Ben ook geslagen

Ik heb je levensgeschiedenis gelezen. Je bent een indrukwekkende crimineel.
Persoonlijk heb ik geen enkel ontzag voor jou, als ik je zo op tv zie nu. Sterker nog: ik kijk niet. Je hebt verschrikkelijke misdaden tegen personen begaan, altijd gericht op eigen gewin, nooit uit overleving.

John van de Heuvel zei dat jij zelfs in staat bent twee stoeptegels ruzie met elkaar te laten krijgen. Hij wil hier jouw manipulatieve, verwrongen geest duiden. Ook ik heb de film ?De Heineken Ontvoering' gezien. Hierin was al duidelijk waar te nemen wat een onderkruiper je bent, hoe je mensen tegen elkaar op kan zetten. Je bent geen domme jongen.

Toch tekent jouw leven sterke paradoxen, met name in je denken en doen. Je zegt dat je vader je met de regelmaat van de klok total loss sloeg. Dat je op achttienjarige leeftijd genoeg spieren getraind had om hem een pak slaag te kunnen geven. Geloof mij dat ik precies weet waar je het over hebt. Met dit verschil dat ik hem alleen hoefde te waarschuwen. En toch, je ontvoert Freddy Heineken met zijn chauffeur omdat hij je vader toen, jaren geleden, ontsloeg en dat hij daardoor alcoholist werd. Wraak?

Toen ik in mijn broek plaste en de grootste angst van mijn leven voelde toen zijn mokerslagen neerdaalden op mijn jonge lichaam, wist ik zeker dat er een dag zou komen dat ik mijn vader zou vermoorden. Ik heb het niet gedaan. In plaats daarvan heb ik hem een paar jaar voor zijn natuurlijke dood laten zweten en janken. Wat ik toen tegen hem gezegd heb, kon hij zijn graf mee in nemen. Ik was het kwijt. Ik heb de rest van mijn frustraties nooit bij een ander neergelegd. Ik wist al heel snel dat het mijn probleem was, die haat die ik voelde tegenover iedereen die gezag droeg, of dit nu een stropdas was of een pistool. Zij konden controle over mij hebben, dat was genoeg. Ik heb voldoende Diekstra's en Jungs gelezen om erachter te komen dat ik verantwoordelijk ben voor mijn keuzes en niemand anders. Dat ik kan worden wat ik maar wil en dat NU het moment is. Alle andere momenten doen er simpelweg niet toe.

Nu weer even naar jou, Willem Holleeder. Ik heb je strafblad gelezen en heb daarbij vier bakken koffie gebruikt. Jij hebt je frustratie bij anderen neergelegd. Onschuldige mensen die er geen ene reet mee te maken hadden, met jouw verwrongen geest. Nu heb jij je straf uitgezeten. Tweederde slechts, omdat dit waardeloze rechtssysteem dit nu eenmaal mogelijk maakt in Nederland. Je hebt geboet tegenover de maatschappij, dat is de wet. Dat deel is volbracht en daar moet de maatschappij tevreden mee zijn. En in de meeste gevallen is dit ook zo. Maar jij bent een ongewoon empathieloos mens geweest. Nu ga je columns schrijven en ben je met de regelmaat van de klok met je uitgestreken gezicht op de buis te zien. Alsof er niets aan de hand is. Jij hebt immers geboet en: ?Kom op zeg! Doe nou even normaal. Kan ik het helpen? Ik heb een slechte jeugd gehad.?, piep je, of woorden van gelijke strekking.

Maar heb je er met al je gebrek aan empathie er wel eens bij stilgestaan een toontje lager te zingen? Je hebt je schuld volgens de wet dan wel voldaan, maar vergeet niet dat je in de herinnering van velen nog steeds iemand bent die walging oproept.