Tong's voetbalverhalen # 182

Je hebt goede voetballers, je hebt cult/club-helden, je hebt clowns op het veld en je hebt voorbeeldige profs. Zelden heb je ze in één persoon. Bruce Grobbelaar was er één van. Tussen 1981 en 1994 speelde hij als doelman 440 competitiewedstrijden voor Liverpool.

Ook in Europa maakte hij furore. Dat de doelman uit het Afrikaanse Zimbabwe kwam maakte het plaatje compleet. Buiten Liverpool versleet ie nog 18 clubs. In zijn dertienjarige periode als Liverpudlian (1981-1994) verzamelde Grobbelaar een hele rits aan hoofdprijzen, waaronder zes landskampioenschappen, drie FA Cup’s en een Europa Cup I. Deze laatste prijs won Liverpool na het nemen van strafschoppen.

Door het bizarre gedrag van Grobbelaar wisten de Engelsen AS Roma te verslaan. De goalie deed tijdens de strafschoppenreeks namelijk alsof hij dronken was, om zo tegenstanders te misleiden. Op het moment dat de Italiaan Bruno Conti wilde aanleggen om zijn strafschop te nemen, suggereerde Grobbelaar dat zijn doellijn onder stroom zou staan. Het bizarre gedrag wat volgde werd Conti teveel en hij schoot zijn pingel over. Liverpool pakte de Europa Cup I en Grobbelaar was de grote held.

Hoewel het hoofdstuk Liverpool een groot succesverhaal lijkt, was de start wel vals. In één van zijn eerste wedstrijden voor The Reds had de doelman het niet razend druk. Grobbelaar besloot daarom in de tweede helft maar als een aap aan de lat te hangen en zichzelf zo bezig te houden. Dit viel niet goed bij een bestuurslid van Liverpool en de man kwam dit dan ook na afloop melden. “Luister jongen, dit soort gedrag accepteren wij niet bij Liverpool”, werd de Afrikaan toegesnauwd.

tong80