Enschede en vuurwerk

Ali Salami had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vuurwerkhandelaar Haarman in Enschede heeft het onverwacht druk met de verkoop van vuurwerk aan particulieren. "De omzet komt ongetwijfeld lager uit dan in voorgaande jaren, maar ik had niet verwacht dat er nog zoveel vraag zou zijn", zegt eigenaar K. Haarman.

Tot woensdag konden mensen vuurwerk bestellen. Vanaf donderdag begint de verkoop vanuit de winkel en worden de bestellingen geleverd. "We kunnen de vraag amper aan en moeten de komende dagen 24 uur per dag werken." Onder de klanten, vanuit heel Oost-Nederland en delen van Duitsland, zitten ook veel inwoners van Enschede, zegt Haarman.

De vuurwerkhandelaar heeft bewust terughoudend geadverteerd met de verkoop. "Alle zevenduizend vaste klanten heb ik bovendien schriftelijk benaderd met de vraag of ze een nieuwe folder wilden ontvangen. Slechts 490 hebben de brochure geweigerd." De tien verkooppunten in Enschede die voorgaande jaren eveneens Haarmans vuurwerk verkochten zijn allemaal afgehaakt.

Haarman levert ook veel vuurwerk aan professionele handelaren. Die vraag is volgens Haarman niet afgenomen ten opzichte van vorig jaar.

De Enschedese vuurwerkhandelaar kwam in oktober in het nieuws toen de gemeente Enschede 12.000 kilo vuurwerk van hem in beslag nam. De partij zou tot een zwaardere klasse behoren dan de etiketten aangaven. Haarman kwam tegen de inbeslagname in opstand, maar de Raad van State schaarde zich achter de gemeente.