China ongerust over dollar

De Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner verklaarde maandagmorgen in Beijing dat de VS er alles aan zullen doen om het begrotingstekort terug te dringen. Het tekort loopt dit jaar naar verwachting op naar 1,85 biljoen dollar, oftewel 13 procent van het Amerikaanse bruto binnenlands product (BBP).

Geithner, voormalig president van de New York-afdeling van de Amerikaanse centrale bank de Fed, zei dat China's investeringen in Amerikaanse waardepapieren 'zeer veilig' zijn. Ook zei de minister dat de VS er alles aan doet om de dollar sterk te houden.

China maakt zich ernstig zorgen over de waarde van hun 2 biljoen dollar aan buitenlandse reserves, met name geïnvesteerd in Amerikaanse staatsobligaties.

Yu Yongding, een onderzoeker bij de Chinese Academy of Social Sciences en een voormalig adviseur van de Chinese centrale bank, waarschuwt voor een nieuwe financiële crisis: "Als Amerika faalt om zijn economie te herbalanceren door Amerikanen meer te laten sparen en de tekorten terug te dringen is een dollarcrisis onvermijdelijk."

Volgende maand hebben de Amerikaanse president Barack Obama en de Chinese president Hu Jintao samen in Washington een strategisch en economisch dialoog over deze onderwerpen.

 Arnold Schwarzenegger heeft nog wel een boodschap voor de Chinezen