Brokstukken uit de ruimte

Zuidelijk Nederland ligt in de baan waar eind februari brokstukken van het Russische ruimtestation Mir kunnen neerstorten. Daarvoor waarschuwt de Militaire Inlichtingendienst (MID) in een rapport dat afgelopen week naar een aantal ministeries is gestuurd. "Het risico voor Nederland is gering, maar wel aanwezig", aldus de inlichtingendienst.

Rusland wil de 15 jaar oude Mir rond 27 februari laten terugkeren in de atmosfeer. Daarbij zal een deel van het 140 ton wegende ruimtestation verbranden. Sommige onderdelen, zoals de brandstoftanks, komen met grote snelheid op aarde terecht ten zuiden van 51,6 graden noorderbreedte. Die breedtegraad ligt op de lijn Tholen-Breda-Tilburg.

De Russen verwachten dat de restanten van de Mir neerstorten in de Stille Oceaan. Maar volgens de MID is het ‘onmogelijk' te voorspellen hoe het ruimtestation bij terugkeer in de atmosfeer uiteenspat. "Het is slechts enkele uren vooraf te voorspellen waar de meeste delen van het ruimtestation terecht zullen komen", aldus het MID-rapport.

Kijk dus ff naar boven Tholen, Breda en Tilburg als je de deur uitgaat op 27 februari!