FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 17 maart 2023

Verstappen twee keer de snelste in trainingen Saoedi-ArabiŽ

Op het stratencircuit van Jeddah zijn vrijdag de eerste twee vrije trainingen afgewerkt voor de Grand Prix van Saoedi-Arabië. Max Verstappen kwam later naar het land vanwege maagklachten, maar op vrijdag leek hij zich in elk geval weer prima te voelen in de Red Bull.

In de eerste training noteerde Verstappen met afstand de snelste tijd: alleen teamgenoot Sergio Perez bleef binnen een halve seconde van de wereldkampioen en met 0,483 seconden scheelde dat ook niet veel. Aston Martin had het tempo ook weer lekker te pakken: op een kleine zeven tienden van een seconde noteerde Fernando Alonso de derde tijd, Lance Stroll was de laatste die nog binnen een seconde bleef. De Mercedessen van George Russell en Lewis Hamilton volgden, voor de Ferrari van Carlos Sainz.

Training twee leverde wederom de snelste tijd op voor Verstappen, maar het verschil was kleiner: Alonso volgde dit keer op 0,208 seconden. Perez stond op 0,299 seconden op plek drie, Esteban Ocon noteerde in de Alpine een keurige vierde tijd. Russell en Alpine-coureur Pierre Gasly bleven ook binnen een halve seconde, de top-11 bleef uiteindelijk binnen één tel van Verstappen - Hamilton sloot die rij met een elfde plek.

Random Pics van de Dag #887

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

VolksKattenbakvulling columnist is vervelio volgens VI-kijkers

Op Twitter blijkt dat het optreden van Sander Schimmelpenninck bij Vandaag Inside bij veel kijkers niet goed viel.

Zoals het een ware D66'er betaamt trekt Sander zich niets aan van het kijkvolk want die zijn domrechts.

Slachtafval vloog door de lucht op A67, snelweg uren afgesloten

Een vrachtwagen is gistermiddag rond 17.00 uur een lading slachtafval verloren op de A67 bij Geldrop. Zo'n tien ton ingewanden kwam terecht op de rijbaan. Vanwege opruimwerkzaamheden was de snelweg in de richting van Eindhoven een groot deel van de nacht dicht.

Een dashcam van een passerende automobilist filmde het voorval, het slachtafval vloog door de lucht en kwam onder meer op zijn voorruit terecht.


Peskov: 'aan OekraÔne geleverde MIG-29 worden vernietigd'

Voor Dmitry Peskov zijn de plannen van Warschau om MiG-29-jets te leveren het zoveelste bewijs dat een groot aantal NAVO-landen, waaronder Polen, "in toenemende mate betrokken zijn geraakt bij het conflict".

Het besluit van Polen om Oekraïne te voorzien van MiG-29 straaljagers zal geen invloed hebben op de Russische speciale militaire operatie, hoewel het meer pijn voor de Oekraïense bevolking zal betekenen, aldus Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov vrijdag tegen verslaggevers van Tass.

"Natuurlijk zal de levering van deze vliegtuigen, zoals we herhaaldelijk hebben gezegd, geen invloed hebben op de speciale militaire operatie, maar ze kunnen Oekraïne zelf en het Oekraïense volk meer leed berokkenen", zei Peskov.

Voor hem zijn de plannen van Warschau om MiG-29-jets te leveren het zoveelste bewijs dat nogal wat NAVO-landen, waaronder Polen, "steeds meer betrokken raken bij het conflict". "Natuurlijk zullen deze vliegtuigen tijdens de speciale militaire operatie worden vernietigd", concludeerde Peskov.

Donderdag zei de Poolse president Andrzej Duda dat Oekraïne de komende dagen de eerste vier MiG-29 straaljagers uit Warschau zou krijgen. 

Schansspringers Klinec en Granerud als RAW AIR-leiders naar vliegschans

's Werelds beste schansspringers- en springsters kwamen de afgelopen dagen in actie in het Noorse Lillehammer. Daar werden voor de mannen en vrouwen weer twee World Cup-wedstrijden afgewerkt die ook meetelden voor het RAW AIR-klassement, waar ook de kwalificatiesprongen meetellen.

Vrouwen, wedstrijd één
In ronde één was de beste sprong verrassend voor de Noorse Eirin Maria Kvandal, die gevolgd werd door RAW AIR-leidster Ema Klinec uit Slovenië, de Duitse Selina Freitag en Abigail Strate uit Canada. Ook Nika Kriznar uit Slovenië en het Noorse duo Anna Odine Strøm - tweede in RAW AIR - en Silje Opseth stonden er nog goed voor, net als de Japanse Yuki Ito.

Ito hield haar plekje in de tweede ronde nét vast, Opseth ging daar ruim overheen en Strøm zakte juist zes plekken terug. Kriznar leverde vervolgens op haar beurt drie plekken in, terwijl Strate daarna juist achter haar terecht kwam. Freitag kwam nét tekort om Opseth voor te blijven, waarna Klinec achter beide dames aan moest schuiven. Kvandal mocht voor haar eerste zege springen, maar dat lukte niet: zevende. Opseth pakte zo de winst, voor Freitag en Klinec, die de leiding in RAW AIR behield.

Mannen, wedstrijd één
Na ronde één was de leiding in handen van de Oostenrijkse RAW AIR-leider Stefan Kraft, voor de Noorse World Cup-leider Halvor Egner Granerud. Ziga Jelar uit Slovenië volgde verrassend op de derde plek, voor Michael Hayböck uit Oostenrijk, de Duitser Markus Eisenbichler en de Sloveen Timi Zajc.

In ronde twee leverde Zajc zes plekken in, waarna Eisenbichler er negen verloor - de leiding was in handen van de Oostenrijker Manuel Fettner, zestiende na de eerste ronde en nog precies profiterend van gunstige wind. Ook Hayböck zakte negen plekken weg, Jelar beperkte de schade tot vier plekken. Granerud ging wél naar de leiding, met alleen Kraft te gaan. Die kwam echter nét tekort en werd tweede, achter Granerud - opmerkelijk genoeg diens eerste zege voor eigen publiek - en voor Fettner.

Vrouwen, wedstrijd twee
In de eerste ronde was de Duitse Katharina Althaus met enige afstand de beste, ruim voor Eva Pinkelnig uit Oostenrijk. Met Silje Opseth hadden de Noorse thuisfans iemand op de derde plek, voor de Duitse Selina Freitag, Alexandria Loutitt uit Canada en de Noorse Anna Odine Strøm. RAW AIR-leidster Ema Klinec uit Slovenië stond op de achtste plek.

De top-10 in ronde twee werd geopend door een nare val van de Noorse Eirin Maria Kvandal, die gelukkig onder een dusdanige hoek tegen de grond kwam dat de klap meeviel en ze zelf lachend weg kon lopen. Klinec wist haar positie te behouden, Strøm leverde vier plekken in en Loutitt nam de leiding over én sprong voorbij Freitag. Opseth zakte twee plaatsen, Pinkelnig kwam nét tekort om Loutitt voor te blijven. Althaus mocht het afmaken en deed dat overtuigend: winst voor de Duitse, voor Loutitt en Pinkelnig.

Mannen, wedstrijd twee
De jonge Oostenrijker Daniel Tschofenig pakte in de eerste ronde toch wel verrassend de leiding, maar de Sloveen Anze Lanisek zat er niet ver vanaf. Met Stefan Kraft stond er nog een Oostenrijker op de derde plek, voor de Pool Dawid Kubacki, Markus Eisenbichler uit Duitsland, de Japanner Ryoyu Kobayashi en thuisspringers Halvor Egner Granerud en Daniel André Tande.

Tande zakte in de tweede ronde ver terug, maar Granerud nam 'gewoon' de leiding over. Kobayashi bleef de Noor voor, maar Eisenbichler haalde vervolgens uit: hij evenaarde het uit 2009 stammende schansrecord en pakte de leiding. Kubacki bleef hem wel voor, Kraft had pech en zakte vijf plekken terug. Lanisek kwam achter Kubacki terecht, met alleen Tschofenig te gaan. De jonge Oostenrijker pakte niet de winst, maar wel een prima derde plek: winst voor Kubacki, voor Lanisek en Tschofenig.

Klassementen
De vrouwen hebben nog één wedstrijd te gaan, het voor hen historische skivliegen in Vikersund op zondag. Klinec staat op de eerste plek in het RAW AIR-klassement, Althaus lijkt in principe de enige die nog een beetje voor een uitdaging kan zorgen, eventueel samen met Freitag. Strøm en de Oostenrijkse Chiara Kreuzer mogen nog hopen op een top-3-klassering.

Voor de mannen wachten er nog twee kwalificaties én twee wedstrijden op de vliegschans van Vikersund, met Granerud voorlopig als de leider. Lanisek en Kraft staan op gepaste afstand, maar wel bij elkaar in de buurt, met Kubacki mogelijk nog als outsider voor de podiumplekken.

Amerikaanse banksector geeft miljarden steun aan First Republic Bank

De in problemen verkerende Amerikaanse regionale 'First Republic Bank' krijgt 30 miljard dollar steun- niet van de staat, maar van andere banken. Dit moet volgens Citigroup het vertrouwen in het financiële systeem benadrukken.

De Californische regionale bank First Republic ontvangt een geldinjectie van meerdere miljarden dollars van andere Amerikaanse financiële instellingen vanwege liquiditeitsproblemen en ernstige koersverliezen op de beurs. Elf grote banken voorzien First Republic Bank van onverzekerde deposito's van in totaal $ 30 miljard.

De financiële injectie van de grote Amerikaanse banken is bedoeld om de liquide middelen van First Republic op peil te houden en het vertrouwen in het Amerikaanse financiële systeem te benadrukken, aldus Citigroup. De de grootste Amerikaanse geldschieters zijn JPMorgan, Bank of America, Citigroup en Wells Fargo betrokken met elk vijf miljard dollar. De investeringsbanken Goldman Sachs en Morgan Stanley dragen elk 2,5 miljard dollar bij, kleinere banken als BNY Mellon, PNC en US Bancorp elk een miljard. De steun weerspiegelt vertrouwen in First Republic en in het Amerikaanse banksysteem als geheel, zei Citi in de verklaring.

Lof van ministerie van Financiën
In tegenstelling tot de Silicon Valley Bank in Californië en de Signature Bank in New York, die de afgelopen dagen door toezichthouders zijn gesloten en onder staatstoezicht zijn geplaatst, heeft het bankwezen bij First Republican in eerste instantie zelf ingegrepen. De autoriteiten moeten hier echter veel druk hebben uitgeoefend.

De maatregel was 'zeer welkom' en toonde de veerkracht van het banksysteem aan, aldus een verklaring van het ministerie van Financiën en de Federal Reserve.

'Beslissende en daadkrachtige actie'
Al dagenlang probeert de Amerikaanse regering de problemen in de financiële sector onder controle te krijgen. Na de ondergang van Silicon Valley Bank had de Amerikaanse regering afgelopen weekend geprobeerd de bankklanten in het land gerust te stellen te kalmeren door een verregaande depositogarantie af te geven.

Donderdag herhaalde minister van Financiën Janet Yellen tijdens een hoorzitting van het congres in Washington dat het banksysteem stabiel en veilig zal blijven en dat er geen reden is om zich zorgen te maken over de deposito's. "De overheid heeft beslissende en daadkrachtige maatregelen genomen", aldus Yellen.

Macron drukt pensioenhervorming erdoor, Frankrijk slaat aan het rellen

Alleen al in Parijs hebben duizenden mensen geprotesteerd tegen het doorvoeren van de pensioenhervorming. De politie arresteerde 217 demonstranten. Vandaag worden moties van wantrouwen in de regering verwacht. President Macron heeft de pensioenhervorming met behulp van een speciaal artikel in de grondwet gisteren zonder parlementaire stemming doorgedrukt. 

In de Franse hoofdstad Parijs zijn 217 mensen opgepakt tijdens protesten tegen de pensioenhervorming. Dat maakte de politie bekend na een grootschalige actie. Eerder had ze traangas en waterkanonnen ingezet tegen demonstranten die houten pallets op de Place de la Concorde in brand hadden gestoken. Volgens de politie namen ongeveer 6.000 mensen deel aan de protesten op het plein voor het Franse parlement. 

Ook in andere Franse steden braken er rellen uit tijdens demonstraties. In Marseille vernielden demonstranten verschillende winkels en staken vuilnisbakken in brand. Volgens verslaggevers van het Franse persbureau AFP waren er ook botsingen tussen demonstranten en veiligheidstroepen in Nantes, Rennes, Lille, Grenoble en Lyon.

Een einde aan de protesten is nog niet in zicht. De vakbonden kondigden gisteren aan dat ze hun stakingen zouden voortzetten. Vluchten en treinverbindingen liggen al weken stil en bergen afval stapelen zich op in de straten. 

Moties van wantrouwen verwacht
Het geschil zal ook in het parlement worden voortgezet. Moties van wantrouwen tegen de regering door de oppositie worden later vandaag verwacht. Linkse en rechtse nationalisten hebben al aanvragen hiertoe aangekondigd. Deze moeten vanmiddag beschikbaar zijn - er zal de komende dagen over worden gestemd. Het wordt echter onwaarschijnlijk geacht dat de regering zal moeten aftreden. De president van de Républicains, Éric Ciotti, heeft al verklaard dat zijn fractie een motie van wantrouwen niet zal steunen. Het valt nog te bezien of alle parlementsleden zich hieraan zullen houden.

Vice-president Elisabeth Borne ontving boegeroep toen ze in het lagerhuis van het parlement aankwam om aan te kondigen dat ze artikel 49.3 van de grondwet zou inroepen om een stemming over de pensioenhervorming over te slaan.

De zitting werd twee minuten onderbroken nadat linkse wetgevers die het volkslied zongen Borne het woord ontnamen. Sommigen hielden borden vast met de tekst 'Nee tegen 64 jaar'.

De pensioenleeftijd gaat omhoog naar 64 jaar
Een centraal punt van de hervorming is de verhoging van de pensioenleeftijd tot 64 jaar. Momenteel is de pensioenleeftijd in Frankrijk 62 jaar. Maar de pensionering begint vaak later: wie niet lang genoeg heeft meebetaald om een volledig pensioen te ontvangen, werkt langer door.

Op 67-jarige leeftijd komt er dan pensioen zonder inhouding, ongeacht hoe lang er is meebetaald - het kabinet wil dit zo houden, ook als het aantal uitbetalingsjaren dat nodig is voor een volledig pensioen sneller gaat stijgen dan eerder gepland. Ze wil het maandelijkse minimumpensioen verhogen naar zo'n 1.200 euro. Met de hervorming wil het kabinet een dreigend gat in het pensioenfonds dichten.Xi bezoekt Poetin in Moskou, daarna contact met Zelenskyy?

De komende week wil het Chinese staatshoofd Xi voor het eerst sinds jaren weer een bezoek brengen aan Rusland. Drie dagen lang zou de focus moeten liggen op de ontwikkeling van de Russisch-Chinese betrekkingen naar een 'alomvattend partnerschap'.

De Chinese president Xi Jinping zal volgende week Rusland bezoeken en president Vladimir Poetin ontmoeten. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken en het Kremlin zeiden dat Xi van maandag tot en met woensdag in Moskou zal zijn.

De woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov, zei dat Poetin en Xi elkaar maandag voor het eerst zouden ontmoeten voor een één-op-één-ontmoeting en een informeel diner. Dinsdag staan gesprekken in 'grotere' kring op de agenda. 

Geruchten over contact met Zelenskyy
Een verklaring van het Kremlin zei dat de twee leiders "kwesties van de verdere ontwikkeling van een alomvattend partnerschap en strategische interactie tussen Rusland en China zullen bespreken" en "belangrijke bilaterale documenten zullen ondertekenen".

Het is Xi's eerste staatsbezoek aan Rusland in bijna vier jaar. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geen geruchten bevestigd dat Xi de Oekraïense president Zelenskyy zou willen bellen na de ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin.

China veroordeelt niet de oorlog van Rusland
China heeft de Russische aanval op Oekraïne niet officieel veroordeeld, maar houdt zich tot nu toe grotendeels aan de sancties tegen Rusland. Peking gaf Moskou ook het signaal dat een Russisch gebruik van kernwapens onaanvaardbaar zou zijn. De soevereiniteit en territoriale integriteit van alle landen moeten worden gerespecteerd, aldus Peking.

Niettemin had China in 2022 zijn "grenzeloze vriendschap" met Rusland benadrukt. Poetin nodigde Xi uit voor een bezoek aan Rusland tijdens een videoconferentie in december. Dat zou "de hele wereld de kracht van de Russisch-Chinese betrekkingen laten zien", zei Poetin destijds.

Peking roept op tot onderhandelingen
China probeerde op eigen diplomatiek initiatief tussenbeide te komen in het conflict. Eind februari presenteerde de leiding in Peking een position paper over de oorlog tegen Oekraïne, dat in het Westen als teleurstellend is onthaald.

China stelde een staakt-het-vuren en onderhandelingen voor, maar koppelde dit niet aan specifieke eisen aan Rusland. Het Oekraïense staatshoofd Zelenskyy verwelkomde voorzichtig het initiatief, dat aanvankelijk geen voortgang lijkt te vinden.

Telefoongesprek tussen Qin en Kuleba
De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Qin Gang herhaalde vandaag zijn oproep tot vredesbesprekingen met zijn Oekraïense tegenhanger Dmytro Kuleba, meldt het Chinese persbureau Xinhua.

Volgens het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukte Qui dat Peking "altijd een objectief en eerlijk standpunt heeft ingenomen over de kwestie Oekraïne" en toegewijd was aan vredesbesprekingen. Kuleba tweette dat hij en Qin het "belang van het principe van territoriale integriteit" bespraken.


BBB in alle provincies de grootste partij

BBB is bij de Provinciale Statenverkiezingen in alle provincies als grootste partij geeindigd. In Utrecht was BBB in een nek-aan-nekrace verwikkeld met GroenLinks, maar uiteindelijk is BBB de winnende partij. 

In Zuid-Holland en Gelderland is de voorlopige uitslag nog niet bekend, maar BBB is daar niet meer in te halen.

Ongeveer een derde van de kiezers in Overijssel en Drenthe stemden op de partij. Ook in verschillende steden zijn grote winsten geboekt. In Den Haag heeft de partij van Caroline van der Plas de PvdA ingehaald met 8,7 tegen 7,9 procent van de uitgebrachte stemmen. In Almere werd de BoerBurgerBeweging in één klap de grootste partij. 

Het lijkt alsof de partij heel Nederland heeft veroverd, aldus electoraal geograaf Josse de Voogd. Maar als men naar de inwoneraantallen kijkt is het beeld iets genuanceerder.

Poging doodslag bewezen: stoeptegel ging dwars door autoruit

De rechtbank Den Haag heeft op 16 maart 2023 een 16-jarige jongen veroordeeld wegens een poging tot doodslag. Hij heeft op 7 juli 2021 een stuk stoeptegel naar beneden gegooid van een fiets- en voetgangersbrug over de Lozerlaan in Den Haag.

De tegel ging dwars door de ruit van een passerende auto. De bestuurster werd op een haar na gemist. Zij zat als gevolg hiervan onder de glassplinters en is enorm geschrokken. Op de zitting heeft zij een slachtofferverklaring afgelegd.

De rechtbank heeft hem veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden en een werkstraf van 80 uren.

Ernstige feiten
Dergelijke feiten hebben niet alleen een zeer grote impact op de slachtoffers en hun omgeving, maar zorgen ook voor maatschappelijke beroering en gevoelens van onveiligheid. De verkeersveiligheid op autowegen wordt door dit soort feiten zeer ernstig in gevaar gebracht.

Scooter
Daarnaast heeft de jongen een scooter beschadigd. Dit heeft overlast en schade veroorzaakt. Hij heeft er blijk van gegeven geen respect te hebben voor andermans eigendommen. De rechtbank rekent hem dit aan.

SkiŽrs Gut-Behrami en Odermatt bekronen super-G-eindzeges met winst

In skioord Soldeu in Andorra zijn de World Cup-finales voor de alpineskiërs in volle gang. Na de afdalingen werden de super-G's afgewerkt en ook daar werden dus de kristallen bokalen voor de eindwinnaars in de klassementen vergeven, hoewel dat bij de mannen als een gelopen race was.

Vrouwen
Met leidster Elena Curtoni uit Italië, de Zwitserse Lara Gut-Behrami, Cornelia Hütter voor Oostenrijk, Ragnhild Mowinckel namens Noorwegen en de Italiaanse Federica Brignone stonden er nog vijf potentiële eindwinnaars aan de start, waarvan Brignone als eerste naar beneden mocht. Haar tijd bleek scherp te zijn: de Zwitserse Corinne Suter gaf 0,33 seconden toe, Mowinckel kwam 0,25 seconden tekort.

Gut-Behrami kwam als tiende naar beneden en maakte indruk, waarbij ze 0,22 seconden onder Brignone's tijd door dook. Hütter kwam er met 0,83 seconden niet aan te pas en Curtoni kwam niet in de buurt, waarmee de eindzege binnen was voor Gut-Behrami. Niemand kwam ook meer aan haar tijd, dus de Zwitserse pakte ook de dagwinst, voor Brignone en Mowinckel.

Mannen
Marco Odermatt was al zeker van de eindwinst, dus de Zwitser kon redelijk vrijuit skiën. Op het moment dat hij naar beneden kwam was de snelste tijd in handen van Marco Schwarz uit Oostenrijk, maar daar dook Odermatt 0,29 seconden onderdoor. Hij was gelijk ook de laatste die ook maar in de buurt van Schwarz kwam: Odermatt pakte de winst, voor Schwarz en de Noor Aleksander Aamodt Kilde, die op 0,71 seconden van de Zwitser eindigde.

FOK! Wat een weer: vrij zacht

winterbanner

Goede morgen!

In het noorden en westen is het bewolkt en kan er een bui vallen, elders is de zon te zien. Vanmiddag is het overheersend bewolkt in het land maar blijft het op de meeste plaatsen droog. De temperature liggen tussen de 12 graden op de wadden tot 17 geaden in het zuiden. De wind is zwak tot matig uit verschillende richtingen. 

Vanavond kan er in het zuidoosten gaan regenen, de wind wordt zuidwest maar blijft zwak tot matig. In de nacht naar zaterdag trekken er buien over het land. Morgen is het een graadje warmer in het zuidoosten en kunnen er (onweer)buien ontwikkelen maar daa lees je dan meer over. Tot morgen!

Lente op Schouwen (Foto: Scherpschutter)
Lente op Schouwen ((Archief)Foto: Scherpschutter) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

AZ wint opnieuw van Lazio en staat in kwartfinales Conference League

AZ staat in de kwartfinales van de Conference League. Nadat de Alkmaarders vorig week al met 2-1 wonnen van Lazio won was het ook donderdag avond met dezelfde cijfers te sterk voor de Italianen.

AZ kwam in het thuisduel tegen Lazio nog wel achter. Felipe Anderson zorgde met een laag schot in de korte hoek dat de Italianen op 0-1 kwamen, maar zeven minuten na de openingstreffer was het alweer gelijk na een prachtige uithaal van Jesper Karlsson.

In de tweede helft kwam de thuisploeg na een kwartier spelen op 2-1 dankzij Vangelis Pavlidis op aangeven van Karlsson. Na de 2-1 kreeg AZ genoeg kansen op een grotere score in Alkmaar, maar het bleef 2-1. Dat was ruim genoeg om de kwartfinales te bereiken van de Conference League.

Toename seksuele activiteit bij 75-plussers, jongeren minder seks

In 2022 zei 27 procent van de 75-plussers seksueel actief te zijn, in 2014 was dat nog 16 procent. Van alle Nederlanders van 16 jaar of ouder gaven 7 op de 10 aan in het afgelopen jaar seks te hebben gehad, dat is minder dan in 2014. De afname in seksuele activiteit is het sterkst onder jongeren van 16 tot 25 jaar. Onder vrouwen neemt de seksuele activiteit vanaf 45 jaar wat sterker af dan onder mannen. Dit blijkt uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor van CBS, in samenwerking met het RIVM, Rutgers en Soa Aids Nederland.

Aan mensen van 16 jaar of ouder is gevraagd of ze in de afgelopen 12 maanden seks hadden. In 2022 gaf 70 procent van de mensen die deze vraag beantwoordden hierop het antwoord ‘ja’. Daarmee is het aandeel dat seks had lager dan in 2014 (74 procent), toen deze vraag voor het eerst werd gesteld. De afname is vooral zichtbaar onder jongeren (16 tot 25 jaar): van hen was in 2014 nog 63 procent seksueel actief, in 2022 was dat 56 procent. Alleen onder 75-plussers nam het aandeel dat seks had juist toe.

Minder seksueel actief vanaf 55 jaar
De mate waarin mensen seksueel actief zijn, hangt onder meer samen met hun leeftijd. Onder 16- tot 25-jarigen was 56 procent seksueel actief. Onder 25- tot 45-jarigen was dat aandeel met 87 procent het hoogst. Vanaf 55 jaar neemt het percentage mensen dat seksueel actief is af, onder 75-plussers was dit met 27 procent het laagst.

Oudere mannen vaker seksueel actief dan oudere vrouwen
Mannen zijn iets vaker seksueel actief dan vrouwen, met name onder 55-plussers. Dit verschil neemt toe met de leeftijd, en is het grootst onder 75-plussers: van de mannen van 75 jaar of ouder zei 37 procent in de afgelopen 12 maanden seksueel actief te zijn geweest, onder vrouwen van deze leeftijd was dat 18 procent. Hier speelt mee dat oudere vrouwen vaker dan oudere mannen alleenstaand zijn. Dat heeft te maken met leeftijdsverschillen binnen relaties (de man is vaak wat ouder). Daarnaast zijn er, door de hogere levensverwachting van vrouwen, op hogere leeftijd meer vrouwen dan mannen.

Samenwonend met partner: vaker seksueel actief
Mensen die samenwonen met een partner zijn over het algemeen vaker seksueel actief dan mensen die zonder partner wonen, dat geldt voor alle leeftijdsgroepen. de groep mensen die zonder partner wonen betreft zowel alleenstaanden, als ouders in een eenoudergezin. Van hen is niet bekend of ze een relatie hebben. Vooral onder 75-plussers die niet samenwonen met een partner ligt het aandeel dat seksueel actief was met 8 procent aanzienlijk lager dan onder samenwonende leeftijdgenoten (41 procent). Dit hangt samen met het lage aandeel ouderen, met name oudere vrouwen, dat seksueel actief is. Onder 75-plussers is het aandeel dat zonder partner woont namelijk relatief hoog, vooral onder vrouwen (van wie meer dan de helft alleen woont). Van de jongeren van 16 tot 35 jaar die zonder partner wonen had 74 procent seks. Bij hun leeftijdsgenoten die samenwonen met een partner was dit 98 procent.

Kwart 75-plussers gaf liever geen antwoord
In het onderzoek hoefden deelnemers geen antwoord te geven op de vraag over hun seksuele activiteit. De mogelijkheid om geen antwoord te geven werd actief aangeboden. 12 procent van de deelnemers koos ervoor om bij deze vraag geen antwoord te geven. Jongeren kozen daar minder vaak voor dan ouderen. Van de 16- tot 45-jarigen wilde minder dan 10 procent vragen hierover niet beantwoorden. Daarna loopt dit aandeel op tot 24 procent onder 75-plussers. Vrouwen vanaf 45 jaar wilden de vraag naar hun seksuele activiteit vaker niet beantwoorden dan hun mannelijke leeftijdgenoten.

Walvis met bochel voor Spaanse kust

Eerder deze maand werd in Spanje een gigantische walvis van 16 meter lang met ernstige scoliose (bochel) gespot terwijl hij voor de kust zwom nabij de stad Valencia. 

De 40 ton wegende walvis kwam op 4 maart vast te zitten in een drijfnet en werd voor het eerst waargenomen door een plaatselijke kapitein, die snel de maritieme autoriteiten op de hoogte bracht, aldus Jam Press. Wetenschappers van de Oceanogràfic Foundation in Valencia beschreven de afwijking van de walvis als "een scoliose van onbekende oorsprong die de natuurlijke anatomie heeft veranderd". Meer hierover bij NYP

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #215 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1310
review
Doctor Who - Empire of Death: een iets te gemakkelijk, maar emotioneel einde van het seizoen
special
Random Pics van de Dag #1309
special
Random Pics van de Dag #1308
special
Random Pics van de Dag #1307
©FOK.nl e.a.