Computeranimaties tijdens EK

De NOS zet tijdens het EK een nieuw middel in voor de analyse van wedstrijdbeelden. Het is een computer die een wedstrijdfragment omzet in een animatie, waarin het onderwerp van het fragment vanuit alle mogelijke gezichtspunten bekeken kan worden.
Volgens NOS-regisseur Martijn Lindenberg kan aan de hand van zo'n animatie met 95 tot 98 procent zekerheid worden vastgesteld wat er tijdens een onoverzichtelijk spelmoment in werkelijkheid is gebeurd.

De animatie levert beelden op die eruit zien alsof een camera volledig vrij rond en boven de spelers kan bewegen. Is er op de echte beelden niet goed te zien of een speler hands maakt, een klap uitdeelt of buitenspel staat; de animatie laat schijnbaar moeiteloos de speler vanuit een goede hoek zien.
Dat kan zijn vanuit de plek waar een scheids- of grensrechter staat, of waar een keeper op het punt staat een strafschop te keren.

Het kost de computer een kwartier rekenwerk om de beelden samen te stellen. Ze zullen daarom vooral te zien zijn tijdens de gebruikelijke analyses na afloop van een wedstrijd.

Kunnen ze niet gewoon FIFA2000 gaan spelen ofzo ?