Domein extensies niet te claimen

R@b had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Alsof het gehakketak rond het claimen van domeinnamen nog niet erg genoeg is, worden nu ook de nieuw in te voeren extensies al opgeëist.

"Het moet allemaal niet gekker worden". Dat was ook het oordeel van een Californische rechtbank. Handelsmerken en andere geregistreerde namen geven niet het alleenrecht op algemeen gebruikte domeinnaam-achtervoegsels. En zo is dat.

Deze beslissing maakt een einde aan een zaak die in oktober gestart was, waarin het bedrijf Image Online Design de rechten claimde op de extensie .web. De overkoepelende organisatie van domeinregistratie-organen (CORE) protesteerde uiteraard. CORE-leden hadden namelijk al ingeschreven op toekomstige domeinnamen met de .web-extensie.

De rechtbank oordeelde uiteindelijk dat .web als generieke, algemene domein-extensie niet als handelsmerk te beschermen was. Men wilde derhalve niets weten van claims.

In zijn argumentatie sprak de rechter op aanraden van CORE van een 'generiek top-level domein' (gTLD) als een publiek bezit, in tegenstelling tot privé-eigendommen of -belangen.

De advocaat van de vanuit Zwitserland opererende CORE was blij met de uitspraak: 'De rechtbank heeft duidelijk gemaakt dat de internetgemeenschap een nieuwe generieke domeinnaam in het leven kan roepen, zonder dat ondernemers van waar dan ook ter wereld deze kunnen wegkapen en voor zichzelf houden.'

De centrale organisatie die het naamgebruik op internet beheert en coördineert (ICANN) gaat op 16 juli in Japan vergaderen over de toevoeging van nieuwe extensies. Deze moeten een einde gaan maken aan de huidige krapte op de domeinnamenmarkt. Mogelijke nieuwe extensies zijn het genoemde .web, maar ook .banc behoort tot de mogelijkheden.

En nu kunnen we *.fok dus niet meer claimen