD is de norm heilig, PvdA en D66 willen per se meer geld vrijmaken voor zorg en onderwijs. Het totale wensenlijstje dat Zalm op zijn bureau kreeg behelst inmiddels zo'n 15 miljard gulden.

Smokkel Britse schapen naar Duitsland?

Mogelijk zijn met mond- en klauwzeer besmette Britse schapen via buurlanden naar Duitsland gesmokkeld. ,,Die dieren zijn tikkende tijdbommen." Dat heeft de voorzitter van de Duitse dierenartsenvereniging, Herbert Wohn, zaterdag verklaard in het boulevardblad Bild.

Welke buurlanden hij op het oog had zei Wohn niet.

Wohn wil dat de Europese Commissie een taakgroep van dierenartsen voor epidemieën instelt die bij het uitbreken ervan direct aan de slag kan.

Turkse gevangenen verbrandden levend

De Raad van Europa heeft scherpe kritiek geuit op de manier waarop Turkse veiligheidsdiensten de orde hebben hersteld bij de hongerstakingen in Turkse gevangenissen, in december vorig jaar.

Volgens het comité tegen marteling van de Raad zouden de veiligheidsdiensten in een vrouwengevangenis een slaapzaal in brand hebben gestoken en hebben toegekeken hoe gevangenen omkwamen. Ook zouden de vrouwen gedurende een paar uur zijn gebombardeerd met onder meer gasgranaten en af en toe zijn beschoten, zo blijkt volgens de BBC uit een voorlopig rapport van het comité.

Bij de bestorming van twintig gevangenissen kwamen in december 29 gevangenen en drie militairen om het leven. Sommige gevangenen zetten zichzelf in brand. De Raad erkent dat de troepen in sommige gevallen met verzet te maken hadden. In andere gevallen zouden de beschietingen zijn doorgegaan ook nadat de gevangenen hadden aangegeven zich niet meer te zullen verzetten tegen de beëindiging van hun hongerstaking.

De gevangenen protesteerden met de hongerstaking tegen de plannen om hen te verhuizen naar moderne, zwaar beveiligde gevangenissen. Ze vreesden dat ze daar geïsoleerder zouden zijn en daardoor kwetsbaarder voor mishandeling.

Hartaanval door persoonlijkheid

De kans op een hartaanval wordt deels bepaald door je persoonlijkheid. Mensen die heel nerveus en obsessief zijn, maken veel meer kans op een hartaanval dan rustige mensen. Dit heeft een Brits onderzoek onder veertienhonderd mannen uitgewezen. De onderzoekers volgden de testcases ruim twintig jaar.

Na die twintig jaar bleken er 127 van de 1400 overleden te zijn aan een hartaanval. Al deze 127 mannen scoorden hoger dan gemiddeld op vragen die gingen over nervositeit of obsessief gedrag. Vergelijkbaar onderzoek aan de Universiteit van Groningen wees al eerder uit dat depressiviteit de kans op een hartaanval vergroot met 400%.

Multicolor zien dankzij de apen

De meeste dieren uit het dierenrijk kunnen maar twee kleurgroepen onderscheiden: geel en blauw. Alleen sommige apen en mensen kunnen nog een derde kleur onderscheiden, namelijk rood. Onderzoekers uit Hongkong kwamen er achter, dat apen om de lekkerste blaadjes uit de bomen te kunnen halen, ook rood moesten kunnen herkennen en zo die eigenschap ontwikkeld moeten hebben.

Het is best mogelijk dat door de verminderde noodzaak van die rood-herkenning in de huidige maatschappij, langzaam maar zeker die functie verloren gaat. Feit is wel dat steeds meer mensen aan rood/groen-kleurenblindheid lijden. Op dit moment zo'n 8% van de Westerse mannen, tegen 3% van de apen die ook drie kleuren kunnen onderscheiden.

Vaticaan zonder stroom?

De Italiaanse milieuminister Willer Bordon heeft het Vaticaan vrijdag gedreigd met stopzetting van de stroomleverantie aan Radio Vaticaan als de zender doorgaat met veronderstelde vervuiling met elektromagnetische golven.

"Het is een extreem besluit, waarvan ik hoop dat ik het niet hoef te nemen", aldus Bordon. De Italiaanse justitie heeft Radio Vaticaan aangeklaagd wegens overtreding van de strenge Italiaanse normen voor elektromagnetische velden die radio- en telefoonmasten uitzenden. De zaak zou maandag voorkomen, maar een rechter heeft het proces uitgesteld tot het najaar.

Het Vaticaan zegt dat het radiostation niet onder Italiaanse jurisdictie valt, maar onder die van Vaticaanstad. Bovendien zouden de radiogolven binnen de internationale normen vallen. Omwonenden van de zendinstallatie klagen over storingen van huishoudelijke apparaten, telefoons en televisietoestellen. Milieuactivisten stellen dat de elektromagnetische golven kanker kunnen veroorzaken.

Miljoen gulden na medische blunder

Een Amerikaanse maagkankerpatiënt heeft een schikking getroffen met de chirurg die hem na een operatie had dichtgenaaid, maar daarbij een handdoek in de maag had laten zitten. De arts betaalt de 70-jarige William Miller 400.000 dollar (980.000 gulden).

Volgens de advocaat van de patiënt is dat bedrag niet te hoog. Miller, die direct na de operatie al klaagde over maagpijn, maar pas na ruim twee maanden weer werd onderzocht, moet immers als gevolg van de medische blunder een deel van zijn blindedarm missen. De doek was met de blindedarm verstrengeld geraakt.

'Heer' kan niet meer

Tijdens de vertaling van de bijbel wordt de Hebreeuwse aanduiding voor God, 'JHWH', traditioneel vertaald met 'Heer'. Vier vrouwelijke medevertalers van de Nieuwe Bijbelvertaling zijn het hier niet mee eens, en hebben hun medewerking opgezegd.

Al twee jaar geleden begonnen de vrouwen een actie tegen de vertaling 'Heer'. Onder het motto 'Heer kan niet meer' verzamelden zij ongeveer zevenhonderd handtekeningen onder enkele miljoenen kerkgangers.

Nu het Nederlands Bijbelgenootschap en de Katholieke Bijbel Stichting toch besloten hebben om 'JHWH' met 'Heer' te vertalen, willen de vrouwelijke wetenschappers niet langer hun medewerking verlenen.

Overigens hebben de tegenstanders van 'Heer' nog geen goed alternatief weten te bedenken.

Dommelsch wint Gouden Loeki

Dommelsch bier is het populairste tv-spotje van vorig jaar. De twee archeologen die geen idee hadden waarom de opgegraven schedels hun voortanden misten, zijn door het publiek onderscheiden met de Gouden Loeki 2000. Tweede in de STER-wedstrijd werd verzekeraar Centraal Beheer met het filmpje 'Joyriding' en derde 'Hot Dog' van Calvé.

Ruim 55.000 kijkers brachten hun stem uit, waarvan meer dan de helft via internet.

Na 18 jaar eindelijk vrij

Een Amerikaan die achttien jaar in de cel zat voor een moord is op vrije voeten gekomen nadat zijn zuster aan de hand van dna-onderzoek zijn onschuld wist aan te tonen. De 47-jarige Kenneth Waters was in 1983 door een jury in Massachusetts schuldig bevonden aan het doodsteken van een vrouw bij een beroving.

Zijn zus Betty Ann (46), een gescheiden moeder zonder middelbare-schooldiploma, besloot het vonnis aan te vechten en wist na een vooropleiding in de avonduren een studie rechten af te ronden. Vlak voordat zij afstudeerde en als advocaat aan de slag kon gaan, ontdekte Betty Ann in de kelders van het gerechtsgebouw in Massachusetts een doos bewijsmateriaal uit het proces tegen haar broer.

In de doos bevonden zich het steekwapen alsmede bebloede kledingstukken. Dna-onderzoek wees uit dat de bloedsporen niet van haar broer afkomstig waren. Kenneth Waters is daarop door justitie vrijgelaten in afwachting van een mogelijk nieuw proces. Zijn zus zegt de ware moordenaar op het spoor te zijn.

Grootste olieplatform dreigt te kapseizen

's Werelds grootste olieplatform, de P-36 in het Camposveld van de Braziliaanse staatsoliemaatschappij Petrobras, dreigt binnen 48 uur te kapseizen, zo heeft Petrobras vrijdag meegedeeld. Als dat gebeurt, dreigt een milieuramp. Zeker de helft van de 1200 ton diesel en 300 ton ruwe olie aan boord zal dan in zee lopen.

Een poot van het 120 meter hoge stalen gevaarte lijkt te zijn gebroken, zo meldde de BBC. Het gevaarte maakte vrijdag 35 graden slagzij. P-36 bevindt zich rond 200 kilometer voor de Braziliaanse kust ter hoogte van Rio de Janeiro. Het platform werd donderdag door een serie explosies getroffen. Hierbij viel een dode en raakte een persoon zwaar verbrand. Negen mensen worden nog vermist.

Het pas vorig jaar in gebruik genomen platform was gebouwd om een productie van 180.000 vaten (van 159 liter) olie per dag mogelijk te maken en was daarmee het grootste platform ter wereld. De productie zou dit jaar verder tot 110.000 vaten per dag moeten oplopen. Het uitvallen van P-36 kost Petrobras 5 procent van zijn totale dagproductie, die op het ogenblik rond 1,3 miljoen vaten per dag ligt.

Kournikova dubbelt met Lycos

De meest gezochte sportvrouw op internet, Anna Kournikova, zal binnenkort verschijnen in commercials van internetportaal Lycos. De tennisster heeft hiertoe een meerjarige overeenkomst gesloten met Terra Lycos.

Het eerste spotje met Kournikova verschijnt maandag op CBS. Ook op de zenders ESPN, MTV en VH1 zal de populaire tennisster verschijnen tijdens de reclameblokken.

Hoewel Kournikova op de wereldlijst van tennissters genoegen moet nemen met een negende plaats, staat ze nummer 1 in de Lycos Sports 50: de ranglijst van namen van sportmensen die het vaakst zijn ingetikt in de Lycos-zoekmachine. Een Nederlandse Kournikova-fan schreef onlangs een virus 'ter ere van' de tennisster.

ICQ-berichten directeur openbaar

veekeend had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Hackers hebben duizenden ICQ-berichten van de algemeen directeur van netbedrijf eFront onderschept en online geplaatst. Daarmee brengen ze het bedrijf en directeur Sam Jain persoonlijk in ernstige verlegenheid. Dat meldt Cnet vandaag.

De ICQ-boodschappen brachten ondermeer aan het licht hoe een in financiele moeilijkheden verkerende Dotcommer een vijandelijke overname probeert te voorkomen. Ook staat er gevoelige informatie in over zakenpartners, werknemers en collega-websites.

De logbestanden zijn door hackers, die inbraken op het computersysteem van eFront, ontvreemd van de pc van Sam Jain. Jain zegt dat de gepubliceerde ICQ berichten inderdaad juist zijn maar dat er met de inhoud wel is gerommeld. eFront heeft de FBI ingeschakeld om de zaak uit te zoeken maar die is nog geen officieel onderzoek begonnen.

Machinist raakt trein kwijt

Jeromeo had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Britse treinmachinist is zo aan de nicotine verslaafd dat ie z'n trein kwijtraakte. Nadat hij de locomotief van de 1800 ton zware kolontrein verlaten had om een pakje sigaretten te scoren liep hij zo'n 3 kilometer - de borden volgend - naar het dichtsbijzijnde dorp, op zoek naar een tabakszaak. In het centrum aangekomen raakte hij volkomen zoek in de wirwar van winkels en alras realiseerde hij zich dat hij geen idee had hoe hij terug moest komen naar zijn trein waarna hij in paniek zijn collega's belde met als binnenkomer "I've lost my bloody train!"

Door het aanwijzingen van z'n collega's kwam hij naar meer dan een uur terug bij zijn 36 wagons combinatie. Daar werd hij opgewacht door verontruste spoorwerkers die de verlaten trein hadden gevonden en de spoorwegmaatschappij ingeschakeld hadden.

Een uitgebreid onderzoek is gestarten de machinist is hangende het onderzoek geschorst.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.