FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 15 januari 2001

Teveel nieuws op FOK! ?

Het is ons opgevallen dat lang niet iedereen gebruik maakt van het nieuwsoverzicht, maar slechts het nieuws bekijkt dat links in de update tracker staat.
Met name later op de dag wil dat nog weleens zorgen dat je lang niet al het nieuws onder ogen krijgt. Vandaar even een kort stukje over hoe je al het nieuws van vandaag kunt lezen.

Je kunt op 3 manieren het overzicht van de complete dag te zien krijgen. De eerste is via de tekst NIEUWS dat dwarsgedrukt aan de rechterkant van de Update Tracker staat.



De tweede is via het pulldownmenu bovenaan de pagina.


Ook de tekst nieuws bovenaan de pagina verwijst naar de pagina met al het nieuws van vandaag (en gisteren).

De overige dwars gedrukte teksten naast de update tracker zijn trouwens ook links. Zo kun je via 'reacties' bijvoorbeeld kijken op welke berichten voor het laatst is gereageerd...

Veel FOK!plezier nog verder

Rijscholen gaan ministeries plat faxen

De rijscholen in Nederland willen met een gezamelijke actie het faxverkeer van drie ministeries en de Tweede Kamer tenminste één dag platleggen. Zij willen hiermee bereiken dat de rijschoolbranche in de toekomst gelijk wordt behandeld als de taxibranche.

De rijschoolhouders willen een verlaging van het BTW-tarief, vrijstelling van de belasting die bij aankoop van een nieuwe auto moet worden betaald en vrijstelling van de toekomstige spitsheffing op de wegen.

Tuurr, bedankt voor de tip!

Man steelt voor fl 300,- aan afval

Een 41-jarige man uit Ruurlo heeft bij de politie aangifte gedaan van diefstal vanaf een bedrijfsterrein aan de Kiefte in Eibergen. Door een toegangshek te forceren, zijn onbekenden op het terrein gekomen. Dit moet net voor het weekend gebeurd zijn. Vanaf het terrein aan de Kiefte werd een partij van 300 kilo aluminiumafval gestolen. Dit afval vertegenwoordigt een waarde van 300 gulden.

Ik heb hier nog wel wat stofpluizen liggen, mag ie zo meenemen

Op het verkeerde been

In een ziekenhuis in het Zwitserse Lugano is een 80-jarige patient per ongeluk het verkeerde been afgezet, zo heeft het openbaar ministerie van het kanton Tessin zondag gemeld.

De patient was vrijdagavond opgenomen voor een spoedoperatie in verband met slechte doorbloeding van zijn been. Na netjes het been boven de knie geamputeerd te hebben, kwam de chirurg erachter dat het het verkeerde been was! Toen hij begreep deze verschrikkelijke fout te hebben gemaakt, gaf hij zichzelf aan bij de politie, die de zaak meteen naar de officier van justitie verwees.
Er loopt inmiddels een onderzoek naar de chirurg wegens zware verwonding.

De directeur van het ziekenhuis sprak van menselijk falen en wees erop dat het operatieteam uit acht mensen bestond. De toestand van de patient is kritiek.

Elektrische deken gooit roet in het eten

Een vrijstaande woning aan de Brilmanskamp in Bathmen is zaterdagmorgen rond acht uur geheel door brand verwoest. Het vuur greep zo hevig om zich heen dat de brandweer, die met groot materieel uitrukte, vreesde dat de vlammen zouden overslaan naar panden dicht in de buurt. Dat laatste gebeurde uiteindelijk niet. Wel ontstond er in het huis van de buren rook- en waterschade.

Het nu uitgebrande pand werd tijdelijk bewoond door een 46-jarige man uit Borger, zoon van de eigenaar, die in het ziekenhuis ligt. De man werd zaterdagmorgen wakker van een brandlucht in de slaapkamer van zijn vader, die, zo bleek, per ongeluk tijdens zijn afwezigheid de elektrische deken aan laten staan.

De zoon gooide in allerijl de brandende matras uit het raam, maar het was te laat: de slaapkamer had al vlam gevat. Toen de Bathmense brandweer ter plekke kwam, stond het hele huis in lichterlaaie.

Disco deelt sterretjes uit

Een actie van het barpersoneel in de Heerenveense discotheek De Muis heeft zaterdagavond veel kwade reacties opgeleverd. Aan de bezoekers werden sterretjes uitgedeeld tijdens het draaien van het nummer 'Waar is hier de nooduitgang' van 'Het goede doel.'

Volgens de eigenaar was het nummer bedoeld om de mensen te wijzen op de nooduitgangen in het bedrijf. Van het uitdelen van de sterretjes wist hij niets.

De discotheek deed vorige week ook mee aan de handtekeningenactie voor Volendam in Heerenveense uitgaansgelegenheden.

Waar zaten die lui met hun hoofd!

Belgacom klaagt KPN aan

Tuurr had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Belgacom beschuldigt KPN van bedrijfsspionage.

De Belgische telefoonmaatschappij Belgacom heeft bij justitie in Brussel een klacht wegens bedrijfsspionage ingediend tegen concurrent KPN Belgium, een dochter van KPN Nederland.

Dat schrijft maandag de Vlaamse krant De Morgen. Zij baseert zich op vertrouwelijke stukken waarover zij beschikt. Belgacom zou een claim van 1 miljard frank (circa 50 miljoen gulden) hebben ingediend tegen KPN Belgium. Aanleiding voor de klacht was een onderzoek van de interne veiligheidsdienst van Belgacom. Die hoorde van een werknemer van KPN dat er bij dat bedrijf vertrouwelijke stukken van Belgacom zouden circuleren. De man had eerder bij Belgacom gewerkt. Volgens De Morgen wordt een andere ex-werkneemster van Belgacom ervan verdacht de vertrouwelijke stukken te hebben ontvreemd toen ze overstapte naar KPN Belgium.

Brandstichter backpacking hotel voorgeleid

De man die wordt verdacht van de brand in een Australisch hotel voor rugzaktoeristen, zal terechtstaan wegens brandstichting en tweevoudige moord. Dit is bepaald bij de eerste voorgeleiding van de 37-jarige fruitplukker voor de rechtbank in Brisbane.

Bij de brand in Childers kwamen in juni 15 mensen om het leven. De fruitplukker staat niet terecht voor alle 15 doden, omdat hij voor dubbele moord ook al levenslag kan krijgen. Onder de doden waren twee Nederlanders.

Tegenover de politie zou de man de brandstichting hebben bekend, maar bij zijn voorgeleiding ontkende hij enige betrokkenheid.

Agent pleegt ontucht met verdachten

In Amsterdam is een agent van het plaatselijke politiekorps aangehouden op verdenking van het plegen van ontucht.
Hij zou zich vorige week hebben vergrepen aan drie minderjarige verdachten, die op dat moment werden vastgehouden. De verdachten waren jongens tussen de 14 en de 16 jaar. Ze hebben alledrie aangifte gedaan.

De jongens zaten vast op verdenking van diefstal. Over de toedracht van het incident wil de politie niets kwijt. Het bureau interne onderzoeken heeft onder toezicht van het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek ingesteld.

De agent is met onmiddelijke ingang geschorst.

Panda op wereldreis

De 15-jarige pandabeer Ling Ling uit Tokyo mag binnenkort voor de laatste keer proberen om nog iets klaar te spelen en vader te worden. Dat is hem tot op heden nog nooit gelukt.

De oude panda reist af naar de dierentuin van Mexico-stad, waar eind deze maand drie vrouwtjes hem trappelend van ongeduld zullen opwachten. Na drie maanden zal vervolgens blijken of het hem is gelukt.

Ling Ling gaat naar Mexico om het aantal pandaberen op te krikken. De panda wordt met uitsterven bedreigd door het steeds kleiner worden van hun leefgebied en het voortduren van de jacht.

Die zal het zeker zwaar krijgen

Hakenkruis op deur synagoge

In de deur van de synagoge van Mühlhausen in de Duitse deelstaat Thüringen is in het weekeinde een hakenkruis gekrast.

Een speciaal team dat de politie op de zaak heeft gezet had maandag nog geen spoor van de daders. Onderzocht wordt of er verband is met een concert dat skinheads zaterdag in Mühlhausen hadden georganiseerd, maar waar de politie een stokje voor stak. De politie had tegen enkele tientallen bezoekers een verwijderingsbevel uitgevaardigd.

Politie haalt naaktloper uit vrieskou

Tuurr had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 23-jarige Fransman is zondagmiddag naakt in de vrieskou in de bossen van Beekbergen aangetroffen. Naar eigen zeggen was de verkleumde man bezig met het uitvoeren van een 'ritueel'.

Zijn 'instinct' had hem gezegd dat de tijd daarvoor rijp was. De man verkeert in een psychose, als gevolg van het gebruik van drugs. Agenten troffen de man na een telefoontje verkleumd aan. Zijn kleren lagen in de nabijheid in het bos. Hij is vervolgens maar netjes afgeleverd bij vrienden.

Nieuwjaarskaart van vermoorde dochter

Een nieuwjaarskaartje van een postkantoor in Japan is onlangs hard aangekomen voor een Japans echtpaar. Ze kregen een groet van hun dochter, die acht jaar geleden op 19-jarige leeftijd door een man werd meegelokt en gewurgd.

Het meisje schreef de groet zestien jaar geleden en vervolgens was het kaartje in een tijdscapsule gestopt, bestemd voor 2001. Het meisje was op dat moment 11 jaar.

'Gelukkig nieuwjaar. Ik vraag me af wat we nu aan het doen zijn. Ik kan niet wachten! Van Yuki.', stond er op het kaartje.

Latin Lovers hebben meest erotische fantasieen

Meer dan driekwart van de wereldbevolking heeft wel eens erotische fantasieën. Gek genoeg durft slechts minder dan de helft daarvan dat toe te geven. Dit is gebleken uit een onderzoek van de uitgever van liefdesromans Harlequin.

Het meest expressief in hun erotische gevoelens zijn de Argentijnen en de Chilenen. 95 procent van hen zegt regelmatig fantasieën te hebben. Japan staat onderaan de lijst. Niet meer dan de helft van de Japanse bevolking geeft toe erotische gedachten te hebben.

Wereldwijd geeft 45 procent aan seksuele fantasieën in de praktijk te brengen. Eenderde van de ondervraagden zei te fantaseren over zijn of haar partner. Deense vrouwen zijn het meest trouw. Van hen droomt 58 procent over hun man.

De Argentijnse vrouwen daarentegen zijn het minst trouw aan hun echtgenoot. Bij slechts 15 procent gaat de erotische droom over hun eigen liefje. Meer dan eenderde fantaseert over seks met een vreemde.

Ten slotte het land van de Godin van de Liefde (Aphrodite), Griekenland, en het land dat bol staat van de charmeurs: Frankrijk. Meer dan eenkwart van de Griekse mannen is het meest gecharmeerd van hun vrouwelijke collega's, terwijl bij de Fransen dat maar 4 procent is.
Bijna een op de vier mensen deelt in zijn fantasie het bed met een acteur of actrice. Musici, modellen en atleten zijn volgens het onderzoek ook populaire sekssymbolen.

Voor het onderzoek zijn 5484 mannen en vrouwen ondervraagd, zowel met als zonder relatie.

FOK! en Tweakers.net database hack

Okee, het bijna onmogelijke is toch gebeurd. Vandaag werd hier een drie pagina's tellend bericht geplaatst over veiligheid. Op zich niets bijzonders, ware het niet dat pagina 3 iets vreemds aan het licht bracht.

Nawoord

Wij hebben dit artikel hier geplaatst als demonstratie van het beveiligingslek in Tweakers.net. Aangezien wij denken verantwoordelijk te zijn omgesprongen met de verkregen informatie en we er veel tijd in hebben gestoken, hopen we dat de Tweakers.net crew zo vriendelijk wil zijn om dit artikel tot minstens vanavond 21:30 te laten staan. Indien dit gebeurt, zullen we een beschrijving van de volledige exploit, inclusief nieuwe code om het gat te dichten, mailen naar Femme Taken.

Met vriendelijke groet,

xoror en Luite
(l33t h4x0rs)


Een hack dus.
Vanwege een klein scriptfoutje bleken de passwords voor de database 'voor het oprapen' te liggen.
De hackers in kwestie hebben inmiddels uit de doeken gedaan hoe het lek te dichten valt en daaraan wordt nu hard gewerkt.

De hackers hadden toegang tot de volledige database, dus zowel de frontpage als forums als userdatabases van zowel FOK! als Tweakers.net
Daar we alle userpasswords gecodeerd opslaan zijn er geen passwords van users uitgelekt en hoef je dus je password niet te veranderen.

Hierbij een dikke voor xoror en Luite (de Hackers in kwestie), die op een onaggressieve, non-destructieve manier onze aandacht hebben gevestigd op dit beveiligingslek.

Ongestelde vrouwen goede kaartlezers

JaNs had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vrouwen die ongesteld zijn, kunnen goed kaartlezen. Het ruimtelijk inzicht is namelijk op zijn best tijdens de menstruatie. Dat komt door hormoonspiegelingen, zo hebben Duitse onderzoekers ontdekt.

De wetenschappers, van een universiteit in Bochum, wilden wel eens wat meer weten van aloude wijsheden als 'vrouwen kunnen geen kaartlezen' en 'ze hebben al helemaal geen richtingsgevoel'. Ze gaven twaalfjonge vrouwen enkele weken lang drie verschillende tests te doen in alle fases van de menstruele cyclus.

Elf van hen scoorden tijdens hun menstruatie erg goed bij een test met het in gedachten omdraaien van wiskundige figuurtjes, veel beterdan op de dagen dat ze niet ongesteld waren. "Ruimtelijk inzicht is gevoelig voor hormonale invloeden", concludeerden de Duitsers.

Jongetje valt slapend uit raam

Een negenjarige jongen uit New York is vrijdagochtend vroeg al slapend uit het raam gesprongen omdat hij droomde dat zijn ouders werden vermoord. Hij werd zwaargewond opgenomen in een ziekenhuis. De politie heeft dat bekendgemaakt.

Edward Amonte brak zijn heup en zijn rug en liep een hersenbeschadiging op na zijn sprong vanaf de tweede verdieping. Zijn toestand was zaterdag ernstig, maar stabiel. Mogelijk was de nachtmerrie veroorzaakt door medicijnen die Edward donderdagnacht had gekregen tegen koorts. Volgens zijn ouders slaapwandelde hij wel vaker.

GSM bericht leidt tot ravage

Niet alleen bellen met een mobiele telefoon kan gevaarlijk zijn in het verkeer. Ook het uitlezen van een gsm-berichtje heeft soms verstrekkende gevolgen. Dat ondervond een vrachtwagenchauffeur maandag op de A50 onder Nuland.

Toen hij een boodschap op zijn mobieltje probeerde te ontcijferen, ontging het hem dat de vrachtwagen voor hem vrijwel stilstond. Het gevolg: een fikse aanrijding. Vervolgens knalden nog twee vrachtwagens op de ontstane ravage. Een voertuig belandde in een sloot.

Twee chauffeurs zijn met lichte verwondingen overgebracht naar een ziekenhuis. Hoe groot de materiële schade is, staat nog niet vast. Door het ongeval stond er lange tijd een kilometerslange file.

Online eten

Even een hapje te eten bestellen vanachter je computer? Het kan: via de site Urbanbite. Het idee is overgekomen uit Londen, waar de site een denderend succes bleek. Hoe werkt het? Je voert je postcode in en vervolgens krijg je een aantal restaurants in de buurt te zien die bij jou kunnen bezorgen. Je bestelt er wat en kort daarna wordt er aan de deur bezorgd. Ideaal als je echt in tijdnood zit of als je weer es over moet werken!

In Londen zijn er al zo'n 300 restaurants aangesloten bij de portal. Hier in Nederland werkt de site voorlopig alleen nog vanuit Amsterdam en zijn er zo'n 75 restaurants aangesloten. Alle restaurants zijn van tevoren gestest of zij goede kwaliteit leveren en of zij extra bestellingen aan zouden kunnen. Per maaltijd betalen de restaurants commissie aan Urbanbite, maar dit wordt niet doorberekend aan de klant.

Big Brother protest actie

Een comité van Big Brother-fans heeft een bezwaarschrift ingediend bij de programma-directie van deze show. In hun ogen is de finale, die 30 december werd uitgezonden, namelijk niet volgens de regels verlopen. Zij zijn het niet eens met de gang van zaken tijdens deze avond. Zo zou de telefonische verkiezing zijn overruled door de bewoners een envelop met geld voor te houden en was er geen notaris aanwezig om de stemming eerlijk te laten verlopen.

Tijdens de uitzending bleek dat Koos verreweg de populairste was onder de bellers. Halverwege de stemming werd de drie finalisten een envelop met 50.000 gulden voorgehouden. Robin en Bianca hadden al eerder laten weten geen geld aan te zullen nemen, van Koos was bekend dat hij voor een leuk bedrag uit de strijd zou stappen. Daarna won Bianca, terwijl in alle voorgaande Polls Robin veel hoger scoorde. Na afloop is overigens nooit bekend gemaakt hoeveel mensen er gereageerd hebben.

Beloning om vrijgezel te blijven

Een Indiaas kamerlid wil het aantal inwoners van het land in bedwang houden door mannen een beloning te geven als ze vrijgezel blijven.
Als het wetsvoorstel er door komt, krijgen de vrijgezellen een maandelijks geldbedrag en gratis medische zorg. Op hun oude dag zouden de vrijgezellen ook nog eens een gratis onderkomen krijgen.

Het wetsvoorstel houdt ook in dat als je eenmaal de overeenkomst ondertekend hebt, je in de gevangenis belandt en een boete opgelegd krijgt als je het toch waagt om te trouwen.

Kunnen we niet beter een family-pack Durex daarheen sturen?

SBS stopt met uitzenden totodivisie

Televisiezender SBS6 stopt, ondanks een nog anderhalf jaar doorlopend contract, met onmiddellijke ingang met het uitzenden van het voetbal uit de eerste divisie op zaterdagavond. Het ruim drie kwartier durende programma wordt vervangen door een blokje van tien tot vijftien minuten in 'Hart van Nederland'.

Slechte kijkcijfers en hoge productiekosten zijn de redenen voor de plotselinge ingreep. De voorzitters van Eindhoven en Helmond Sport zijn volslagen verrast door het besluit van de SBS6-directie. 'Het is absoluut niet aanvaardbaar', zegt Eindhoven-voorzitter Willem van Santvoort. Zijn collega Theo Knopper van Helmond Sport: 'Eerste divisie zonder televisie is ondenkbaar.'

De CV Totodivisie, de belangenorganisatie van de clubs, overweegt juridische stappen.

Roemeen legt IRC-netwerk plat

Een hacker uit Roemenië is erin geslaagd door middel van een DDOS (Distributed Denial Of Service) een van de grootste IRC-netwerken, Undernet, plat te leggen.

Een systeembeheerder, die anoniem wilde blijven omdat hij bang is dat anders zijn server het volgende slachtoffer zal worden, zei dat de aanvallen lijken te komen van honderden machines die overgenomen zijn door één hacker uit Roemenië. Hij meldt ook dat de Roemeense wetten de criminelen niet aan kunnen pakken.

Undernet had afgelopen zondag een bericht op de site staan waarin gemeld werd dat de situatie het voortbestaan van haar IRC-service bedreigde. "Om het simpel te zeggen: we kunnen niet meer voorzien in vrije en stabiele IRC-service, als we constant klanten en inkomsten moeten verliezen. Dan wordt het verlies te groot. Dit probleem bedreigt het voortbestaan van IRC als een van de grotere klassieke Internet-services."

Wolven vallen Siberische dorpen aan

Honderden uitgehongerde wolven hebben bij de Siberische stad Krasnojarsk dorpen en boerderijen aangevallen op zoek naar voedsel.

Over het algemeen zijn wolven schuwe beesten, maar na twee weken zware vorst met temperaturen van 45 graden onder het vriespunt gaan ze wel de bewoonde wereld in. Nadat ze eerst koeien, varkens en schapen verorberden, proberen de wolven nu huizen binnen te dringen.

Bij Balachtinsk zijn commando's gevormd die verdere aanvallen moeten verhinderen. De commando's hebben al veertig wolven gedood.

Aantal doden aardbeving loopt flink op

Het dodental als gevolg van de aardbeving zaterdag in El Salvador is opgelopen tot meer dan vierhonderd. Zo'n 1080 personen raakten gewond. President Flores zei zondag te vrezen dat het aantal doden verder zal oplopen.

Intussen begint ook meer duidelijk te worden over de omvang van de materiële schade. Volgens de politie zijn ongeveer 8000 woningen verwoest door de aardbeving, die een kracht had van tussen 7,6 en 7,9 op de schaal van Richter. Een twee keer zo groot aantal huizen heeft schade opgelopen. Ook zijn tientallen flats en kerken beschadigd.

Het hele land is door de beving van zaterdag getroffen, anders dan in 1986, toen zich in de hoofdstad San Salvador een zware aardschok voordeed. Door deze beving kwamen 1400 mensen om het leven. President Flores heeft Colombia gevraagd 3000 lijkkisten ter beschikking te stellen. Meer gegevens over de precieze omvang van de schade kon hij vooralsnog niet geven.

Een probleem is dat me! t veel regio's contact nog niet mogelijk is. Lokale wegen zijn nog onbegaanbaar en telefoonverkeer is niet mogelijk. Op de belangrijke wegen naar Guatemala, Honduras en Nicaragua kan weer wel worden gereden. Het internationale vliegveld is ook weer in gebruik genomen.

Er zijn al verscheidene hulpteams naar het rampgebied afgereisd. Met name in de buitenwijk Las Colinas in San Salvador wordt druk gezocht naar mogelijke overlevenden van een enorme aardverschuiving die na de beving ontstond. Daarbij worden ook honden ingeschakeld.

Volgens de Salvadoraanse autoriteiten zijn meer dan 1300 mensen geëvacueerd. Een aantal van hen is tijdelijk ondergebracht in een stadion in de buurt van San Salvador. Veel evacuees komen uit streken waar nieuwe aardverschuivingen kunnen ontstaan. De kans daarop is niet denkbeeldig omdat er nog steeds naschokken zijn die nog wel twee dagen kunnen aanhouden. Er zijn er al vijfhonderd geregistreerd. Sommigen daarvan waren zeer krachtig ! en veroorzaakten paniek onder de bevolking.

Man kidnapt konijntje

Een vader uit het Overijsselse Wijhe is dit weekeinde aangehouden omdat hij het konijntje van de dochter van zijn ex-vriendin had ontvoerd.

De man was in laveloze toestand de woning van zijn voormalige geliefde aan De Hoevenhoek binnengedrongen en had haar bij de keel gegrepen en bedreigd. Hij richtte enkele vernielingen aan en greep plotseling het konijn uit de keuken, waarna hij er vandoor ging.

Agenten troffen de konijnenkidnapper even later op het NS-station aan, waar de trein op het punt van vertrekken stond. Het konijn is naar het meisje teruggebracht.

Succesje voor Microsoft in rechtzaak

Een federale rechter heeft softwarereus Microsoft aan een kleine victorie geholpen. De rechtbank verwierp vrijdag 38 klachten van Windowsgebruikers die het bedrijf ervan beschuldigden de softwarepakketten voor te veel geld te hebben verkocht. Microsoft zou daarvoor zijn machtspositie hebben misbruikt.

De belangrijkste reden voor rechter J. Motz om de klachten te verwerpen, was dat de klagers de operatiesystemen niet van Microsoft zelf hadden gekocht, maar via computerfabrikanten als Dell en Compaq. Hij volgt daarmee een uitspraak uit 1977 van het hooggerechtshof.

Motz heeft inmiddels 61 antimonopoliezaken tegen Microsoft behandeld, inclusief deze 38. In totaal hebben meer dan 130 bedrijven en particulieren geprobeerd een schadevergoeding van de softewaremaker in de wacht te slepen via de rechter. De advocaten van de Windowsgebruikers die vrijdag in het ongelijk werden gesteld, hebben al gemeld in hoger beroep te gaan tegen de beslissing.

In de antitrustzaak die vorig jaar door een aantal staten was aangespannen, veroordeelde rechter Thomas Penfield Jackson in juni het softwarebedrijf tot opsplitsing van Microsoft. Het concern ging in beroep tegen die beslissing. Jackson oordeelde ongekend hard dat het softwarebedrijf zijn dominante positie op de computer- en softwaremarkt jarenlang had misbruikt en op die manier de antimonopoliewetgeving had overtreden. Die zaak kan nog jaren gaan duren.

Vinvis spoelt aan

Een 10,5 ton zware vinvis heeft zich zondag klemgezwommen in de Sloehaven in Ritthem, bij Vlissingen. De walvis raakte beklemd tussen het remmingswerk in de haven en overleed.

De 12,5 meter lange walvis werd kort voor zeven uur 's ochtends voor het eerst in de Sloehaven gesignaleerd. Toen het dier rond elf uur vast kwam te zitten in het remmingswerk van de containerhaven, werd geprobeerd de vinvis vlot te trekken met behulp van een mobiele kraan en een vlet. Dat mislukte.

Bij een tweede poging kwam het dier los en werd vervolgens met behulp van een kraan op de wal gelegd. Het dier bleek inmiddels te zijn overleden. De walvis wordt maandag onderzocht door Naturalis in Leiden.

Verblijf in gevangenis niet meer gratis

Een gratis verblijf in de gevangenis is er binnenkort niet meer bij. Tenminste, in Engeland. De Britse regering wil de gedetineerden namelijk zelf voor hun verblijf in de gevangenis laten betalen.

Door de enorme toename van het aantal gevangenen is Groot-Brittannië bang dat het de kosten straks niet meer kan opbrengen. Een gevangende kost de overheid nu ruim 76.000 per jaar.

Het Britse genootschap voor reclasseringsambtenaren ziet er niet veel brood in. De meeste gevangenen zijn simpelweg te arm om kost en inwoning te betalen, aldus de ambtenaren.

En als je nou niet betaalt? Word je er dan uitgezet?

Rockende monniken moeten stoppen

Een groep Griekse monniken, die een (inmiddels platina) rock-album hebben uitgebracht, moeten stoppen met hun muziek, omdat het tegen de kloosterregels in zou gaan.
De orthodoxe monniken hebben meerdere christelijke pop acts voortgebracht, maar de synode (soort van kerkelijk bestuur) heeft gezegd dat ze zich maar weer kalm moeten houden.

Hun eerste album kreeg al snel een cult-status, nadat de media er gretig op insprongen en een nieuwe plaat zal binnenkort uitgebracht worden. Ze zijn op tv geweest terwijl ze aan het basketballen waren, voetbalden en rondjes op de kartbaan maakten met een stel jongeren.

"Sommige monniken hebben nogal controversiële manieren gebruikt om de boodschap van Christus uit te dragen. Dit soort gedrag rijmt niet met de tradities van het klooster en heeft in bepaalde gevallen de trouwe leden van de kerk te kijk gezet," aldus een verklaring van de kerk.

De monniken zelf kijken er nogal anders tegen aan:
"Wij zijn verbaasd over het standpunt van de synode, want zij beschuldigen ons nu juist van iets, waarover we veel lovende brieven binnenkrijgen."

Betekent dit dan ook dat we geen Sister Act 3 krijgen?

Ontsnapte raakt de weg kwijt

Een ontsnapte gevangene in de Verenigde Staten heeft de politie gebeld en vroeg of ze hem terug wilde brengen, nadat hij bij zijn vluchtpoging hopeloos verdwaald was geraakt. Na een busje van de gevangenis gestolen te hebben, ging hij er vandoor, maar zijn vrijheid was dus maar van korte duur.

De 38-jarige man, die een 12-jarige straf uit moest zitten wegens een overval, ontsnapte uit een werkgroep in een gevangenis in Oklahoma. Hij reed met het busje zo'n 300 kilometer naar Kansas, waar hij de autoriteiten belde om hem terug te brengen naar z'n vertrouwde cel.

Nu moet hij, naast z'n staande straf, ook nog eens terecht staan voor ontsnappen en het stelen van een voertuig.

Misschien toch een gevalletje van heimwee?

Executies collaborateurs veroordeeld

aa had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De executies van twee Palestijnse collaborateurs, zaterdag in de Palestijnse gebieden, zijn internationaal scherp veroordeeld. De Europese Unie heeft bij de Palestijnse Autoriteit officieel protest aangetekend tegen de bliksemprocessen en de snelle terechtstellingen.

Nederland heeft ook nog eens afzonderlijk geprotesteerd. Den Haag deed dat bij de Palestijnse leider Abu Mazen, de belangrijkste man na president Arafat. De Palestijnen werden geëxecuteerd voor collaboratie met Israël. Met behulp van hun informatie zouden Israëliërs in november vijf leden van Arafats Fatahgroep hebben gedood. De Nederlandse regering veroordeelt alleen de executie en niet de liquidaties door de Israëliërs. Den Haag laat in een officiële reactie weten dat beide zaken niet met elkaar te vergelijken zijn omdat Israël geen mensen in het openbaar heeft terechtgesteld.

De executies vonden tegelijkertijd plaats in Gaza en in Nablus op de Westelijke Jordaanoever. De executie in Nablus vond plaats in het openbaar. Honderden toeschouwers schreeuwden leuzen toen het vonnis werd voltrokken. In Gaza was de executie niet openbaar.

Brokstukken uit de ruimte

Zuidelijk Nederland ligt in de baan waar eind februari brokstukken van het Russische ruimtestation Mir kunnen neerstorten. Daarvoor waarschuwt de Militaire Inlichtingendienst (MID) in een rapport dat afgelopen week naar een aantal ministeries is gestuurd. "Het risico voor Nederland is gering, maar wel aanwezig", aldus de inlichtingendienst.

Rusland wil de 15 jaar oude Mir rond 27 februari laten terugkeren in de atmosfeer. Daarbij zal een deel van het 140 ton wegende ruimtestation verbranden. Sommige onderdelen, zoals de brandstoftanks, komen met grote snelheid op aarde terecht ten zuiden van 51,6 graden noorderbreedte. Die breedtegraad ligt op de lijn Tholen-Breda-Tilburg.

De Russen verwachten dat de restanten van de Mir neerstorten in de Stille Oceaan. Maar volgens de MID is het ‘onmogelijk' te voorspellen hoe het ruimtestation bij terugkeer in de atmosfeer uiteenspat. "Het is slechts enkele uren vooraf te voorspellen waar de meeste delen van het ruimtestation terecht zullen komen", aldus het MID-rapport.

Kijk dus ff naar boven Tholen, Breda en Tilburg als je de deur uitgaat op 27 februari!

Astma door uitlaatgassen

Jonge kinderen kunnen astma krijgen als zij veel worden blootgesteld aan uitlaatgassen. Dit blijkt uit een Amerikaanse onderzoek.

Dat een hoge uitstoot van uitlaatgassen funest is voor astmapatiënten was al bekend. Maar dat diezelfde gassen ook astma veroorzaken is nieuw. Dit kon tot nu toe niet worden bewezen, meldt de Britse krant The Independent on Sunday, omdat het onmogelijk was te meten hoeveel gas de kinderen inademden. Maar onderzoekers aan de universiteit van California zijn er nu in geslaagd het effect van de vervuiling te meten.

Het team voerde experimenten uit op jonge resusapen, wiens longen zich op dezelfde manier ontwikkelen als die van mensen. Ze stelden pasgeboren aapjes bloot aan vervuilde lucht in de omgeving van Los Angeles. De longen van de aapjes bleken na een tijdje ernstig aangetast en vertoonden astmatische kenmerken.

Voor dit onderzoek dachten wetenschappers dat jonge kinderen beter beschermd waren tegen gassen. Naar nu blijkt juist dat kinderen tot vijf jaar een groot risico lopen astma te krijgen.

Niet alleen kinderen die in de stad opgroeien hebben meer kans de longaandoening op te lopen. Ook op het platteland is er veel luchtvervuiling die door de wind wordt verspreid.

Politie wil meer DNA mogelijkheden

De politie wil meer ruimte om DNA-materiaal van een verdachte te kunnen afnemen dan minister Korthals van plan is. Dat staat in een brief aan de Tweede Kamer van de korpsbeheerders en de hoofdcommissarissen. Volgens hen schiet het wetsvoorstel waarover het parlement zich binnenkort buigt, ernstig tekort.

Zij willen dat bij elke verdachte van een ernstig misdrijf celmateriaal mag worden afgenomen. Korthals wil alleen DNA-profielen laten maken bij delicten waarop 4 jaar staat en als dat nodig is voor het onderzoek.

Nu ligt de grens bij 8 jaar. Tot 2005 is met DNA-onderzoek f.60 miljoen gemoeid.
Laatste reviews en specials
review
Kingdom of the Planet of the Apes laat zien dat de franchise springlevend is
special
VrijMiBabes #209 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1270
review
Erazer Beast X40
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
©FOK.nl e.a.